Порекло презимена Марјановић

24. фебруара 2012.

коментара: 99

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРЈАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Трогир, Хрватска

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Брусница, Таково, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: R1a L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (99)

Одговорите

99 коментара

 1. Vesna

  Moje devojacko prezime je Marjanovic poreklom sa Kosova, Prizren, Sredacka Zupa, selo Lokvice. Kod Srba na Kosovu je bio obicaj da se dedino ime uzima kao prezime za sledecu generaciju, tako da je moj otac dobio prezime Marjanovic po svom dedi Marjanu Ruzicu.
  Stanimir, Marjan Ruzic, Zaharije Stanimirovic/Marjanovic (zakon o jednom prezimenu), Vojislav Marjanovic

  • Bojana Marjanovic

   Хвала Весна за коментар. Негде сам прочитала да су Марјановићи заправо са Косова и Метохије али да су се поделили у две групе. Једна се изместила у Србију, Рашка област а једна у Босну и Херцеговину. Интересује ме тај закон о једном презимену, па ако имате више информација била бих вам захвална само да ме усмерите где да тражимо брат и ја. Хвала. Пуно поздрава 😉

 2. Marjanovici iz Kocana,odakle su dosli,njihovo poreklo?

 3. Војислав Ананић

  МАРЈАНОВИЋ (к), у Биграцима и Љутом Доцу (Широки Бријег) и у Криводолу (Мостар). Поријеклом су из Криводола. Дедијер их не помиње у Љутом Доцу јер их “у вријеме његових истраживања није ни било”. Дошли су касније из Криводола (189:31.33). Марјановићи у Криводолу су “старинци”. Има их и у Јасеници (Бишће, Мостар). Дошли су око 1840. године (59:244).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. Mirko

  Презиме Марјановић је добијено по претку који се звао Марјан. Име Марјан је једно од најстаријих српких имена и некада је било једно од најчешћих имена а то говори колико је код Срба распорстрањено име Марјановић. Према томе не може се утврдити одакле су тачно пореколом Марјановићи . Неко овде наводи да Марјановићи воде порекло по брду Марјан код Сплита а то је скроз нетачно, јер садашњи назив тог брда није старији од једног века и прилагођен је назив старијим варијантима, (Мерјан, Мрјан, Сантули, Маринус..) По тој логици се може рећи да Марјановићи вуку порекло из Македоније где постоји планина Марјан или из Бугарске где постоје река и место под тим именом.

  • Stevan Marjanovic

   Sa tim se slazem,Marjan je najcesce ime u Makedoniji, ja sam iz Leskovca a moji su poreklom sa juga i niko od nasih predaka nije ziveo u dalmaciji niti imamo nekoga na tu stranu, po brdu Marjan povezuju da Marjanovici poticu iz dalmacije a ja koliko znam to ime se retko moze naci i u dalmaciji, kod hrvata je uglavnom Marijan

 5. Milica

  Moja porodica marjanovici zivi u bosanskoj krupi preci su se davno doseljavali iz crne gore u krupi zivimo vec generacijama slavimo arandjelovdan.Vidim vecinom marjanovici slave djurdjevdan a. Mi smo jedini koji slave arandjelovdan

 6. Zdravo svima. Ja sam poreklom iz sela Kaletinac, Zaplanje, Suva planina. Živim u Nišu. Iako sam Pejčić, poreklo ide od Marjanovića. Pola sela je Marjanović a pola Pejčić. U nekom trenutku u prošlosti je jedan deo familije postao Pejčić. Po predanju potičemo iz Dalmacije. Niti znamo kad smo došli niti odakle. Moji Pejčići nemaju veze ni sa Pirotskim niti Belopalanačkim Pejčićima niti s ostalima iz Srbije generalno. Zovu nas “crno pleme”. Krsna slava je Sveti Alimpije (09.12.). Ako iko ima bilo kakvih informacija, bio bih mu jako zahvalan na istim. Pozdrav.

 7. Marjanović

  Pozdrav Marjanovićima. Iz komentara vidim da nam koreni vuku iz raznih krajeva bivših zajedničkih država. Imam porodično stablo koje je jedan rođak napravio, od negde 1780 godine, i moji su iz zaseoka Marjanovića do, pored Bosanskog Petrovca. U zaseoku su uglavnom živeli Marjanovići, ali je bilo i Kneževića, Kerkeza i Stupara.
  Svi Marjanovići iz tog zaseoka slave Sv. Jovana. Posle drugog sv.rata doseljeni su u Čelarevo kod Novog Sada, Novi Sad i Vršac. Baba mi je bila devojački takođe Marjanović i iz sela Smoljana je, a ti Marjanovići nisu bili u bližem srodstvu, iako ih jedno brdo deli. Koliko se sećam Bojana je pominjala Marjanoviće iz kraja odakle su moji preci. Mada njeni su posle prvog svetskog rata krenuli odatle, a moji posle drugog.
  Voleo bih da saznam nešto, ako neko zna, odakle su Marjanovići koji slave svetog Jovana stigli u PodGrmečku oblast i nešto o seobama do XVIII veka. Kasnije znam. Pozdrav svima.

  • Rade Marinković

   Pozdrav gospodinu koji se potpisao kao “Marjanović”.

   Ja sam trenutno u procesu izrade svog porodičnog stabla, i porodica moje majke je Marjanović iz sela Skakavac, zaseok Marjanovića Do, kod Bosanskog Petrovca i takođe slave Sv. Jovana.

   Napisali ste “Posle drugog sv.rata doseljeni su u Čelarevo kod Novog Sada, Novi Sad i Vršac”. Moji su od tih koji su kolonizovani u Čelarevo (kasnije iz Čelareva su otišli za Bačku Palanku i Novi Sad).

   Voleo bih da pogledam Vaše porodično stablo i da ga uporedim sa svojim, pošto smo zasigurno rođaci.

   Molim Vas da mi pošaljete mail na [email protected]

   Srdačan pozdrav i nadam se da ćete videti ovu poruku.

  • Da li bi ja takodje mogao dobiti na e mail ovo istraživanje. Da li postoji neka naučna literatura odakle ste uzimali podatke? Moji su isto krenuli da se raseljavaju poslije drugog sv. rata,ali prije toga nemam nekih određenih informacija. Moja adresa je:
   [email protected]
   Unaprijed hvala

  • OGNJEN MARJANOVIC

   JA SAM MARJANOVIC OGNJEN IZ GRADISKE MOJI SU IZ SELA ROGOLJI. SLAVIM SVETOG JOVANA.PO PRICAMA ZNAM DA SVI MARJANOVICI IZ PETROVCA.KLJUCA.SANSKOG MOSTA,KNEZICE ODAKLE SU MOJI DOSLI PREKO KOZARE A KOJI SLAVE SV.JOVANA VODE PORIJEKLO IZ SELA DABRA GDJE I DAN DANAS IMA MARJANOVICA A PO PREDANJU TU SU STIGLI IZ CRNE GORE.

  • Milica Marjanovic

   Pozdrav, i mene isto pitanje zanima 🙂 Očeva familija je od tih drugih Marjanovića iz Smoljane koje ste spomenuli.

 8. Славиша

  Поздрав Марјановићи.Мој чукунђед Петар и чукунбаба Стана(Мута) су дошли у околину Лакташа половином 19 вијека из Врбника код Книна.Имали су синове Тодора,Илију и Лазу.Славимо Ђурђевдан и његова лоза данас живи у Маглајанима(Лакташи).Ако неко зна претке прије доласка у Лакташе нека се јави.

 9. Goran

  Moj deda je poreklom iz sela Kmecani kod Manastira Gomionice (20-ak kilometara od Banjaluke) Marjanovicu su tu odavno a odakle su dosli to nam nije poznato!!!

 10. Miodrag

  Pozdrav za sve Marjanovice !

  Mi zivimo u Beogradu i Novom Sadu,moji Marjanovici poticu iz Prizrena,prezime smo dobili po pradedi Marjanu koji je ziveo u tim krajevima. U Srbiji je bio obicaj da se prezimena dobijaju po ocu ili dedi dok nije uveden zakon o jednom prezimenu..Svi Marjanovici nemaju zajednicko poreklo, i ima ih na sve strane.