Порекло презимена Јевтић

18. фебруар 2012.

коментара: 96

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈЕВТИЋИ

(живе у Горњој Бијелој)

Огранак су Вуловића, а када су се од њих одвојили, не зна се. Казују да су им најближи Шобићи.

Неђељко Јевтић, учесник балканских и Првог свјетског рата, погинуо је у чувеној Мојковачкој бици 1916. године, као борац Ускочког батаљона.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (96)

Одговорите

96 коментара

  1. Фамилије-презимена Јевтић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дрбоњаковића „Космај“.

    -Влашка
    -Дрлупе
    -Лиосвић
    -Поповић
    -Рожанци

    • Irena Jevtic Sirkovic

      Moja porodica je iz Lisovića opština Barajevo, krsna slava sv, Alimpije, znamo da je prvi Jevtić Vukajlo došao u Lisović iz sela Dubnica opstina Kosjerić. Po predanjima mojih predaka imam informaciju da su Vukajlova braća ostala u Dubnici. Zanima me da li ima tamo Jevtića još

  2. Jelena Jevtić

    Koliko vidim ovde nisu spominjanji Jevtići iz Debrca, Nikoljdan slave?

    Na žalost to je jedino što znam…

  3. LANA

    Jel neko zna nesto o porodici Jevtic iz Koceljeva da mi kaze?

  4. Небојша Новаковић

    Јевтића је било у селу Брдарица (општина Коцељева), округ мачвански.

    Становали су у Глигорића Мали. Јевтићи су у Брдарицу дошли из колубарског округа, тачније из Врагочанице, пре 100 година. Има их 10 кућа, а зову се и “Врагочани”, по месту порекла.

    Владисављев деда Никола и његов брат Јевта дошли после истеривања Турака. Владисављев отац Јован донесен у колевци, умро 1915.

    Слава – Св. Никола.

    Извор: “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислав С. Радовановић

  5. Фамилије-презимена Јевтић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Рамново
    -Мајур
    -Врба
    -Црнча
    -Горњи Рачник
    -Багрдан
    -Ловци
    -Милошево
    -Међурече
    -Ланиште

  6. Јованка

    Да ли неко може нешто да ми каже о Јевтићима који славе Срђевдан. Прадеда ми је призетко у породицу Петковић из Ћићевца, а по причи би требало да је он из села Ботуња крушевачка општина али нисмо 100% сигурни. И његова слава је св. Срђ, а ми славимо Никољдан славу прабабе. Он се призетио и пошто је моја прабаба била из угледне јако богате породице он је узео и њено презиме и славу. Мом деки је у Индексу на факултету стајало Петковић све до војске када је морао да промени у очево презиме. Баш ме занима одакле су дошли. Поздрав

  7. Фамилије-презимена Јевтић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Доње Јарушице
    -Бадњевац
    -Ботуњ
    -Чумић
    -Губеревац
    -Градац

  8. Sreten

    Moj deda Sreten Jevtić,po kome sam i ja dobio ime je iz Vardišta gde i danas žive dve kuće Jevtića.Jedni slave Sv.Nikolu,što je
    i slava moje porodice,a drugi Sv.Jovana. Moj deda se iz Vardišta odselio u Srbiju,u B.Baštu,a onda konačno u Užice,gde je i umro 1943.Ne znam odakle su došli u Vardište,a tamo nisam našao podatke u Crkvi u susednom Dobrunu jer je crkva zapaljena od Nemaca u drugom sv,ratu.

    • Небојша Новаковић

      Колико видим, у питању су Јевтићи из околине Вишеграда?

      У Станишевцу (Вишеград) је било Јевтића. Станишевац се налази веома близу Добруна и Вардишта.

      Станишевац:
      http://mapcarta.com/18725764

      Доње Вардиште:
      http://www.maplandia.com/bosnia-and-herzegovina/republika-srpska/donje-vardiste/

      Забележено је почетком 20. века 5 кућа Јевтића у Станишевцу. На месту овог села, прича се, некад су били станови манастира Добруна. Када је манастирско имање “разграбљено”, аге и бегови су га сами радили, или су га давали под “хак”. Тек касније су се овде населили кметови.

      Први су кметови била два брата Шимшића из Стоца. Они су продали своје змеље, у Стоцу на Загвожђу, беговима Ченгићима и Диздаревићима и дошли на агинску земљу. Један од њих је прешао на Кованушу и од њих је пет кућа Јевтића, који су тако прозвани по деди Јевти. Од другог су Шимшићи на Станишевцу.

      Славе као и њихови рођаци у Стоцу, Св. Јована.

      Мисли се на Столац крај Вишеграда. Дакле, Јевтићи потичу од староседелачке породице Шимшић из околине Вишеграда. Слава Св. Јован.

      • Карађорђе

        Небојша,да ли се зна нешто више о даљем поријеклу Јевтића и Шимшића из Вишеграда,да ли су досељени однекуд или су на овим просторима веома дуго?

  9. LANA

    Nebojsa vidim da dosta znas o Jevticima.
    Pa me zanima da li poznajes kucu deda Desimira Jevtica i baba Ruze iz Koceljeva?

  10. Lazar

    Sretene, ja takodje vodim poreklo iz Vardista. Majka mi je iz dela Vardista koji se zove Oplave. Tus su Jevtici u Vardistu i slave svi Nikoljdan. Po onom sto ja znam tamo je jos uvek, Bogu hvala, u nekoliko domacinstava.
    Prema Sematizmu mitropolije dabrobosanske koji ces pronaci na ovom sajtu (link https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit) jos iz 1882. godine pronacices podatak da je vec tada Vardiste imalo 56 kuca sa 432 duse, takodje ovde ces naci i da u parohiji Dobrun (kojoj je Vardiste pripadalo) pominju se Je(f)vtici koji slave Nikoljdan. U knjizi Visegradski Stari Vlah nazalost jedino selo za koje nije dat popis familija i poreklo je Vardiste i ako se kaze da je to jedna od cetiri opstine u Starom Vlahu kojoj pripada i gore pomenuti Stanisevac. U novije vreme, izvesni Savic je objavio knjigu Visegrad od davnina do 1918. u izdanju izdavacke kuce Dabar (manastir u Dobrunskoj Rjeci), nisam je jos pronaso da pogledam dali je autor ispravio gresku koja se omakla popu Stjepu Trifkovicu u radu Visegradski Stari Vlah. Sretene javi mi se na [email protected], uputicu te na ljude koje sam upoznao i koji znaju lozu Jevtica iz Vardista.