Порекло презимена Митрић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Митрић

Порекло презимена Митрић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (24)

 • Djordje

  Mitrici zive u zapadnoj Srbiji. Najvise u zaseoku Mitrici, Sirogojno ali raspostranjeni su i u Uzicu, Arilju, Cajetini, Zlatiboru. Krsna slava Arandjelovdan.

  Одговори
  • Bosa

   Moj otac je rodjen u donjem Ravnom 1900god Kupres .on je tvrdio da su preci njegov pradeda doseljen u Bosnu iz Uzica i da su porodice Mitric slavili Svetog Jovana i svetog Savu.Moj otac je slavio svrtog Jovana a od strica sin je slavio Svetog Savu. Sta znate o Mitricima iz uzica i iz Ravnog sela

   Одговори
 • Goran

  Mitrici zive i u BiH tacnije Tuzla – Lopare – zaseok Mitrici odatle je moj deda i pradeda imam negde krstenicu dede .Krsna slava celog tog dela Lopara je Savin dan – Sveti Sava.Ako neko zna nesto vise o ovoj porodici neka se javi . Unapred Hvala.

  Одговори
  • Goran

   Prezimena Jovanović, Marković, Ilić, Simić, Nikolić, Mitrić, Lazić, Gavrić i Mičić više su rasprostranjena u istočnoj i srednjoj Bosni, a manje u Krajini

   Одговори
  • Спасоје

   Такође моји су преци из Лопара заѕеок Митрићи. Скупљам и истражујем о пореклу Митрића. За сада немогу износити неке податке док не будем сигура .Међутим,један податак износим што ми је мој покојни отац који је рођен 1905 год. Рекао кад сам га упитао како је настало наше презиме,одговорио је да је била нека баба која се звала Митра те се по њој добило презиме Митрић јер та племена са подручја Старе Рашкее,Црне Горе и старе Херцеговине! Најездом Турака племена Митрића су се раселули у три правца ,Купреса, Шипова и на Мајевицу.., тачније у Лопаре . За сад од мене толико. Поздрав Горану.Још једна напомена. Моји славе Светог Саву.

   Одговори
   • Miroslav B Mladenovic Mirac

    Спасоје,
    Занимљиво је да славите СВЕТОГ САВУ, а та је слава срба из Рашке. Овде не пишем као познавалац вашег порекла, него сам нешто „чепркао“ по роду Трифуновић у село Батковићи (Бјељина)-јер сам према нашем српском обичају се „ородио“-удао кћер и сличне приче чуо у поменутом село од пријатеља да су и они пореклом са Мајевице. Нешто су ми помињали Лопаре и род Сикинић.
    Занимљиво је да и они имају исту крсну славу у Св.Саву. Чуо сам и приче да су пореклом са Дурмитора. за истраживаче мислим да ће послужити овај мој коментар. Пратићу са пажњом даље коментаре на порекло овога рода и свих различитих презимена са истом крсном славом Св. Сава досељени са мајевице широм Босне и Срема.

    Одговори
   • Новица

    Спасоје

    Било би ми много драго када би се јавио, јер сам ја из Митрића из Лопара, од покојног дједа Чеде Митрића и оца Миливоја Митрића.

    Поставио сам вебсајт са мени познатим стаблом од Митрића које ја лично познајем,
    али као што ћеш да примјетиш, након веома кратког састава се завршава моје знање. И ми славимо Светог Саву.

    Хвала ти унапријед на помоћи
    Новица

    Одговори
    • Spasoje

     Evo mene prezimenjace poslije duže pauze da ti se javim i da se bolje upoznamo. Ja sam rodjen u Loparama u zaseoku Mitrica 1943. god. Roditelji su mi 1945.god otisli kao kolonisti u Banat,tacnije u Lukicevo nedaleko od Zrenjanina. Mene sve interesuje o plemenu Mitrica sa napomeno da sam saznao da je pleme Mitrica porijeklom sa tromedje stare Raske,Crne Gore i stare Hercegovine. Za sada toliko toliko.

     Одговори
 • Миладин Митрић

  Поријекло Митрића потиче из Црне Горе -ОКОЛИНА НИКШИЋА-( макар породице које имају крсну славу Ђурђевдан) , и то као Директни ПОТОМЦИ ПЕТРОВИЋА . Презиме Митрић је добијено по Баба МИТРИ , која је у рату са Турцима изгубила Мужа и 2 сина , а и сама је ратовала , те је као Почат о Кнеза добила Своје Презиме…

  Митрићи из ове лозе Живе у источној Босни- Реп. СРПСКа – ОСМАЦИ – лопаре -Братунац , као и код Сарајева у рајловцу….

  Тако је Казивао мој покојни отац , који је ПЕТРОВИЋЕ који живе у Општини Шековићи – називао Рођацима….

  Оа Прича је потврђена у Кнјизи о Митрићима која је објавлјена у НИКШИЦУ.. око 2000 године
  Наши Преци су нас увјек учили да смо ми СРБИ поријеклом из Црне Горе -од Породице Петровића – Нјегошеви Рођаци и следбеници…

  с поштованјем
  Миладин Митрић
  Суботица

  Одговори
  • Синиша

   Замолио бих уваженог рођака Миладина да ми каже нешто више о моме роду. Митрић сам из Сарајевског поља-Блажуј, унук Ристе. Слава нам је Ђурђевдан, а од старих сам чуо сличну причу. С тим што не знам за везу са Петровићима, и тзај пут и изазове, од Црне Горе до Босне. Здраво били

   Одговори
   • Miroslav B Mladenovic Mirac

    Синиша, На основу личног истраживања са терена на југу Србије међу родовима који су негде се доселили у разним бежанијама из Црне Горе, Херцеговине, Северне Албаније, Хрватске, Косова и метохије, Крајине у нашим планинским крајевима због „крвних освета2 или убиства неког Турчина-често су због опасности мењали:славе, презимена па чак и веру како би се опстало у животу. Међу црногорцима-Србима су владала нека строга пленска правила. да неко ко буде „мењао веру“ одмах су од стране других који нису желели да мењају веру, одмах поубијали све те чланове тог дела рода и због „крвне освете“ бежанијом долазили преко Сјенице, Шумадије и Ниша са једне и преко Косова са друге стране у власински крај у планинским непроходним шумама и врлетима.
    Имао сам прилике да је један од рода се презибао ДЕЛИБАШИЋ а када се доселио је донео презиме. Некада се узимала проме крсне славе и узимала слава из села у коме су се засељавали. Још једно занимљиво питање промене славе и да не би се потурчичи узимали су славу ЂУРЂЕВДАН(јагњетина и овчетина је турска храна-а сви СРБИ у планини су они били номади сточари или рудари на турским рудокопима) као крсну славу, јер код Турака није изазивало сумњу да су негде начинили зулум над Турцима(убили неког Турчина), а жене су носиле чак и „турску ношњу“-да би касније када смо се ослободили од Турака је било лако се вратитити у српску веру, јер су жене биле те које су сачувале обичаје и традицију и језик као идентитет СРБА. Неки су се љутили што сам о томе писао, а у нашем крају је ЂУРЂЕВДАН је била слава свих сточара, па су је неки после ослобођења од Турака преузели као крсну славу, јер своју крсну славу јер су се плашили да после неког учињеног „зла“ над Турцима или у племство-да не дође до „крвне освете“ или прогона од стране Турака због убиства неког Турчина из различитих повода. Друго, због „поделбине“ браћа у самом роду у нашем крају југа Србије(власински крај)-се као крсна слава узимала ЂУРЂИЦ(Ђурђица) или СТЕВАНОВДАН (Свети Стефан), како би с еодлазило на славама код браћа и родбине, јер ако сви имају исту славу нијје се могло одлазили на славу код браће и уже родбине. У једном роду са истом или различитом славом могу имати различита презимена, јер од 1841 до 1885 године су код рађања деце често узимана презимена према имену деда или парадеда или чукун деда. Тако је било код мене у власотиначко-црнотравско-власинско-лужничком крају са променама слава и презимена у истом роду, који су се данас раселили свуда по свету, а да се чак и не зна ко је коме у крвном сродству, јер од Другог светског рата се о томе уопште није водило рачуна да се напишу књиге РОДОСЛОВА по селима и градовима на југу Србије, а многа црквена и архиве су запаљене од Бугара или Партизана. Тако је данас тешко писати порекло неког рода у неко одређено село.
    Мирослав Б Младеновић Мирац, локални етнолог и етнограф из Власотинца
    2.јун 2017.Власотинце, република Србија

    Одговори
   • Miroslav B Mladenovic Mirac

    Djurdjevdanski obicaji vlasotinackog kraja i okoline: Amazon.co.uk …
    https://www.amazon.co.uk/Djurdjevdanski-obicaji…/86918837… – Преведи ову страницу
    Buy Djurdjevdanski obicaji vlasotinackog kraja i okoline by Miroslav B. Mladenovic Mirac (ISBN: 9788691883775) from Amazon’s Book Store. Free UK delivery
    https://www.amazon.co.uk/Djurdjevdanski-obicaji-vlasotinackog-kraja-okoline/dp/8691883774

    Одговори
  • nikola

   Ja poticem odatle,tacnije moj deda Miro Mitric,iz sela Crkvicko Polje pleme Pivljna,nase prezime je bilo Ognjanovic,pa smo uzeli prezime po baba Mitri i slavimo Djurdjevdan i naseljeni smo u Prokuplju.

   Одговори
 • Mladen Mitric

  Pozdrav od Mitrica iz sela Cuklic kod Sipova – Republika Srpska

  Одговори
  • Spasoje

   Pozdrav svim Mitricima od moje porodice iz Brčkog.Sve sto je od predhodnih ucesnika komentara receno je tacno a posebno o babi Mitri koja se spominje kod nadam se svih Mitrica.Predlažem da se sada cesce sastajemo na ovom mjestu i razmjenimo nova saznanja o plemenu Mitrica. Hvala unaprijed,

   Одговори
 • Olivera bogojević mitric

  Pozdrav
  Ja sam iz Lazarevca
  Tačnije moja porodica
  Je iz sela Vrapci
  Iz saznanja znam
  Za cukundedu Radovina
  Navodno poreklo iz
  Crne
  Slava nam je Sveti
  Javiću se kada nešto više
  Saznam

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИТРИЋ (п), Селиште (Невесиње). Старином су из неког мјеста у околини Коњица. Митрић је становао “најприје у Шеховини, па онда у Ровима”, одакле се око 1860. године преселио у Селиште. Славе Никољдан (59:324). Митрића има и у Изгорима (Гацко). Доселили су из Мратиња “и ту остали” (147:584).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • radmila moracaninmitric

  Mitrici su iz pive iz mratinja a njihovo prezime potice od ognjenovica jer mitra je imala tri ili cetiri sina ona je bila udovica itako je nastalo prezime slavimo Ďurdev dan

  Одговори
 • Olivera bogojević mitric

  Iz lazarevca sam…..tacnije iz sela Vreoci .tu su se davno naselila Mitric familija kao jedna kuca …moji vode poreklo iz crne gore..
  Slavimo Svetog Nikolu

  Одговори
 • Миодраг митрић

  Моји митрићи су из села равни потоци мостар по мом сазнању дошли из села риђани код никшића у љубиње и ту су се презивали влачићи да би одатле преселили у бучиће и да је из бучића на равне дошла митра са два сина ристо и никола од којих смо ми настали сада смо се опет раселили по свијету од мостара гацка требиња београда новог сада гајдобре котора херцег новог славимо св јована крститеља недавно сам у мјесном уреду тражећи поодатке за тодора сина николе нашао податак да је рођен 1860 и нашао у једној књизи тодор влачић митрић значи он је унук од митре по којој смо ми добили презиме поздрав за све митриће ма одакле били и гдје се налазили

  Одговори
 • Миодраг митрић

  Ovo sto je objavljeno u knjizi riste milicevica iz2005 godine za porodicu mitric nije tacno jer ja znam da je u nevesinju bila samo jedna porodica koja se zvaia todorovic a po mitri majci im je bio nadimak mitrici a prezime nisu mjenjali i slave nikoljdan ka i todorovici iz nevesinja uz duzno postovanje piscu milicevicu ali ovo je cinjenica da je ovo tacno

  Одговори
 • rADISLAV

  Mitrici su porijeklom iz stare Hercegovine (Pivski kraj) od Ognjenovica.Neko je gore pomenuo Mitru, koja je imala 3 sina, pa su bili Mitrini sinovi i tako dobili prezime Mitrici.Kako su se gdje naseljavali , tako su i uzimali slave. {vidi se iz gore prilozenog} Djurdjevdan , Nikoljdan…

  Одговори
 • Borislav

  Pozdrav Mitrici
  Prezime Mitric postoji od 1823 god, a prije smo se prezivali Ognjenovic imali svog grb.. istina je da smo prezime dobili po babi Mitri i da smo naselili Pivski kraj, prije toga dogadjaja smo bili Ognjenovici sa Durmitora.. sve spise imate u Pivskom manastiru, nije bitna slava koju slavite, Sv Nikolu, Sv Savu, Djurdjev dan… svi poticemo od jednih Ognjenovica.. pozdrav

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top