Poreklo prezimena Mladenović

25. februar 2012.

komentara: 112

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (112)

Odgovorite

112 komentara

  1. Mladenovic

    Zivim u Srbobranu, slavim Vavedenje presvete bogorodice i moj deda se doselio iz sela Pridvorica opstina Blace. Nemam nikakav siguran podatak o poreklu Mladenovica osim sto se deda seca prica iz detinjstva da su se tri brata sa Kosova iz sela Dren ili Drenica (mislim da je opstina Leposavic) doselila u Pridvoricu sa porodicama, pre prvog svetskog rata. Pre nekog vremena sam naleteo na internetu na podatak da je prvi Mladenovic bio Branko Mladenovic ciji je najmladji sin bio Vuk Brankovic koji je i upravljao bas tom oblascu odakle su se Mladenovici po dedinoj prici doselili u Pridvoricu. Izuzetno me interesuje poreklo moje porodice pa se nadam da mi mozete pomoci ili me makar uputiti odakle da pocnem istrazivanje. Hvala

    • Zorica Mladenovic

      Devojacko prezime mi je Mladenovic oceva slava Vavedenje, pordica je nastanjena oko 150-200 godina prema spomenicima tu u Lestanu kraj Beograda, opstina Grocka, gde nas ima 6 kuca. Ne znamo odakle je nas predak doseljen samo sam cula od jednog rodjaka da je neki nas pradeda dosao kao posinak u Stevanovice i dobio imanje od coveka umesto njegovog nastradalog/umrlog sina da bi se ozenio njegovom uovicom od sina , imala je kcerku iz prvog braka.Kolko sam shvatila najstariji je bio taj pradeda Kosta, koja, Kostadin Mladenovic od koga se razgranala porodica.

    • Marko

      Ja sam isto Mladenović, otac mi je iz Pridvorice kod Blaca, Ranđel se zove… Naša familija tj deo familije se doselio u Pridvoricu posle srspko turskih ratova 1878… Pradeda mi se zvao Ranđel kao i otac, a mislim da je imao braću Janka, Branka i Jablana…. Svake godine najmanje po mesec dana sam u Pridvorici, a živim u Beogradu…. Istu slavimo slavu naravno, samo ne znam ko je tebi pradeda bio, a rod smo sigurno…

      • Zorica Mladenovic

        Pradeda mi se zvao Jovan. Sigurno smo ista familija jer ima Mladenovica ali ne slave Vavedenje, to je retka slava.
        pozdrav

    • Marko

      I da doselili su se iz Drena, a meni je otac pričao da u Srbobranu ima naše familije…

      • Zorica Mladenovic

        Nisam napisala da je po dokumentima o zemljistu u katastarskim knjigama najstariji moj cukundeda Konstantin (ili Kostadin pise i jedno i drugo ime u dokumentima,) zatim njegov sin a moj pradeda Jovan koji je imao bracu Koju(Kostadin, Budimir i ne znam koliko jos brace i sestara jer su umrli mladi , poginuli, ili bili bez potomstva. Moj pradeda Jovan je umro 1949 i nadziveo sina a mog dedu Vladimira zvanog Laka ,koji je bio kraljev oficir i narodni poslanik, umro mlad sa 47 godina 1947. Moj deda Vladimir je imao 4 sina i to : Miodrag zvani Cadj rodjen oko 1920 , Zivotu, Blagoja zvanog Busa i mog oca Dimitrija zvanog Car, rodjen 1930. Svi nastanjeni u Lestanu kod Bubanj Potoka ili ti Auto pijace Beorad, opstina Grocka. Iz prica se secam (rodjena sam 1968 a brat Zoran 1960, zivimo trenutno u Svedskoj) da su stariji pricali da smo rod sa Mladenovicima iz sela pored to jest iz Vince koji su potomci mislim Branka Mladenovica sa kojima smo izgubili kontakt kao i sa Mladenovicima u Beogradu. Mi svi u Lestanu kod Beograda slavimo kao sto rekoh Vavedenje presvete Bogorodice.

        • Zorica Mladenovic

          …opet dodatak. Moj deda Vladimir je rodjen 1900 godine a njegov otac a moj pradeda Jovan zvani Jova je ziveo 92 godine znaci da je rodjen 1857 a njegov otac Konstantin je zavisno od toga koliko je bio star kad je dobio mog pradedu kao najstarie ili najmladje dete mogao biti rodjen izmedju izmedu 1800 i 1830. Moj cukundeda je imao osim mog pradede Jovana i sina Ljubomira i cerke Ljubicu i Cvetu.Nisam sigurna da li su Koja(Kostadin) i Budimir bili njegovi sinovi ili braca kao sto ranije napisah, mozda sam izmesala.koji su rano umrli, poginuli itd.Isto se sacam da je baba Nikolija pricala da smo rod sa Todorovicevima iz Lestana koji su stara porodica u Lestanu, zvani Zandari.

          • Zorica Mladenovic

            GRESKA MOJ DEDA je VLADIMIR
            A NJEGOV OTAC MOJ PRADEDA JOVAN
            A CUKUNDEDA kONSTANTIN (ILI Kostadin) dalje ne znam.

  2. Živim u Smederevu,slavim Svetog Nikolu. Doseljen sam 1999. iz Stanišora (Gnjilane,KiM). Moja familija (Mladenovci) već dugo godina živi u Stanišoru (blizu 200 godina) ali smo poreklom iz sela Tuđevce (opština Kosovska Kamenica). Prezime Mladenovic nosimo po Mladenu koji se doselio u Stanišor,mada veći deo familije nosi prezime Jovanovic po Mladenovom sinu Jovanu. Po kazivanjima koja je zabeležio Atanasije Urošević 1920. god. u Stanišor smo se doselili iz Tuđevca zbog krvne osvete. Danas u Tuđevcu nema nijedne srpske kuće,na jednom mestu vide se ostaci stare crkve. Inače u Gnjilanu je nekad živela familija Arsić koja je takođe doseljena iz Tuđevca 1830.god.Velika je verovatnoca da smo bliski srodnici

  3. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    MLADENOVIĆ

    -Lončanik, prva polovina 18. veka, Stari Vlah, Jovanjdan, uz Brankoviće, velika zadruga.
    -Novaci, prva polovina 18. veka, Koceljeva, Stevanjdan, uz Mihailoviće, od koceljevačkih Babića.
    -Dren, druga polovina 18. veka, Klanica u Kolubari, Jovanjdan, uljezi u Gavriće.
    -Ljubinić, posle 1827. godine, Banjani u susedstvu, Đurđevdan.
    -Stubline, posle 1827. godine, Kuklin kod Niša, Aranđelovdan.
    -Tulari, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Lučindan.
    -Đukovine, posle 1827. godine, Osečina u Podgorini, Jovanjdan.

  4. Kad sam već tu: U spisku prezimena na “M” nemate, zamislite, Musiće (doduše izumrli su) moje direktne pretke a ima ih i u Svileuvi i ko zna gde još diljem zemlje Srbije.
    Dakle:
    MUSIĆ

    -Jabučje*, prva polovina 18. veka, Virovci u Kolubari, Đurđic.
    *Musići su od nepričavskih Gavrilovića i virovačkih Jankovića i čudo da su danas održane rodbinske veze. U selu se zovu još i: Ćatići, Stevanovići, Šljokići (izumrli), MILIĆI, Radovančevići, Jakšići (izumrli), Ćosići i Tejići i svi su u gornjem delu sela, do Ruklade i Lajkovca i svi slave Đurđic.
    -Svileuva*, prva polovina 18. veka, Nevesinje, Đurđevdan.
    *Musići su stara i doskorašnja sveštenička porodica, koja je imala dosta uglednih i viđenih svojih predstavnika u selu i bližoj okolini. U selu se zovu još i: Protići i Perići.

  5. Mladenovic iz Pocerine

    Mladenovica ima u selu Slatina, grad Sabac. Prema zapisima i porodicnim pricama, pre Prvog ustanka, moj daleki predak Mladen se tu doselio iz Komirica, opstina Osecina. Njegov brat Janko je ostao u Bojicu, susednome selu i od njega su postali Jankovici. Slava je Jovanjdan.

  6. Familije-prezimena Mladenović po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Mladenović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Dragijevica
    -Gornji Lajkovac
    -Zlatarić
    -Osečina
    -Suvodanj

  7. dusan

    Ja sam Dusan Mladenovic iz Leskovac,otac se zvao Ivan,pra deda Milorad,njegov rodjeni brat Miodrag,njihov otac Aleksa a majka Ankica rodjena negde u poljskoj na granici sa Nemackom!Inace pra dede rodjen u Beograd opstina Resnik ziveo ceo vek u Leskovac pa ti sad meni kazi odakle je moje poreklo.Hvala

  8. Nikola Mladenovic

    Moji takodje sa Kosova, slavimo Sv. Nikolu, Nerodimlje (Urosevac). Izgleda da nam je Kosovo prapostojbina,

  9. Vitomir Mladenovic

    Zovem se Vitomir Mladenovic, a rodjen sam u selu Modran kod Bijeljine, Slavim krsnu slavu Sveti otac Nikola. A imam neke podatke da su se moji doselili iz Pecke Patrijarsije iz jednog mesta Istog se zovalo ,jer to nam je pricao sa kolena na koleno pra pra deda Vuk ,a on se doselio sa bratom Obrenom oko 1800 i neke godine u Semberiju sa Kosova. I pricao je da je vise od pola familije ostalu u Istogu negde na Kosovu. Igrom slucaju upoznao sam jednu gospodju Koja zivi na Kipru a Preziva se isto Mladenovic i poreklom je iz istog mesta sa Kosova koje se zove Istog i slavi Krsnu slavu Nikoljdan. Tako da se ta prica poklapa sa pripovedanjem mog pra pra dede odakle smo doselili. A dosao sam jos do podataka da se jedan dio porodice Mladenovica odselio u Negotinsku krajinu u jedno mesto Golubilje na obali Dunava , i tamo isto zive Mladenovici koji su dosli od Peci sa kosova .
    Jedina mi je varijanta ostala , da to proverim u Peckim Manastirima, ali je dosta toga zapaljeno 1998 godine , moguce da je ta arhiva izgorela.

    • Aleksandar Marinković

      Vitomire,
      možete i pronaći ”hrabre dobrovoljce” među tim Mladenovićima pa da napravite DNK test kojim ćete nepogrešivo utvrditi da li ste u srodstvu ili ne, kao i širi krug srodnih porodica.

  10. Vladimir Mladenovic

    Moj otac je rodjen u selu Bare pored Požarevca. Koliko znam, prezime Mladenović nosimo po pretku koji se zvao Mladen Drenčić koji je opet prezime dobio po pretku Dreni, hajduku iz tog kraja…..