Poreklo prezimena Mladenović

25. februar 2012.

komentara: 112

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (112)

Odgovorite

112 komentara

  1. Gabyska

    Pozdrav Mladenovici
    Moj pok deda Jovan. M ig Retimlja kod Orahovca, Prizren, javite se ako vas ima poreklom sa tih prostora. Inace, deda izbego u Prokuplje. Slava sv Nikola.

  2. Vladimir

    Pozdrav Mladenovići.
    Ja sam Vladimir Mladenović iz Beograda. Moj deda je isto Vladimir, iz Konjevića kod Čačka. Slavimo Svetog Nikolu. Inače dobar deo stanovništva su Mladenovići u Konjevićima. Kad sam bio mali čuo sam da smo poreklom iz Hercegovine. Ako ima neko sa te strane da pojasni bio bih zahvalan. Pozdrav

  3. Aleksandar Mladenović

    Moja familija se takođe zove Mladenović, takođe slavimo SV Arhangela Mihaila i SV Arhangela Gavrila, u Vašem opisu prepoznajem svoju familiju, ratoborni i ne daju na sebe, takođe imam plavu boju kose, kao i pradeda Dragomir(1922) koji je imao plavu kosu i plave oči. Braća i sestre od Dragomira(Drage) su Momir(Moša), Tihomir(Tika), ?(Bora), Desanka i Milanka, dok je njihov otac imao sedmoro braći i sestara koje je sama odhranila baba Jela sa karabinom, jer su njenog muža ubili bugari. Radi hrabre babe Jele mnogi nas zovu Jelići. Za one koje znamo (10 porodica) većina porodica je u Beogradu i okolini Beograda dok ima i onih koji su još uvek u Čunguli (opština Blace, Toplički okrug). Takođe znam za Mladena i Mladju al deda stric zna bolje celu priču, raspitaću se.

    Lični zaključak, većina Mladenovića slavi Sv Nikolu i Sv Arhanđele, upravo se i u Prizrenu u zadužbini cara Dušana
    nalaze temelji dve crkve posvećene pomenutim Svecima. Iz priče većine može se zaključiti da je većina Mladenovića zapravo sa područija Stare Srbije odnosno Severa Makedonije i Kosova i Metohija, neke porodice su se selile preko Crne gore, neke preko okoline Niša, neke preko nekih trećih lokacija ali većina se nalazi na teritoriji južne Srbije.
    Ne kažem da smo svi u rodu ali većina verovatno jeste jer su svi preci imali mnogobrojne porodice sa 6/7/8 dece, dok moj zaključak na osnovu nekih dokaza i priča drugih porodica najverovatniji.
    Bilo bi lepo da odemo na testiranje DNK, i otkrijemo haplogrupe i podgrupe i ko je od nas rod a ko ne. U Beogradu ima neka labaratorija u kojoj to ispitivanje košta 13.000 ili tako nešto.

    Kontakt: [email protected]

    • Jelena (Miroslav) Mladenović

      Pozdrav, Aleksandre.
      Da li Vi ili neko ovde zna Vašeg imenjaka, Aleksandra Mladenovića? Rođen je 1930/31/32/33 u Zemunu i moj je deda… Živeo je u Zemunu pa Mostaru 50ih godina, a načuli smo da je možda išao u Pirot posle toga.
      Naime, ne znam ni da li je živ ili da li imam još jednu granu porodice uopšte, pošto su se on i baka (Radmila) razveli kada je moj pokojni tata (Miroslav) imao svega par godina i nije ga se ni sećao.
      Znam samo da smo poreklom iz Pirota, valjda je Aleksandrov otac rođen tamo. Ime svog pradede ne znam, ali je prababa bila Evica i poreklom iz Vojvodine.
      Krsna slava je Sv. Arhangel Mihajlo.
      Ako bi neko mogao da pomogne, jako bih bila zahvalna da saznam da li imam još porodice za koju nisam znala, naročito jer smo i tata i ja jedinci i sa mnom se gasi loza za koju ja znam.

      • Miroslav Stefanović

        Moj deda po majci je takođe Mladenović. Rođen je u Ponoru kod Pirota. Imao je još tri rođena brata. Ako se pogledaju podaci od pre sedamdeset godina iz tih krajeve, vidi se da je porodica sa prezimenom Mladenović, bilo u ogromnom broju. I da su posedovali ogromne površine zemlje. Pa čak i dan danas. Miroslav.

    • Srdjan Mladenovic

      Mi smo iz Prizrena i zadrzali se u okolini nisa.Sv Arhangela MIhaila slavimo.Babusnica opstina.

      • Tanja

        Moj deda bi trebao da se oko 1950 iz Zavidinaca preselio u okolinu Šapca. Nikola Mladenović, koliko znam njegovi su bili sodadzije. Za krsnu slavu nisam sigurna.

    • Zorica Mladenović

      Mi smo rod😘 Moji su iz Čungule i otac i majka. Mladenović , Jelić. Rođena sam u Beogradu ali sada živim u Suvom Dolu pored Čungule, zovem se Zorica♥️ Moje saznanje je da smo došli sa Kosova iz Borčana i da smo potomci Vuka Brankovića čiji je otac bio Branko Mladenović❤️ Volela bi da mi se javiš. Moj mejl je [email protected]. pozdrav ♥️

    • Zorica Mladenović

      Bora je još živ❤️
      Molim te ne znam kako da se kontaktira o. Pronađi me na fejsu tamo sam Zorica Zoja Mladenović, na profilnoj sa mužem. Sada živim u Suvom Dolu pored Čungule.

  4. =stefanović pavle

    BELA ZEMLJA,KRNEVINA B.B. ja sam potomak čukun dede Mladena Mladenovića rođ oko ,1820 ,ili 23,,i prezivam se Stefanović ,po Mladenovom sinu Stefanu ,rođ.1870,g,ČUKUDEDA JE IMAO JOŠ TRI BRATA ,JEFTIM ,GOD,NEPOZ,PETKO ,ROĐ,1826, MITKO ,ROĐ,1863 ,ZA ČETVRTOG NEMA POD, PETKO JE IMAO SINA STAJKA,,ROĐ,1910,G,MITKO JE IMAO ,SINA,RANĐELA,ROĐ,1900,G,UNUCI ĆIRILO,,1925,,,I SIMO ,1927,G,MLADENOV SIN STEFAN,IMAO JE ĐORĐA ,ILITI ĐOŠA,,1900G, RISTU,ILITI RIZU,1902,G I DRAGANA ,ILITI NENKA,ROĐ,1903,G,MNOGI OD NJIH SU UZELI PREZIMENA OD SVOJID DEDOVA ,KAO ŠTO SU MITROVI SINOVI,PREZIME MITROVI ,ILI DIMITROVI ,IĆ.RANĐELOVI UNUCI PO DEDI RANĐELU,ITD,ĐORĐEVI,SU ĐORĐEVIĆI ILI ,ĐORĐEV,ĐOŠEV, ,NEKO OD PREDAKA JE NAZVAN,KARAPAN,TAKO DA SE TO VUČE POODAVNO,MOJ OTAC I ROĐAK ,SU NOSILI TAJ NADIMAK ,KARAPAN SVE DO SVOJE SMRTI,A POZNATO JE I TO DA JE ,KARAPANDŽA ,JUGOSLOVENSKI KUVAR DOBIO PREZIME,INAČE POSTOJI MESTO GDE JE SAHRANJEN PANDŽA,NA VLASINSKOM JEZERU.ŠTO SE TIČE PREDAKA ,MLADEN MLADENOVIĆ JE BIO PLEMENSKI VOĐA,KOJI JE I OSNOVAO MESTO MLAĐINI ,A SVI SU BILI ŽIVELI U MESTO GDE JE DEJAN BIO SA SVOJOM VOJSKOM OSNOVAO DEJANOVU MAHALU ,PO NJEMU JE I NAZVANA REKA DEJANOVA, TO JE BIO ONAJ DEJAN ŠTO JE SA VOJSKOM KRENUO NA KOSOVSKI BOJ ,AL ZASPA VOJSKA PLEMENITOG JUNAKA ,TE NEOTIDOŠE NA KOSOVO RAVNO ,AL OSTADE ONA CRNA TRAVA MOGA ZABORAVA.NARAVNO TU SU BILI I MOJI PREDCI .MLADEN JE ČUVAO GRANICU SA SVOJIM PLEMENOM SVE DO TURSKE I BUGARSKE GRANICE,POSLE HARAČA I BUGARSKOG KRVAVOG TERORA MNOGIMA SE MLADENOVIĆIMA GUBI TRAG,JA SAM POSLE 65,G PRONAŠAO DVA BRATA I SESTRU ,PO PRADEDINE LINIJE .STEFAN JE IMAO TRI SINA , A TO SU NAŠI DEDOVI. SLAVIMO SV,JOVANA KRSTITELJA.POZDRAVLJAM MLADENOVIĆE ,PA AKO NEKO MISLI DA SMO ROD ,NEK POZOVE ILI NA FEJSU,GDE MI JE I SPORTSKI KLUB GRACIJA.,POZDRAV I ZA PORODICE STEFANOV ,ĐOŠEV JOVANOVIĆI I JOVANOV SVI RODOM SA VLASINE NAJLEPŠE PLANINE.

    • Đorđe Mladenović

      Iz Beočina isto slavi Sv. JOVANA KRSTITELJA

    • Tanja

      Dobar dan moj deda Nikola Mladenović se 1950 preselio u Vladimirce u okolini Šapca, koliko znam udao se u Zavidince za moju babu u familiju Krstić, krsna slava sv Jovan Krstitelj. Potraziću vas i na fejsu jer je sasvim moguće da smo rodjaci 😀

    • Tanja

      Ako vidite ovo potrazite vi mene na fejsu Tanja Mladenović pošto ja vas ne mogu da nadjem.

  5. Rade Mladenović

    Poštovanje Mladenovići.
    Moje ime je Rade Mladenović i poreklom sam iz sela Bogdanje kod Trstenika. Živim u Beogradu. Otac mi je bio Ljubivoje, deda Živadin, pradeda Vukadin i čukundeda Filip. Čukundedin otac je takođe živeo u istom selu i rođen je oko 1860 godine. U selu žive četiri porodice Mladenovića od kojih tri potiču od mog pradede Vukadina. Slavimo Svetog Nikolu i ne znam odakle se i kada porodica doselila u Trstenik. Kada budem saznao više informacija rado ću ih podeliti sa Vama. Pozdrav!

  6. Nikola

    Pozdrav Mladenovići

    Da li ima Mladenovića iz okoline Paraćina, Donje Vidovo. Zanima me dal neko zna više o našem poreklu.

    Poreklo vučem od Stojka Mladenovića koji imao sina Mladena Mladenovića 1793. Mladen je ima sina Obrada Mladenović 1813 i onda Obradov sin Milisav, promenio prezime u Obradović.

    Ako ima nekog ko zna nešto, neka mi se javi.

  7. Andjelija

    Pozdrav, moja familija je iz sela Zlata, opština Bojnik.Jug Srbije, blizu Kosova.Iskrenk ne znam koliko smo vekova u tom selu, ali sigurno preko 2 veka.Slavimo Svetog Nikolu.Deka mi je držao prodavnicu, bio je baš poznat trgovac.

  8. Slaviša Mladenović

    Pošto mi je otac veoma rano umro,ostali su tragovi porekla… znam da smo poreklom sa juga Srbije i da su dedu i tatu zvali “Bugar”(očigledno zbog porekla ,sa juga Srbije)u Mačvi okolini Crne Bare,Salaša Crnobarskog(opština Bogatić)krsna slava Sv.Arh.Mihailo

  9. Slaviša Mladenović

    Inače otac mi se zvao Ranislav Mladenović,a deda Dragutin Mladenović.

  10. Dimitrije Mladenovic

    Postovanje,
    Ime mi je Dimitrije (1997)
    Otac Slavisa (1970) i stric Srdjan Mladenovic iz Leskovca, slava Mitrovdan
    Otac mog oca( moj deda) Sima (1947) i njegov brat Toma iz Gradasnice, okolina Leskovca
    Njihov otac Dragomir i njegove sestre Javorka i Keva,
    Njihov otac Milutin-Lusa (1900)a njegov otac Milos

    • Dalibor Mladenović

      Pozdrav

      Po ocu (Vlada) i dedi (Svetislav) sam rodom iz Zaplanja, selo Gornje Dragovlje. Prezime je u Zaplanje doneo moj pradeda Petko Mladenović On je rodjen u selu Stupnica koje pripada Leskovcu a oženio se u Gornjem Dragovlju. Slavimo Svetog Nikolu.

      • Aleksandar

        Zovem se Aleksandar Mladenović. Vučemo poreklo iz Zaplanjske Toponice, opština Gadžin Han. Otac mi se zvao Antanas, deda Profir a pradeda Stevan. Dalje ne znam. Slavimo Sv. Nikolu.