Порекло презимена Медић

24. фебруар 2012.

коментара: 137

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. Војислав Ананић

    МЕДИЋ (к,п,м). Медићи (к), у Расном (Широки Бријег), Радишићима (Љубушки) и Кљенку (Доње Храсно, Неум). У Расно су доселили из Радишића, а у Радишиће из Черигаја. Даљим поријеклом су из Далмације, “од Биокова“. Године 1743. у Черигају се спомиње једна породица Медића. Под овим презименом више их нема у Черигају. Од њих су данашњи Пињуси и Краљевићи (189:84). Дедијер их налази у Черигају и Приваљу. За Медиће у Черигају каже да су старином Предићи из Стона и да су доселили прије “250 гођина” (око 1650). У Приваљ су дошли из Черигаја, а такође и у Радешине. У Кљенку су старином из Добрана у Далмацији. Славили су Михољдан (59:279, 296.351,352). Петрић тврди да Медића и у Приваљу више нема (189:82). Медићи (п) су били настањени у Пребиловцима и Клепцима код Чапљине, а Медића (м) има у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Nikola Medic

    Postovani, ja sam Nikola Medic iz Doljani kod Donjeg Lapca… baba Smiljana, djevojacki isto Medic i djed Milan su sa Brezovca… 1966 su presli u Doljani… imam jako puno rodbine u Apatinu dje je dosta Medica… 1995. Smo izbjegli u koloni… pozzz za sve Medice 🙂

  3. Slavica Ostojic ex Medic

    Pozzz.
    Pre 4 god sam pisala o svojoj porodici Medic. Otac mi se zvao Acim, djed Dusan,.pradjeda takodje Acim i dalje ne znam.
    Citajuci vase postove primjetila sam da se pojedina imena cesto ponavljaju kao sto je slucaj sa imenom moga djeda Dusana. Ali sem mog oca i pradjeda koji su se zvali Acim, nisam primjetila da jos iko spominje to ime.
    Mozda jednom i uspijemo saznati ko je kome blizi ili dalji rod.
    Do tada….pozdrav za sve Medice.

  4. Moj deda se zvao Milan Medić. On je 1922.godište. Imao je 13-oro braća i sestara. Otac mu se zvao Jovan, a za majčino ime nisam siguran. 1941. je otišao iz Dobrog sela, to je u Lici. Ranjen je na Drvaru, bio je u šestoj ličkoj divizije. Potom je prebačen na Sicilju, odakle se vraća pred kraj rata i nastavlja da radi kao oficir. Penzionisan je u Nišu. Nakon toga prelazi da živi u Kruševac sa suprugom i 3 ćerke. Tu je i preminuo, sahranjen u Aleji velikana. Ulica u Kruševcu je dobila po njemu ime. Majka mi priča da po sećanju imam familiju po celoj staroj Jugoslaviji… U Vojvodini, Doboju( Manda i Braca( brat i bratanac)), Slavonskom Brodu i u Puli. Ako neko nešto zna, voleo bih da upoznam familiju po dedi sa majčine strane. Znam da su bili pravoslavci.

  5. Mišo Medić

    Pozdrav svima,

    tražim potomke Bosiljke i Dušana Medića (1907-1941 sahranjen u spomen kosturnici u Doboju). Dušan Medić je jedan od četvorice potomaka Milana i Jozefine Medić. Znam da su imali kćerku Branku Medić, koja je dobila dve kćerke Snežanu i Rastku. Ako neko nešto zna, molim da mi se javi na mail medicm@gmail.

  6. Maja Obradović

    Poštovani ,
    Moj deda je bio Milan Medić, rodjen 1927, Doljani, Donji Lapac od oca Gavre i majke Velinke. Pradeda Gavra je rodjen 1901 , Doljani, od oca Mile i majke Janje , rodj.Malbaša. Znam da imamo rodbine u Radičeviću kod Bečeja, Zrenjaninu, a po secanju bih rekla da je deda spominjao i Apatin. Ukoliko iz navedenih podataka nesto zakljucujete javite mi se, jer secanja izvlacim iz nekih zaturenih foldera u glavi posto ni Milanova deca nisu medju zivima . (Moja majka i ujak )
    Pozdravljam sve Mediće.

  7. Anastasija Medić

    Zdravo, jos nas je Medića. Voljela bih da saznam vise o prezimenu, naime otac mi je Boris, djed Cedo, dosta nas toga vezuje za Martinbrod, prije poslednjeg rata zivjeli su u Sarajevu, ako mozda neko nesto zna moze da se javi..:)

  8. Dragi Medici, evo da se ukljucim u ovu prepisku. Moje devojacko prezime je Medic i kao dosta Vas sam pokusala da otkrijem nesto vise i svom poreklu. Rodjena sam u Beogradu. Deda Sava i baba Marija rodjena Vojnovic ziveli su u Doljanima kod Donjeg Lapca

    imali su 4 sina Danila, Iliju, Nikolu i Dusana. Nikolin sin Ilija danas zivi u Somboru i bio je vojno lice. Slava nam je Djurdjevdan.

  9. Sreten

    Da se i j ukljucim ,Medic ,poreklo selo Kosore,Vrlika,Dalmacija.Pre 2 sv rata jedan odselio za Bg .Nakon zadnjeg rata tri kuce Mdica zive u Batajnici i Pancevu.Jedan Medic u Zagrebu pokatoličen, u selu ostalla dva brata bivsi hrvatski vojnici, otac im Stevan Medic 1945 pobegao kao cetnik za Italiju.Otac cetnik sinovi ustase.imamo dvojicu u Nemackoj i jednog na Floridi.Pozdrav za sve Medice

  10. Милан

    Марија,
    Да нисмо онда неки род, кад помињете своје Медиће на Косову, а потом у Инђији..? Како вам се зове прабаба из Заклопца?