Порекло презимена Каличанин

21. фебруар 2012.

коментара: 94

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (94)

Одговорите

94 коментара

  1. Иван Карличић

    У попису има грешака. Прво није се звао Данило него ДанилЕ и он је отац кројача Дмитра на којег се позивам као извор. Даниле је умро 1951. или 1952, рођен је 1869, подвојену брвнару је подигао 1909.године, зато се помиње у попису 1912.године. Под утицајем дугог времена проведеног под турском влашћу покојни Даниле је доживотно на глави носио ћулаф и никако није могао да се навикне на шајкачу као нову ношњу. За 1909.годину сведочи његов син Дмитар (1907-1994) и синовац Чедо (1908-1985) који каже да је тада био беба од годину дана. Али имовински су аге Ахмет и Рушид Спаховић (Рушид, 1870-1957) решили питање Галоња 1916.године када су им одредили земљу где ће бити чифчије, користећи се аустро-угарском окупацијом да обнове феудалну отимачину над Србима која је била стварно прекинута ослобођењем од Турака 1912, али није била законски укинута до 1921.

    Живети у окружењу Грбовића још увек не значи заузети прави положај Галоња јер касније куће које чине махалу Галоња су битно удаљене ка истоку чак и од Грбовића. Разумем се и у питање Грбовића јер ми је по очевој страни прабаба баш од тих Грбовића из Штавља, млада преминула Перка Грбовић, Јованова кћер од породичне подгрупе Грбовића-Арсовића. Лепо је што си брижан и обавештен у каквом су тужном и усамљеном стању сада куће Галоња, већином изузетно лепе брвнаре у етно стилу, по мом мишљењу не треба их ни насељавати него од њих направити минијатурни етно парк као заштићену махалу унутар села Штавља.

    Порекло Каличана из Топлице после 1878.године ми није јача страна јер тада су се одвојили од моје породице и отишли из Штавља у Топлицу, свака част теби ако успеш њима да помогнеш да уђу у траг своје везе са Штављанима мада имам и ја неке писане податке о Каличанима из Топлице и њиховом пореклу из Штавља које сам добио од једне марљиве припаднице тог огранка, сем тога поседујем доста података о њиховом кључном претку попу Петру Каличанину из Штавља, блиском рођаку мог директног чукундеде Перуте Каличанина, устаничком четовођи из Јаворског рата 1875. односно 1876-78, укључујући и копију његове фотографије јер је он први Каличанин који се фотографисао.

    Пошто се стално позиваш на попис сјеничке казе из 1912.године то је већ постала упадљива карактеристика твог писања тако да знам ко си иако стално мењаш псеудониме па и писмо. Латиница јесте једно од српских писама пошто су Срби оснивачи Рима, али десетак хиљада година је млађа од српске азбуке СРБИЦЕ која се због ромејске и ватиканске пропаганде од 10.века погрешно назива “ћирилица” да би нам створили неоправдан жиг и комплекс да смо били неписмени пре цариградских агената преваспитаних солунских Срба Ћирила и Методија. Моја примедба да је реч о “ћелавој” латиници не односи се на тврдњу да латиница “није српска” него да користиш латиницу са примитивних старијих рачунара која нема слова са квачицом č, ć, ž, š – то се зове “ћелава” латиница, па ти као добро плаћени агент провокатор не би смео себи да дозволиш да пишеш на тако примитивном рачунару – али ти је то маска, правиш се да си сиромах са примитивним рачунаром да се не би приметило да си агент. Латиница јесте српско писмо, али је кроз историју стекла зао глас јер је злоупотребљена као оруђе Ватикана и Лондона за умно поробљавање света. Зато треба чувати најстарије српско писмо СРБИЦУ, познату под погрешним називом “ћирилица”.

    • Bato Kalicanin

      Moj deda je rodjen u Donjoj Konjusi Mirko se zvao rodjen je 1916 pradeda martin je dosao kao dete u Konjusi njegov otac se zvao Vukan koji se najverovatnije doselio u Konjusu. 1925 odlaze u selo Bariljevo kod Pristine da bi 1962 dosli u Kraljevo.

      • Иван Карличић

        Бато, тај родослов из 1996, је ли аутор Стојан Каличанин?

          • Иван Карличић

            Стојанов родослов је препун грешака, он је меродаван само за огранак Каличане повише Туркаче такозване “Милутиновиће”, донекле и за Каличане-Алексиће, а код осталих подгрупа је правио катастрофалне грешке. Нећу да га вређам, фин је човек, али многи Каличани су му се подсмевали на грешкама које је направио.

            Документарни део и животопис раних Каличана на почетку рада је добар у нечему, али такође половичан и непотпун. Стојан је тај део преузео од личних записа Вукмана Каличанина (1914-2003), познатог информбираша (ибеовца) и мученика логора Голи оток, али када сам крајем лета 1998. урадио са Вукманом интервју у његовом стану у Сјеници:

            ПРВО видео сам да Стојан није све пренео шта Вукман има и

            ДРУГО Вукман није имао податке које сам ја прикупио од других старих па је Вукман ОД МЕНЕ, наздравље мени, преузео још података да би обогатио своје личне записе и био сам присутан када је Вукман ставио почасну напомену да од мене преузима податке који му нису били доступни.

            Основни проблем код Стојана је што заобилази податке о постанку Лакота од Каличана, а Вукман је те податке записао од једног Лакоте који је био 1902.годиште, док сам много опширније податке – Вукману недоступне – о турчењу Лабуда Каличанина Лака записао ја од других анкетираних лица јер то о Лакотама је веома позната чињеница у нашем завичају са много појединости. Има људи у обе вере који нису разрешили чвор у својој свести да би смели слободно о томе да пишу или говоре. Та мука посебно мучи потурчене Србе, али ето има и православних Срба који нерадо о томе говоре посебно после верског рата Срба три вере у српској покрајини Босни 1992-95.

          • Иван Карличић

            Пропустио сам да наведем једну веома битну замерку на родослов Стојана Каличанина. Он ниједног женског члана породичног стабла не наводи као да га није брига за њих, а ја бележим не само кћери него и снаје и њихове основне податке о девојачком презимену, годишту и месту рођења. То чиним где год ми је било доступно. Пратим и потомство кћери које су удајом промениле презимена. Гледиште да се женска чељад изостављају из родослова је екстремно заостало сеоско схватање “женско дијете-туђа кућа”, примитивно мишљење и остатак мрачног ратничко-племенског уређења; могло би се чак рећи да је то фашистоидни остатак у генеалошкој дисциплини. Свако ко каже да женску чељад не треба уписивати је будала праисторијска; једино је оправдано онде где није могуће ни сазнати имена женских чланова породице.

      • Nikola

        Ko dete sam bio u Bariljevo kod babe Stake Jovic , secam se te casne porodice Kalicanin , mislim da je Dimitrije,i Mirko iz porodice Kalicanin u osnovnu skolu isao sam dve godine sa : LJanom , to je verovatno bio nadimak , ili skracenica od imena ,znam da je to bila vredna ,cestita ,i porodica koja se postovala.
        Nikola Bgd.

  2. Dragoljub

    Ti nisi odmakao od onih 12 godina kada si vrsio naucna ispitivanja, koliko godina takva i ozbiljnost i verodostojnost istrazivanja . Decija masta

    • Иван Карличић

      Господине Defendor,

      На овом месту се налазио мој оштар одговор провокатору Dragoljubu и тек сада видим да сте тај одговор обрисали. Није поштено да на овом месту Dragoljubova понижавајућа увреда упућена мени остане без одговора јер ме је омаловажио и упоредио са дететом. Зато сам и рекао да један од његових будућих псеудонима треба да буде Господин Дебил, њему највише прикладно тајно име под којим ће бити препознатљив.

      Ако је у мојој каснијој полемици са рођаком било интимних детаља које треба обрисати – на мој лични захтев – то не значи да уз то треба цензорски брисати и мој одговор подметнутом агенту Dragoljubu јер се тиме лажно јавности приказује да нисам умео да му одговорим – а јесам – и ствара се лажан утисак да је његова реч остала последња. Понављам: научна испитивања сам вршио као гимназијалац са највишим IQ, најбољи ђак, далеко изнад дечијег узраста, а вршим их и сада у тридесетим годинама. Могу додуше да се похвалим да сам почео са седам година и да сам и тада био на зрелијем нивоу него што је овај који се крије под разним именима Јоксим, Видоје, Сјеничак (да би пародирао на мене) или миришљави Dragoljub (кажем “миришљави” јер и једна врста цвета се тако зове).

      Зато опет кажем тајном агенту Dragoljubu да би му било часније да буде рецимо порно глумац него да ниским ударцима омета нас марљиве научне истраживаче, али и за статус порно глумца би дотични Dragoljub морао да се лечи да би се уздигао изнад узраста од десет година на коме се тренутно налази – кад већ покушава безуспешно да унизи мене и помиње на ком сам узрасту био.

      Немојте искоришћавати тренутак неповољних околности у којима сам једног дана био због дискусије са рођаком да бисте под заставом те приче прошверцовали и брисање мог одговора Dragoljubu и да бисте тиме заштитили свог колегу јер такав поступак није фер, на тај начин ми јавно стављате до знања да се стављате на страну Dragoljuba, да подржавате његове вулгарне провокације против мене, а заправо је дотични Dragoljub и крив за мој сукоб са рођаком пошто сам због Dragoljubovih вулгарних провокација стекао по инерцији погрешан утисак да је и мој касније пристигли рођак део истог тима зликоваца па сам изазван од Dragoljuba наступио преоштро према рођаку.

      Хоћу да кажем да због претходног распиривања сукоба од вашег тима сносите кривицу и за мој (срећом пролазни) сукоб са рођаком и да је стога неумесно да штитите Dragoljuba од моје оправдане реплике. Ако сте хтели да обришете моју реплику у којој сам вишеструког агента Dragoljuba назвао Господином Дебилом онда је требало да равноправно обришете и његову увреду у којој моје стручно темељито истраживање назива “дечијом маштом”, а мене понижавајуће упоређује са дететом од 12 година. Да Dragoljub није систематски данима нападао мене не бих ни ја имао сумњичав став према рођаку који се потом појавио под псеудонимом. Ето, у томе је кривица ваше редакције, стварајући конфузију довели сте до сукоба и зато немојте штитити сујету проблематичног агента Dragoljuba.

      Оваквим обраћањем ризикујем да ћете мени за инат вратити у јавност и оне интимне коментаре за које сам захтевао да се обришу, али надам се да ћете показати довољно елементарне људскости да не учините такву пакост. Истичем само да није требало брисати реплику намењену агенту-провокатору такозваном Dragoljubu.

  3. kale

    Dobro vece Ivane i sve najboolje zelim vama i svaka vama cast na ovolikom izlaganju iskljucujuci ove poturice,mene zanima zasto se na primer nase prezime kalicanin zavrsava na in a ne na ic dali o tome nesto znate,hvala i cekam i ja knjigu

    • Иван Карличић

      Одговор Калу: Презимена која су настала по географској одредници неког места не завршавају се на -ић него се обликују као географска припадност. Каличанин значи неко ко је из Калице мада то значи и племенску сродност јер су сви Каличани међусобно сродни, слично као што Пивљанин и Бањанин значи уједно и географску припадност и племенску сродност. Географска-топонимска презимена су узимана ради мимикрије да би се прикрило раније презиме због крвне освете. Тако исто постоје у Шумадији презимена Сеничанин и Штављанин по томе што су им преци дошљаци из Сјенице и Штавља 1809, а код потурчених Срба су карактеристична многа географска презимена (или топонимска) као Рожајац, Колашинац, Ваљевац, Ужичанин, Шапчанин.

      • kale

        Ivane hvala puno na odg,pitam vas to jer bas u razgovoru jedan covek mi veli,da kalicanin nije srpsko prezive zato sto se ne zavrsava na ic pa me je malo zbunijo,kad ce biti gotova vasa knjiga volio bih da je imam!

  4. Иван Карличић

    Кале, тај који ти такве приговоре ставља на презиме је неки ускогруди шумадијски регионални шовиниста који не зна шта су права српска презимена и који мрзи Србе јекавце изван Шумадије. Тај кретен би и Тесли замерио што се не презива на -ић јер је навикао само на шумадинска презимена, знам ја такве малоумне буржоаске дегенерике из Крагујевца, Београда и других већих градова уже Србије који не виде даље од свог града па чак и своје суграђане мрзе ако су из другог насеља, друге класе, странке…рецимо крагујевачки љотићевци су, као и ови данас НАТО плаћеници, били најгори издајници и водили су своје комшије сиромашне Крагујевчане на стрељање у Шумарице, а београдски недићевци су водили Србе на Бањицу па чак и своје Београђане који се не слажу с њима.

    Типичан пример београдског уже-србијанског отуђеног одрода и про-западног издајника је праунук капиталистичког крволока бившег председника владе Стојана Протића историчар Милан Ст. Протић, про-амерички нациста и бивши амбасадор СР Југославије у творевини Америци, – тај човек више мрзи Србе него Американци и Немци заједно кад се саберу, прави се да је “прави Србин”, али у његовом речнику израз Србин и израз Београђанин значе једно те исто, он не признаје за Србе оне који су другачији од Београђана или који су далеко од Београда, а добро је рекао један од ретких разумних уже-Србијанаца кошаркаш и критичар “новог светског поретка” легендарни Љубодраг Дуци Симоновић: “Београд је најопаснији анти-српски град у региону, опаснији од Загреба и опаснији од Тиране!”

    Посматрај нечовека попут Протића и њему сличних па ће ти бити јасно зашто је толико много његових београдско-шумадинских градско-расистичких прозападних КЛОНОВА ИСПРАНОГ МОЗГА који не признају за Србе никог даље од Краљева и стављају ти приговор на презиме, а никад се у кући таквих издајника није чула касета са гуслама јер они одбацују све што је српско и слушају само британско-америчку анти-српску музику. “Ђе се гусле у кући не чују онђе нема ни куће ни људи!”

    Књига неће скоро бити готова јер имам пуно обавеза, али јавићу кад буде готова. Само, Кале, волео бих да се потпишеш правим именом и презименом јер ми делује овако да си један од оних који ме зезају, али си променио приступ па наступаш као пријатељ и рођак, пишеш ијекавски да ми се приближиш због мог ијекавског порекла, а уз то си намерно написао неправилно реч “збунијо” јер редакција зна да сам наклоњен српском селу и да ћу се сажалити на сељака који прави граматичке грешке. Не замери ако ниси умешан у то, стално ми подмећу провокаторе па не верујем онима који иступају под псеудонимима. Имам утисак да су твоја питања заправо маскиране провокације које су привидно пријатељске, али, ето, ипак ти одговарам.

    • Bojan Kaličanin

      Poštovani Ivane,

      Molim Vas za odgovor da li je knjiga o porodici Kaličanin izašla i gde može da se kupi?

      Hvala,
      Bojan Kaličanin

      • Иван Карличић

        Тек недавно сам оправио технички поремећај на рачунару, успео да спасим срећом све податке и сада је на реду дуготрајно сређивање података. Још дуже време књига неће изаћи и молио бих да таква питања више овде гледаоци не постављају јер сам претрпан обавезама.

        Хвала на разумевању,

      • Иван Карличић

        Поштовани Бојане,

        ово што рекох односи се наравно на објављивање књиге, а сва друга питања о породичној прошлости ми слободно постављајте и Ви и остали гледаоци.

  5. Danilo Kalicanin

    Da u pravu si ja sam rodjen u KRaljevo,zivim preko 20 godina u srpski grad bar,gde je jedan od najvecih hramova i bivsu jugoslaviju,slabije poznajem istoriju a vidim da ste vi doktor za to,drugo stvarmo mi se to desilo da pita covek zasto a ja cutim kao tele ,).Inace moji svi rodjaci su u stavlju naravno bas sam skorije bio tamo kod dede Vukasina koji radi u rudnik stavalj!

  6. Иван Карличић

    Баш имаш смисао за хумор у неким дозама, али претера га са тим падежима и правописним грешкама. Како ти је деда толико млад да ради у руднику? Узгред, поручујем свим добрим људима који су се племенски и регионално нашли увређени мојим претходним коментаром: немојте погрешно схватити поруку, знате ви добро да те моје речи нису намењене вама него другим структурама унутар вас. Добрих је у свакој средини мање од лоших, али дужност ми је да се од добрих оградим и да их поштедим покуде. Они који се препознају у томе што сам навео знаће да је њима намењено. А ти, Данило, реци ко ти је деда, прадеда, чукундеда и из које си подгрупе Каличана у Штављу па ћемо брзо и лако потврдити твој идентитет? Овако, могао бих и ја себе да назовем старозаветни пророк Данило. Свака част за Бар, то и јесте српски град и хвала за комплименте ако су искрени.

  7. Danilo Kalicanin

    Xexe sve crno na belo.Deda Dragoslav Kalicani,pradeda Pero kalicanin,cukundeda Radule a njegov otac mislim da je Ivan sad u koju grupu mi spadamo dal znate o kojoj kuci je rec.

  8. Иван Карличић

    Знам о коме је реч. Иван је старији рођени брат мог чукундеде Перуте, као што сам навео Иван је био кмет-старешина села Штавља за време турске окупације у другој половини 19.века. Његов син Радуле је брат од стрица илити прво-братучед мог прадеде Филипа Каличанина. Радуле је умро око 1950.године, не знам тачну годину, а рођен је приближно око 1860.године. Радулева жена, Перова мајка упамћена је по надимку Гоњанка. Твој прадеда Перо добио је име по свом прадеди Перу који је мени и теби заједнички предак, отац мог чукундеде Перуте, вођа Каличана при досељавању 1832.године. Перо и његова жена Тијана рођена Радевић нису били у добрим односима са мојим дедом Душаном Каличанином, али то ћу ти причати другом приликом јер није лепо да у јавности то износимо. Перо и Тијана су умрли у Краљеву седамдесетих година. Потомци Ивана Каличанина унутар махале Керебаћи носе надимак Ивановићи, а потомци његовог млађег брата-мог чукундеде Перуте Каличанина у тој истој махали носе надимак Перутићи, остала је само једна настањена кућа Перутића у Штављу. Е сад, да ли си баш Перов потомак или си друг неког од њихових па си научио та имена? Провокације редакције режирају појединци који су у дослуху са полицијом, полиција има архивске податке о тучи између мог деде Душана и Пера коју је нахушкала Перова жена злонамерна врачара Тијана 1929.године, па можда ти и ниси Перов потомак него полицијски човек који је прочитао те архивске податке. Временом ћемо утврдити да ли си заиста Каличанин или информисан однекуд. Твој деда Драгослав је нахушкан од своје мајке Тијане стално провоцирао моју мајку и њене сестре утерујући говеда у наше њиве, наздравље мојој мајци и мојима. Стари Радуле је такође нешто лоше урадио у младости, али нећу јавно да износим.

  9. Danilo Kalicanin

    Ivane jel vas otac Ljutomir Ljuto ?

  10. Иван Карличић

    Није, него Вујадин из Брњице, живео је у Панчеву где је умро и сахрањен. Био је месец дана и народни посланик скупштине Србије 2004. у првом сазиву. Да си стварно од Керебаћа био би боље обавештен. Прочитај моје текстове на овом сајту. Ујак ми је оснивач и први директор гимназије у Сјеници Витомир Вито Каличанин, лепо пише у горњим текстовима, а теби тешко да прочиташ са пажњом и концентрацијом.