Порекло презимена Недовић

28. фебруар 2012.

коментара: 86

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (86)

Одговорите

86 коментара

  1. ranko nedovic

    Selo PRIJELOZI, Crna Gora, opstina Bijelo Polje, naseljava pleme Nedovica (Vasojevici) i slave slavu sv. Arh. Mihajlo. Pleme porijeklo vodi iz Zagarača (Danilovgrad, Katunska nahija, takodje iz Crne Gore. Rodoslove i istorijsku prošlost nekog bratstva i plemena nije nimalo lako uraditi iz više razlo­ga, koji se tiču nedostatka izvorne građe, kao i konkretnih podataka o pojedinim porodicama i njihovim naslednicima. Otežavajuća okolnost je i činjenica da mnoge porodice Đuričkovića već decenijama žive i rade van svoje postojbine, preciznije rečeno, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Evropi, Australiji, Južnoj Americi itd.
    Neke poznate licnosti sa ovim prezimenom: Драгиша Недовић (Крагујевац, 1916 — Крагујевац, 1966[1]) је био српски композитор, музичар и песник (текстописац), данашњим речником речено кантаутор. Рођен је у Крагујевцу, у сиромашној градској породици од оца Андреје и мајке Гине. Njegove pesme su-„У лијепом старом граду Вишеграду“, „Прођох Босном кроз градове“, “Стани, стани, Ибар водо”, “Обраше се виногради доле крај Тополе”, “Лепе ли су нано Гружанке девојке”, “На Морави воденица стара”, “Јесен прође, ја се не ожених”, “Ајд’ д’ идемо Радо”, “Сиромах сам, друже”, “Хармонико моја”, “Јутрос ми је ружа процветала” и многе друге.

    • Vojo

      Srdacan pozdrav za sve moje rodjake . Ono sto sam saznao iz raznih izvora informacija je sledece:
      1. Nedoci poticu od starog prezimena Orlovici koji su doselili sa Kosova u Gacko oko 1400 godine.
      2. Jedan iz tog brastva koji se zvao Djuricko doselio se oko 1600 godine, na prostoru katunske nahije iznad Danilovagrada i od njega je nastalo prezime Djurickovici.
      3. Oko 1780 godine, majka sa dva sina bjezi sa tog prostora iz tada poznatih razloga za Kolasin, gdje joj jednog sina uzimaju turci, koji se zvao Kaljo a sa drugim sinom, koji se zvao Nedo, nastavlja put do sela Prijelozi i tu ostaju da zive. Prezime mijenjaju i po Nedu dobijaju prezime Nedovici. Koliko sam saznao od Nedovica iz sela Prijelozi poticu Nedovici iz Pecarske, Nove Varosi, Kragujevca i Kosova. Naravno kasnije i Nedovici koji se nalaze u Savino selo i druge pojedinacne porodice koje su se raseljavale po cijelom svijetu. Nedovici iz Cacka i Kaludre kod Berana ne poticu od Nedovica iz Prijeloga kod Bijelog Polja.

  2. Драган Вл. Недовић

    Случајно сам на овој страници.Занимљиво! Па, кад смо већ ту ево мало података о Недовићима, који ме збуњују. Наиме, село Пријелози се налази на лијевој обали ријеке Лим, у подножју Бјеласице. Не насељавају га само Недовићи, већ су они најбројнији. Тамо има Михаиловића, који су поријеклом Брауновићи, а први су се доселили у селу, затим Дробњака и Маслака. Недовићи нијесу Васојевићи, већ Катуњани, будући да су по поријеклу од Ђуричковића,из Катунске нахије. У Пријелоге су се доселили прије око 270 до 300 година јер знамо 9-10 кољена уназад, па ако је по наследном праву генерација 30 година,то би био приближно тачан податак. Св. Архистратига Михаила славе због скривања од турске одмазде (Недо је нешто жестоко урадио Турцима, па из Загарача бјежи у Липово код Колашина, а одатле, опет због проблема са Турцима, долази у Фемића крш, те и ту не буде миран и напокон се стационира у Пријелоге). Иначе, трагајући за историјом Самограда склон сам повјеровати да ово село није било насељено више вјекова. Наиме, у турским изворима налази се податак да је Таш Хисар (Камен град-Самоград) спаљен 1454. године, када је и село запустјело. Нема података да је ико ту живио до доласка Брауновића (Михаиловића) који су, како рекох, дошли прије Недовића. Доказ за то је Недов одлазак из Фемића крша У Крадњу њиву, које имање му дају Брауновићи (неко од њих, важан у хијерархији, је био Недов зет). Недовића има у селу Пећарска код Бијелог Поља. Они су такође истог поријекла, а крсна слава им је Лазарева Субота. Наиме, удовица (са три сина) се преудала за Пребирачевића. Крсну славу мијењају из практичних разлога, јер би једини у том селу славили другу славу и, друго, могуће да је то био услов да би задржали презиме. Било како да је, један од синова остаје у Пећарску, други одлази у Србију, па од њега велики род оста. Код Чачка, има село гдје су Недовићи бројни. Од тих Недовића је Драгиша Недовић, а ја лично имам контакт са његовим унуком, такође Драгишом, који живи у Крагујевцу. Трећи одлази према Косову и Метохији да тражи претке, јер Ђуричковићи су, по предању,од Орловића. Тај је убијен негдје на Чакору, а старији, који су ишли пјешке до Пећи за жито, су ми причали да им је тамо неко показивао његов гроб. Ето, толико за овај пут. Молим рођаке и све који ово читају, да на гугле укуцају -самоград манастир-и биће им много тога јасније. Поздрав свуда и свима колико Вас по свијету има. Јављајте се и Бог Вам на помоћи.

    • Aleksandar Nedovic

      Dragane, moji su iz Pecarske. Sve sto si reka je ziva istina. Jedan od braće je ostao u Pecarskoj, drugi u Kragujevac, a treći je posao za Podgoricu. Imas knjigu “seobe i staništa”, procitaj. Sve ti piše o Pecarskoj i Nedovicima… Veliki pozdrav, Aleksandar Nedovic Budva!

      • Duda

        Aleksandre,molim Vas da mi kažete da li ova knjiga “Seobe i staništa”postoji negde u digitalnom izdanju ili gde može da se kupi.Intersuju me podaci o Nedovićima koji su došli u Kragujevac.Hvala unapred na odgovoru.Pozdrav iz Šumadije.Duda

    • Jelena Nedovic. Boskoviv

      Sve ste divno napisali. Znate li nesto o porodici Panta Nedovica, kolonizovanoj u Vojvodinu? Veliki pozdrav!

    • Boban Nedovic

      Dobar dan.
      Znam da mi je đedo pobegao iz Sjenice 41 kada su nemci bombardovali i odselio se u Novu Varos, Zlatar planina.
      U Sjenici mu je ostao brat.
      Rođak moga dede je zvao moga oca da ide u Sjenicu da preuzme krsnu slavu Sv. Alimpije Stolpnik 9 decembra se slavi i dao mu je veoma staru ikonu Svetog Alimpija osvestanu 1906 godine od strane SPC…
      U Novoj Varosi nas nema mnogo i poticemo svi od tog naseg đeda Marka Nedovica.
      Moj deda Milovan ima moga oca i tetku a njegov brat blizanac Radovan ima 4 sina od toga 1 iz prvog braka i 3 iz drugog.
      Srednji sin dede Radovana je otac nasem kosarkasu Nemanji Nedovicu.
      Pozdrav i hvala vam na odlicnim informacijama.
      Imao sam 10 godina kad je umro i secam ga se.

    • Miljan Drobnjak

      Zdravo Dragane,

      Ne znam kojih kojih si godina, ali bez obzira, drago mi je da se interesuješ za pretke. Ja sam prije dvije godine objavio knjigu o Drobnjacima iz Štitara. Promocija je bila u Narodnom pozorištu u Beogradu, u Polimskom muzeju u Beranama i selu Tušini kod Šavnika. Knjiga je od stručne javnosti kao i čitalaca dobro prihvaćena
      Sada sam u pripremi za knjigu o Drobnjacima iz Prijeloga, gdje svakako imam namjeru da nešto napišem o Nedovićima, kao najbrojnijem bratstvu. No literatura je vrlo oskudna. U ovo mojoj knjizi ima slika Vuka Nedovića koji je bio predsjednik opštine Štitari, a u toj knjizi je i spisak II čete vojnika Brzavskog bataljona iz Prvog svjetskog rata u kojem su između ostalih i Nedovići iz Prijeloga. Takođe imaju i podaci o domaćinstvima po popsu iz 1571.godine. Nijesam upoznat da li je o Nedovićima objavljena neka knjiga. Znam za knjigu “Bihor i Korita”, koju je napisao akademik Milisav Lutovac, ali u njoj su neki najosnovniji podaci kjoji se mogu naći i na internetu.
      Da li znate nekog od Nedovića, koji bio voljan da o Nedovićima napiše nekih 2 -3 strane kucanog teksta, sa priloženih par starih fotografija.
      Pozdrav

    • Radovan

      Postovanje Dragane.
      Ja sam poreklom iz Prijeloga od pradede Radovana, dede Avra i oca Vladislava. Moji su kolonizirali u Vojvodinu tacnije Savino Selo. Hteo sam da zamolim ako mogu da dobijem rodoslov tih 9-10 kolena za koje se zna. Hvala u svakom slucaju🙂

  3. duda

    Већ сам доста времена посветила проучавању својих породичних корена (презиме Недић)и ни сама не знам колико текстова прочитала. Скоро сам сложила коцкице али не могу да разјасним везу Недовића и Недића.Наиме моји преци су досељени из Новог Пазара у Кутлово код Крагујевца крајем 18.века и свуда се помињу као Недовићи-Недићи.Слава нам је Свети Никола а преслава Млади Свети Никола (22.мај).Стари кумови (досељени у исто време кад и ми) су нам Тарабановићи из Ратара.Такође не знам да ли су моји преци пре Новог Пазара живели у Црној Гори и ако јесу,од којих су онда Недовића,пошто овде видим да се помињу Недовићи са разним славама.Ако неко од Недовића ово прочита и зна одговор на моја питања бићу му веома захвална ако ми одговори.Поздрав.Дуда

  4. Dragan Vl.Nedović

    Поштована, Дудо, и ако ми се чини да сам доста добро склопио мозаик поријекла свог презимена( Недовић), још нијесам наишао на податак да имамо какве везе са уваженим Недићима.Наиме, имам контакте са добрим људима, Недићима, који живе у Беранама, и ево први пут од тебе чух да наша презимена имају неку заједничку нит у поријеклу,а да то нијесам чуо управо од Недића. Свакако, распитаћу се, одакле Недићи из Берана и у којим правцима су се расељавали, и одмах ћу оставити текст о том сазнању. Оно што је мени значајније је да незналице пласирају лажи преко разноразних сајтова и портала, па прочитах да се село Пријелози зове “ПРИЈЕЛОГ”,(а ја рођен у том селу па му , ето, име незнам,и даље како се село Фемића Крш налази у Беранама, а не у Бијелом Пољу и сличне глупости….
    Искористићу прилику да поново поздравим све Недовиће, ма гдје, се налазили, јер смо сви једно…!

  5. duda

    Postovani Dragane,ovo sto sam navela o mojim precima pise u zvanicnim popisima,dakle pise da su doseljeni iz Novog Pazara krajem 18.veka i navodi se kao prezime Nedovici-Nedici i krsna slava Sveti Nikola.Isto su mi i stariji rodjaci govorili da smo dosli kao Nedovici-Nedici a kasnije su neki zadrzali prezime Nedovic,a neki Nedic.Na zalost,niko pouzdano nije znao da mi kaze ime rodonacelnika porodice.

    Pozdrav

  6. Nedovici nemaju nikakve veze sa Nedicima,to su dva potpuno razlicita plemena.Nedovici poticu sa Gornjeg Zagarca od 1420 do 1700,potom se selo u selo Prijelozi i tamo se naseljavju. Kada vec govorimo o katunima ovo je pravi podatak.Загарач је племе у Старој Црној Гори (источни дио Катунске нахије) чија територија захвата подножје планине Гарча. Ово подручје је некада било дио катуна Малоншића(који се као ратничка дружина помињу још 1411. године) а који су под притиском Османлија у XVI вијеку расељени и пришли другим племенима у Горњој Зети. Племенска територија Загарача се потом почиње интезивније насељавати из других племена, а највише из Братоножића. Територија Загарача је проширена у XIX вијеку, а дијели се на Горњи и Доњи Загарач. Сам назив села Загарач, први се пут помиње у повељи Ђурађа Црнојевића, из 1492. године, али у оквиру поменутог катуна Малоншића (Горња Зета).Nebih zeleo vise da se nadovezujem.

  7. duda

    Poštovani Žarko,pošto ste dobar poznavalac plemena u Crnoj Gori,a ja to nisam,molim Vas za pomoć.Da li mi možete objasniti kome plemenu mogu pripadati moji Nedići koji slave i preslavljaju Svetog Nikolu a kao što rekoh već,prema zvaničnim popisima došli su iz Novog Pazara u Kutlovo kod Kragujevca krajem 18.veka.I da li ima Nedovića koji slave Svetog Nikolu,ako ih ima u kom delu Crne Gore žive.Ove podatke o svojoj porodici nisam iznela da bih polemisala već da bih razjasnila svoje nedoumice i zbunjenost koju imam u vezi porekla.Hvala unapred i pozdrav od Dušice Ilić-Nedić iz lepe male varoši Topole.

  8. Dragan Vl. Nedović

    Радује ме кад спознам да имам рођаке који баратају годинама и чини ми се егзактним подацим о настанку Недовића. Конкретно, Брате, Жарко, искрено бих се радовао да размијенимо и живу ријеч.Први пут наилазим на податке о расељавању(1420 до 1700).Некако ми се чине веома логичним нарочито 1700 год, јер се некако и наше трајање у Пријелозима подудара(али ме интересује путешествије до тада) . Прије тога бих желио знати одакле потичеш и гдје живиш ? Ја сам у Бијелом Пољу, а све податке и контакт адресе имаш на сајту манастира Самоград(на гугле укуцај -самоград манастир). Искрен поздрав !

  9. Јакић Милан

    Недовића има у Ровцима код Берана, а из Роваца су се спустили у Доње Луге, ближе Беранама. По њиховој причи воде порекло од Церовића из Дробњака, као и Девићи, Томовићи, Никићи и пуно других породица. По мом сазнању славе Ђурђев дан.

  10. Zarko Nedovic

    Kao sto rekoh nebi zeleo da se nadovezujem,ali izacicu u susret dusici i Draganu.Mislim da Nedici poticu iz plemena Vasojevica,imam podatak da se pre vise stotina godina urodili sa karadjordjevicima evo kako.Bosiljka, ćerka kneževa, rođena je mati Peladije, Nedića majke. Bosiljkin brat Jeremija Stanojević bio je oženjen ćerkom prote Mateje Nenadovića, dok je knez Aleksandar Karađorđević bio oženjen Persidom, ćerkom Jevrema Nenadovića, sinovca protinog. Od tada počinje srodstvo između Stanojevića – čiji su potomci po ženskoj liniji Nedići, LJotići i Fotići – i dinastije Karađorđevića.
    Kada je knez Nikola Stanojević od Zeoka ubio jednog Turčina krajem januara 1804. godine, a pošto su Turci već počeli seču knezova, bio je to prvi akt revolta srpskog naroda, koji je, dve nedelje kasnije, Karađorđe digao na ustanak u Orašcu, rodnom mestu oca Nedićevog, te su tako svi njegovi preci, i po ocu i po majci, bili saborci Karađorđa.
    Dakle, Nedići i Karađorđevići su rod.pozdrav Dusice