Порекло презимена Недовић

28. фебруар 2012.

коментара: 86

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (86)

Одговорите

86 коментара

  1. Драган Вл. Недовић

    Поздрав свима.
    Нешто ме одавно није било.Драго ми кад видим како сте се распричали.То је право.Ваљда ћемо се некад срести на Самограду.Отворен позив, а Самогрд ће нам отварати видике.Ви који имате фејзбук страницу посетите станицу ,, Древни град Самограду,, и видите златни крст из 361године нове ере. Да, да нијесам погријешио годину, ваистину.Датиран, наћи ћете све на тој страници и још много занимљивог.
    На крају , са великим поштовањем, питао биХ Мујановића колико кољена зна у свом роду уназад и да ми их по имену наброји. Да му помогнем, ја мојих знам девет послије Неда, а при је мене. И још ако има поријекло из Анадолије, да ли су од шита или од сунита?
    Још Вам поздрав, бог вам се радовао и бог вас обрадовао , потомци Орловића.

  2. Драган Вл. Недовић

    Да, још ћу Вам рећи да имам нови податак који говори о имену Пријелога. Наиме у неком времену се село звало ,,Ком,, јер се у једном документу помињу монаси из манастира Ком,а опис манастира и села потпуно одговара Пројелозима и манастиру Самограду. Уосталом, засеок у залеђу Самограда и данас се зове ,, ЗАКОМ,,. Но о томе неком другом приликом, кад сложим чињенице.

  3. Драган Вл. Недовић

    Ана Пајић, драга сестро,
    Покушаћу да ти нађем ту књигу.То је писао Славко Недовић, професор из Ниша, а иначе из Пећарске . Имам контакт са том породицом.
    Поздрав, јави се има негдје у мојим коментарима и мејл адрса и бр.телефона.

  4. Драган Вл. Недовић

    Раде Бакочевић, жао ми ал морам рећи, неко те је лагао. Знаш ли у којем селу на обали Лима никад није направљена турска или потурчењачка кућа?
    Помоћи ћу ти, у Пријелозима.
    Поздрав ти од срца.

  5. Раде Бракочевић

    Требало је да прође годину дана, па да Драган Вл. Недовић реагује. Не би изненадило да неђе у будућности “открије”, да су Пријелози били независна, самостална држава од које се Стамбол тресе…

  6. Недовић

    Поштовани,

    Да ли би неко могао да ми објасни порекло Недовића из Сјенице?

    Пуно хвала

  7. Duda

    Da lineko može da mi kaže odakle su Nedovići došli u Novi Pazar?
    Hvala unapred.

  8. Лепеничанин

    Поштовани Недовићи из Пријелога,

    видим да сте велика и часна фамилија,

    али молим вас маните се митоманије. За почетак урадите ДНК тест да видимо имате ли везе са Орловићима односно са Загарчем.

    Такође, немојте обмањивати рођаку легендарног Драгише Недовића, док не пронађете неки извор у документима који повезује његово порекло са вашом породицом није у реду да га својатате. За почетак замолите господина Недовића из Чачка (Ртара) да се и он тестира.

    Најлакше је измишљати бајке, докажите бар оно што се лако може доказати обичном ДНК анализом, па онда градите теорије…

  9. видоје

    М.Лутовац је забиљежио причу да Недовићи од досељења броје осам појасева. Тада су били од “Неда”( мушко име) јер су тако саопштили Лутовцу. Књига Бихор и Корита је објављена 1967.г. Недовићи из Пријелога су рођаци са Петрићима из Рујишта. Ови Недовићи, из неких разлога крију да су од довотка. Зна се да су двије сестре Неда и Петра ( прича да воде поријекло из села Загарча, братства Ђуричковића ?). Неда и Петра, крену са својом ђецом и мало завежљаја и прво се населе у Доњој Морачи, а након извјесног времена наставе сеобу и дођу у Брзаву. Неда се пресели у село Пријелози, од ње ће настати братство Недовићи, а Петра нађе савитак у Рујиште, од које постаде братство Петрић.
    Недовићи у Пећарској су по Лутовцу од довотка из Пријелога, и преузео је славу Пребирача ( Лазареву суботу). Толико о “поузданости” прича неких Недовића из Пријелога.
    Лепеничанин, слажем се да треба да ураде ДНК тест по мушкој линији, мада би за њих можда требало по женској линији, јер потичу од Недине ђеце.

  10. vidoje rekao si osam pojaseva. ipak mislim da je vise, jer jedan pojas -jedno koljeno nosi 25-27 godina mi smo stari oko 200-250 godina. ostalo u tvom tekstu sve je tačno. kako će dragan reagovati ne znam jer je na rehabilitaciji . pozdrav.
    nastavi sa pričom.