Poreklo prezimena Kaličanin

21. februar 2012.

komentara: 94

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (94)

Odgovorite

94 komentara

  1. DANILO KALICANIN

    Da na toj pozici je zamenio moga rodjaka Njegosa?

  2. Ivan Karličić

    Kog Njegoša? Njegoš Babić je bio direktor osnovne škole “Svetozar Marković”, moguće je da je radio i u nižoj gimnaziji osnovanoj 1946. u Sjenici. Prvi direktor niže gimnazije je bio pokojni Žika Obradović, drugi možda Njegoš Babić – ako na to misliš – ali nisam u pogledu niže gimnazije sasvim siguran u redosled, raspitaću se. Govorim o VIŠOJ gimnaziji, u nižu se išlo od 11 do 15 godina starosti, a u višu od 15 do 19. Od 1946. do 1961. u Sjenici je postojala samo niža, a za višu se išlo dalje u Novi Pazar. Moj ujak Vitomir Vito Kaličanin (rođen 1931, srećom još živ) je kao prvi direktor osnovao višu gimnaziju u Sjenici 1961. u saradnji sa lokalnim političarima Dragom Partaljevićem (1920-1999) i Dedom Zimonjićem. Vito je bio prvi i ostao je na položaju 16 godina do selidbe u Beograd 1977, posle njega je bio Adem Hadžiomerović (1934-2006). Njegoš Babić sasvim sigurno nije nikad bio direktor više gimnazije, mislim da čak nije ni radio u njoj nimalo. Nije mi poznato kako ti je on rod?

  3. Branko Todorović

    Ozbiljno, Kaličani, lične stvari zadržite za sebe… ovde govorimo o poreklu roda, a ovo što vi radite je prepucavanje, nimalo prilično za javnost. Ako ne možete otrpeti, razmenite mejlove pa se raspravite privatno, ovde ubuduće neće se objaviljvati komentari ovakvog sadržaja.

  4. Ivan Karličić

    Gospodine Defendor,

    Hvala što ste ispunili moj zahtev i što ste mi izašli u susret. Postupili ste čovečno i civilizovano. Rođaku Danilu Kaličaninu poručujem da treba da budemo prijatelji i da svaki problem može da se reši. Puno pozdrava i uredniku Defendor-u i mom rođaku Danilu. Nadam se da ćemo svi mi uspešno sarađivati u unapređenju ovog portala.

  5. Dragoljub

    Postoji kompletan rodoslov porodice Kalicanin. Jedan je radjen 1957 godine i nalazi se u Toplici, drugi je kasnije radjen i nalazi se u Kraljevu. Uopste ne shvatam autore sajta da dozvoljavaju svakakve budalastine da se iznose na ovako kvalitetnom sajtu. gluposti o poreklu od Nemanjica, proizvoljnosti o prihvatanju Muslimanske vere, velicanju zlocina ne prilice ovim ozbiljnim temama. Trebalo bi pojedinim piscima tekstova traziti lekarska uverenja da vidimo da li su odmakli intelektualno od sedmogodisnjaka koji vrse naucna istrazivanja.

  6. Ivan Karličić

    Poreklo od Nemanjića se može dokumentovano dokazati kod Karličića, ali i kod stotina i stotina porodica. Mada u ovom poglavlju o Kaličanima nisam to pominjao, ovaj Dragoljub Provokator Mister Iks očigledno ima pizmu prema meni zbog rasprave o tome u poglavlju o Karličićima koju je vodio sa mnom pre tri meseca pod drugim pseudonimom. Njega ništa drugo i ne zanima samo da prati da li je neko negde pomenuo Nemanjiće pa da napadne iz sve snage onog ko ih pomene. Zna se zašto. Iako su Nemanjići blago rečeno moralno sumnjive osobe, bitno je što preko rimskog cara-savladara Likinija Srbina Nemanjići vode poreklo od bračnog para Isusa Hrista i Marije Magdalene, a Dragoljub je ovde sitan provokator i produžena ruka evropskih dvorova koji teže da zataškaju tu činjenicu neugodnu po njih.

    Mnogima smeta i što je Isus Hristos zapravo Suz Venjamić, Srbin iz plemena Venjamića i što su većina plemena Izraela – srpska plemena te je i Mojsije Srbin. Nije slučajno što je pojava jednog novog Božijeg izaslanika Nikole Tesle izazvala da zapadne sile već za života Tesle pokrenu 1914. i 1941. dva genocida nad njegovim srpskim narodom te naposletku ritualno ubiju i njega na današnji dan, na srpski pravoslavni Božić pre 74 godine 1943, jer zapadna tajna društva uvek biraju srpske praznike za ritualna ubistva, nameštene bune, prevrate i drugo…očekujući da će time prizvati onostrane sile, da će im se tako kapitalistička zverstva posrećiti na ezoterijskom polju.

    Taj takozvani “kompletan” rodoslov Kaličana nije kompletan već stalno konsultuju mene da bi se on kompletirao.

    Pošto su muhamedanski Srbi štićenici engleske obaveštajne službe vazda bili Dragoljub-Gospodin Debil istupa kao engleski agent da štiti njihovu “čast” pa mu smeta što znam kako su stvoreni i da se i dan-danas mnogi od njih rođakaju sa mojom porodicom. Ne znam zašto verodostojne podatke naziva “proizvoljnostima”, možda zato što ne prijaju ideologiji veštačke britanske “bošnjačke nacije”. Simptomatično je da Gospodin Debil piše velikim početnim slovom izraz muslimanska vera – to je ne samo znak nepismenosti nego i znak želje da tu veru proglasi za “naciju” u duhu britansko – austrougarskih brljotina-falsifikata u katoličkim ustavnim promenama u uzurpiranoj srpskoj državnoj tekovini Jugoslaviji 1963. i 1971.

    Još kaže da sam veličao zločine. “Zlo činiti od zla se braneći – tu zločinstva nema nikakvoga!” Da je sreće da danas postoje revolucionari i teroristi kakvi su nekad postojali, ne bi nas domaći trgovci, sudije, policija, udba i ostali ološi jahali i drali decenijama sve u dogovoru sa zapadnim bankarima sa kojima dele plen i žene, vrednosti otete od naroda. Osim navedenih naših srpskih ugnjetača, da dodam i da ne bi jedan glavoseča Bakir Izetbegović slobodno hodao ni u Sarajevu, a kamoli u Beogradu. Ne bi ni engleska takozvana “kraljevska” porodica izbegla sudbinu Romanovih, Čaušeskuovih…

    Traženje lekarskih uverenja takođe je tipično titoistička metoda. Mada sam levičar, osuđujem titoistički državni aparat koji je zloupotrebio najgori šljam – psihijatre da protivnike nabeđuje da su poremećeni, a ta zločinačka praksa je kod psihijatara još neiskorenjena i danas. Jednu ženu iz Čačka su 2005.godine strpali u ludnicu zato što je podnela krivičnu prijavu protiv korumpiranih sudija. Slično tome, vođa pokreta “Obraz” Mladen Obradović je oktobra 2010. od Tadićevog okupacionog režima strpan u ludnicu – nisam ni najmanje simpatizer tog pokreta, ali navodim primer koliko su se lekari pretvorili u mafiju.

    Zbog brojnih mučenja i zverstava upravnik ludnice u Toponici je 2011.godine u nameštenoj saobraćajnoj nesreći ubijen iz osvete zajedno sa svojom kćerkom i unučetom, dok je jednom zloglasnom korumpiranom sudiji u Kragujevcu tih godina iz osvete ubijen sin jedinac zato što je taj sudija podržavao građevinsku mafiju i smeštao na psihijatriju svakog ko javno progovori o tome. Pa se posle dirigovani mediji iščuđavaju zašto su ogorčeni pacijenti počeli da ubijaju korumpirane lekare i zlobne agresivne medicinske sestre-profuknjače!? Ovim želim da kažem kakav monstruozni milje ljudi stoji iza lažnog Dragoljuba čim mu prvo iz usta izlazi pozivanje na lekarska uverenja. Ostaci udbaških progona koji su sada u službi NATO vlada. Sem toga, i Broz je bio NATO komunista, a ne pravi iskreni komunista.

    Bolje je biti sedmogodišnjak sa visokim koeficijentom inteligencije nego Gospodin Debil sa visokom međunarodnom podrškom za mutne radnje protiv nas srpskih naučnika. A možda se jadnik dosađuje za praznike pa me zadirkuje ne bi li prekratio duge zimske dane staračke samoće.

  7. Milos Kalicanin

    Pozdravljam sve rodjake Kalicane. Zelim im srecne praznike.
    Posebno pozdravljam Ivana Karlicica, jer cenim Vas trud da nam svima objasnite ko smo i od kojih poticemo, sto meni mnogo znaci. Jedva cekam knjigu da izadje. Veliki pozdrav od Milosa Kalicanin iz Novog Sad

  8. Ivan Karličić

    Hvala, Miloše, i ja tebi puno sreće želim u Novogodišnjim i Božićnim praznicima. Zbog nekih tehničkih problema knjiga neće moći ove godine da bude završena, ali ako ti se u dobijanju nekih podataka žuri možemo se dogovoriti u privatnoj komunikaciji o tim pojedinostima. Pozdravljam tebe i sve naše rođake.

  9. Ja Znam

    Ivan Karličić/Postoji Zakon o zaštiti informacija, Zakon o protoku informacija, Zakon o zaštiti ličnih podataka i korištenju istih….Odakle vama pravo da ovde javno izlažete i dajete na javnu diskusiju podatke o Kaličanima…Vi možete pisati i izlagati javnosti samo svoje lične podatke i porodične podatke, pa svoje bliže pretke…a sve ostalo koje se tiče ličnih podataka osoba koje vam nisu dale saglasnost za korištenje njihovog imena i prezimena NEMATE PRAVO !!. Da vi jeste pisac, istoričar vi bi ste znali kako to ide i poznavali Zakon o arhivskoj građi i načinu prikupljanja podataka. Vi nemate pravo pominjanja ovde naših porodica i njihovog porekla BEZ NAŠEG PRISTANKA NA TO ! Vi ostali uvaženi Kaličani niste ni svesni mogućih posledica na vaše potomke. Cenite sebe. Ovo je ako ste vi stvarno voljni da napišete knjigu koju ovde navodite a mnogi su ovo započeli od Kaličana i uradili, a vi tvrdite da ste vi najbolji…dobro….ali vi ste trebali da izaberete zakonski način a ne dati na javnu polemiku i stranu….što mi sve baca na jednu arhivu koju sada može koristiti ko god hoće pa i oni sa kojima navodite da su se kroz celu istoriju bili i klali ….a nije baš tako…. Jer ima u ovom dosta šupljina i pogrešnih tvrdnji. Verujte da znam o čemu pišem…..Ako ovaj svoj poduhvat, jer pisanje o ovoliko važnoj temi-rodoslovu prezimena, je poduhvat, ne korigujete pravno očekujte i reakciju onih koji vam nisu dali odobrenje za upotrebu podataka. Toliko Neću se ovde dopisivati niti više oglašavati jer dobro poznajem način polemike u zakonskom okviru. Svim pravim Kaličanima koji su se ovde oglasili želim sve najbolje i poručujem vam da vi nosite jedno časno i ničim ukaljano prezime nastalo i opstalo velikom borbom naših predaka za opstanak istog…..I da …U mom rodoslovu i poreklu prisutne su žene i kćeri Kaličana koje su ih rađale i rađaju i bez kojih Kaličan i ne bi bilo…..

  10. Ivan Karličić

    Gospodine Todoroviću,

    Vi baš ne odustajete od trpanja provokatora anonimusa koji će da me blate, evo sad mi muško-šovinistički prigovara ovaj ludak da “nisam pravi” Kaličanin zato što sam po majci Kaličanin. Valjda je on “pravi” ili je možda opet ovo poremećeni gospodin Brakočević koji menja pseudonime, dijalekte i pisma…ili svakako neko ko mu asistira. Još se prsi da i on nešto piše i nešto zna…pa da vidimo šta zna, neka zine? Sve ovo što je nadrobio o “zakonima” su obične izmišljotine i pokušaji da me zaplaši – ali bezuspešno! Očigledno je on sam uplašen jer unapred najavljuje da se neće više oglašavati kao da me moli za milost da ga poštedim. Najverovatnije je ovo opet neki engleski špijun iz kvislinške redakcije koji štiti nepostojeću “čast” poturčenih Srba da bi se izbeglo zameranje sa njihovim zaštitnicima iz NATO pakta.

    KO VAM JE OVAJ DEGENERIK, gospodine Todoroviću?