Порекло презимена Кошанин

21. фебруар 2012.

коментара: 30

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Srdjan Kosanin

    Vidim da nema te nista o ovom prezimenu a zanima me poreklo moje familije,tako da ako dodjete do nekih podataka odkle potice ova porodica molim Vas da me obavestite… unapred zahvalan

    • Градимир Кошанин

      Не знам где живи Срђан. Ја живим у Краљеву и знам нешто о презимену, односно одакле потиче племе под презименом Кошанин. Ако вас нешто занима оставите поруку на овом сајту па да се чујемо. Поздрав !!!

      • Кошанин Душан

        Ако неко има каквих података о презимену Кошанин, Крсног имена Света Петка, нека напише.
        Хвала!

        • Зоран Ђокић

          Братство је живело на развођу реке Мораче и Таре. Стари Кошани поседовали су земљиште око реке Таре, а у њиховом власништву је била и планина Котич. Били су староседеоци Мораче али их остали Морачани и Васојевићи нису убрајали у Мацуре. На основу неких предања забележених 1898.г., могао би се датирати и почетак расељавања (оквирно почетак XVI века). Данас у Прекобрђу и уопште у Морачи нема Кошана. Имања су продали другом братству и кренули у сеобу. Познат је и разлог због кога је дошло до сеобе. Ево назива радова па покушајте од Народног музеја у Чачку да затражите фотокопију:
          др Петар Рајковић, Кошани, Зорник радова Народног музеја у Чачку, број 3 ; публиковано 1972.година
          др Петар Рајковић, Горња Морача, Зборник радова Народног музеја у Чачку;
          Можете такође погледати и:
          М. Дучић, Историја племена Мораче, часопис Братство број 7, Београд 1898.г.; Радослав Павловић, у књизи Подибар и Гокчаница, Београд 1948.г. наводи за Кошане у Подибру и Гогчаници да су пореклом из Старог Влаха, Сјенице и Ибарског Колашина што такође није нетачно, али не даје податак одакле је братство стигло на те локације. Међу првима је да су Кошани стари досељеници из црногорских брда – Мораче изнео Др Мирослав Лутовац, у књизи Ибарски Колашин – антропогеографска испитивања, Београд 1954.г.. где је навео резултате до којих је дошао приликом испитивања насеља и порекла становништва у Ибарском Колашину; Др. Михаило Драгић, Гружа – Београд 1909.г.; Има још доста аутора попут Радомира Илића, Ибар – Насеља…Ј. Цвијић, Основе етс…..али доста тога корисног можемо сазнати и од Др Јована Ердељановића и Косте Јовановића. Неке од тих књига су дигитализоване можете их пронаћи и овде:
          https://www.poreklo.rs/2013/07/17/kompletna-digitalna-zbirka-47-knjiga-naselja-i-poreklo-stanovnistva/
          Лично сматрам да је о братству доста тога остало недоречено. Ком су племену је братство припадало, пре свега имајући у виду да је Свету Петку славило само племе Бјелопавлића и у Љешанској нахији. Зашто су остали толико везани за топоним јер је велики број породица од Берана, преко Ибарског Колашина, Шумадије задржао презиме према топониму. Они који нису задржали знају да су пореклом „од Кошана“ . Обзиром да манастир Морача датира од 1252.г. и да приликом паљевина почевши од оне 1505.г. је остало записано да се монаштво склањало на време најчешће у Васојевиће, требало би још по неки пут прелистати књиге у манастиру…..

  2. Sarko

    Mihailo Dragic o familiji Kosana koja slave Sv. Petku. (podaci datiraju iz 1909 godine).

    Interesantan je put jedne od vrlo razgranatih porodica u Gruzi, koja vodii poreklo od Peci u Metohiji, a koja se preko Ibarskog Kolasina rasturila na razne strane. To je familija Kosana. Izgleda da ovo bilo jako bratstvo, koje se rasturilo iz sela Kosa kod Peci, i to su najpre presli u Ibarski Kolasin odakle su se poceli tek rasturati na razne strane. Jedni su se razisli po sjenickim selima, odakle su dalje presli u Srbiju, drugi su se zadrzali u Ibarskom Kolasinu, gde ih jos ima ili su presli na Kosovo, gde ih i danas ima. Ovi Ibarski Kolasinski Kosani nisu u isto vreme doseljeni u Gruzu, ali su do Karadjordja vec svi dosli. Kosani su u Moravici u selu Cecini zasnovali citavu mahalu, koja i nosi ime Kosani. Od ovih ima iseljenih u nekoliko sela u Ibru i nasao sam ih i po dve kuce u Matarugama i Zamcanju u Podibru. No bez sumnje su Kosani danas najmnogobrojniji u Gruzi, u kojoj su naseljeni u nekoliko sela donje i srednje Gruze, tako da ih ima svega 147 kuca (stanje iz 1909 god). Ima ih u Zakuti, Gledicu, Leskovcu, Lipnici, Ljubicu, Knicu i Becevici. Samo se u Lipnici jos zovu Kosanima, i cine zasebnu mahalu, u Knicu ih sada redje zovu tako, a u Leskovcu im je najstariji doseljenik nosio nadimak Kosanin. No i dalje imaju ove familije svoje rodjake: imaju ih u oblastima Lepenice, Temnica, Jasenicu i dr.

    • Nina Pantic ex Kosanin

      Postovani,ja sam se prezivala Kosanin,od oca Aleksandra Kosanina.Cizava porodica je doseljena u selo Rvati opstina Raska.I danas postoji zaseok ,,Kosani” ali niko vise od Kosana ne zivi tu.Ima 6 kuca u tom zaseoku,praznih.Posto nije bilo muskih naslednika,sada su to Petrovici,Sakovici,Krcalici, i moj otac Kosanin (koji zivi u Raskoj 81g.)Inace najpoznatiji je Ilija Kosanin iz te familije,narodni poslanik Skupstine Srbije za vreme Obrenovica koji se izborio da se napravi kameni most na Ibru . Raskoj,i dan danas ocuvan.Inace slave Sv Petku.

      • Andjela

        Moja cukunbaka bila je Kosara Košanin, iz Kaznovića. Svi preci mi dolaze iz Raške. Udata je bila za Obrena Sočanca. Ako znate jos nesto, kontaktirajte me, divno je izucavati korene, volela bih još da saznam o svojim precima.

  3. stevan

    ja sam Stevan Kosanin zivim u Raski ,inace po prici moga dede, da nasa loza potice iz Ibarskog Kolasina,ima nas dosta u selu Radosice kod Raske,takodje u Uscu nas ima a po prici takodje kazu sa planine KOS da poticemo

  4. Gvozden Kosanin

    Postovani drago mi je da sam naso ovaj sajt .Po citanju raznih blogova reko bih da ostojanje prezimena Kosanin datira sa prostora Kosova .Znam da malo cudno zvuci prezime kada pomenem u drustvu al ja se ponosim time .Rodjen sam U selu Cecina(Optina Ivanjica) gde ima zaseok koji broja nekad 10 kuca kako prica moj deda .Navodno Dosejeni smo davno bas davno tacne podatke ne znam al bih voleo da znam .Ako neko ima podatke neka napise .

  5. Kosanin Stefan

    Po prici mog dede,to je naravno usmeno predanje,poticemo iz Crne Gore,iz okoline Danilovgrada,pripadali plemenu Pipera,pre dolaska u Srbiju (okolinu Kraljeva,Usca,Raske) po pozivu Milosa Obrenovica da crnogorski vladika posalje ljude koji ce ratovati,on je poslao polovinu plemena Pipera,medju njima i Kosanine,pre dolaska u Srbiju,prezivali se Petrovic,dobili prezime po kosarama(pletenim korpama u kojima su krili decu dok su prelazili preko turske teritorije,i dobili prezime Kosarin,i nakon pogresnog izgovaranja naroda,nastalo Kosanin i ostalo.

  6. Горан Кошанин

    Postovanje, jako mi je drago da mozemo na ovaj nacin da se skupljamo svi koi nosimo prezime kosanin. Ja sam Goran Kosanin iz Krqaljeva a po prici mog dede Aleksandra Kosanina iz Stance (selo M.Z Pekcanica) koi je bio poznat po tome sto je napravio prvu skolu u selu i bio predsednik skolskog odbora. Njegov otac je bio Petar Kosanin a Petrov Milos Kosanin koi je dosao u selo iz Cecine a opet u Cecinu su se doselili iz Danilovgrada tj. Brdske nahije okolina Danilovgrada Po njegovoj prici smo potomci Petrovica, a Kosani smo od kada smo dosli u Srbiju. To je ukratko sta ja znam za moje prezime i sa koim se ja neverovatno ponosim jer smo potomci junaka koi su i dosli u Srbiju za pomoc Srbima u borbi protiv Turaka.
    Zaista bih voleo da znam mnogo vise o celoj familiji Kosanin pre dolaska u Srbiju kao i po dolasku gde smo se sve naselili.

  7. Leontina Vukomanovic

    Drago mi je da sam otkrika ovaj sajt, gde postoje i podaci o poreklu moje porodice, po rečima mog oca, rodjenog u selu Vukosavljeviće- iz roda familije Košani.

    “У Вукосављевићима живе:

    — Кошани (Вукомановићи и Миловићи) (8 к., Св. Петка); они су досељени из села Табалија, а даљом страном су „из Брда“.

    Naši najbliži rodjaci inače se i prezivaju Košanin (mi smo samo po dedi Vukomanu uzeli prezime Vukomanović) i jako sam srećna da se krvno srodni mogu i na ovaj način upoznati.

    Pozdrav!

    • Nebojsa Kosanin

      Draga nasa Leontina izuzetno mi je drago da je Vase poreklo od Kosana. Vi ste izuzetan pop pevac, kompozitor, tekstopisac… i dugogodisnji umetnik a pre svega cestita i plemenita osoba jer radite sa decom koja su nasa buducnost. Srdacan pozdrav. Nebojsa Kosanin poreklom iz Raske. Vrnjacka Banja.

    • Саша Ж. Луковић

      Драга Леонтина, лепо је знати да је неко тако учен и талентован, из нашег села пореклом. Кошани из Табалија су пореклом са Кошких плани у прекобрђу у Морачи. У том крају се налази и црква посвећена Св. Петки. Иначе по усменим предањима сви смо пореклом са мора негде од Ластве Грбаљске. Даље нисам истраживао али сам дошао до података да смо одатле прешли у Бјелопавлиће и након постепених крахова отоманске империје негде око1860-1876. дошли у Ибарски Колашин.Најтачнији подаци се налазе у Скопској архиви и у (нажалост) подрумима Колашинске општине у Црној гори, где су ко зна у каквом стању. Иначе живим и радим у Пожаревцу, и баш је штета што нисам имао шансу да Вас упознам. Све најбоље Вам желим.

    • Људмила Миловић Вуковић

      Поштовани Кошани,
      Срдачан поздрав свима,где год да сте!Мој отац је из села Вукосављевиће,од Миловића.У селу су биле три куће Миловића и отприлике толико, или која више Вукомановића.Како су стари причали ,презимена Миловић и Вукомановић(помињала је Леонтина) добијена су по именима браће-Мила и Вукомана.Славимо Свету Петку .Живимо у Смедереву,као и још двојица стричева.Други су у Крагујевцу,Новом Пазару и Београду. Исто важи и за Вукомановиће.Миловића и Вукомановића из породице има и у Хрватској,у Загребу.
      Драго ми је да постоји ова група где можемо да поделимо наша знања о пореклу Кошана из Ибарског Колашина.Било би ми драго,уколико неко има више података ,да подели са нама.
      ПС
      Драга Леонтина,
      Било би лепо да ступимо у контакт!Иако се нас две не знамо,наши очеви се редовно чују.

    • Градимир Кошанин

      Живим у Краљеву. Рођен сам у Матаругама (Матарушка Бања). Моја породица се доселила у Матаруге око 1890
      године, из села Тадења код Ушћа на Ибру. Матарушка Бања је откривена 1897/1898. Активно сам покушавао да дођем до података о својој породици а и о пореклу презимена. Деда Јосиф, долази са комплетном породицом. Имао је три сина, Лазар, Јестратије и Милан. Велики рат је преживео само Лазар, мој деда. Јосиф је умро 1.01.1904 год. и има споменик на гробљу у Матаругама. Пре Тадења племе је живело у Чечини , засеок Девића, на обронцима Голије.
      Племе под презименом Кошанин је живело између Мораче и Таре, катуне и пашњаке су поседовали на планини Котич.
      Из разлога сукоба са племеном Васојевића ( проверено, не припадамо њима а ни Мацурама ) и крвне освете која је
      кулминирала убиством 9 ( деветорице ) браће Кошана, доносе одлуку о исељењу и то колективном. Катуне продају Васојевићима и прелазе у Ибарски Колашин. Немам податке, када је то било. Моја груба процена негде око 1750-1800
      године. У Ибарском Колашину се деле. Једни иду за Ивањицу (Чечина), други у Метохију а део остаје у И.Колашину.
      Да не дужим више. Постоје друга презимена која воде порекло од Кошана. Например : Недељковићи, Којићи итд. у Гру
      жи. Зорнићи у Кладници код Сјенице а део је отишао у околину Краљева итд. Заједничко је да сви из племена, углавном
      славимо Свету Петку сем оних који су узели исламску веру. Под презименом Кошанин нисам пронашао другу веру сем
      православне.
      Постоје у Међуречју у Црној Гори гробови али мислим да Кошана у Црној Гори нема. Покушавао сам да пронађем у
      време јединствене државе преко телефонског именика, нисам успео. Додуше Којићи на Плаву воде порекло од нашег
      племена. Примили су муслиманску веру, када и где то не знам, претпоставка је да су дошли из Метохије. Којићи имају
      блиске сроднике у Гружи, мислим да нису у контакту а били су између два светска рата.
      Драги моји рођаци, примите пуно поздрава.

  8. Rođen u Čečini, slavim Sv. PETKU.
    Posedujem fotokopiju dela knjige o poreklu Košana.
    Mnogi su promenili prezime a i dalje slave slavu Sv. petka.
    Ima nas po celom svetu do Amerike!
    Ali kako biva , kolevku brzo ostavimo i zaboravimo!!!!

    • Саша Ж. Луковић

      Поштовани Љубо
      Ако је икако могуће, пошаљите копију тог дела књиге СПРЕМАН САМ ДА ВАМ НАДОКНАДИМ КОЛИКО ГОД КАЖЕТЕ. Или само наведите тачну номенклауру књиге (ISBN број) или име и издавача. Верујем да ће Вам многи бити захвални.
      Поздрав
      Саша Ж. Луковић

  9. Nebojsa Kosanin

    Nebojsa M Kosanin iz Raske veliki pozdrav za sve. Izuzetno mi je drago da nas Kosanina ima dosta i da bar na ovsj nacin razmenjujemo podatke. Mi u Raskoj takodje slavimo sv. Petku. Takodje po prici sam cuo da je nase prvobitno poreklo potice iz CG gde i danas postoji Koska planina i Kosko groblje. Kasnije su se preselili u selo Kos, Ibarski Kolasin pa dalje raselili po Srbiji. Bilo bi lepo kada bi se organizovalo druzenje jednom godisnje gde bi se okupljali i druzili Kosani iz svih krajeva. Veliki pozdrav za sve.

  10. Radoje M Košanin

    Ja sam poreklom iz Ibarskog Kolašina sela Gazivode. U Gazivodima ima oko 16 kuća Košana. Drugi deo porodice je živeo u Rezalima do izgradnje veštačkog jezera Gazivode. Svi slavimo Svetu Petku. Najpoznatiji iz naše porodice je pokojni kompozitor Blagoje Košanin. Poznat je po pesmam koje je pisao i komponovao za Tomu Zdravkovića, Silvanu Armenuić, Miroslava Ilića itd.
    Srdačan pozdrav za sve Košane!