Порекло презимена Медић

24. фебруар 2012.

коментара: 137

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. marija

    ja sto znam i sto imam papira to je da su postojali medici iz donjeg lapca i zaklopca a pri tome nisu rod. moja prababa je bila iz zaklopca a pradeda iz lapca. kako je krenuo rat oni su izbegli na kosovo u lipljan i odatle su kasnije izbegli u indjiju beograd i novi sad. Velika smo familija, a deka je uglavnom pricao kako je njemu njegov deda pricao da su oni izbegli iz italije, da su se prezivali mediči i da su proterani zbog lopovluka:))))). e sad mene je ta prica uvek mamila osmeh, a da li je istina zaista ne bih znala:)))))

    • Небојша Новаковић

      Веома занимљиво. Разлог више за днк анализу.:)

    • Бојана Медић

      И у нашој фамилији се спомиње та легенда (ми смо Медићи из околине Кулен Вакуфа), увек се шалимо на тај рачун, али нигде нисам успела да пронађем неки траг у том правцу.

    • Mirko Medic

      Marija,verujte mi da ima u tome istine.
      Neki navodi cak tvrde da smo se naselili na prostore Like od dela kosova jos za vreme Turaka…Tada je Lika bila pod Austrougarskom.A svaki Srbin koji je naudio Turcinu na bilo koji nacin,bezao je u krajinu…Jer mu tu nisu mogli nista.

  2. lika

    narode moj, medići potječu iz jednog mjesta kod lapca i kako je bilo puno braće tako su se odseljavali po drugim selima tj nadimali imena sela kako su se nastanjivali i odlazili dalje. po čitavoj hrvatskoj i bosni kao i ostala prezimena a potiječu iz doljani lapaćkih i dobrog sela

  3. Petar Medić

    Poštovani Medići,
    Trebalobi da saznate kakvih nas ima koji vrede nešto. Medića sade ima u svim krajevima ali su istpg pofekla.
    Pokušaću da dođem do knjige o poreklu prezimena iz Like.
    Podatak iz Doljani, pop je bio Majstorović, a njegov sin Braco studirao medicinu u češkoj za vreme studiranja lečio u zatvoru heroja Gavrila Principa.
    Bio nekad načelnik bplnice dedinje…itd.

    • Danilo

      pozdrav iz Skoplja , samo da dodam da je moje prezime sada Nedić (očigledno od kojih razloga) jer po kazivanju moga đeda Danila koji je za vreme drugog svetskog rata sa porodicom prešao do Bujanovca , gde menjaju prezime od Medić u Nedić i razdvajaju se , jedan deo porodice ide prema Beogradu i Novom Sadu dok Danilo sa ostalima dolazi u Skoplje , ženi se Zagorkom i dobijaju 2 sina Vladeta (1949) i Petra (1951) rođeni u Bujanovcu , od Petra sam ja Danilo i Jelena , itd itd … pa bih želeo da znam više o poreklu moje porodice … a da ! i mi slavimo Đurđevdan … xahvaljujem unapred Danilo Nedić

  4. Страхиња Медић

    Поштовани Медићи,

    Причу коју ја знам, а која потиче од очевог пријатеља који је радио у архиву Србије гласи овако:

    Постоје трагови да је породица насељавала области око Скадарског језера, југ Црне Горе и север данашње Албаније. Како су Турци надирали на Балкан, породица се преселила у Лику. За мој део лозе знамо да су била три брата, од којих је један мој чукундеда. Један је остао у Бубњу, други је отишао у Босну, трећи у Славонију.

    Моји су са Стењана, околина Босанског Петровца дошли после Другог Светског рата у Војводину, тачније Наково код Кикинде.
    Славонци су исто у Војводини, у Батајници, па у Новим Бановцима.

    Деведесетих је и дедин брат од стрица дошао у Војводину, сахрањен у Накову.

    Велики поздрав!

    • Бојана Медић

      Поштовани рођаче,
      Наших Медића са Стијењани има и у Челареву код Бачке Паланке. Моји баба и деда су се доселили 1960. године.
      Мој пок. деда Миле је рођен на Великим Стијењанима, од оца Јове и мајке Стоје. Дедин деда се звао Милош и био је чиновник у Кулен Вакуфу за време Аустроугарске. Наши Медићи су се доселили на Велике Стијењани око 1850. године из Бубња, код Доњег Лапца. Доселила су се два брата, Илија и Никола и сви Медићи са Стијењани су њихови потомци. Илија је имао синове Јову, Дану, Раду, ћерке Јелину и Јеку. Јово је имао Милоша (мој чукундеда) а Дане синове: Симо, Илија, Ђуро, Јово, Лазо и Стеван.
      Потомци другог брата Николе су Јандрија, Божо, Раде, Никола, Милош, ћерке Сава, Јелина и Марија.
      Срдачан поздрав свим Медићима!

      • Božo Medić

        Pozdrav Bojana.

        Evo pišem i Vama nekoliko pitanja.

        Da li možete da nam kažete i ime Vašega oca. Iz napisanog teksta se zaključuje da Vam se pradeda i navrdeda zovu isto. Da li sam dobro razumeo?

        Da li možete da nam kažete koje ste godište, poštovanje, znam da se dame ne pitaju za godine, čisto zbog uklapanja generacija u stablo. Ja sam 1985-o. Po priči mojih Medića, koliko sam ja uspeo da povežem stvari, Vaš kurđel i moj navrdeda su rođena braća. Ali ne po tom drugom bratu Nikoli nego po Luki. Napisao sam dosta u prethodnim porukama pa da ne ponavljam.

        Ono što mene zanima je da li se sinovi od Ilije zovu Jovo ili Jova (pre će biti Jovo) Dane i Rade. Ako je imao sina Jovu onda se sin zove Jova, da se zove Jovo onda bi Ilija imao sina Jova. Kod muških imena slovo O na kraju imena prelazi u A.

        Nikola koji je imao pet sinova ima sina koji se takođe zove Nikola. Da li je možda greška ili je tačno? I da li se znaju dalji potomci ovih sinova? Bilo bi lepo, zato što znate šesto i sedmo koleno nekih drugih Medića, to jest sinove i ćerke kurđelovog brata, iz toga se zaključuje da bi trebalo da znate još neke 🙂 ako ne grešim.

        Ta dva brata, Ilija i Nikola, su otišla iz Bubnja u Stjenjani tako negde oko 1850te i otišli su od trećeg brata koji je ostao u sam i naselio se u Doljane. Taj treći brat Luka (Lujica) je došao u Lapac iz Ravnih Kotara, tako da bi trebalo da su i njegova braća pre nego što su otišla iz Bubnja došla zajedno sa njim. Nažalost ne znamo mnogo o njima. U ratovima je izginulo mnogo ljudi pa se dalje poreklo slabo zna.

        Većina današnjih potomaka Lukinih Medića živi u Apatinu i malo u Beogradu. Ako bude nekakvog odgovora bio bih presrećan

        • Aleksandar Medic

          Moj pradeda se zvao Bozo a prababa Deva( rodjena Ajdukovic ako sam dobro zapamtio) iz Doljani , deda se zvao Jovan I imao je bracu Petra Jandriju , jos jednog nemogu se setiti imena I sestru Smilju .

      • Медића има и у селу Калатима изнад Кулен Вакуфа . Крсна слава им је Ђурђевдан , дошли су ту из Бубња / Дољани . Они поред презимена Медић имају предјевак Дакићи , вјероватно по неком Даки . У Калатима их има само једна кућна нумера то јест једна породица , од Дане Медића па надаље .

    • Branislava Medic

      Postovani Strahinja,
      vasa prica je nekako najslicnija mojoj. Ja sam takodje cula da su moji Medici ziveli u Skadru,Albanija, a potom se doselili u Liku. Moj pradeda je odselio u Slavoniju, pa se pitam, da nije jedan od te trojice brace 🙂

      Pozdrav!

    • Mladen Medic

      Strahinja I ja imam saznanja od pokojnog djeda da su Medici porijeklom sa tromedje Kosova i Metohije,Crne Gore i BiH,mozda i Albanije pa su pod najezdom Turaka krenuli na sjever ,Moji su se nastanili u selu Brnjeuska kod Gline.U selu Bosanska Bojna (Glinica,Gradina) isto su zivjeli Medici ali nisu sa mojima nista u srodstvu.Srdacan pozdrav,Mladen Medic

      • Milutin Kekuš

        Pozdrav Mladene .
        Citajuci ovaj forum naisao sam na tvoj post. Javljam ti se sa pretpostavkom da smo rodjaci . Verujem da su moj Čukundeda i tvoj čukundeda rodjena braca. Ovo je kopija mog posta :

        Poštovanje svima u ovoj prepisci .
        Ja s am Milutin Kekuš moja porodica je poreklom sa Banije iz mesta Dodoši opstina Petrinja .
        Poceo sam istrazivati svoju porodicu i dosao sam do saznanja da se moj Čukun-deda zvao Luka Medić . Po priči moga oca , Luka se doselio iz Like na Baniju sa bratom i sestrom na žalost njihova imena ne znam .
        Čukun-Deda Luka se ozenio iz porodice Kekuš . Kekuši su bili Austro-Ugari. Lukina supruga (Kekuš ime nepoznato) umire na porodjaju i sa njom umire i njihovo dete . Lukin tast prepisuje svu imovinu koju ima na Luku i zeni ga sa zenom iz porodice Kljajić . Tadasnji zakon Austo-Ugarske nije dozvoljavo da se imovina prenosi sa prezimena na prezime tako da je Luka uzeo prezime Kekuš . Naša porodica nema nikakvo krvno srodstvo sa porodicom Kekuš .
        Znam da je postojala porodica Medić u okolini Gline ali nista ne znam o njima i predpostavljam da je to loza Lukinog brata

        Sve ovo gore napisano se desilo pre 1863 1863 se rodio moj pradeda Teodor Kekuš sin Luke Kekuš (Medić)

        Ako neko ima bilo kakva saznanja ili predloge gde mogu naci informacije neka mi pise na [email protected]

        S postovanjem
        Milutin Kekuš

    • Božo Medić

      Pozdrav Strahinja, tebi i ostalim Medićima, koji ovo čitaju.

      Pročitao sam Vaš komentar i imam, naravno, pitanja.

      Prvo, mora se naglasiti da tri brata, u Vašem tekstu, koja su se doselila u Liku nisu ti koji su izbegli iz okoline Skadra, CG i sever Albanije. Oni su samo potomci tih koji su izbegli. To je najverovatnije priča odakle su Medići došli u Liku uopšte. Osim ako ne grešim. Vaš čukundeda ne može biti rođen pre 1800te.

      Kao što napisah u prethodnim komentarima, Medića je bilo mnogo u Lici još 1700te. Tada ih je bilo preko sto. Ako grešim, ispravite me.

      Ono što mene zanima je da li znate imena te trojice braća. I ako možete da im navedete imena. I naravno Vaše pretke do čukundede.

      Ja sam Božo Medić, od Lujinih, i već sam napisao dugačke komentare kod onog rođaka Du i još jedan za knjigu o Medićima iz Zaklopca.

      Meni su svi Medići rođaci, po prezimenu. Kažu da su u Doljanima živeli Medići koji nisu bili rod i Medići koji su živeli po drugim mestima a da nisu bili rod sa mestima pored. Po zakonu svi koji su preko četvrtog kolena mogli su stupati u brakove. Siroti ljudi još tada nisu znali da su sigurno rod po nekom kolenu. Ako ne na petom onda na desetom. Zato ih ja smatram sve rođacima. I stvarno je šteta što se nije vodilo računa ko je odakle. Sada u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj ima preko 7500 Medića to je po preko 2500 u svakoj državi. Neverovatno.

      Moj otac Ilija, deda Božo, pradeda Dane, čukundeda Rade i navrdeda Lujica (Luka). Slavimo Đurđevdan ( Svetog Georgija). Dalju lozu ne znamo. Lujica je imao jos dva brata Iliju i Nikolu. Lujicini su Lujini Medići iz Doljana. A kao što sam napisao pre, tu su bili i Reljini, Išini, itd. Druga dva brata Ilija i Nikola su se odselila odatle i nisu imali ni nadimke ni potomke u tom selu/mestu. Nikola je otišao odmah u Stjenjani a Ilija je na kraju iz Doljana otišao u Bubanj pa u Stjenjani. Više o njima ništa ne znamo.

      Idem sada da kucam poruku Bojani 🙂

      Pozdrav od Boža Medića.

      • Бојана Медић

        Драги рођаче Божо,
        Извини што тек сад одговарам, дуго нисам посећивала ову страницу. Мој отац се зове Милован, а ја сам 1984. годиште. Наша грана иде овако: Илија (дошао са братом Николом на Стијењани) – Јово – Милош, чукундеда – Јово, прадеда – Миле, деда – Милован, отац – Јован (мој брат 1986.год).
        Јово је доста често име код Медића. Говорили су док је мој прадеда био жив (умро 1979.) како на Стијењанима већ 100 год има увек Јово у Медићима.
        Можеш ми послати мејл на [email protected], ради брже комуникације.
        Поздрав

    • Vedrana

      Postovanje, moj deda je bio Vukasin Medic iz Slavonije iz Paulin Dvora imao je 8 brace, otac mu se zvao Ilija Medic…Govorio je da su sa Skadra Medici…

  5. zoran

    Zoran medic od oca Milosa Medica od oca Stevana Medica i majke Save Medic rodjene Ajdukovic poreklom okoline Lapca .Doselili se posle drugog svetskog rata kod Subotice.Slava Djurdjevdan.Drago mi je ako sam nesto pomogao.

  6. Du

    Poštovani Medići,
    Medići kojima ja pripadam su iz Donjeg Lapca, slava Sv. Đorđe.
    Po priči baba-tetke, Medići vode poreklo iz Crne Gore, migracija, Crna Gora-Kosovo-Crna Gora-Dalmacija-Lika. U Dalmaciji, između Splita i Makarske, postoji naselje Medići, gde su bili nastanjeni, moji preci, i odatle dalje migrirali u Liku. Najdalje što znam, jeste da je u Medićima živeo Avram Medić, koji je imao tri sina, i kćerku Božanu, udata za Došene, a sinovi se širili po Lici. Zanimljivo je to da je Medića mnogo, i da bi se raspoznavali i da ne bi stupali u bračne odnose, koristili su nadimke uz prezime. Tako su moji Medići, Reljini, a postoje i Ćikanovi, Lujini, Savini, Išini, Lavdovići,itd..
    Nadam se da sam pomogao.

    • Božo Medić

      Poštovani rođače Du,

      napisali ste da je najdalji koga znate (Avram) imao 3 sina i ćerku, kojoj ste rekli ime (Božana) da li znate onda imena ta tri sina? Bila bi šteta da ne znamo imena svih, kad već znamo jednog(jednu) od njih.

      Vaši Medići su Reljini. To bi značilo da je velika verovatnoća da znate pretke bar do Relje. Ako možete da ih napišete.

      Ja sam rođen 1985. godine, i moji Medići su Lujini. Meni je Luijica ( koga su zvali i Luka) bio navrdeda. Zanimljivo je to, da su tamo u tim krajevima ljude više zvali po nadimcima i tako je ostalo zapamćeno budućim generacijama. I ne samo u Lici nego po celoj državi. Moramo se složiti da to mnogo otežava stvari ali sta da se radi.

      Moj otac je iz Donjeg Lapca i u okolini njegovog sela su jos bili pred Reljinih i Lujinih i Ćikanovi (od imena Miloš), Savini, Išini (od imena Ilija), Lavdovići ( od Dušana) Đurđići i Adžići. Kao što rekoste “da ne bi stupali u bračne odnose, koristili su nadimke uz prezime”. To znači da su oni morali biti bliži rod. Teoretski najdalje do trećeg kolena. Zato pitam Vas prvo (na ovom forumu) jer mislim da imate korisne informacije. Treba da pitam još i Strahinju i Bojanu, a kod njih u odgovoru ću napisati imena mojih predaka do koliko ih znam. Znam da kasnim tri godine sa odgovorom na Vaš tekst i pitanjima a nadam se da ćete ih pročitati.

      Ako mi neko bude pisao, neka slobodno piše na ti.

      Svi smo mi rod bez obzira odakle smo. Samo je pitanje po kojem kolenu od tog Meda.

  7. bosko

    Moја супруга је девојачки Медић. Њен отац је из Босанске Крупе а деда из Лике. Славе Ђурђевдан. Пошто се бавим писањем родослова и имам искуства о томе а видим да господин Дејан Медић има списак предака уназад 120 година, замолио бих га да се преко фејса упознамо па да заједно покушамо направити неку већу грану братства Медић.

  8. Igor

    Poštovanje, ja sam iz Srpca kod Banja Luke. O porjeklu znam samo podatke starosti oko 120 godina, tj od doseljenja mojih predaka u ove krajeve, koji su po predanju došli iz Like. Iz kojeg tačno mjesta neznam. Slava je Sveti Pantelejmon. Istražujući malo, primjetio sam da je u većini slučajeva slava Medića Đurđevdan i manje Sveti Nikola a nigdje osim u Srpcu Sveti Pantelejmon.
    Muška imena u porodici su Jovan,Miloš,Milan,Mikailo,Tomo,Ljubo,Vidak,Mladen… Ako iko ima više podataka o Medićima iz ovog kraja, doseljavanju, slavama i slično, volio bih znati ? Pozdrav svima !!!

  9. Миодраг Николе Ћикановог Медић

    Поштовани Медићи,

    има нас свуда на просторима бивше Југославије, па и по свету и у свим верама (православни, католици, муслимани, ..).
    Уписао сам Електротехнички факултет у Београду далеке 1969. године са Мухамедом Медић, албански полицајац са Космета има такође презиме Медић а брат мога зета, Бранко Замаклар, оженио се католкињом Маријом Медић у Славонскиј Пожеги. При томе је мој покојни отац из православне породице у засеоку Бубањ (Жегар) села Дољани у општини Доњи Лапац, Лика. Слава нам је Ђурђевдан, као и већине сточара међу Србима. Из прича знам да су се ту населила четири брата наводно избеглих из села Медићи код Шибеника где сада живе само католици.
    Све ме је то збуњивало и зато мислим да је сваки покушај да се сви Медићи повежу заједничким пореклом или заједничком постојбином погрешан. А ево и зашто тако мислим.
    Читајући народне песме које је скупио Вук Караџић наишао сам на стихове који су гласили отприлике овако: … иде лија с лијићима, иде вујо с вујићима, иде МЕДО с МЕДИЋИМА! Дакле, Медићи су пород неког са именом или надимком Медо, који је, сложићете се, врло распрострањен у народу на просторима који говори српски, хрватски, бошњачки, црногорски, тј. исти језик.

    Поздрав свима колико вас има!

    • Slavica Ostojic

      Pozdrav. Ja sam iz Prijedora. Djevojacki se prezivam Medic i oduvjek me je zanimalo porijeko porodice Medic. Ono sto ja znam o tome je sledece : Moj pradjeda Medic Acim i prabaka Ana su iz Crne Gore doselili u Mostar. Pradjed je radio kao zandar i po sluzbenoj duznosti je otisao na teren u Mostar. ( imam njegovu fotografiju u zandarskoj uniformi ). U Mostaru su stekli dvoje djece : mog djeda Dusana i kcerku Kovu ( pretpostavljam da joj je ime Koviljka. Nije se nikad udavala, zivjela je posle 2 sv rata u Sarajevu i nema potomstvo ). Moj djed Dusan je bio ucitelj i isto kao i njegov otac, po sluzbenoj duznosti je radio u Kninskoj oblasti ( Drnis, Oklaj ) kao ucitelj gdje je upoznao moju baku Kaju i ozenio je . Stekli su 4 djece : mog oca Acima, strica Aleksandra, tetke Dusanku i Lidiju. . Posle 2. sv rata je opet otisao na teren da radi, u Prijedor, kao ucitelj. Kad je moj otac imao 8 god, djed je odveden na Goli otok odakle se nazalost nikad nije vratio. Porodica je ostala da zivi u Prijedoru gdje sam i ja rodjena. . Pozdrav svim Medicima od Slavice Ostojic ex Medic

  10. Dejan Tesic

    Postovani Medici,
    Moje ime je Dejan Tesic, sto naocigled nema veze sa prezimenom Medic….medjutim kroz istrazivanje I istoriju porekla prezimena Tesic, dosao sam do podatka da je moj kurdjel Tesa iz Gornje Vodjenice promenio prezime Iz Medic u Tesic. I to se desilo pocetkom 18 veka. Zanima me da li neko ima vise podataka o Tesi Iz Vodjenice ili Iz Like I njegovom predhodnom prezimenu Medic? Inace prica koju sam saznao glasi ovako: Do promene prezimena Medic u Tesic je doslo kada je Tesa navodno ubio turskog bega, mozda cak u Lici ili okolini I tada da ga turci nebi proganjali, promenio je prezime u Tesic. Dalje se zna da su se njegovi potomci posle II svetskog rata preselili u Nakovo kod Kikinde. Inace slava Tesica je Sveti Djordje. Moj deda je ziveo u Nakovu I zvao se Djuradj Tesic, a moj otac Mile Tesic zivi u Novom Sadu.
    Hvala svima…!