Poreklo prezimena Narančić

28. februar 2012.

komentara: 19

[toggle title=”TESTIRANI NARANČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Narančić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Vrebac, Gospić, Lika

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Narančić pripada pravoslavnim porodicama iz Grbeši (Brda Trebinjska) i Trebinja, u Hercegovini. Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, Narančići su veoma stara porodica. Porodično predanje ne pamti odakle su i kada doselili u Grbeše. Ni “baba Božica” koja je živela 107 godina (umrla 1981.) nije znala poreklo porodice. Zapamtila je da joj je svekrva pričala da su njihove pčele i ljanik stari preko 300 godina i da se nalaze na istom lokalitetu bez prekida. U Grbešima se prosečno nalaze dve do četiri kuće Narančića. Kako se broj njihovih porodica povećavao, tako bi se oni i raseljavali. Danas ih ima u Nikšiću, Han Pijesku, Gospiću (Lika), Kleku, Vršcu, Argentini.  O Narančićima podatke dao Božo Narančić iz Trebinja.

KRSNA SLAVA: Aranđelovdan

POZNATI:

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. Petar Savić

    Pomaže Bog ja sam Savić ali porijekom od Narančića iz sela Obudovac (opština Šamac), Republia Srbska.
    Slava mi je Đurđevdan.
    Koliko ja znam sa kosova su došli tri neka brata u Hercegovinu jedan je osto, drugi je otišo u posavinu a treći u dalmaciju. Zatim u vrijeme turaka neko je ubio bega, pa su prešli rijku Savu i prebjegli u selo Trnjak kod Odžaka, i predili prezme po čiči Savi.

    • David Savić

      Pozdrav, ja sam iz okoline Velikog Gradišta. Moj deda Jovo Savić je došao ovde iz Trnjaka. Isto je slavio Đurđevdan. Znam da je puno Savića ubijeno od strane ustaša u drugom svetskom ratu.