Poreklo prezimena Narančić

28. februar 2012.

komentara: 19

[toggle title=”TESTIRANI NARANČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Narančić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Vrebac, Gospić, Lika

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Narančić pripada pravoslavnim porodicama iz Grbeši (Brda Trebinjska) i Trebinja, u Hercegovini. Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, Narančići su veoma stara porodica. Porodično predanje ne pamti odakle su i kada doselili u Grbeše. Ni “baba Božica” koja je živela 107 godina (umrla 1981.) nije znala poreklo porodice. Zapamtila je da joj je svekrva pričala da su njihove pčele i ljanik stari preko 300 godina i da se nalaze na istom lokalitetu bez prekida. U Grbešima se prosečno nalaze dve do četiri kuće Narančića. Kako se broj njihovih porodica povećavao, tako bi se oni i raseljavali. Danas ih ima u Nikšiću, Han Pijesku, Gospiću (Lika), Kleku, Vršcu, Argentini.  O Narančićima podatke dao Božo Narančić iz Trebinja.

KRSNA SLAVA: Aranđelovdan

POZNATI:

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. mirko

    Pozdrav Narancicima samo da dodam da je Narancica bilo u Doljanima Otocac oko 100 kuca pozdrav

  2. Nebojsa

    U Bijeljini ima Narancica

  3. Narancic

    Slazem se sa Mirkom, ja sam Narancic i poreklom smo iz Doljana u Lici opstina Otocac. Ima dosta Narancica odande i krsna slava nam je SV. Jovan

  4. Beljnjača Šid

    Moj otac je iѕ Doljana i preѕiva se Naračić,i krsna slava mu je SV.Jovan.

  5. Branko Todorović

    Prezime Narančić u Republici Hrvatskoj najprisutnije je među Srbima i javlja se skoro u svim krajevima gde je kroz istoriju bilo Srba.

    Narančića je tokom druge polovine prošlog veka bilo u Kneževim Vinogradima u Baranji. Krsna slava im je bila Đurđevdan.

    Osim u Kneževim Vinogradima bilo još u Belom Manastiru. U oba mesta verovatno ne više od po jedne kuće. Danas ih više nema ni u Kneževim Vinogradima ni u Belom Manastiru.

    Najbliže mesto iz koga su mogli biti poreklom je Bijelo Brdo kod Osijeka, gde je pedesetih godina popisano pedeset dvoje, a na Popisu stanovništva Republike Hrvatske iz 2001. godine, pedesetoro Narančića.

    • Branko Todorović

      U Baranji je osim u Kneževim Vinogradima Narančića bilo svojevremeno i u selu Bolmanu kod Jagodnjaka. Krsna slava im je bila Sveti Simeon Bogoprimac.

  6. posavina

    Pozdrav svim Narančićim ma gdje bili , nas Narančića ima i u Obudovcu i poznato nam je da su naši preci došli iz Hercegovne iz okoline Trebinja.

    • Goran

      Narančići (stara srpska porodica) žive i u selu Obudovac (zaselak Đukići) u bosanskoj Posavini.Krsna slava im je Đurđev dan, 6.maj (Sv.Đorđe).

      • Goran

        Možeš li nešto više da kažeš o Narančićima koji su doselili u bosansku Posavinu iz okoline Trebinja.Moja majka je porijeklom iz Obudovca i prezivala se Narančić ( djevojačko).Krsna slava joj je bila Đurđevdan.

  7. posavina

    Zaboravio sam naglasiti da nam je krsna slava Đurđevdan .

  8. Vojislav Ananić

    NARANČIĆ (p), u Grbešima (Brda trebinjska) i Trebinju. Veoma su stara porodica. Porodično predanje ne pamti odakle su i kada doselili u Grbeše. Ni «baba Božica» koja je živjela 107 godina (umrla 1981), nije znala porijeklo porodice. Zapamtila je da joj je svekrva pričala da su njihove pčele i ljanik stari preko 300 godina i da se nalaze na istom lokalitetu bez prekida. U Grbešima se prosječno nalaze 2 do 4 kuće Narančića. Kako se broj njihovih porodica povećavao, tako bi se oni i raseljavali. Danas ih ima u Nikšiću, Han Pijesku (Bosna). Gospiću (Lika), Kleku i Vršcu (Vojvodina), Argentini. Čikagu, Kaliforniji… Slave Aranđelovdan. (Podaci: Božo Narančić iz Trebinja).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Goran

    Narančići (stara srpska porodica) žive i u selu Obudovac (zaselak Đukići) u bosanskoj Posavini.Krsna slava im je Đurđev dan, 6.maj (Sv.Đorđe).

    • Petar Savić

      Gorane odakle si i koju slavu slaviš.

      • Goran Simić

        Moja majka je iz Obudovca, iz Narančića.Udala se u Obudovcu, u Simiće (zaselak,Čilaši).Ja sam rođen u Brčkom.Slavimo,moja porodica i ja, Sv.Klimenta Rimskog, 8.decembar.Majka je imala kao djevojka slavu,Sv.Đorđa , Đurđev dan, 6.maja

  10. Petar Savić

    Pomaže Bog ja sam Savić ali porijekom od Narančića iz sela Obudovac (opština Šamac), Republia Srbska.
    Slava mi je Đurđevdan.
    Koliko ja znam sa kosova su došli tri neka brata u Hercegovinu jedan je osto, drugi je otišo u posavinu a treći u dalmaciju. Zatim u vrijeme turaka neko je ubio bega, pa su prešli rijku Savu i prebjegli u selo Trnjak kod Odžaka, pa su predili prezme po čiči Savi.