Poreklo prezimena Markelić

24. februar 2012.

komentara: 1

Markelići su prisutni u Radljevcu i Plavnom kod Knina. Slave Đurđevdan.

Prema popisu iz 1948. godine u Radljevcu je bilo osam domova Markelića (ukupno njih 39). Iste godine, popisan je i jedan Markelić u Vukovaru.

Prema kalendaru iz 1847. u Pakracu je zabeležen jeromonah (pravoslavni) Adrian Markelić.

U Drugom svetskom ratu stradao je Petar Markelić iz Radljevca. Imao je 24 godine kad su ga ustaše ubile u Gospiću.

Markelića ima i u selu Donje Dubrave kod Tuzle. Oni su Hrvati sa zanimljivim poreklom iz Dalmacije:

“Markelići su se, prema saopštenju Ante Markelića, ranije prezivali Popovići, a onda su se “predjeli” u ovo današnje prezime. Predam im se doselio iz Dalmacije za vrijeme turske uprave, ali se ne zna kada je to bilo. Prema kazivanju, doseljeni predak je imao pet sinova, a kad su odrasli, podijelili su očevo imanje i jedan od njih je otišao u Par-Selo i od njega su Markelići u tom naselju.” (Članci i građa za kulturnu istoriju istočne Bosne 15, Tuzla, 1984, str. 51).

Markelića ima u Velikoj Moštanici gde slave Sv. Nikolu. Spadaju u ranije doseljenike. Još 1835. popisana je porodica Dimitrija Markelića. Interesantno je da se u ovom mestu pominje doseljena porodica Markelić iz Radljevca, koja je u Veliku Moštanicu doselila krajem sedamdesetih godina 20. veka.

Markelići se pominju i u defteru sela Šarani iz 1826. godine (popisan Jovan Markelić). Međutim, najverovatnije je reč o Markeljićima (videti prilog o selu Šarani).

Prezime Markelić je nadimačkog porekla (Marko – Markela).

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milica

    Markelići su iz sela Radljevac, pored Knina u Hrvatskoj. Slave Đurđevdan.