Poreklo prezimena Košanin

21. februar 2012.

komentara: 30

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (30)

Odgovorite

30 komentara

  1. Srdjan Kosanin

    Vidim da nema te nista o ovom prezimenu a zanima me poreklo moje familije,tako da ako dodjete do nekih podataka odkle potice ova porodica molim Vas da me obavestite… unapred zahvalan

    • Gradimir Košanin

      Ne znam gde živi Srđan. Ja živim u Kraljevu i znam nešto o prezimenu, odnosno odakle potiče pleme pod prezimenom Košanin. Ako vas nešto zanima ostavite poruku na ovom sajtu pa da se čujemo. Pozdrav !!!

      • Košanin Dušan

        Ako neko ima kakvih podataka o prezimenu Košanin, Krsnog imena Sveta Petka, neka napiše.
        Hvala!

        • Zoran Đokić

          Bratstvo je živelo na razvođu reke Morače i Tare. Stari Košani posedovali su zemljište oko reke Tare, a u njihovom vlasništvu je bila i planina Kotič. Bili su starosedeoci Morače ali ih ostali Moračani i Vasojevići nisu ubrajali u Macure. Na osnovu nekih predanja zabeleženih 1898.g., mogao bi se datirati i početak raseljavanja (okvirno početak XVI veka). Danas u Prekobrđu i uopšte u Morači nema Košana. Imanja su prodali drugom bratstvu i krenuli u seobu. Poznat je i razlog zbog koga je došlo do seobe. Evo naziva radova pa pokušajte od Narodnog muzeja u Čačku da zatražite fotokopiju:
          dr Petar Rajković, Košani, Zornik radova Narodnog muzeja u Čačku, broj 3 ; publikovano 1972.godina
          dr Petar Rajković, Gornja Morača, Zbornik radova Narodnog muzeja u Čačku;
          Možete takođe pogledati i:
          M. Dučić, Istorija plemena Morače, časopis Bratstvo broj 7, Beograd 1898.g.; Radoslav Pavlović, u knjizi Podibar i Gokčanica, Beograd 1948.g. navodi za Košane u Podibru i Gogčanici da su poreklom iz Starog Vlaha, Sjenice i Ibarskog Kolašina što takođe nije netačno, ali ne daje podatak odakle je bratstvo stiglo na te lokacije. Među prvima je da su Košani stari doseljenici iz crnogorskih brda – Morače izneo Dr Miroslav Lutovac, u knjizi Ibarski Kolašin – antropogeografska ispitivanja, Beograd 1954.g.. gde je naveo rezultate do kojih je došao prilikom ispitivanja naselja i porekla stanovništva u Ibarskom Kolašinu; Dr. Mihailo Dragić, Gruža – Beograd 1909.g.; Ima još dosta autora poput Radomira Ilića, Ibar – Naselja…J. Cvijić, Osnove ets…..ali dosta toga korisnog možemo saznati i od Dr Jovana Erdeljanovića i Koste Jovanovića. Neke od tih knjiga su digitalizovane možete ih pronaći i ovde:
          https://www.poreklo.rs/2013/07/17/kompletna-digitalna-zbirka-47-knjiga-naselja-i-poreklo-stanovnistva/
          Lično smatram da je o bratstvu dosta toga ostalo nedorečeno. Kom su plemenu je bratstvo pripadalo, pre svega imajući u vidu da je Svetu Petku slavilo samo pleme Bjelopavlića i u Lješanskoj nahiji. Zašto su ostali toliko vezani za toponim jer je veliki broj porodica od Berana, preko Ibarskog Kolašina, Šumadije zadržao prezime prema toponimu. Oni koji nisu zadržali znaju da su poreklom „od Košana“ . Obzirom da manastir Morača datira od 1252.g. i da prilikom paljevina počevši od one 1505.g. je ostalo zapisano da se monaštvo sklanjalo na vreme najčešće u Vasojeviće, trebalo bi još po neki put prelistati knjige u manastiru…..

  2. Sarko

    Mihailo Dragic o familiji Kosana koja slave Sv. Petku. (podaci datiraju iz 1909 godine).

    Interesantan je put jedne od vrlo razgranatih porodica u Gruzi, koja vodii poreklo od Peci u Metohiji, a koja se preko Ibarskog Kolasina rasturila na razne strane. To je familija Kosana. Izgleda da ovo bilo jako bratstvo, koje se rasturilo iz sela Kosa kod Peci, i to su najpre presli u Ibarski Kolasin odakle su se poceli tek rasturati na razne strane. Jedni su se razisli po sjenickim selima, odakle su dalje presli u Srbiju, drugi su se zadrzali u Ibarskom Kolasinu, gde ih jos ima ili su presli na Kosovo, gde ih i danas ima. Ovi Ibarski Kolasinski Kosani nisu u isto vreme doseljeni u Gruzu, ali su do Karadjordja vec svi dosli. Kosani su u Moravici u selu Cecini zasnovali citavu mahalu, koja i nosi ime Kosani. Od ovih ima iseljenih u nekoliko sela u Ibru i nasao sam ih i po dve kuce u Matarugama i Zamcanju u Podibru. No bez sumnje su Kosani danas najmnogobrojniji u Gruzi, u kojoj su naseljeni u nekoliko sela donje i srednje Gruze, tako da ih ima svega 147 kuca (stanje iz 1909 god). Ima ih u Zakuti, Gledicu, Leskovcu, Lipnici, Ljubicu, Knicu i Becevici. Samo se u Lipnici jos zovu Kosanima, i cine zasebnu mahalu, u Knicu ih sada redje zovu tako, a u Leskovcu im je najstariji doseljenik nosio nadimak Kosanin. No i dalje imaju ove familije svoje rodjake: imaju ih u oblastima Lepenice, Temnica, Jasenicu i dr.

    • Nina Pantic ex Kosanin

      Postovani,ja sam se prezivala Kosanin,od oca Aleksandra Kosanina.Cizava porodica je doseljena u selo Rvati opstina Raska.I danas postoji zaseok ,,Kosani” ali niko vise od Kosana ne zivi tu.Ima 6 kuca u tom zaseoku,praznih.Posto nije bilo muskih naslednika,sada su to Petrovici,Sakovici,Krcalici, i moj otac Kosanin (koji zivi u Raskoj 81g.)Inace najpoznatiji je Ilija Kosanin iz te familije,narodni poslanik Skupstine Srbije za vreme Obrenovica koji se izborio da se napravi kameni most na Ibru . Raskoj,i dan danas ocuvan.Inace slave Sv Petku.

      • Andjela

        Moja cukunbaka bila je Kosara Košanin, iz Kaznovića. Svi preci mi dolaze iz Raške. Udata je bila za Obrena Sočanca. Ako znate jos nesto, kontaktirajte me, divno je izucavati korene, volela bih još da saznam o svojim precima.

  3. stevan

    ja sam Stevan Kosanin zivim u Raski ,inace po prici moga dede, da nasa loza potice iz Ibarskog Kolasina,ima nas dosta u selu Radosice kod Raske,takodje u Uscu nas ima a po prici takodje kazu sa planine KOS da poticemo

  4. Gvozden Kosanin

    Postovani drago mi je da sam naso ovaj sajt .Po citanju raznih blogova reko bih da ostojanje prezimena Kosanin datira sa prostora Kosova .Znam da malo cudno zvuci prezime kada pomenem u drustvu al ja se ponosim time .Rodjen sam U selu Cecina(Optina Ivanjica) gde ima zaseok koji broja nekad 10 kuca kako prica moj deda .Navodno Dosejeni smo davno bas davno tacne podatke ne znam al bih voleo da znam .Ako neko ima podatke neka napise .

  5. Kosanin Stefan

    Po prici mog dede,to je naravno usmeno predanje,poticemo iz Crne Gore,iz okoline Danilovgrada,pripadali plemenu Pipera,pre dolaska u Srbiju (okolinu Kraljeva,Usca,Raske) po pozivu Milosa Obrenovica da crnogorski vladika posalje ljude koji ce ratovati,on je poslao polovinu plemena Pipera,medju njima i Kosanine,pre dolaska u Srbiju,prezivali se Petrovic,dobili prezime po kosarama(pletenim korpama u kojima su krili decu dok su prelazili preko turske teritorije,i dobili prezime Kosarin,i nakon pogresnog izgovaranja naroda,nastalo Kosanin i ostalo.

  6. Goran Košanin

    Postovanje, jako mi je drago da mozemo na ovaj nacin da se skupljamo svi koi nosimo prezime kosanin. Ja sam Goran Kosanin iz Krqaljeva a po prici mog dede Aleksandra Kosanina iz Stance (selo M.Z Pekcanica) koi je bio poznat po tome sto je napravio prvu skolu u selu i bio predsednik skolskog odbora. Njegov otac je bio Petar Kosanin a Petrov Milos Kosanin koi je dosao u selo iz Cecine a opet u Cecinu su se doselili iz Danilovgrada tj. Brdske nahije okolina Danilovgrada Po njegovoj prici smo potomci Petrovica, a Kosani smo od kada smo dosli u Srbiju. To je ukratko sta ja znam za moje prezime i sa koim se ja neverovatno ponosim jer smo potomci junaka koi su i dosli u Srbiju za pomoc Srbima u borbi protiv Turaka.
    Zaista bih voleo da znam mnogo vise o celoj familiji Kosanin pre dolaska u Srbiju kao i po dolasku gde smo se sve naselili.

  7. Leontina Vukomanovic

    Drago mi je da sam otkrika ovaj sajt, gde postoje i podaci o poreklu moje porodice, po rečima mog oca, rodjenog u selu Vukosavljeviće- iz roda familije Košani.

    “U Vukosavljevićima žive:

    — Košani (Vukomanovići i Milovići) (8 k., Sv. Petka); oni su doseljeni iz sela Tabalija, a daljom stranom su „iz Brda“.

    Naši najbliži rodjaci inače se i prezivaju Košanin (mi smo samo po dedi Vukomanu uzeli prezime Vukomanović) i jako sam srećna da se krvno srodni mogu i na ovaj način upoznati.

    Pozdrav!

    • Nebojsa Kosanin

      Draga nasa Leontina izuzetno mi je drago da je Vase poreklo od Kosana. Vi ste izuzetan pop pevac, kompozitor, tekstopisac… i dugogodisnji umetnik a pre svega cestita i plemenita osoba jer radite sa decom koja su nasa buducnost. Srdacan pozdrav. Nebojsa Kosanin poreklom iz Raske. Vrnjacka Banja.

      • Leontina

        Pozdrav svima vama, dugo nisam dolazila na ovaj portal i mnogo je dirljivo kad vidim sve poruke dragih srodnika… živeli Košani!

    • Saša Ž. Luković

      Draga Leontina, lepo je znati da je neko tako učen i talentovan, iz našeg sela poreklom. Košani iz Tabalija su poreklom sa Koških plani u prekobrđu u Morači. U tom kraju se nalazi i crkva posvećena Sv. Petki. Inače po usmenim predanjima svi smo poreklom sa mora negde od Lastve Grbaljske. Dalje nisam istraživao ali sam došao do podataka da smo odatle prešli u Bjelopavliće i nakon postepenih krahova otomanske imperije negde oko1860-1876. došli u Ibarski Kolašin.Najtačniji podaci se nalaze u Skopskoj arhivi i u (nažalost) podrumima Kolašinske opštine u Crnoj gori, gde su ko zna u kakvom stanju. Inače živim i radim u Požarevcu, i baš je šteta što nisam imao šansu da Vas upoznam. Sve najbolje Vam želim.

    • Ljudmila Milović Vuković

      Poštovani Košani,
      Srdačan pozdrav svima,gde god da ste!Moj otac je iz sela Vukosavljeviće,od Milovića.U selu su bile tri kuće Milovića i otprilike toliko, ili koja više Vukomanovića.Kako su stari pričali ,prezimena Milović i Vukomanović(pominjala je Leontina) dobijena su po imenima braće-Mila i Vukomana.Slavimo Svetu Petku .Živimo u Smederevu,kao i još dvojica stričeva.Drugi su u Kragujevcu,Novom Pazaru i Beogradu. Isto važi i za Vukomanoviće.Milovića i Vukomanovića iz porodice ima i u Hrvatskoj,u Zagrebu.
      Drago mi je da postoji ova grupa gde možemo da podelimo naša znanja o poreklu Košana iz Ibarskog Kolašina.Bilo bi mi drago,ukoliko neko ima više podataka ,da podeli sa nama.
      PS
      Draga Leontina,
      Bilo bi lepo da stupimo u kontakt!Iako se nas dve ne znamo,naši očevi se redovno čuju.

    • Gradimir Košanin

      Živim u Kraljevu. Rođen sam u Matarugama (Mataruška Banja). Moja porodica se doselila u Mataruge oko 1890
      godine, iz sela Tadenja kod Ušća na Ibru. Mataruška Banja je otkrivena 1897/1898. Aktivno sam pokušavao da dođem do podataka o svojoj porodici a i o poreklu prezimena. Deda Josif, dolazi sa kompletnom porodicom. Imao je tri sina, Lazar, Jestratije i Milan. Veliki rat je preživeo samo Lazar, moj deda. Josif je umro 1.01.1904 god. i ima spomenik na groblju u Matarugama. Pre Tadenja pleme je živelo u Čečini , zaseok Devića, na obroncima Golije.
      Pleme pod prezimenom Košanin je živelo između Morače i Tare, katune i pašnjake su posedovali na planini Kotič.
      Iz razloga sukoba sa plemenom Vasojevića ( provereno, ne pripadamo njima a ni Macurama ) i krvne osvete koja je
      kulminirala ubistvom 9 ( devetorice ) braće Košana, donose odluku o iseljenju i to kolektivnom. Katune prodaju Vasojevićima i prelaze u Ibarski Kolašin. Nemam podatke, kada je to bilo. Moja gruba procena negde oko 1750-1800
      godine. U Ibarskom Kolašinu se dele. Jedni idu za Ivanjicu (Čečina), drugi u Metohiju a deo ostaje u I.Kolašinu.
      Da ne dužim više. Postoje druga prezimena koja vode poreklo od Košana. Naprimer : Nedeljkovići, Kojići itd. u Gru
      ži. Zornići u Kladnici kod Sjenice a deo je otišao u okolinu Kraljeva itd. Zajedničko je da svi iz plemena, uglavnom
      slavimo Svetu Petku sem onih koji su uzeli islamsku veru. Pod prezimenom Košanin nisam pronašao drugu veru sem
      pravoslavne.
      Postoje u Međurečju u Crnoj Gori grobovi ali mislim da Košana u Crnoj Gori nema. Pokušavao sam da pronađem u
      vreme jedinstvene države preko telefonskog imenika, nisam uspeo. Doduše Kojići na Plavu vode poreklo od našeg
      plemena. Primili su muslimansku veru, kada i gde to ne znam, pretpostavka je da su došli iz Metohije. Kojići imaju
      bliske srodnike u Gruži, mislim da nisu u kontaktu a bili su između dva svetska rata.
      Dragi moji rođaci, primite puno pozdrava.

  8. Rođen u Čečini, slavim Sv. PETKU.
    Posedujem fotokopiju dela knjige o poreklu Košana.
    Mnogi su promenili prezime a i dalje slave slavu Sv. petka.
    Ima nas po celom svetu do Amerike!
    Ali kako biva , kolevku brzo ostavimo i zaboravimo!!!!

    • Saša Ž. Luković

      Poštovani Ljubo
      Ako je ikako moguće, pošaljite kopiju tog dela knjige SPREMAN SAM DA VAM NADOKNADIM KOLIKO GOD KAŽETE. Ili samo navedite tačnu nomenklauru knjige (ISBN broj) ili ime i izdavača. Verujem da će Vam mnogi biti zahvalni.
      Pozdrav
      Saša Ž. Luković

  9. Nebojsa Kosanin

    Nebojsa M Kosanin iz Raske veliki pozdrav za sve. Izuzetno mi je drago da nas Kosanina ima dosta i da bar na ovsj nacin razmenjujemo podatke. Mi u Raskoj takodje slavimo sv. Petku. Takodje po prici sam cuo da je nase prvobitno poreklo potice iz CG gde i danas postoji Koska planina i Kosko groblje. Kasnije su se preselili u selo Kos, Ibarski Kolasin pa dalje raselili po Srbiji. Bilo bi lepo kada bi se organizovalo druzenje jednom godisnje gde bi se okupljali i druzili Kosani iz svih krajeva. Veliki pozdrav za sve.

  10. Radoje M Košanin

    Ja sam poreklom iz Ibarskog Kolašina sela Gazivode. U Gazivodima ima oko 16 kuća Košana. Drugi deo porodice je živeo u Rezalima do izgradnje veštačkog jezera Gazivode. Svi slavimo Svetu Petku. Najpoznatiji iz naše porodice je pokojni kompozitor Blagoje Košanin. Poznat je po pesmam koje je pisao i komponovao za Tomu Zdravkovića, Silvanu Armenuić, Miroslava Ilića itd.
    Srdačan pozdrav za sve Košane!