Порекло презимена Марјановић

24. фебруара 2012.

коментара: 90

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРЈАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Трогир, Хрватска

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Брусница, Таково, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: R1a L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (90)

Одговорите

90 коментара

 1. Љубица Маријановић

  Моји преци Маријановићи су живели на Кордуну од неке 1700-те године и били су граничари. Слава – Свети Мрата (Стефан Дечански). Предање каже да су се доселили из Рашке и то можда најпре у околину Цазина, БИХ, па онда на Кордун. Ту су чинили живи штит Аустро-угарској монархији против Турака. Занимљиви су неки пописи становништва из тог времена где се види да су већину чинили људи у најбољим годинама док деце и старих готово да није било.У селу Маљевац постојале су 2 породице Маријановића (укупно 4 домаћинства) које нису биле у сродству. Занимљиво је да смо ми у сродству са Маријановићима из села Маљевачко Селиште, али преко породице моје мајке која се девојачки презивала Кораћ.
  Након грађанског рата у Хрватској Маријановићи из Маљевца су напустили Кордун и данас живе у Србији, Финској и Немачкој, а само један потомак ожењен муслиманком се вратио у Хрватску.

 2. Лука Марјановић

  Здраво свима који читајуја ја сам из села Борово, српско село у Хрватској, и ја једино знам да су моји из БиХ, дјед из Завидовића, а баба из Букобице општина Маглај, славимо Св. Николу, ако неко зна коренове Марјановића, нек ми се јави, овде у коментаре или на инсраграм mosa_1970, хвала у напред.

 3. Nikola

  mene je to interesovalo , i ja sam istrazivao na tu temu ali sam taj podatak nasao samo od jednog izvora, i nigde nisam mogao da nadjem podatke vezano za vitezove koji su se zvali Marijani i vezano za Asirce. Nasao sam nesto slicno, da je u srednjem veku u Hrvatskoj vojsci postojao red konjanika – vitezova koji su se zvali Marijani i da neki njihovi istoricari smatraju da Marijanovici vuku poreklo po tim konjanicima koji su se zvali Marijani. Ali to nema veze sa poreklom Marjanovica, jer Marijan i Marjan nisu ista imena i imaju razlicito versko poreklo. Marijan je dominantno ime kod katolika hrvata dok je Marjan pravoslavno ime. Kod hrvata se moze porilicno naci prezime Marijanovic dok ga kod Srba skoro uopste nema.

  • Marjanović

   Moji Marjanovići su iz Dalmacije ,selo Koljane ,Sinj. Slave Svetog Nikolu. Više generacija je živelo tamo do potopa 1959 god.Od postanka manastira Dragovic. Meni su pricali da su nekad preci ziveli oko nekadasnjeg Svetozareva.