Порекло презимена Марјановић

24. фебруар 2012.

коментара: 118

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРЈАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Трогир, Хрватска

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Брусница, Таково, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марјановић

Хаплогрупа: R1a L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (118)

Одговорите

118 коментара

  1. Видоје

    У мом родном месту (село Завлака крај Крупња, Србија) има само једна кућа Марјановића. У суседном селу Комирић постоји такође једна кућа Марјановића. У Тршићу крај Лознице постоји неколико породица под презименом Марјановић. У мојој породици запамћени су преци до прапрадеде (Милан<Лазар<Војислав<Марјан<Видоје). Волео бих да знам порекло моје породице, а не знам ништа о томе…

  2. Марјановић

    Ја сам из Пиносаве испод Авале код Београда и занима ме порекло моје фамилије, Марјановић.У књизи “Пиносава” Радоја Д. Цветића пише да су се претци Марјановића, Гавриловића,Новаковића,Савића и Маринковића доселили из нишког краја док се међу старијим људима прича да су из Херцеговине.Вероватно је да су сва ова презимена настала после насељавање Пиносаве.Да ли неко зна одакле су се наведени доселили и да ли неко зна још неко колено у назад?

    • Damir

      Poreklo prezimena Marjanovic potice iz Dalmacije i to iz sela koje je danas potopljeno i napravljeno je vestacko jezero Perucko.Selo se zvalo Koljane i nalazi se izmedju Knina i Sinja..

      • Jovan Marjanovic

        Moja porodica Marjanovic je iz Vranja , ono sto znam da smo prezime dobili po Marjanu Petrovicu koji je ziveo u jednom mestu pored Kumanova u periodu 1840-1860, Inace njegov otac Miahilo Petrovic je imao tri sina. Marjan, Nikola i Stojan, za jedan deo Stojanovica koji zive u Vranju, Leskovcu i Nisu znam da su mi dalerki rodjaci

    • Jovan

      Marjanovic,jesu iz Hercegovine,ali su se doselili iz razloga krvne osvete,dosli u okolinu Medvedje,pa se naselili po brdima,dogovorili se da slave Djurdjevdan I uzmu prezime po nekom dedi Marjanu,prezivali se ili Krivacevici ili Krvacevici.
      Kod Nisa ne znam da li ima,moji koreni su iz sela kod Medvedje.

  3. Slobodan

    Moji su se krajem 40tih. (baba i deda) doselili iz Bosne, Sholaji se zove mesto blizu Banja Luke, pradeda je odande ali njegov otac ili ti moj cukundeda se doselio izgleda po prici babe iz Crne Gore, gde sam takodje upoznaao dosta Marjanovica sa Zabljaka i iz Pljevlja, tako da po meni poticemo iz Crne Gore…:)

    • Милорад Богдановић

      Слободане, ако си мислио на село Шолаје између Мркоњић Града (Варцар Вакуф) и Кнежева (Скендер Вакуф) на самој граници Републике Српске, могу ти рећи да се овдје налази презиме Марјановић више од 130 година, као и данас, који славе Ђурђевдан.
      Нисам чуо да се негдје ближе главног града Републике Српске, налази мјесто Шолаје, ако сам добро прочитао.

      П.С. Ћирилица се чита онако како се напише, што латиница нема такву срећу.

      • prijatelj

        koliko ja znam to je oko 40 km od Banja Luke, imas Marjanovica i u Celincu i Javoranima odakle su moji u javorane dosli nemam pojma iz kog sela pokraj, a tamo sa tromedje crne gore, Hercegovine i Srbije

  4. slađan

    ja sam rođen u Vukovaru a moj otac je doselio iz Bosne selo Riječani PLANINA OZREN opština Zavidovići po pričanju mog oca i njemu je pričao njegov otac i tako s koljena na koljeno da smo mi Marjanovići porjeklom iz Crne Gore i slavimo slavu sv.Nikolu .voleo bih da znam poreklo ako može može ako ne nikom ništa .Pozdrav .

    • marjanovic

      Слађана, по предању мојих рођака и увиду у архиву Ваљева. Марјановићи су дошли из Црне Горе, места одакле су кренули су Мојковац, Пљевља, Пријепоље, Никшић, Кривошије… Славимо светог Николу. Моја породица је у ваљевском округу од краја 17 века. Презиме је настало по маријанима, како се некада називао витешки слој друштва у старом веку пре него што су Асирци завладали малом Азијом.

    • Nenad

      Moje poreklo je do cukundede BiH, sada R. Srpska, Bogutovo selo- Ugljevik. Slavimo takodje sv. Nikolu, po predanju mog dede ili djeda, poreklo iz Crne Gore, Pljevlje.

  5. Фамилије-презимена Марјановић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Марјановић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Градац
    -Дегурић
    -Команице
    -Лукавац
    -Маркова Црква
    -Пауне
    -Црниљево

  6. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Марјановић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Марјановић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Брајковац
    -Дрен
    -Вранић
    -Лазаревац
    -Дудовица
    -Стубица

  7. Славко

    Ја сам из Прибоја, живим у Београду. Моји су се у Прибој доселили 1928 године из села Доброселица са Златибора. Славимо Ђурђевдан. Волеп бих да знам нешто више јер из кнјига Златибор и Доње полимље и потарје нисам сазнао много…..

    • Vesna Marjanovic

      Slavko, mora da smo neki rodjaci. Moj deda Vojin Marjanovic je rodjen u selu Dobroselica 1887g. na Zlatiboru i slavio Djurdjevdan. Ziveo je u selu Visibaba, kod Uzicke Pozege i u Beogradu. Svi njegovi potomci (a imao je 8 zive dece) zive u Beogradu. Uvek se kao poreklo prezimena pominjala Dalmacija, ali ni mi ne znamo mnogo vise. Pozdrav

      • Violeta

        Slavko moj otac je takodje rodjen u Dobroselici od oca Strajina Marjanovica. Brat i ja smo u Beogradu. Pozdrav!

      • Violeta

        Vesna mora da poticemo iz iste familije Marjanovic. Moj pokojni otac Andrija je rodjen u Dobroselici od oca Strajina Marjanovica. Brat i ja smo u Beogradu i slava nam je Djurdjevdan?

        • Zeljko

          U Dobroselici ima puno porodica Marjanovic (bolje receno bilo ih je puno) posto su se uglavnom odselili uglavnom u Uzice i Cajetinu. I ja slavim djurdjevdan. Pitajte oceve i dedove za drugo prezime nadimak da bi bolje znali o kojim se Marjanovicima radi.

      • Božidar

        Pozdrav,

        Pišem iz Čačka. Moj pradeda Čedomir Marjanović živeo je u isto vreme (negde oko 1900. god) u selu Visibaba… Moj deda Lazar je mislio da vučemo korene negde iz C.Gore…. ali nismo sigurni! Pokušavamo da saznamo više…
        Čedomirov otac se zvao na slovo T i to je sve što znamo… možda smo neki rod!?

    • Zoran

      Molim da mi posaljete vasa saznanja o poreklu porodice Marjanovic iz sela Budjevo,kod Sjenice.Unapred zahvalan Zoran Marjanovic.

    • Urod

      Pozdrav. i moji su sa Zlatibora iz sela Dobroselica ispod brda Karanovca. Pradeda Dragoljub i dva njegova brata bili su Ljubomir i Radomir. Ima nas dosta u Pancevu jer su kolonizovani posle rata bili pradeda i njegova deca u Pancevo. Slava takodje Djurdjevdan. POZDRAV

    • Anja Djmitrijevic

      Moja cukunbaba je rodjena izmedju 1870/1875. Marjanovic je, posle se udala za Matovica isto iz Dobroselica. Zena se zvala Ivanka.

    • Vladan Marjanović

      Naš predak jedošao iz Drobnjaka ( CG) negde oko 1800. God. I naselio se sa jednim brato u zaseokuDonjeSelouDobroyelici. Treći rat Danilo, ostao jeu okolo i Prijepolja. Slavimo Đurđevdan, slavu svih familija iz Drobnjaka.
      APotomci su se rayelili u više mesta : Jablanicu(Zlatiborska), Priboj, Dobrinju kod Po]žege, Čajetinu, Užice, Požegua kasnije Beograd i verovatno druga mesta zapadne Srbije, Beogradnarav o.
      Podaci onašem pretku Marjan postojeću u Arhivu Srbije.
      U pripremi sam za detaljnije ispitivanje poreklamobihMarajanovića od Marjan iz Dobroselice, i svaki podatak vezan za poreklo ove familije dobro i došao da se kompletirajupodaci o tačnom vremenu i mestu odakle je aš predak došao, gdesveimapktomaka našegMarjana, može se dostaviti i na mail :, [email protected]
      Pozdrav,Vladan

  8. aleksandra

    Poreklom sam iz Zapadne Slavonije(Hrvatska) selo Donji Bogicevci slavimo Djurdjevdan a Marjanovica ima i selu Rajic takodje u Zapadnoj Slavoniji

    • bojanmarjanovic

      Aleksandra Marjanovici iz Zapadne Slavonija poticu iz Sela Javorani u Republici Srpskoj opstina Knezevo. Ali ih vise nema u Rajicu, takodjer nas je bilo u u Bodegraju i Ladjevcu. A u Bosnu su se doselili sa tromedje Srbije Bosne i Crne Gore.

  9. Фамилије-презимена Марјановић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Грачаница
    -Овчина
    -Драгодо (Бобићи)
    -Гвоздац (Бакићи)

  10. Zeljko Marjanovic

    Zivim u Vukovom Trsicu.Citav jedan zaseok su Marjanovici.Krsna slava nam je Sveti Nikola.