Poreklo prezimena Mitrić

25. februar 2012.

komentara: 44

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (44)

Odgovorite

44 komentara

  1. rADISLAV

    Mitrici su porijeklom iz stare Hercegovine (Pivski kraj) od Ognjenovica.Neko je gore pomenuo Mitru, koja je imala 3 sina, pa su bili Mitrini sinovi i tako dobili prezime Mitrici.Kako su se gdje naseljavali , tako su i uzimali slave. {vidi se iz gore prilozenog} Djurdjevdan , Nikoljdan…

  2. Borislav

    Pozdrav Mitrici
    Prezime Mitric postoji od 1823 god, a prije smo se prezivali Ognjenovic imali svog grb.. istina je da smo prezime dobili po babi Mitri i da smo naselili Pivski kraj, prije toga dogadjaja smo bili Ognjenovici sa Durmitora.. sve spise imate u Pivskom manastiru, nije bitna slava koju slavite, Sv Nikolu, Sv Savu, Djurdjev dan… svi poticemo od jednih Ognjenovica.. pozdrav

  3. Branislav M

    Moja porodica živi u Kruševcu. Poreklo koje je meni poznato je selo Čuklić kod Šipova. Pouzdano znam da su mi se pradeda i deda zvali Luka kao i moj otac (deda mi je umro mlad dok je moja baba Cvita još bila trudna). Moja baba je sa četvoro dece (Radojka, Vojo, Simo i Luka), kolonizirana u Vojvodinu, u Perlez i Titel gde im potomci žive i sada, kao i Novom Sadu i Beogradu. Prezime se gasilo sa prezimenima Vojvodić, Adžaip, Nikolić ITD. Krsna slava nam je St. Đorđe, 6. maj.
    Branislav Mitrić, Kruševac.

  4. Prnjavor

    Pozdrav svim Mitricima ,

    Meni su pricali da smo mi dosli iz Tuzle tj da je nas predak Blagoje iz okoline Tuzle kupio zemlju u Prnjavoru odaklen sam i sam ja.
    Mozete mi nesto vise reci o mome porijeklu ?
    Hvala unaprijed i lijep pozdrav

    Luka

  5. Siniša

    Da li možemo izvesti svoj rodoslov od sinova pokojne majke Mitre? Nisam siguran, bar na osnovu literature. Da li ima još predanja. Znam za istoriju porodice od 1840. ili još sigurnije od 1860. U literaturi piše da smo mi Mitrići (Presjenica, Sarajevo) od Lakovića. I tu postoje teškoče da se uspostavi linija porekla…ne znam način da osvetlim taj period izmedju 18. i 19 veka. POzdrav svima

  6. Luka

    Pozdrav. Moj deda je rodjen u Gradačcu 1916. i prezivao se Lukić, pradeda se isto prezivao Lukić,a za čukundedu nisam siguran. Znam da smo se do 4. 5. kolena prezivali Mitrić. Čitam ovde razne priče, ali ne mogu nikako dalje od 4. kolena sa tatom da povežem odakle vodimo poreklo. Ako neko ima neke informacije,neka slobodno napiše komentar. Krsna slava Nikoljdan.

    • Jovo

      Nase prezime je Savic. Zivimo u Gajevima, izmedju Samca i Gradacca. Nas potomak Sava Mitric doselio se iz okoline Nevesinja i mi smo vec sada 6 i 7 koljeno. Ako neko nesto zna o njegovim potomcima, volio bi da mi odgovori pa da stupimo u kontakt. Mi znamo za njegovog sina Luku, a po Savi emo dobili prezime Savic i slavilo Sv. Nikolu. Pretpostavljamo da ima jos sinova jer je svojevremeno Hajdukovo na Trebavi (Duga Njiva). To smo culi od starih nasih i Pribinic kod Teslica, i tu je boravio.

  7. Djordje Mitric

    Pozdrav Mitrici,
    Vjerovatno sam najmladji korijen Mitrića porijeklom smo sa Osmaka,selo Mitrici

  8. Djordje

    Mitrici su i iz Sirogojna, blizu Zlatibora. Otac je radio porodicno stablo i stigao da belih pcela – svi sa ovog podrucja.

  9. Aleksandar Radojicic

    Majka nije sigurna okolina b.baste pominje da je isla sa majkom manastir raca peske inace devojacko znaci moje babe mitric pa je kasnije usvojila druga porodica i udala se za dedu Jevtica sa dobrotina i presli u uzice a kasnije dalje nisam siguran ako nadjem mitrice u okolini b.baste ili neka sela zlatibor tara relacija bas bi voleo da znam inace im omiljena pesma bila zlatibore pitaj taru

  10. Dragana Mitrić Bošnjak

    Moji Mitrići su porijeklom iz Mratinja i slave Djurdjevdan.Nastali od Ognjenovica,tj Mitre koja je imala 3 sina.