Poreklo prezimena Jevtić

18. februar 2012.

komentara: 96

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JEVTIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj)

Ogranak su Vulovića, a kada su se od njih odvojili, ne zna se. Kazuju da su im najbliži Šobići.

Neđeljko Jevtić, učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, poginuo je u čuvenoj Mojkovačkoj bici 1916. godine, kao borac Uskočkog bataljona.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (96)

Odgovorite

96 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Jevtići

    Jevtići (Srbi) žive u Opličićima (Čapljina). Dedijer piše kako je “Jevtić došao prije 70 godina sa Živnja (Ljubinje), pobjegao sa djevojkom, koju mu nijesu dali uzeti”. Jevtića ima u Stocu. U spisku vlaških plemena nalazimo ime porodice Jevtić kao pripadnike plemena Rudinjani, međutim, Jevtići se, u istom spisku, pojavljuju i kao pripadnici plemena Drobnjaci.
    Porodično predanje kaže, da je Jevto Jevtić stigao u Dubrave prije 1828. godine kada je rođen Todor, najstariji sin Jevtin. Vladimir Jevtić bio je neurohirurg, a sestra mu Vasiljka doktorica u Beogradu, poslije Drugog svjetskog rata. Velimir Jevtić je bio pilot, u Kraljevini Jugoslaviji. On je avionom otišao u Englesku (London), a poslije u Kanadu.

    (Predanje je ispričao Jevto Jevtić iz Stoca.)

  2. jovandeka

    Vojislave,meni je zanimljivo da u okolini Dobruna postoji selo Stolac,tu takođe ima Jevtića slava Jovanjdan,isti naziv mjesta,isto prezime,a većina Srba vuče porijeklo upravo iz Hercegovine,možda postoji neka veza??

  3. Slobo

    Pozdrav
    Zna li iko o porodici Jevtic iz Modrice (Republika Srpska), zive sad u selu Koprivna? Slava je Djurdjevdan. Po prenesenoj prici staroga dede, ziveli su u okrugu beograda za vrijeme turaka. Posto su mu turci hteli da uzmu devojku za prvu bracnu noc, on je ubio glavnog turcina iz puske (Krdzalinke) i tokom bezanja nazvali su njega i zenu “Krdze”. Kad su dosli u Modricu, zapravo u malu rijeku (Koprivna), zvali su ih svi “Bijelogradlic” jer su dosli bili iz Beograda. Tu su i danas dan ostali u selu Koprivna. otac od mog dede se zvao Bozo Jevtic.

  4. Jevtic

    Poštovanje. Da li mozete da mi kazete nesto o familiji Jevtic iz Jakovlja sela kod Aleksinca. Slav Sv. Luka.

  5. Vojislav Ananić

    JEVTIĆ (p), u Opličićima (Čapljina). U Opličiće je “Jevtić (Kenjić) došao prije 70 godina sa Žrvnja” (Ljubinje). Pobjegao je sa nekom djevojkom “koju mu nisu dali uzeti”. Krajem 19. vijeka u Opličićima ih je bilo dvije kuće. Slave Jovanjdan (59:254). Jevtića (ili Jeftića) ima i u Popratima kod Stoca.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Ivan

    Postovani, zanima me da li neko zna gde mogu pronaci nesto vise o familiji Jevtic, iz Pocerine, selo Krivaja, krsna slava je Sveti apostol Toma? Hvala unapred!

  7. Slavko Jevtić

    Interesuje me poreklo tj odakle su došli Jevtići iz Sela Tečić kod Jagodine.

  8. Slavko Jevtić

    zaboravio sam da napomenem da Jevtići iz Tečića slave sv.Nikolu

  9. Filip Jevtić

    Pozdrav. Moji su iz mesta Prnjavor ( Banjaluka ), slavimo slavu Časne verige Sv. Petra Apostola. Da li iko zna o tome nešto? Bar 5 kolena unazad su bili na istom mestu. Konkretno mesto je selo Čorle. Pozdrav.

    • Radojka

      I moji su iz okoline Prnjavora, selo Otpočivaljke. Slava nam je ista. Davno su došli u Vojvodinu, tako da ni ja ne znam ništa.

  10. Milan

    Ja sam iz sela Prova kod Sapca prezivam se JEVTIC nista neznam o svom poreklu deda je ranjen u 2 svetskom ratu umro 1982 nisam ga upoznao on je rodjen 1927 u Provu . Slavimo svetog vasiliju velikog ,srpsku novu godinu