Порекло презимена Наранчић

28. фебруара 2012.

коментара: 14

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НАРАНЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Наранчић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Вребац, Госпић, Лика

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Наранчић припада православним породицама из Грбеши (Брда Требињска) и Требињa, у Херцеговини. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, Наранчићи су веома стара породица. Породично предање не памти одакле су и када доселили у Грбеше. Ни “баба Божица” која је живела 107 година (умрла 1981.) није знала порекло породице. Запамтила је да јој је свекрва причала да су њихове пчеле и љаник стари преко 300 година и да се налазе на истом локалитету без прекида. У Грбешима се просечно налазе две до четири куће Наранчића. Како се број њихових породица повећавао, тако би се они и расељавали. Данас их има у Никшићу, Хан Пијеску, Госпићу (Лика), Клеку, Вршцу, Аргентини.  О Наранчићима податке дао Божо Наранчић из Требиња.

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ:

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. mirko

  Pozdrav Narancicima samo da dodam da je Narancica bilo u Doljanima Otocac oko 100 kuca pozdrav

 2. Narancic

  Slazem se sa Mirkom, ja sam Narancic i poreklom smo iz Doljana u Lici opstina Otocac. Ima dosta Narancica odande i krsna slava nam je SV. Jovan

 3. Бељњача Шид

  Мој отац је иѕ Дољана и преѕива се Нарачић,и крсна слава му је СВ.Јован.

 4. Бранко Тодоровић

  Презиме Наранчић у Републици Хрватској најприсутније је међу Србима и јавља се скоро у свим крајевима где је кроз историју било Срба.

  Наранчића је током друге половине прошлог века било у Кнежевим Виноградима у Барањи. Крсна слава им је била Ђурђевдан.

  Осим у Кнежевим Виноградима било још у Белом Манастиру. У оба места вероватно не више од по једне куће. Данас их више нема ни у Кнежевим Виноградима ни у Белом Манастиру.

  Најближе место из кога су могли бити пореклом је Бијело Брдо код Осијека, где је педесетих година пописано педесет двоје, а на Попису становништва Републике Хрватске из 2001. године, педесеторо Наранчића.

  • Бранко Тодоровић

   У Барањи је осим у Кнежевим Виноградима Наранчића било својевремено и у селу Болману код Јагодњака. Крсна слава им је била Свети Симеон Богопримац.

 5. posavina

  Поздрав свим Наранчићим ма гдје били , нас Наранчића има и у Обудовцу и познато нам је да су наши преци дошли из Херцеговне из околине Требиња.

 6. posavina

  Заборавио сам нагласити да нам је крсна слава Ђурђевдан .

 7. Војислав Ананић

  НАРАНЧИЋ (п), у Грбешима (Брда требињска) и Требињу. Веома су стара породица. Породично предање не памти одакле су и када доселили у Грбеше. Ни «баба Божица» која је живјела 107 година (умрла 1981), није знала поријекло породице. Запамтила је да јој је свекрва причала да су њихове пчеле и љаник стари преко 300 година и да се налазе на истом локалитету без прекида. У Грбешима се просјечно налазе 2 до 4 куће Наранчића. Како се број њихових породица повећавао, тако би се они и расељавали. Данас их има у Никшићу, Хан Пијеску (Босна). Госпићу (Лика), Клеку и Вршцу (Војводина), Аргентини. Чикагу, Калифорнији… Славе Аранђеловдан. (Подаци: Божо Наранчић из Требиња).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 8. Goran

  Narančići (stara srpska porodica) žive i u selu Obudovac (zaselak Đukići) u bosanskoj Posavini.Krsna slava im je Đurđev dan, 6.maj (Sv.Đorđe).