Порекло презимена, село Радљевац (Книн)

6. јуна 2012.

коментара: 3

Порекло становништва села Радљевац, стање из 1920. године

Имају два Радљевца, а у ствари то је једна пореска општина, један део припада парохији Плавну, а други Отону. Поток Радљевац тече кроз село и узрок је подели Радљевца, као и његову положају. Куће су, без реда, при страни; село се дели на Тинторову варош, Маркелића и Стојаковића варош, као и Радљевац, који су сви по 1/4 сати један од другог удаљени. На овом простору хране 7 коња, говеда 191, оваца 1.081, свиње 33 и коза 328.

У селу Радљевцу који је ближи Отону, ове су породице:

Тунић, (11), славе Јовањдан;

Добријевић, (8), славе Стевањдан;

Миљевић, (16), славе Стевањдан;

Новковић, (14), славе Јовањдан;

Бајић, (8), славе Јовањдан;

Поповић, (2), славе Ђурђевдан;

Лукач, (3), славе Јовањдан;

Други део Радљевца према Плавну припада парохији Плавну и у њему су племена:

Тинтор, (2), славе Св. Кузму и Дамјана;

Маркелић, (9), славе Ђурђевдан;

Стојаковић, (20), славе Св. Архангела Михајла;

Добријевић, (9), славе Стевањдан;

Сви се доселили из Босне у XVI в. Свега је становника 437 (мушких 245, женских 192), сви су Срби и православне вере. Кућа има 132.

ИЗВОР: Книнска крајина (стр. 47), прота Саво Накићеновић. Приредио Војислав Ананић.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Горан Лукач

  Да ли неко зна порекло Лукача из Радљевца ? Сад сви славе Стевањдан, некад било Јовањдан !

  • Davor Lukac

   Dosli sa podrucja Drvara krajem 16. vijeka. Nastanili se iznad Bajica, ge8grafski krajnji dio Gornjeg Radljevca prema Otonu. Autenticna slava Sv. Jovan. Jedan od mojih predaka poslije otisao zeni na imanje (“dotu”) u Miljevice i preuzeli i slavu Sv. Stevana. Sto poslije Prvog, sto Drugog svjetskog rata, ono sto ostalo zivo otislo za Srbiju (Odzaci, Pazova). Oni sto su poslije Prvog rata dobili zemlju kao solunski dobrovoljci – hstase sve pobile. Poslije Drugog rata ostala moja baba Andja, kyo udovica, u Miljevicima, i Djuro Lukac u Bajicima. Oluja nas potom sve uputila u Srbiju 1995.
   Ako te zanima jos detalja, javi se.

   • Горан Лукач

    Поз Даворе !
    Ја сам пореклом од Лукача из Оџака. Живим у Футогу. Претпостављам да сте ви из Београда и околине. Интересује ме како смо повезани. Знам да ми се прадеда звао Вук и да се одселио за Босну пре Другог светског рата.
    Интересује ме и дубље порекло од Дрвара и 16. века и колико је то тачно, пошто неки аутори наводе да смо се доселили у Далмацију крајем 17. века.