Порекло презимена Митрић

25. фебруар 2012.

коментара: 44

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

  1. Djordje

    Mitrici zive u zapadnoj Srbiji. Najvise u zaseoku Mitrici, Sirogojno ali raspostranjeni su i u Uzicu, Arilju, Cajetini, Zlatiboru. Krsna slava Arandjelovdan.

    • Bosa

      Moj otac je rodjen u donjem Ravnom 1900god Kupres .on je tvrdio da su preci njegov pradeda doseljen u Bosnu iz Uzica i da su porodice Mitric slavili Svetog Jovana i svetog Savu.Moj otac je slavio svrtog Jovana a od strica sin je slavio Svetog Savu. Sta znate o Mitricima iz uzica i iz Ravnog sela

  2. Goran

    Mitrici zive i u BiH tacnije Tuzla – Lopare – zaseok Mitrici odatle je moj deda i pradeda imam negde krstenicu dede .Krsna slava celog tog dela Lopara je Savin dan – Sveti Sava.Ako neko zna nesto vise o ovoj porodici neka se javi . Unapred Hvala.

    • Goran

      Prezimena Jovanović, Marković, Ilić, Simić, Nikolić, Mitrić, Lazić, Gavrić i Mičić više su rasprostranjena u istočnoj i srednjoj Bosni, a manje u Krajini

    • Такође моји су преци из Лопара заѕеок Митрићи. Скупљам и истражујем о пореклу Митрића. За сада немогу износити неке податке док не будем сигура .Међутим,један податак износим што ми је мој покојни отац који је рођен 1905 год. Рекао кад сам га упитао како је настало наше презиме,одговорио је да је била нека баба која се звала Митра те се по њој добило презиме Митрић јер та племена са подручја Старе Рашкее,Црне Горе и старе Херцеговине! Најездом Турака племена Митрића су се раселули у три правца ,Купреса, Шипова и на Мајевицу.., тачније у Лопаре . За сад од мене толико. Поздрав Горану.Још једна напомена. Моји славе Светог Саву.

      • Miroslav B Mladenovic Mirac

        Спасоје,
        Занимљиво је да славите СВЕТОГ САВУ, а та је слава срба из Рашке. Овде не пишем као познавалац вашег порекла, него сам нешто “чепркао” по роду Трифуновић у село Батковићи (Бјељина)-јер сам према нашем српском обичају се “ородио”-удао кћер и сличне приче чуо у поменутом село од пријатеља да су и они пореклом са Мајевице. Нешто су ми помињали Лопаре и род Сикинић.
        Занимљиво је да и они имају исту крсну славу у Св.Саву. Чуо сам и приче да су пореклом са Дурмитора. за истраживаче мислим да ће послужити овај мој коментар. Пратићу са пажњом даље коментаре на порекло овога рода и свих различитих презимена са истом крсном славом Св. Сава досељени са мајевице широм Босне и Срема.

      • Спасоје

        Било би ми много драго када би се јавио, јер сам ја из Митрића из Лопара, од покојног дједа Чеде Митрића и оца Миливоја Митрића.

        Поставио сам вебсајт са мени познатим стаблом од Митрића које ја лично познајем,
        али као што ћеш да примјетиш, након веома кратког састава се завршава моје знање. И ми славимо Светог Саву.

        Хвала ти унапријед на помоћи
        Новица

        • Evo mene prezimenjace poslije duže pauze da ti se javim i da se bolje upoznamo. Ja sam rodjen u Loparama u zaseoku Mitrica 1943. god. Roditelji su mi 1945.god otisli kao kolonisti u Banat,tacnije u Lukicevo nedaleko od Zrenjanina. Mene sve interesuje o plemenu Mitrica sa napomeno da sam saznao da je pleme Mitrica porijeklom sa tromedje stare Raske,Crne Gore i stare Hercegovine. Za sada toliko toliko.

  3. Миладин Митрић

    Поријекло Митрића потиче из Црне Горе -ОКОЛИНА НИКШИЋА-( макар породице које имају крсну славу Ђурђевдан) , и то као Директни ПОТОМЦИ ПЕТРОВИЋА . Презиме Митрић је добијено по Баба МИТРИ , која је у рату са Турцима изгубила Мужа и 2 сина , а и сама је ратовала , те је као Почат о Кнеза добила Своје Презиме…

    Митрићи из ове лозе Живе у источној Босни- Реп. СРПСКа – ОСМАЦИ – лопаре -Братунац , као и код Сарајева у рајловцу….

    Тако је Казивао мој покојни отац , који је ПЕТРОВИЋЕ који живе у Општини Шековићи – називао Рођацима….

    Оа Прича је потврђена у Кнјизи о Митрићима која је објавлјена у НИКШИЦУ.. око 2000 године
    Наши Преци су нас увјек учили да смо ми СРБИ поријеклом из Црне Горе -од Породице Петровића – Нјегошеви Рођаци и следбеници…

    с поштованјем
    Миладин Митрић
    Суботица

    • Синиша

      Замолио бих уваженог рођака Миладина да ми каже нешто више о моме роду. Митрић сам из Сарајевског поља-Блажуј, унук Ристе. Слава нам је Ђурђевдан, а од старих сам чуо сличну причу. С тим што не знам за везу са Петровићима, и тзај пут и изазове, од Црне Горе до Босне. Здраво били

      • Miroslav B Mladenovic Mirac

        Синиша, На основу личног истраживања са терена на југу Србије међу родовима који су негде се доселили у разним бежанијама из Црне Горе, Херцеговине, Северне Албаније, Хрватске, Косова и метохије, Крајине у нашим планинским крајевима због “крвних освета2 или убиства неког Турчина-често су због опасности мењали:славе, презимена па чак и веру како би се опстало у животу. Међу црногорцима-Србима су владала нека строга пленска правила. да неко ко буде “мењао веру” одмах су од стране других који нису желели да мењају веру, одмах поубијали све те чланове тог дела рода и због “крвне освете” бежанијом долазили преко Сјенице, Шумадије и Ниша са једне и преко Косова са друге стране у власински крај у планинским непроходним шумама и врлетима.
        Имао сам прилике да је један од рода се презибао ДЕЛИБАШИЋ а када се доселио је донео презиме. Некада се узимала проме крсне славе и узимала слава из села у коме су се засељавали. Још једно занимљиво питање промене славе и да не би се потурчичи узимали су славу ЂУРЂЕВДАН(јагњетина и овчетина је турска храна-а сви СРБИ у планини су они били номади сточари или рудари на турским рудокопима) као крсну славу, јер код Турака није изазивало сумњу да су негде начинили зулум над Турцима(убили неког Турчина), а жене су носиле чак и “турску ношњу”-да би касније када смо се ослободили од Турака је било лако се вратитити у српску веру, јер су жене биле те које су сачувале обичаје и традицију и језик као идентитет СРБА. Неки су се љутили што сам о томе писао, а у нашем крају је ЂУРЂЕВДАН је била слава свих сточара, па су је неки после ослобођења од Турака преузели као крсну славу, јер своју крсну славу јер су се плашили да после неког учињеног “зла” над Турцима или у племство-да не дође до “крвне освете” или прогона од стране Турака због убиства неког Турчина из различитих повода. Друго, због “поделбине” браћа у самом роду у нашем крају југа Србије(власински крај)-се као крсна слава узимала ЂУРЂИЦ(Ђурђица) или СТЕВАНОВДАН (Свети Стефан), како би с еодлазило на славама код браћа и родбине, јер ако сви имају исту славу нијје се могло одлазили на славу код браће и уже родбине. У једном роду са истом или различитом славом могу имати различита презимена, јер од 1841 до 1885 године су код рађања деце често узимана презимена према имену деда или парадеда или чукун деда. Тако је било код мене у власотиначко-црнотравско-власинско-лужничком крају са променама слава и презимена у истом роду, који су се данас раселили свуда по свету, а да се чак и не зна ко је коме у крвном сродству, јер од Другог светског рата се о томе уопште није водило рачуна да се напишу књиге РОДОСЛОВА по селима и градовима на југу Србије, а многа црквена и архиве су запаљене од Бугара или Партизана. Тако је данас тешко писати порекло неког рода у неко одређено село.
        Мирослав Б Младеновић Мирац, локални етнолог и етнограф из Власотинца
        2.јун 2017.Власотинце, република Србија

      • Miroslav B Mladenovic Mirac

        Djurdjevdanski obicaji vlasotinackog kraja i okoline: Amazon.co.uk …
        https://www.amazon.co.uk/Djurdjevdanski-obicaji…/86918837… – Преведи ову страницу
        Buy Djurdjevdanski obicaji vlasotinackog kraja i okoline by Miroslav B. Mladenovic Mirac (ISBN: 9788691883775) from Amazon’s Book Store. Free UK delivery
        https://www.amazon.co.uk/Djurdjevdanski-obicaji-vlasotinackog-kraja-okoline/dp/8691883774

    • nikola

      Ja poticem odatle,tacnije moj deda Miro Mitric,iz sela Crkvicko Polje pleme Pivljna,nase prezime je bilo Ognjanovic,pa smo uzeli prezime po baba Mitri i slavimo Djurdjevdan i naseljeni smo u Prokuplju.

      • Војислав Митрић

        Огњеновић се презивала Митра, заједно са супругом је учествовала у борбама са Турцима, супруг (неко је навео име, али не могу да га нађем) је погинуо.
        Синови (њих 7) које као деца су звали они Митрини (отуд Митрићи), су се разишли због опасности од Турака, мој огранак слави Никољдан, а прадеда се населио на подручје тромеђе (Црна гора, Србија и стара Херцеговина) са десне стране Таре, село Пода и Кушлат (Заваит).
        Због заслуга у борбама са Турцима (краљ је доделио грб породици Огњеновића), грб је сачувао један Огњеновић (морепловац, живео у Котору) и налази се у поморском музеју у Котору.

    • Luka

      Pozdrav Miladine. Ja sam isto iz Subotice, ne rodom, već živim tu 20 godina. Moje prezime je Lukić, a pouzdano znam da smo se pre 4 ili 5 kolena prezivali Mitrić. Što implicira da je u tom periodu bio neki Luka, pa u begu od Turaka ili zakona promenio prrzime u Lukić. Poreklom smo iz Bosne, Gradačac, barem od kraja 19 i početka 20 veka. Interesuje me da li neko zna nešto više. Pominju se i Tuzla i okolna mesta koliko mog tatu služi sećanje.

  4. Pozdrav od Mitrica iz sela Cuklic kod Sipova – Republika Srpska

    • Pozdrav svim Mitricima od moje porodice iz Brčkog.Sve sto je od predhodnih ucesnika komentara receno je tacno a posebno o babi Mitri koja se spominje kod nadam se svih Mitrica.Predlažem da se sada cesce sastajemo na ovom mjestu i razmjenimo nova saznanja o plemenu Mitrica. Hvala unaprijed,

    • Branislav M

      Moja porodica živi u Kruševcu. Poreklo koje je meni poznato je selo Čuklić kod Šipova. Pouzdano znam da su mi se pradeda i deda zvali Luka kao i moj otac (deda mi je umro mlad dok je moja baba Cvita još bila trudna). Moja baba je sa četvoro dece (Radojka, Vojo, Simo i Luka), kolonizirana u Vojvodinu, u Perlez i Titel gde im potomci žive i sada, kao i Novom Sadu i Beogradu. Prezime se gasilo sa prezimenima Vojvodić, Adžaip, Nikolić ITD. Krsna slava nam je St. Đorđe, 6. maj.
      Branislav Mitrić, Kruševac.

    • Mitra

      Mladene da ti nisi o Milana i Milke sin?

    • Miloš Kvrgić

      Pozdrav rodjače

  5. Olivera bogojević mitric

    Pozdrav
    Ja sam iz Lazarevca
    Tačnije moja porodica
    Je iz sela Vrapci
    Iz saznanja znam
    Za cukundedu Radovina
    Navodno poreklo iz
    Crne
    Slava nam je Sveti
    Javiću se kada nešto više
    Saznam

  6. Војислав Ананић

    МИТРИЋ (п), Селиште (Невесиње). Старином су из неког мјеста у околини Коњица. Митрић је становао “најприје у Шеховини, па онда у Ровима”, одакле се око 1860. године преселио у Селиште. Славе Никољдан (59:324). Митрића има и у Изгорима (Гацко). Доселили су из Мратиња “и ту остали” (147:584).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. radmila moracaninmitric

    Mitrici su iz pive iz mratinja a njihovo prezime potice od ognjenovica jer mitra je imala tri ili cetiri sina ona je bila udovica itako je nastalo prezime slavimo Ďurdev dan

  8. Olivera bogojević mitric

    Iz lazarevca sam…..tacnije iz sela Vreoci .tu su se davno naselila Mitric familija kao jedna kuca …moji vode poreklo iz crne gore..
    Slavimo Svetog Nikolu

  9. Миодраг митрић

    Моји митрићи су из села равни потоци мостар по мом сазнању дошли из села риђани код никшића у љубиње и ту су се презивали влачићи да би одатле преселили у бучиће и да је из бучића на равне дошла митра са два сина ристо и никола од којих смо ми настали сада смо се опет раселили по свијету од мостара гацка требиња београда новог сада гајдобре котора херцег новог славимо св јована крститеља недавно сам у мјесном уреду тражећи поодатке за тодора сина николе нашао податак да је рођен 1860 и нашао у једној књизи тодор влачић митрић значи он је унук од митре по којој смо ми добили презиме поздрав за све митриће ма одакле били и гдје се налазили

  10. Миодраг митрић

    Ovo sto je objavljeno u knjizi riste milicevica iz2005 godine za porodicu mitric nije tacno jer ja znam da je u nevesinju bila samo jedna porodica koja se zvaia todorovic a po mitri majci im je bio nadimak mitrici a prezime nisu mjenjali i slave nikoljdan ka i todorovici iz nevesinja uz duzno postovanje piscu milicevicu ali ovo je cinjenica da je ovo tacno