Poreklo prezimena Antić

27. februar 2012.

komentara: 57

[toggle title=”TESTIRANI ANTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Antić

Haplogrupa: R1b

Poreklo: Crni Kao, Batočina, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (57)

Odgovorite

57 komentara

  1. Familije-prezimena Antić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Antić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Balinović
    -Bratačić
    -Brezovica
    -Gornja Bukovica
    -Oglađenovac
    -Osečenica
    -Ostružanj

  2. Antic stevo

    Prilikom izgradnje pecke patrijarsije tadasnji srpski patrijarh je naredio da se uzme kamen sa kuce antic I ugradi u temelj pecke patrijarsije,zbog toga sto je to naj starija kuca u tadasnjem vremenu bila, ako ste culi za profesora dr.ljubisu folica koji je napisao specijalnu brosuru u vezi toga,on je napisao raspeto kosovo,licno mi je to rekao profesor ljubisa folic jer se I ja prezivam antic,mi smo iz opstine konjic,selo idbar,slavimo sv.nikolu,ja licno imam tacne podatke mojih korena do moga pradede,ali nemam dalje I voleo bih znati Odakle su nasi iz crne gore doselili se u opstinu konjic.znam zasigurno da ima I ustasa to jest hrvata u klobuku kod ljubuskog prezimena antic,moje licno misljenje je da su dva rodjena brata za vreme turske razdvojili se jadan je promenio veru za veceru I otisao u zapadnu Hercegovinu klobuk kod ljubuskog a drugi brat otisao za konjic I sacuvao veru svoju vekovima staru do danasnjeg Dana vek vekova amen.

    • Mihajlo Antić

      Pozdrav rodjo, i moj pradeda je iz Idbara kasnije se preselio na Kosovo, Sv. Nikola nam je slava, imam rodjake u Hercegovini, isto Antići iz Idbara. Voleo bih da stupimo u kontakt.

  3. Familije-prezmena Antić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Sinji Vir
    -Belica
    -Jošanički Prnjavor
    -Bukovčet
    -Lanište

  4. Familije-prezimena Antić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Kijevo
    -Milatovac
    -Novi Adžibegovac (Novo Selo)
    -Poskurice
    -Adrovac

  5. Nebojsa

    Ja samo znam da su moj deda iz okruglice kod Krusevca.

  6. Antić Veran

    Ja sam poreklom iz Oglađenovca(Vlaščić)slavim SVETOG NIKOLU moj pradeda mi je pričao da po nekim pričama smo poreklom sa like i svi Antići koji slave SVETOG NIKOLU potiču sa like .Živim u Koceljevi gde ima Antića poreklom iz Šabačke kamenice oni slve SVETOG JOVANA

  7. Stefan

    Pozdrav, ja se prezivam Antić, a Antića ima mnogo, ali konkretno mi Antići nosimo poreklo od Prezimena Kuzman, zaparvo i jesmo od Kuzmana sa Cetinja iz Crne Gore. Od dede Antona Kuzmana, koji je zbog krvne osvete dosao u Srbiju tačnije selo Šabačka Kamenica, pa otud iz njegovog imena Anton se dobilo prezime Antić, tako da zapravo mi smo Kuzman i kao što rekoh potičemo iz Crne Gore. Ja sam nasao u CG Kuzmane koji tačnije znaju priču o nama i koji su potvrdili njenu verodostojnost. Tako da ako si Antić, a slavis slavu Sv. Jovan Krstitelj zapravo si Kuzman. I imas poprilično tesku narav! 😀

  8. sasa

    Moji Antici vode poreklo iz Custendila u Bugarskoj,postoje zapisi u arhivima,naseljavamo jug Srbije,slavimo svetog Savu….

  9. slavica

    Pozdra,ja sam rodjena Antic,i moji su najtariji,prvi dosli na tom terenu ,tako da je najmanje 3 vjeka moja kuca naimucnija sa zemljom,u selu to je opstina Zitoradja,selo Grudas.
    I imam interesantnu pricu,samo sam ja kao mala djedove slusala o porijeklu,i niko se o tome nije brinuo,svako je kadn bude upitan proizvoljno govorio,moj djed i pradjed,umro kad sam imala 15 godina u 102goj ,kazu da smo iz Grude kod Dubrovnika,to je bilo cas Crnogordko,cas Mletacko,ali Seselj i istoricari kazu da je nekad Dubrovnik bio srpski gradic,uzgred,bilo je 4 brata,pod pritiskom pokrstavanja,3 posla u unutrasnjost Crne Gore,a jedan put Rijeke,to se tako desilo nije se mogo izvuci,i tako,i ziveli u Crnoj Gori sa familijama do Turskog pritiska,da islami,opet bezanija sa Arsenijem Carnojevicem,tako da dje su prvi grobovi bili tu je jedan po jedan brat ostajao i naseljavao sa familijom,djecom,koliko znam,jedan kod Cacka,Kraljeva izmedju,Drugi u Toplici,to je moj predak,a treci ili vranje,sto cisto sumnjam,jer nije to bio pravac Arsenija,on je doso do SENANDREJE u Madjarskoj,tako da je sigurno oko Sapca prije ostao,a bilo je od tiju brace jos sticeva koji su po Kosovu i koje kude ostajalo,a dokaz da smo otud dosli je jer u opstini Zitoradja ima 6-7 sela koja sui i posle 3 vjeka ostali sa jezikom,i nikada nisu prodavali zemlju da im se doseljavaju domorodci,,Voljela bih da se vise jave pa da stvarno poreklo otkrijemo,,A posto sam u devedesetim imala kao Spkinja problem u evropi,propustrili su me ,,jer sam crotische frau,,to znaci da onaj predak i ko jos su se razmnozili po Hrvatskoj,a vjerojatno je veci deo sire porodice ostao,pokrstio se i sad su najbolji hrvati,zao mi je ali takoje,,

    • Miroslav

      Cao ja sam Antic Miroslav i dolazim iz sela paralovo sa kosova moji su poreklom iz zitoradje dosli pocetkom osamnaestog veka pobegli od turke bas bih voleo da upoznam nekog iz da mi je familija. Pozdrav

    • Miljana

      Ja sam takođe iz sela Grudaš, pradeda mi je Panta-Pantelija a deda mi je Miodrag.

  10. Sonja

    Pozdrav svim Antićima,

    ja sam dovojačko Antić i iz Bačke Palanke smo. Po pričama moga oca i dede, moj pradeda je rođen u selu Obrovac pored Bačke Palanke… negde se uvek provlačila priča da nam je poreklo možda iz Crne Gore.. ali to nikada niko nije sa sigurnisću tvrdio. Jako nas malo ima sa ovim prezimenom u Vojvodini. Slavimo slavu Sv. Arhanđel Gavril… ukoliko iko ima ikakvu informaciju koja bi mogla da se poveže sa ovim podacima… molim ga da se javi… Hvala !!!

    • Stevan

      Poštovana Sonja, moja familija Antić je živela pre u Obrovcu, pa se preselila u Gospođince, a deo potom u Đurđevo. Slavimo Sv. Arhangela Gavrila, ima nas nekoliko porodica u mestu, a Crna Gora jeste mesto odakle smo sa Čarnojevićem se povukli 1690., a za kraj sam ovde pročitao od g. Nebojše iz B. Palanke, mislim baš ovde, gde je navedena i naša ista slava, i da smo, po njegovim podacima, iz okoline Rožaja, prema granici sa Srbijom, na planini Gospođin vrh, gde je sada slabo naseljeno muslimanima mesto Biševo, a tu se nalaze ostaci starih naseobina.
      Veliki pozdrav rodu.