Порекло презимена Јевтић

18. фебруар 2012.

коментара: 96

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈЕВТИЋИ

(живе у Горњој Бијелој)

Огранак су Вуловића, а када су се од њих одвојили, не зна се. Казују да су им најближи Шобићи.

Неђељко Јевтић, учесник балканских и Првог свјетског рата, погинуо је у чувеној Мојковачкој бици 1916. године, као борац Ускочког батаљона.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (96)

Одговорите

96 коментара

  1. Војислав Ананић

    Јевтићи

    Јевтићи (Срби) живе у Опличићима (Чапљина). Дедијер пише како је “Јевтић дошао прије 70 година са Живња (Љубиње), побјегао са дјевојком, коју му нијесу дали узети”. Јевтића има у Стоцу. У списку влашких племена налазимо име породице Јевтић као припаднике племена Рудињани, међутим, Јевтићи се, у истом списку, појављују и као припадници племена Дробњаци.
    Породично предање каже, да је Јевто Јевтић стигао у Дубраве прије 1828. године када је рођен Тодор, најстарији син Јевтин. Владимир Јевтић био је неурохирург, а сестра му Васиљка докторица у Београду, послије Другог свјетског рата. Велимир Јевтић је био пилот, у Краљевини Југославији. Он је авионом отишао у Енглеску (Лондон), а послије у Канаду.

    (Предање је испричао Јевто Јевтић из Стоца.)

  2. jovandeka

    Војиславе,мени је занимљиво да у околини Добруна постоји село Столац,ту такође има Јевтића слава Јовањдан,исти назив мјеста,исто презиме,а већина Срба вуче поријекло управо из Херцеговине,можда постоји нека веза??

  3. Slobo

    Pozdrav
    Zna li iko o porodici Jevtic iz Modrice (Republika Srpska), zive sad u selu Koprivna? Slava je Djurdjevdan. Po prenesenoj prici staroga dede, ziveli su u okrugu beograda za vrijeme turaka. Posto su mu turci hteli da uzmu devojku za prvu bracnu noc, on je ubio glavnog turcina iz puske (Krdzalinke) i tokom bezanja nazvali su njega i zenu “Krdze”. Kad su dosli u Modricu, zapravo u malu rijeku (Koprivna), zvali su ih svi “Bijelogradlic” jer su dosli bili iz Beograda. Tu su i danas dan ostali u selu Koprivna. otac od mog dede se zvao Bozo Jevtic.

  4. Jevtic

    Poštovanje. Da li mozete da mi kazete nesto o familiji Jevtic iz Jakovlja sela kod Aleksinca. Slav Sv. Luka.

  5. Војислав Ананић

    ЈЕВТИЋ (п), у Опличићима (Чапљина). У Опличиће је “Јевтић (Кењић) дошао прије 70 година са Жрвња” (Љубиње). Побјегао је са неком дјевојком “коју му нису дали узети”. Крајем 19. вијека у Опличићима их је било двије куће. Славе Јовањдан (59:254). Јевтића (или Јефтића) има и у Попратима код Стоца.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  6. Ivan

    Postovani, zanima me da li neko zna gde mogu pronaci nesto vise o familiji Jevtic, iz Pocerine, selo Krivaja, krsna slava je Sveti apostol Toma? Hvala unapred!

  7. Славко Јевтић

    Интересује ме порекло тј одакле су дошли Јевтићи из Села Течић код Јагодине.

  8. Славко Јевтић

    заборавио сам да напоменем да Јевтићи из Течића славе св.Николу

  9. Filip Jevtić

    Pozdrav. Moji su iz mesta Prnjavor ( Banjaluka ), slavimo slavu Časne verige Sv. Petra Apostola. Da li iko zna o tome nešto? Bar 5 kolena unazad su bili na istom mestu. Konkretno mesto je selo Čorle. Pozdrav.

  10. Milan

    Ja sam iz sela Prova kod Sapca prezivam se JEVTIC nista neznam o svom poreklu deda je ranjen u 2 svetskom ratu umro 1982 nisam ga upoznao on je rodjen 1927 u Provu . Slavimo svetog vasiliju velikog ,srpsku novu godinu