Порекло презимена Младеновић

25. фебруар 2012.

коментара: 112

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (112)

Одговорите

112 коментара

  1. Tako nešto tu okolina sa bugarskom

  2. поштовани ,ајд ,и ја да речем коју.ја нисам младеновић ,ја сам стефановић ,ненков унук стефанов праунук ,младена младеновића сам , чукун унук,живели су у место божица ,некад велика општина ,са много житеља ,школа је имала преко 1100 ђака,мој деда мајчин отац,алекса пешић ,8 год, био је председник божице и веле поседник,ратник герој у 4 рата у рату је водио и сина стаменка који је ,после њега постављен 1968год,за председника божице .младен младеновић ,је рођен око 1835г,по неким документима ,из тог доба ,казује се да је косовски бој био око 70 год, један део војске коју је предводио принц бошко југовић најмлађи син царан лазара ,неколико месеци пред бој ,дошли су у место које је било као рај ,принц бошко је изградио малену цркву да се војска моли пред велики бој на косово ,цркву је посветио светом николи,а место је назвао божица.у порти цркве налази се још једна већа црква ,што говори да је било велико место и имало много становника..дакле говоримо о пореклу младеновића.ја сам наследио презиме од оца,прадед стефан се презивао младеновић,и још нешто моје порекло бије тај глас да волимо да се два пута женимо ,то је од памти века,од младена младеновића,говорио ми отац ,неко проклетство,или остављено у аманет .иначе није то код мојих рођака или брата ,само сам ја то наследио.знам и то да је моја прва баба доведена из крушевца ,породице најдановић с којима смо још у вези.мој прадеда стефан је имао два можда и више немам информације , сина ненка илити ненада а за другог немам податке родили се у месту млађини код божице или у округлицу,после повратка из рата деда је 49г,умро од чира није гахтео метак .многи мојирођаци живе у нишу и београду ,а нисам их упознао никада.желим да остварим контакте са рођацима ,и мој родослов да се обогати са многим који нису били у контакту самном.толико за сада .јави те се ненкови стефановићи ,младеновићи ,ако сте препознали из истог рода ,ја сам на мејл,кргграција,гмаил.цом,очекујем радосне вести јер ништа лепше од рода свог,када знаш ко си и одакле из кога си рода.поздрав .змај од божице.

  3. Zorica Mladenović

    Moji su iz Čungule, kod Blaca, Toplički kraj. Slave Aranđelovdan. Sećam se da su pričali da smo mi iz plemena Borčani ,e sad nije sigurno da li iz Hercegovine iz okoline Borčanskog jezera ili sa Kosova. Nekada smo se prezivali Milovanović ali su Turci odveli jednog brata Mladena i tako je polovina familije uzela prezime Mladenović. Znam da je jedan prapradeda bio kamenorezac, što znači da je bio pismen. Moj otac je Mioljub, njegov otac Živan, njegov otac Radul… dalje se ne sećam. Pozdrav

  4. Sladjana

    Zovem se Sladjana Mladenovic. Sto se tice prezimena Mladenovic. Moj otac Jovan Mladenovic je sa Kosova selo Straza kod Gnjilana. Njegovi roditelji su deda Aleksa i baba Savka…njihova deca moj otac Jovan i Stana. Otac je dosao u Beograd pre nekih 47godina. Slavimo slavu Sv. Nikola 19.dec

  5. Aleksandar Mladenović

    Moje ime je Aleksandar Mladenović
    Krsna Slava nam je Sveta Petka .

    Ne znam bas puno ali bih počeo odakle znam .

    Moji preci su iz sela Donji Adrovac kod Aleksinca.

    Pradeda mi se zvao Milojko Mladenovic i bio je oženjen Paraskevom mojom prababom

    Deda mi se zvao Bogoljub i radio je na železnici a bio je oženjen mojom babom Desankom Mladenović rođenom Petrović iz Peći.

    Deda je imao dva sina i kćer. Moj pok.otac Zoran Mladenović,pok.stric Vladimir Mladenović i pok.tetka Smilja Mladenović

    Moj pok.stric Vladimir Mladenovic ima dva sina Branislava i Vladana kao i kćer Jelenu.Vladan ima sina Vladimira a Jelena sina Konstantina.

    Moja pok.tetka Smilja ima dva sina Nenada Stojkovića i Predraga Mudrešu kao i kćer Draganu.

    Moj otac ima dva sina Zvezdan Mladenović i moja malenkost kao i kćer Sanju.

    Moj Brat Zvezdan ima dva sina Damjan i Stefan kao i kćer Tijanu.Damkan ima sina Julijana a Tijana kćer Leu.

    Sanja ima sina Nikolu i kćer Nadicu koja ima curicu Elenu

    Ja imam sina Nemanju i dve kćeri Zvezdanu i Kristinu

    Muško stablo

    Milojko – Bogoljub
    Bogoljub- Zoran/Vladimir
    Zoran-Zvezdan/Aleksandar Vladimir-Branislav/Vladan
    Zvezdan – Damjan/Stefan Aleksandar- Nemanja Vladan/Vladimir
    Damjan -Julijen
    Julijen

  6. Mirko Mladenović

    Moja krsna slava je Sveti Jovan Krstitelj.Po saznanjima,moj čukun deda se doselio u Čumić kod Kragujevca iz okoline Leskovca.Prezime je dobio po dedi Mladenu, koji je imao nekoliko braće i po kojima su nastala prezimena.Jedan od njegove baće bio je i Zdravko, tako da je Toma Zdravković iz te loze mojih predaka.Sznao sam da u okolini Leskovca-Pečenjevaca,ima dosta Mladenovića.
    Voleo bih da stupim u kontakt sa nekim, kako bi zajedno došli do još podataka o našem poreklu.

  7. pavlestefanovic

    поштовани ,мој чукун дедаод оца ,дејана,моја предпоставка ,јер је место где су се населили ,названо дејанова махала, младен младеновић,рођ,око 1845,имао је ,још браће,јосима,микаила,ђору,имао је и синове,петка,митка стефана,рођ,1870г.,и унуке стајка,васила,ранђела,ризу,драгана илити ненка и ђорђа илити ђошу.да знате да је племе које је водио мој чукун деда,чувало србску границу са бугарском и турском,у место власина сурдулица,и да се њихова трла илити ливаде пашњаци ,граничила са пашиним имањима.а да је турским паша узео једног из племена које је водио младен младеновић ,да му прави ћумур и да су тог назвали ,карапан,илити црни господин.место боравка је у међувремену ,било названо по мом чукундеди млађини илити млађинци,које и дан данас постоји,као и дејанова махала.постоји ,али нема становника,пустиња оста.ми славимо светог јована ,а некада су славили ,летњег светог николу.иимали су запис где су се одржавале молитве и светковине,јер до центра божице има 8км,а тамо има две цркве из 14,в,и из 19,в..надам се да кроз овим информацијама да ће се неко пронаћи

  8. Milorad Mladenović

    Драги Младеновићи, мој чукундеда звао се Анђелко Младеновић (рођен око 1850, сахрањен у Удовицама) који је због освете над Турчином избегао на север из места Ранковце, између Криве паланке и Куманова, у близини манастира Прохор Пчињски. После доста лутања, населио се у селу Удовице код Смедерева стекао породицу и ту основао велику задругу. Породица слави Светог Николу, јједнако као и данашњи помакедончени део породице који се у Македонији презива Митковки (или Митковић или Митрашковић, Куманово, Скопље). Анђелков отац се звао Младен (мој наврдеда), а деда Митко или Митрашко (мој курђел). Анђелко је био ожењен женом из удовичке породице Нешковић, и имао је сина Живка од кога се породица раширила ка Смедереву, Београду и иностранству, један део породице и данас је у Удовицама. Ако неко препознаје ову лозу Младеновића нека се јави. Поздрав свим Младеновићима

  9. АлександраAleksandra

    Поштовани, ако неко препозна ову лозу нека се јави, податке је дао поп из места из кога су моји Младеновићи а то је Крупац, Пирот. Ја лично бих волела да сазнам нешто више о историји саме породице у прошлости, овако иде по директној мушкој линији:

    Вукади ( мој деда), Гојко (прадеда), Јован (чукундеда), Џуна (наврдеда), Ђорго (курђел), Никола (аскурђел)

    Поздрав свим Младеновићима
    [email protected]

  10. Aleksandar Mladenovic

    Ovako datira prica od mog pradede, da je bio Mladen nas predak i na nekom Vasaru je upucao turcina i morao je da odbegne, Mladen je imao puno dece koja su morala da beze svako na svoju stranu, nisam siguran ali mislim da je Mladen bio iz okoline Nisa, slavimo SV. Arhangela, plavi smo imamo svetao ten, izgorimo brzo, zelene ili plave oci. Cukuncukun deda mi je bio Avram Mladenovic mislim da je bio puskar iz Oplenca tamo mu se nalazi grob. Pradeda mi je bio pilot za vreme drugog svetskog rata Bozidar Mladenovic(Beograd).

    • Aleksandar Mladenović

      Moja familija se takođe zove Mladenović, takođe slavimo SV Arhangela Mihaila i SV Arhangela Gavrila, u Vašem opisu prepoznajem svoju familiju, ratoborni i ne daju na sebe, takođe imam plavu boju kose, kao i pradeda Dragomir(1922) koji je imao plavu kosu i plave oči. Braća i sestre od Dragomira(Drage) su Momir(Moša), Tihomir(Tika), ?(Bora), Desanka i Milanka, dok je njihov otac imao sedmoro braći i sestara koje je sama odhranila baba Jela sa karabinom, jer su njenog muža ubili bugari. Radi hrabre babe Jele mnogi nas zovu Jelići. Za one koje znamo (10 porodica) većina porodica je u Beogradu i okolini Beograda dok ima i onih koji su još uvek u Čunguli (opština Blace, Toplički okrug). Takođe znam za Mladena i Mladju al deda stric zna bolje celu priču, raspitaću se.

      Lični zaključak, većina Mladenovića slavi Sv Nikolu i Sv Arhanđele, upravo se i u Prizrenu u zadužbini cara Dušana
      nalaze temelji dve crkve posvećene Sv Nikoli i Sv Arhanđelima. Iz priče većine može se zaključiti da je većina Mladenovića zapravo sa područija Stare Srbije odnosno Severa Makedonije i Kosova i Metohija, neke porodice su se selile preko Crne gore, neke preko okoline Niša, neke preko nekih trećih lokacija ali većina se nalazi na teritoriji južne Srbije.
      Ne kažem da smo svi u rodu ali većina verovatno jeste jer su svi preci imali mnogobrojne porodice sa 6/7/8 dece, dok moj zaključak na osnovu nekih dokaza i priča drugih porodica najverovatniji.
      Bilo bi lepo da odemo na testiranje DNK, i otkrijemo haplogrupe i podgrupe i ko je od nas rod a ko ne. U Beogradu ima neka labaratorija u kojoj to ispitivanje košta 13.000 ili tako nešto.

      Kontakt: [email protected]