Порекло презимена Медић

24. фебруар 2012.

коментара: 137

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. pozdrav dragi medici i ja sam medic ja sam iz benkovca krsna slava nam je Sveti toma…

  2. Slobodan Medić

    E moji Medići.Tužno je da većina nas zna porijeklo samo do pradjeda,te da smo došli a prije toga ubili bega.Pripadam iz Janja,opština Šipovo.Priča je da je jedan Medić došao iz Vrlike,selo Cetina.Išao sam ovih dana u Cetinu,i tamo ima još tri kuće žive.Po govoru,imenima,i srcu pripadamo istoj lozi.Mi slslavimoa sv.Jovana, ali je po priči moguće da smo slavili. Đurđevdan,kao i Medići iz Cetine.Po našoj računici ovde smo od polovine 18.vijeka.Pozdrav i pišite ako ko šta zna da opet pamćenje ne bude samo do pradjede.

    • Petar

      Pozdrav za Slobodana, ja se zovem Petar od oca Mileta, iz Subotice imam dva strica; Nikolu ,koji živi u Beogradu i Dušana koji živi u Cetini i kod njega si verovatno i bio.

  3. Милорад Богдановић

    Медићи који славе Јовањдан, спомињу се 1882 године у парохијама Сарајево град, Сводна између Приједора и Новог Града, и у парохији Стројице у протопрезвитерату герзовачком.
    Претпоставка је да се ради о сродницима, али не са великом сигурношћу. За сада ови Медићи би се могли уклопити у миграциону линију Рашка- Дрина, Романија-Травник-Змијање, још из краја средњег вијека. ДНК тестирање за сада је најпречи пут да се дође до ваљани података.

  4. milos medic

    Moj Tata se zove Dejan Medic i pricao mi je da mi poticemo iz malog mesta pakraci Blizu osjeka hteli bi da saznamo nesto o medicima iz tog kraja, pozdrav svim Medicima 😉

  5. Немања

    Pozdrav dobri ljudi .
    Moj otac Rade Medic , rodjen u Donjem Lapcu , zaklopac , deda mi je Lazar ili Lazo , bio u Vojsci SHS-a u Beogradu . Otac je 13-to dete , posto nisam u kontaktu sa njim , zeleo bih da saznam vise o poreklu ili mogucojj rodbinskoj vezi sa drugim Medicima . Nemanja Nemus Medic sam na FB , mail mi je [email protected] . Pisite , hvala .

  6. Милан Медић

    Постојало је насеље Медић код Книна,Далмација.Расељено у Олуји 95,сад тамо има пар кућа углавном пензионера повратника

  7. Немања Медић

    Књигу о пореклу Медића из Заклопца је написао мој стриц Стеван Медић који живи у Барањи, Белом Манастиру. Тамара Медић му је ћерка можете је наћи на Фејсбуку, живи и ради у Аустралији, професор је математике. Поздрав.

    • Djurdja Medic

      Oooo drago mi je sto sam ovo nasla…moj tata Simo Medic je rodjen u Donjem Lapcu u Lici..tati Petru i majci Savi 1904 g….znaci ima nas..mozda smo i rod…hvala na ovome….pozzzz svim Medicima

    • Božo Medić

      Pozdrav Nemanja,

      Kako bismo mogli da vidimo ili nabavimo tu knjigu? Da li se može tu videti ili naći nešto konkretno?

      Teško da ćemo isterati do kraja ko je kome bliži rod. U popisu Like i Krbave iz 1712. godine Medića je bilo 24 u Zaklopcu, 18 u Dobroselu, 96 u Doljanima i 15 u Mazinu. Što je 153 glave Medića 1712. godine. I da je polovina muškaraca bilo, bilo bi teško sastaviti ih u jedan buket.

      To bi bilo preko 300 godina unazad od danas. Migracija u Dalmaciju i Liku je morala biti pre 1700te godine. Zato me zanima da li u toj knjizi ima nešto od pre 18og veka.

      • Svetlana Medić

        Pozdrav,
        Preci mog supruga su iz Mazina Medići imam podatke koji govore
        Halpogrupa R1a-Z280
        Da su se pod najednom turaka doselili u Mazin sa Skadra da su bili stočari i slave sv. Đorđa
        Trenutno živimo u Vinkovačkim Banovcima i porodično stablo ide ovako
        Radivoj 1652 g. ima dva sina
        Ilija1682 ne znam potomke i
        Petar 1692 ima tri sina
        Bozo 1730 ne znam potomke
        Đorđe 1725 ne znam potomke
        Marko 1719 ima dva sina
        Lazo i Jovan oni se sele u Srem i sad jedan od njih ima Savana a on ima Josifa 1806-1865 ima dve kćeri Despotu i Joku i sina Ranka 1839-1908 on zatim ima sina Gavru 1870 koji je poginuo na Ceru i ima dva sina
        Ilija
        Radovan 1908-1988 deca
        Milanka kći
        Milanko sin 1930-2019 on ima
        Evicu
        Ivanku
        Željka 1956 on ima
        Branislava 1985 i
        Jugoslava 1980 a on ima
        Luku 2007 i
        Pavla 2012

  8. Goga

    Medici koji su posle drugog svetskog raata dosli u Apatin. Slava nam je DJURDJEVDAN deda Gajo Medic. Selo Zaklopac.Volelela bih pronaci rodbinu. Veliki topli zagrljaj svim Medicina. Neka smo zivi zdravi!

  9. Željko Delija

    Moje poštovanje svima!
    Moj pokojni deda je Branko Medić, rođen u Donjem Lapcu. Imam rodbinu u apatinu. Deda mi je po završetku 2 svetskog rata bio u oficir u tadašnjoj JNA. Inače je po penzionisanju ostao da živi u Nišu.
    Pokojni deda ima troje dece: moju mamu Ljiljanu (devojačko Medić,sadašnje Delija), Biljanu (devojačko Medić, sadašnje Vlajinac), kao i sina Dragan Medić (mog ujaka) koji živi u Beogradu.

  10. Slobodan Medić

    Medići,
    Čitajući ovaj forum, da sezaključiti sledeće:
    -I Medići iz Like, Medići iz Kladuše ,PetrovcaŠipova idr. su odnekle došli, po svemu sudeći iz Dalmacije(opet upućujem na selo Medići, na vrelu Cetine, gdje se i jedno od vrela Cetine zove Medića vrelo.
    – Iz razgovora sa ono malo Medića što ih još tu živi, kažu da su “stari ljudi” pričal da su oni došli odnekle od Duvna i Glamoča.
    -Pogledajte sajt Prebilovci -dolina Neretve, tamo su živjeli Medići, i postoji dobar tekst.Odatle su migracije krenule pilovinom XVI vijeka zbog nadiranja Turaka.
    Dakle,jedini način da saznamo imamo li zajedničke korijene, a ja vjerujem da imamo jer poslije pada Bosne pod Turke nije bilo tako izražene promjene prezimena kod pravoslavnog življa, je da se proba sa DNK analizom, samo ko će nas organizovati. Spreman sam da dam svoj doprinos koliko mogu.Pozdrav