Порекло презимена Маричић

24. фебруара 2012.

коментара: 34

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРИЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Маричић

Хаплогрупа: R1a M458 L1029

Порекло: Бриње, Лика

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

 1. Aleksandar Maričić

  Pozdrav za Maričiće, gde god ih ima.Ja živim u Ivanjici, ovde nas ima dosta. U selima Komadine, Rovine ( Bratljevo) i selo Rokci i nešto malo u Kovilju. Svi Maričići ovde slave Djurdjevdan. O poreklu znam ponešto. Najviše nad je bilo u Hercegovini, odatle neke familije se raselile u Liku i Dalmaciju. Oni su većinom danas katolici. Ostali se doselili u Centralnu Srbiju, posle oslobođenja od Turaka

 2. Aleksandar

  Maričići, Gostovići, Božanići, Lončari koji su došli iz LIke u Slavoniju a kasnije u Vojvodinu su iz sela Škalić, Vodoteč opština Brinje. 1945. godine su Maričići kolonizovani iz Like u Bački Brestovac opština Odžaci, Vojvodina. Božanića ima i sada u Škaliću kao i Maričića.

 3. Ivan Maričić

  Dragi moji. Niste dovoljno istrazivali. Sa nasim DNK se poklapa jos jedna familija u Grckoj. Maricici ne poticu iz Hrvatske i Srbije. Pored Sv. Nikole slave i Sv. Jovana. To isto ne znaci da su Maricici pravoslavci. Sada ima i Katolika i Pravoslavaca. Jos uvek sam u fazi istrazivanja. Tragovi vode prema Prilepu, Crnoj Gori a najdalje u Tursku. Imam zelju da naredne godine pisetim groblje odakle su starosedeoci naseg dalekog rodjaka koji sada zivi u Grckoj. Posle kontakta sa njim saznao sam da je njegov predak bio svesteno lice u tom malom mestu i da tamo postoji crkva i groblje. Naslusao sam se raznih teorija odakle smo ali nikako nisam uspeo da saznam kako je nastalo prezime. Inace prezime naseg daljeg rodjaka iz Grcke pocinje sa MAR., tako da mi je to neka smernica sto se tice prezimena.

  • Сава Попадић

   Све до 1851. године презимена у Србији су настајала по имену оца уз додатак суфикса -ић. Ако је дете рано остало без оца па га је одгајала мајка, онда је презиме добијало по њој. Дакле Маричићи су потомци Марице. Ово је сигурно тачно.

   • Slobodan marcic

    Pozdrav za sve marcic da vam napomenem da u Gornje Kusce kod gnjilana trenutno postoji familija marcic koja broji oko 140 porodica familija se zove marcica u kojoj ima vise prezimena

 4. Siniša Maričić

  Prezime ne znači i srodstvo tj poreklo. Do sada su 3 testirane porodice to i dokazale tj. 3 halogrupe R1a1, I, E3b1 . Sto znaci da se radi o ljudima koji po muskom pretku nemaju zajednicko poreklo najmanje 20.000 godina

 5. Djordje Maričić

  Pozdrav svima. Rodjen sam u Selevcu ali živim u Austriji. Bio sam tamo 3 ili 4 puta ali koliko znam poreklo nam je negde od zlatibora. Navodno se od Kosovske bitke tamo naselili, ali su i pre postojali ne zna se tacno. Deda je govorio da je njemu pričano kako nam je poreklo iz CG i da smo u srodstvu sa Kučima.

  • Krsto Petrov

   Поштовани Ђорђе,твој ђед ти је рекао истину..Твоји су напустили КУЧЕ у 16 вијеку са браством ШТЕТИБРАДИЋ..од твојих сродника у Кучима су остала браства КЛИКОВАЦ И РАДОВИЋ који и дијеле твоју хаплогрупу,ова два браства у старим записима се наводи” у Кучима постоје вендска браства која су формирала ГОРСКУ ЖУПУ(стари назив КУЧА)!Иначе КЛИКОВЦИ су директни потомци клана ТИХОМИР,иначе један од најјачих средњевјековних кланова!

 6. Ana Maričić

  Ja živim u Užicu, a po ocu sam Maričić, a moje poreklo je selo Ljubanje, 8 km od Užica. Pre prvog svetskog rata su se doselili u ovo selo, a poreklo nam je selo Semegnjevo Zlatibor! Svi slavimo Arandjelovdan…