Порекло презимена Каличанин

21. фебруар 2012.

коментара: 94

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (94)

Одговорите

94 коментара

  1. DANILO KALICANIN

    Da na toj pozici je zamenio moga rodjaka Njegosa?

  2. Иван Карличић

    Ког Његоша? Његош Бабић је био директор основне школе “Светозар Марковић”, могуће је да је радио и у нижој гимназији основаној 1946. у Сјеници. Први директор ниже гимназије је био покојни Жика Обрадовић, други можда Његош Бабић – ако на то мислиш – али нисам у погледу ниже гимназије сасвим сигуран у редослед, распитаћу се. Говорим о ВИШОЈ гимназији, у нижу се ишло од 11 до 15 година старости, а у вишу од 15 до 19. Од 1946. до 1961. у Сјеници је постојала само нижа, а за вишу се ишло даље у Нови Пазар. Мој ујак Витомир Вито Каличанин (рођен 1931, срећом још жив) је као први директор основао вишу гимназију у Сјеници 1961. у сарадњи са локалним политичарима Драгом Партаљевићем (1920-1999) и Дедом Зимоњићем. Вито је био први и остао је на положају 16 година до селидбе у Београд 1977, после њега је био Адем Хаџиомеровић (1934-2006). Његош Бабић сасвим сигурно није никад био директор више гимназије, мислим да чак није ни радио у њој нимало. Није ми познато како ти је он род?

  3. Бранко Тодоровић

    Озбиљно, Каличани, личне ствари задржите за себе… овде говоримо о пореклу рода, а ово што ви радите је препуцавање, нимало прилично за јавност. Ако не можете отрпети, размените мејлове па се расправите приватно, овде убудуће неће се објавиљвати коментари оваквог садржаја.

  4. Иван Карличић

    Господине Defendor,

    Хвала што сте испунили мој захтев и што сте ми изашли у сусрет. Поступили сте човечно и цивилизовано. Рођаку Данилу Каличанину поручујем да треба да будемо пријатељи и да сваки проблем може да се реши. Пуно поздрава и уреднику Defendor-у и мом рођаку Данилу. Надам се да ћемо сви ми успешно сарађивати у унапређењу овог портала.

  5. Dragoljub

    Postoji kompletan rodoslov porodice Kalicanin. Jedan je radjen 1957 godine i nalazi se u Toplici, drugi je kasnije radjen i nalazi se u Kraljevu. Uopste ne shvatam autore sajta da dozvoljavaju svakakve budalastine da se iznose na ovako kvalitetnom sajtu. gluposti o poreklu od Nemanjica, proizvoljnosti o prihvatanju Muslimanske vere, velicanju zlocina ne prilice ovim ozbiljnim temama. Trebalo bi pojedinim piscima tekstova traziti lekarska uverenja da vidimo da li su odmakli intelektualno od sedmogodisnjaka koji vrse naucna istrazivanja.

  6. Иван Карличић

    Порекло од Немањића се може документовано доказати код Карличића, али и код стотина и стотина породица. Мада у овом поглављу о Каличанима нисам то помињао, овај Драгољуб Провокатор Мистер Икс очигледно има пизму према мени због расправе о томе у поглављу о Карличићима коју је водио са мном пре три месеца под другим псеудонимом. Њега ништа друго и не занима само да прати да ли је неко негде поменуо Немањиће па да нападне из све снаге оног ко их помене. Зна се зашто. Иако су Немањићи благо речено морално сумњиве особе, битно је што преко римског цара-савладара Ликинија Србина Немањићи воде порекло од брачног пара Исуса Христа и Марије Магдалене, а Драгољуб је овде ситан провокатор и продужена рука европских дворова који теже да заташкају ту чињеницу неугодну по њих.

    Многима смета и што је Исус Христос заправо Суз Венјамић, Србин из племена Венјамића и што су већина племена Израела – српска племена те је и Мојсије Србин. Није случајно што је појава једног новог Божијег изасланика Николе Тесле изазвала да западне силе већ за живота Тесле покрену 1914. и 1941. два геноцида над његовим српским народом те напослетку ритуално убију и њега на данашњи дан, на српски православни Божић пре 74 године 1943, јер западна тајна друштва увек бирају српске празнике за ритуална убиства, намештене буне, преврате и друго…очекујући да ће тиме призвати оностране силе, да ће им се тако капиталистичка зверства посрећити на езотеријском пољу.

    Тај такозвани “комплетан” родослов Каличана није комплетан већ стално консултују мене да би се он комплетирао.

    Пошто су мухамедански Срби штићеници енглеске обавештајне службе вазда били Драгољуб-Господин Дебил иступа као енглески агент да штити њихову “част” па му смета што знам како су створени и да се и дан-данас многи од њих рођакају са мојом породицом. Не знам зашто веродостојне податке назива “произвољностима”, можда зато што не пријају идеологији вештачке британске “бошњачке нације”. Симптоматично је да Господин Дебил пише великим почетним словом израз муслиманска вера – то је не само знак неписмености него и знак жеље да ту веру прогласи за “нацију” у духу британско – аустроугарских брљотина-фалсификата у католичким уставним променама у узурпираној српској државној тековини Југославији 1963. и 1971.

    Још каже да сам величао злочине. “Зло чинити од зла се бранећи – ту злочинства нема никаквога!” Да је среће да данас постоје револуционари и терористи какви су некад постојали, не би нас домаћи трговци, судије, полиција, удба и остали олоши јахали и драли деценијама све у договору са западним банкарима са којима деле плен и жене, вредности отете од народа. Осим наведених наших српских угњетача, да додам и да не би један главосеча Бакир Изетбеговић слободно ходао ни у Сарајеву, а камоли у Београду. Не би ни енглеска такозвана “краљевска” породица избегла судбину Романових, Чаушескуових…

    Тражење лекарских уверења такође је типично титоистичка метода. Мада сам левичар, осуђујем титоистички државни апарат који је злоупотребио најгори шљам – психијатре да противнике набеђује да су поремећени, а та злочиначка пракса је код психијатара још неискорењена и данас. Једну жену из Чачка су 2005.године стрпали у лудницу зато што је поднела кривичну пријаву против корумпираних судија. Слично томе, вођа покрета “Образ” Младен Обрадовић је октобра 2010. од Тадићевог окупационог режима стрпан у лудницу – нисам ни најмање симпатизер тог покрета, али наводим пример колико су се лекари претворили у мафију.

    Због бројних мучења и зверстава управник луднице у Топоници је 2011.године у намештеној саобраћајној несрећи убијен из освете заједно са својом кћерком и унучетом, док је једном злогласном корумпираном судији у Крагујевцу тих година из освете убијен син јединац зато што је тај судија подржавао грађевинску мафију и смештао на психијатрију сваког ко јавно проговори о томе. Па се после дириговани медији ишчуђавају зашто су огорчени пацијенти почели да убијају корумпиране лекаре и злобне агресивне медицинске сестре-профукњаче!? Овим желим да кажем какав монструозни миље људи стоји иза лажног Драгољуба чим му прво из уста излази позивање на лекарска уверења. Остаци удбашких прогона који су сада у служби НАТО влада. Сем тога, и Броз је био НАТО комуниста, а не прави искрени комуниста.

    Боље је бити седмогодишњак са високим коефицијентом интелигенције него Господин Дебил са високом међународном подршком за мутне радње против нас српских научника. А можда се јадник досађује за празнике па ме задиркује не би ли прекратио дуге зимске дане старачке самоће.

  7. Milos Kalicanin

    Pozdravljam sve rodjake Kalicane. Zelim im srecne praznike.
    Posebno pozdravljam Ivana Karlicica, jer cenim Vas trud da nam svima objasnite ko smo i od kojih poticemo, sto meni mnogo znaci. Jedva cekam knjigu da izadje. Veliki pozdrav od Milosa Kalicanin iz Novog Sad

  8. Иван Карличић

    Хвала, Милоше, и ја теби пуно среће желим у Новогодишњим и Божићним празницима. Због неких техничких проблема књига неће моћи ове године да буде завршена, али ако ти се у добијању неких података жури можемо се договорити у приватној комуникацији о тим појединостима. Поздрављам тебе и све наше рођаке.

  9. Ja Znam

    Ivan Karličić/Postoji Zakon o zaštiti informacija, Zakon o protoku informacija, Zakon o zaštiti ličnih podataka i korištenju istih….Odakle vama pravo da ovde javno izlažete i dajete na javnu diskusiju podatke o Kaličanima…Vi možete pisati i izlagati javnosti samo svoje lične podatke i porodične podatke, pa svoje bliže pretke…a sve ostalo koje se tiče ličnih podataka osoba koje vam nisu dale saglasnost za korištenje njihovog imena i prezimena NEMATE PRAVO !!. Da vi jeste pisac, istoričar vi bi ste znali kako to ide i poznavali Zakon o arhivskoj građi i načinu prikupljanja podataka. Vi nemate pravo pominjanja ovde naših porodica i njihovog porekla BEZ NAŠEG PRISTANKA NA TO ! Vi ostali uvaženi Kaličani niste ni svesni mogućih posledica na vaše potomke. Cenite sebe. Ovo je ako ste vi stvarno voljni da napišete knjigu koju ovde navodite a mnogi su ovo započeli od Kaličana i uradili, a vi tvrdite da ste vi najbolji…dobro….ali vi ste trebali da izaberete zakonski način a ne dati na javnu polemiku i stranu….što mi sve baca na jednu arhivu koju sada može koristiti ko god hoće pa i oni sa kojima navodite da su se kroz celu istoriju bili i klali ….a nije baš tako…. Jer ima u ovom dosta šupljina i pogrešnih tvrdnji. Verujte da znam o čemu pišem…..Ako ovaj svoj poduhvat, jer pisanje o ovoliko važnoj temi-rodoslovu prezimena, je poduhvat, ne korigujete pravno očekujte i reakciju onih koji vam nisu dali odobrenje za upotrebu podataka. Toliko Neću se ovde dopisivati niti više oglašavati jer dobro poznajem način polemike u zakonskom okviru. Svim pravim Kaličanima koji su se ovde oglasili želim sve najbolje i poručujem vam da vi nosite jedno časno i ničim ukaljano prezime nastalo i opstalo velikom borbom naših predaka za opstanak istog…..I da …U mom rodoslovu i poreklu prisutne su žene i kćeri Kaličana koje su ih rađale i rađaju i bez kojih Kaličan i ne bi bilo…..

  10. Иван Карличић

    Господине Тодоровићу,

    Ви баш не одустајете од трпања провокатора анонимуса који ће да ме блате, ево сад ми мушко-шовинистички приговара овај лудак да “нисам прави” Каличанин зато што сам по мајци Каличанин. Ваљда је он “прави” или је можда опет ово поремећени господин Бракочевић који мења псеудониме, дијалекте и писма…или свакако неко ко му асистира. Још се прси да и он нешто пише и нешто зна…па да видимо шта зна, нека зине? Све ово што је надробио о “законима” су обичне измишљотине и покушаји да ме заплаши – али безуспешно! Очигледно је он сам уплашен јер унапред најављује да се неће више оглашавати као да ме моли за милост да га поштедим. Највероватније је ово опет неки енглески шпијун из квислиншке редакције који штити непостојећу “част” потурчених Срба да би се избегло замерање са њиховим заштитницима из НАТО пакта.

    КО ВАМ ЈЕ ОВАЈ ДЕГЕНЕРИК, господине Тодоровићу?