Poreklo prezimena Jevtić

18. februar 2012.

komentara: 97

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JEVTIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj)

Ogranak su Vulovića, a kada su se od njih odvojili, ne zna se. Kazuju da su im najbliži Šobići.

Neđeljko Jevtić, učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, poginuo je u čuvenoj Mojkovačkoj bici 1916. godine, kao borac Uskočkog bataljona.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (97)

Odgovorite

97 komentara

  1. Familije-prezimena Jevtić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drbonjakovića „Kosmaj“.

    -Vlaška
    -Drlupe
    -Liosvić
    -Popović
    -Rožanci

    • Irena Jevtic Sirkovic

      Moja porodica je iz Lisovića opština Barajevo, krsna slava sv, Alimpije, znamo da je prvi Jevtić Vukajlo došao u Lisović iz sela Dubnica opstina Kosjerić. Po predanjima mojih predaka imam informaciju da su Vukajlova braća ostala u Dubnici. Zanima me da li ima tamo Jevtića još

  2. Jelena Jevtić

    Koliko vidim ovde nisu spominjanji Jevtići iz Debrca, Nikoljdan slave?

    Na žalost to je jedino što znam…

  3. LANA

    Jel neko zna nesto o porodici Jevtic iz Koceljeva da mi kaze?

  4. Nebojša Novaković

    Jevtića je bilo u selu Brdarica (opština Koceljeva), okrug mačvanski.

    Stanovali su u Gligorića Mali. Jevtići su u Brdaricu došli iz kolubarskog okruga, tačnije iz Vragočanice, pre 100 godina. Ima ih 10 kuća, a zovu se i “Vragočani”, po mestu porekla.

    Vladisavljev deda Nikola i njegov brat Jevta došli posle isterivanja Turaka. Vladisavljev otac Jovan donesen u kolevci, umro 1915.

    Slava – Sv. Nikola.

    Izvor: “Šabačka Posavina i Pocerina“ Vojislav S. Radovanović

  5. Familije-prezimena Jevtić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Ramnovo
    -Majur
    -Vrba
    -Crnča
    -Gornji Račnik
    -Bagrdan
    -Lovci
    -Miloševo
    -Međureče
    -Lanište

  6. Jovanka

    Da li neko može nešto da mi kaže o Jevtićima koji slave Srđevdan. Pradeda mi je prizetko u porodicu Petković iz Ćićevca, a po priči bi trebalo da je on iz sela Botunja kruševačka opština ali nismo 100% sigurni. I njegova slava je sv. Srđ, a mi slavimo Nikoljdan slavu prababe. On se prizetio i pošto je moja prababa bila iz ugledne jako bogate porodice on je uzeo i njeno prezime i slavu. Mom deki je u Indeksu na fakultetu stajalo Petković sve do vojske kada je morao da promeni u očevo prezime. Baš me zanima odakle su došli. Pozdrav

    • Milan

      Pozdrav.Rodom sam iz Bajine Baste i mi slavimo Srdjevdan,a pradeda mi je takodje iz Bajine Baste zaseok Visesava. Sve najbolje 🙂

  7. Familije-prezimena Jevtić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Donje Jarušice
    -Badnjevac
    -Botunj
    -Čumić
    -Guberevac
    -Gradac

  8. Sreten

    Moj deda Sreten Jevtić,po kome sam i ja dobio ime je iz Vardišta gde i danas žive dve kuće Jevtića.Jedni slave Sv.Nikolu,što je
    i slava moje porodice,a drugi Sv.Jovana. Moj deda se iz Vardišta odselio u Srbiju,u B.Baštu,a onda konačno u Užice,gde je i umro 1943.Ne znam odakle su došli u Vardište,a tamo nisam našao podatke u Crkvi u susednom Dobrunu jer je crkva zapaljena od Nemaca u drugom sv,ratu.

    • Nebojša Novaković

      Koliko vidim, u pitanju su Jevtići iz okoline Višegrada?

      U Staniševcu (Višegrad) je bilo Jevtića. Staniševac se nalazi veoma blizu Dobruna i Vardišta.

      Staniševac:
      http://mapcarta.com/18725764

      Donje Vardište:
      http://www.maplandia.com/bosnia-and-herzegovina/republika-srpska/donje-vardiste/

      Zabeleženo je početkom 20. veka 5 kuća Jevtića u Staniševcu. Na mestu ovog sela, priča se, nekad su bili stanovi manastira Dobruna. Kada je manastirsko imanje “razgrabljeno”, age i begovi su ga sami radili, ili su ga davali pod “hak”. Tek kasnije su se ovde naselili kmetovi.

      Prvi su kmetovi bila dva brata Šimšića iz Stoca. Oni su prodali svoje zmelje, u Stocu na Zagvožđu, begovima Čengićima i Dizdarevićima i došli na aginsku zemlju. Jedan od njih je prešao na Kovanušu i od njih je pet kuća Jevtića, koji su tako prozvani po dedi Jevti. Od drugog su Šimšići na Staniševcu.

      Slave kao i njihovi rođaci u Stocu, Sv. Jovana.

      Misli se na Stolac kraj Višegrada. Dakle, Jevtići potiču od starosedelačke porodice Šimšić iz okoline Višegrada. Slava Sv. Jovan.

      • Karađorđe

        Nebojša,da li se zna nešto više o daljem porijeklu Jevtića i Šimšića iz Višegrada,da li su doseljeni odnekud ili su na ovim prostorima veoma dugo?

  9. LANA

    Nebojsa vidim da dosta znas o Jevticima.
    Pa me zanima da li poznajes kucu deda Desimira Jevtica i baba Ruze iz Koceljeva?

  10. Lazar

    Sretene, ja takodje vodim poreklo iz Vardista. Majka mi je iz dela Vardista koji se zove Oplave. Tus su Jevtici u Vardistu i slave svi Nikoljdan. Po onom sto ja znam tamo je jos uvek, Bogu hvala, u nekoliko domacinstava.
    Prema Sematizmu mitropolije dabrobosanske koji ces pronaci na ovom sajtu (link https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit) jos iz 1882. godine pronacices podatak da je vec tada Vardiste imalo 56 kuca sa 432 duse, takodje ovde ces naci i da u parohiji Dobrun (kojoj je Vardiste pripadalo) pominju se Je(f)vtici koji slave Nikoljdan. U knjizi Visegradski Stari Vlah nazalost jedino selo za koje nije dat popis familija i poreklo je Vardiste i ako se kaze da je to jedna od cetiri opstine u Starom Vlahu kojoj pripada i gore pomenuti Stanisevac. U novije vreme, izvesni Savic je objavio knjigu Visegrad od davnina do 1918. u izdanju izdavacke kuce Dabar (manastir u Dobrunskoj Rjeci), nisam je jos pronaso da pogledam dali je autor ispravio gresku koja se omakla popu Stjepu Trifkovicu u radu Visegradski Stari Vlah. Sretene javi mi se na [email protected], uputicu te na ljude koje sam upoznao i koji znaju lozu Jevtica iz Vardista.