Порекло презимена Наранчић

28. фебруар 2012.

коментара: 19

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НАРАНЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Наранчић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Вребац, Госпић, Лика

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Наранчић припада православним породицама из Грбеши (Брда Требињска) и Требињa, у Херцеговини. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, Наранчићи су веома стара породица. Породично предање не памти одакле су и када доселили у Грбеше. Ни “баба Божица” која је живела 107 година (умрла 1981.) није знала порекло породице. Запамтила је да јој је свекрва причала да су њихове пчеле и љаник стари преко 300 година и да се налазе на истом локалитету без прекида. У Грбешима се просечно налазе две до четири куће Наранчића. Како се број њихових породица повећавао, тако би се они и расељавали. Данас их има у Никшићу, Хан Пијеску, Госпићу (Лика), Клеку, Вршцу, Аргентини.  О Наранчићима податке дао Божо Наранчић из Требиња.

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ:

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

  1. mirko

    Pozdrav Narancicima samo da dodam da je Narancica bilo u Doljanima Otocac oko 100 kuca pozdrav

  2. Narancic

    Slazem se sa Mirkom, ja sam Narancic i poreklom smo iz Doljana u Lici opstina Otocac. Ima dosta Narancica odande i krsna slava nam je SV. Jovan

  3. Бељњача Шид

    Мој отац је иѕ Дољана и преѕива се Нарачић,и крсна слава му је СВ.Јован.

  4. Бранко Тодоровић

    Презиме Наранчић у Републици Хрватској најприсутније је међу Србима и јавља се скоро у свим крајевима где је кроз историју било Срба.

    Наранчића је током друге половине прошлог века било у Кнежевим Виноградима у Барањи. Крсна слава им је била Ђурђевдан.

    Осим у Кнежевим Виноградима било још у Белом Манастиру. У оба места вероватно не више од по једне куће. Данас их више нема ни у Кнежевим Виноградима ни у Белом Манастиру.

    Најближе место из кога су могли бити пореклом је Бијело Брдо код Осијека, где је педесетих година пописано педесет двоје, а на Попису становништва Републике Хрватске из 2001. године, педесеторо Наранчића.

    • Бранко Тодоровић

      У Барањи је осим у Кнежевим Виноградима Наранчића било својевремено и у селу Болману код Јагодњака. Крсна слава им је била Свети Симеон Богопримац.

  5. posavina

    Поздрав свим Наранчићим ма гдје били , нас Наранчића има и у Обудовцу и познато нам је да су наши преци дошли из Херцеговне из околине Требиња.

  6. posavina

    Заборавио сам нагласити да нам је крсна слава Ђурђевдан .

  7. Војислав Ананић

    НАРАНЧИЋ (п), у Грбешима (Брда требињска) и Требињу. Веома су стара породица. Породично предање не памти одакле су и када доселили у Грбеше. Ни «баба Божица» која је живјела 107 година (умрла 1981), није знала поријекло породице. Запамтила је да јој је свекрва причала да су њихове пчеле и љаник стари преко 300 година и да се налазе на истом локалитету без прекида. У Грбешима се просјечно налазе 2 до 4 куће Наранчића. Како се број њихових породица повећавао, тако би се они и расељавали. Данас их има у Никшићу, Хан Пијеску (Босна). Госпићу (Лика), Клеку и Вршцу (Војводина), Аргентини. Чикагу, Калифорнији… Славе Аранђеловдан. (Подаци: Божо Наранчић из Требиња).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  8. Goran

    Narančići (stara srpska porodica) žive i u selu Obudovac (zaselak Đukići) u bosanskoj Posavini.Krsna slava im je Đurđev dan, 6.maj (Sv.Đorđe).

  9. Петар Савић

    Помаже Бог ја сам Савић али поријеком од Наранчића из села Обудовац (општина Шамац), Републиа Србска.
    Слава ми је Ђурђевдан.
    Колико ја знам са косова су дошли три нека брата у Херцеговину један је осто, други је отишо у посавину а трећи у далмацију. Затим у вријеме турака неко је убио бега, па су прешли ријку Саву и пребјегли у село Трњак код Оџака, па су предили презме по чичи Сави.