Zimonja

18. februar 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milorad Bogdanović

    Po priči moga kuma Nikole, Zimonji su na Kosu Stakića došli iz Hercegovine. Kada su Turci prvi put prolazili kroz njihovo selo, dočekani su kao i svaki gosti i prolaznici. Kada su se Turci ponapijali, počeli su grdne stvari da govore ženskim čeljadima, koja se u mraku posakriva. Tri brata pobiše Turke i njihove konje, i sve ih zakopaše u jednu jamu, te svi zajedno krenuše na dalek put, i stigoše na Kosu Sakića.
    Drugu priču o gradu Zimonja koji se spominje još u srednjem vijeku, kao i njegovom uništenju od strane Turaka za vrijeme Đurđevdanskog zbora, opisao je Radoslav Lopašić, Bihać i bihaćka krajina, Zagreb, 1890, str. 243

    Kada su Zimonji došli u Slavićku, tj. na Kosu Stakića niko tačno ne zna, ali se zna da su prije prelaska Gomjenice i dolaska u Jelićku oko 1880, imali kućište u blizini Ristića, tj. današnjih Ritana u Slavićki. Poslednji Zimonja sahranjen je 1896 godine u Ristića groblju, a 1897. godine otvaraju novo groblje pored Stojanovića groblja, koga nazvaše Zimonjsko groblje. Skorom u isto vrijeme kada su Zimonje došli u Jelićku, došli su i Panići, a malo kasnije i Gogić, koji će uzeti prezime Panić, ali će zadržati svoju staru slavu, Pantelindan.

    Zimonji u Jelićki slave Jovanjdan, a spominju Aranđelovdan. Ovo je vjerovatno potvrda da su stvarno doseljenici iz Hercegovine, predaka koji Aranđelovdan slave.
    U Šematizmu mitropolije dabro-bosanske za 1882 godine kao slavljenici Jovanjdana spominju se samo ovi Zimonji parohije Jelići-Jelićka.Ovdje se još spominju Zimonje u parohiji Osek-Blažuj, kod Sarajeva i Zimonjići u Glasincu čija je slava Đurđevdan.
    Đurđevdan slave i Zimonji u Topuskom, kao i selo Bukovica kod Vrgin Mosta, 1883 godina, eparhija Gornjo-Karlovačka.
    U eparhiji Pakračkoj za 1898. godinu Zimonji se vode kao slavljenici Đurđevdana i Nikoljdana natanjeni oko Daruvara i Koprivnice.
    Zimonji se spominju i u Gruži u Šumadiji čija je slava Sv. Jelisija, ali izuzetak su Zimonji u selu Vučkovica, čija je slava Aranđelovdan. O ovom Zimonjima pisao je u svojoj knjizi Radomir Rakić, Plemenski rečnik Šumadije.