Порекло презимена Антић

27. фебруар 2012.

коментара: 57

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АНТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Антић

Хаплогрупа: R1b

Порекло: Црни Као, Баточина, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

  1. Фамилије-презимена Антић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Антић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Балиновић
    -Братачић
    -Брезовица
    -Горња Буковица
    -Оглађеновац
    -Осеченица
    -Остружањ

  2. Antic stevo

    Prilikom izgradnje pecke patrijarsije tadasnji srpski patrijarh je naredio da se uzme kamen sa kuce antic I ugradi u temelj pecke patrijarsije,zbog toga sto je to naj starija kuca u tadasnjem vremenu bila, ako ste culi za profesora dr.ljubisu folica koji je napisao specijalnu brosuru u vezi toga,on je napisao raspeto kosovo,licno mi je to rekao profesor ljubisa folic jer se I ja prezivam antic,mi smo iz opstine konjic,selo idbar,slavimo sv.nikolu,ja licno imam tacne podatke mojih korena do moga pradede,ali nemam dalje I voleo bih znati Odakle su nasi iz crne gore doselili se u opstinu konjic.znam zasigurno da ima I ustasa to jest hrvata u klobuku kod ljubuskog prezimena antic,moje licno misljenje je da su dva rodjena brata za vreme turske razdvojili se jadan je promenio veru za veceru I otisao u zapadnu Hercegovinu klobuk kod ljubuskog a drugi brat otisao za konjic I sacuvao veru svoju vekovima staru do danasnjeg Dana vek vekova amen.

    • Mihajlo Antić

      Pozdrav rodjo, i moj pradeda je iz Idbara kasnije se preselio na Kosovo, Sv. Nikola nam je slava, imam rodjake u Hercegovini, isto Antići iz Idbara. Voleo bih da stupimo u kontakt.

  3. Фамилије-презмена Антић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Сињи Вир
    -Белица
    -Јошанички Прњавор
    -Буковчет
    -Ланиште

  4. Фамилије-презимена Антић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Кијево
    -Милатовац
    -Нови Аџибеговац (Ново Село)
    -Поскурице
    -Адровац

  5. Nebojsa

    Ja samo znam da su moj deda iz okruglice kod Krusevca.

  6. Антић Веран

    Ја сам пореклом из Оглађеновца(Влашчић)славим СВЕТОГ НИКОЛУ мој прадеда ми је причао да по неким причама смо пореклом са лике и сви Антићи који славе СВЕТОГ НИКОЛУ потичу са лике .Живим у Коцељеви где има Антића пореклом из Шабачке каменице они слве СВЕТОГ ЈОВАНА

  7. Stefan

    Pozdrav, ja se prezivam Antić, a Antića ima mnogo, ali konkretno mi Antići nosimo poreklo od Prezimena Kuzman, zaparvo i jesmo od Kuzmana sa Cetinja iz Crne Gore. Od dede Antona Kuzmana, koji je zbog krvne osvete dosao u Srbiju tačnije selo Šabačka Kamenica, pa otud iz njegovog imena Anton se dobilo prezime Antić, tako da zapravo mi smo Kuzman i kao što rekoh potičemo iz Crne Gore. Ja sam nasao u CG Kuzmane koji tačnije znaju priču o nama i koji su potvrdili njenu verodostojnost. Tako da ako si Antić, a slavis slavu Sv. Jovan Krstitelj zapravo si Kuzman. I imas poprilično tesku narav! 😀

  8. sasa

    Moji Antici vode poreklo iz Custendila u Bugarskoj,postoje zapisi u arhivima,naseljavamo jug Srbije,slavimo svetog Savu….

  9. slavica

    Pozdra,ja sam rodjena Antic,i moji su najtariji,prvi dosli na tom terenu ,tako da je najmanje 3 vjeka moja kuca naimucnija sa zemljom,u selu to je opstina Zitoradja,selo Grudas.
    I imam interesantnu pricu,samo sam ja kao mala djedove slusala o porijeklu,i niko se o tome nije brinuo,svako je kadn bude upitan proizvoljno govorio,moj djed i pradjed,umro kad sam imala 15 godina u 102goj ,kazu da smo iz Grude kod Dubrovnika,to je bilo cas Crnogordko,cas Mletacko,ali Seselj i istoricari kazu da je nekad Dubrovnik bio srpski gradic,uzgred,bilo je 4 brata,pod pritiskom pokrstavanja,3 posla u unutrasnjost Crne Gore,a jedan put Rijeke,to se tako desilo nije se mogo izvuci,i tako,i ziveli u Crnoj Gori sa familijama do Turskog pritiska,da islami,opet bezanija sa Arsenijem Carnojevicem,tako da dje su prvi grobovi bili tu je jedan po jedan brat ostajao i naseljavao sa familijom,djecom,koliko znam,jedan kod Cacka,Kraljeva izmedju,Drugi u Toplici,to je moj predak,a treci ili vranje,sto cisto sumnjam,jer nije to bio pravac Arsenija,on je doso do SENANDREJE u Madjarskoj,tako da je sigurno oko Sapca prije ostao,a bilo je od tiju brace jos sticeva koji su po Kosovu i koje kude ostajalo,a dokaz da smo otud dosli je jer u opstini Zitoradja ima 6-7 sela koja sui i posle 3 vjeka ostali sa jezikom,i nikada nisu prodavali zemlju da im se doseljavaju domorodci,,Voljela bih da se vise jave pa da stvarno poreklo otkrijemo,,A posto sam u devedesetim imala kao Spkinja problem u evropi,propustrili su me ,,jer sam crotische frau,,to znaci da onaj predak i ko jos su se razmnozili po Hrvatskoj,a vjerojatno je veci deo sire porodice ostao,pokrstio se i sad su najbolji hrvati,zao mi je ali takoje,,

  10. Sonja

    Pozdrav svim Antićima,

    ja sam dovojačko Antić i iz Bačke Palanke smo. Po pričama moga oca i dede, moj pradeda je rođen u selu Obrovac pored Bačke Palanke… negde se uvek provlačila priča da nam je poreklo možda iz Crne Gore.. ali to nikada niko nije sa sigurnisću tvrdio. Jako nas malo ima sa ovim prezimenom u Vojvodini. Slavimo slavu Sv. Arhanđel Gavril… ukoliko iko ima ikakvu informaciju koja bi mogla da se poveže sa ovim podacima… molim ga da se javi… Hvala !!!

    • Стеван

      Поштована Соња, моја фамилија Антић је живела пре у Обровцу, па се преселила у Госпођинце, а део потом у Ђурђево. Славимо Св. Архангела Гаврила, има нас неколико породица у месту, а Црна Гора јесте место одакле смо са Чарнојевићем се повукли 1690., а за крај сам овде прочитао од г. Небојше из Б. Паланке, мислим баш овде, где је наведена и наша иста слава, и да смо, по његовим подацима, из околине Рожаја, према граници са Србијом, на планини Госпођин врх, где је сада слабо насељено муслиманима место Бишево, а ту се налазе остаци старих насеобина.
      Велики поздрав роду.