Порекло презимена Наранчић

28. фебруар 2012.

коментара: 19

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НАРАНЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Наранчић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Вребац, Госпић, Лика

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Наранчић припада православним породицама из Грбеши (Брда Требињска) и Требињa, у Херцеговини. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, Наранчићи су веома стара породица. Породично предање не памти одакле су и када доселили у Грбеше. Ни “баба Божица” која је живела 107 година (умрла 1981.) није знала порекло породице. Запамтила је да јој је свекрва причала да су њихове пчеле и љаник стари преко 300 година и да се налазе на истом локалитету без прекида. У Грбешима се просечно налазе две до четири куће Наранчића. Како се број њихових породица повећавао, тако би се они и расељавали. Данас их има у Никшићу, Хан Пијеску, Госпићу (Лика), Клеку, Вршцу, Аргентини.  О Наранчићима податке дао Божо Наранчић из Требиња.

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ:

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

  1. Петар Савић

    Помаже Бог ја сам Савић али поријеком од Наранчића из села Обудовац (општина Шамац), Републиа Србска.
    Слава ми је Ђурђевдан.
    Колико ја знам са косова су дошли три нека брата у Херцеговину један је осто, други је отишо у посавину а трећи у далмацију. Затим у вријеме турака неко је убио бега, па су прешли ријку Саву и пребјегли у село Трњак код Оџака, и предили презме по чичи Сави.

    • Давид Савић

      Поздрав, ја сам из околине Великог Градишта. Мој деда Јово Савић је дошао овде из Трњака. Исто је славио Ђурђевдан. Знам да је пуно Савића убијено од стране усташа у другом светском рату.