Порекло презимена Ивковић

18. фебруар 2012.

коментара: 143

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (143)

Одговорите

143 коментара

  1. Vladimir

    Ja sam poreklom iz Gorskog Kotara iz Srpskih Moravica i slavim Svetog Ignjatiju. Pokojni deda Ilija je nešto istraživao i došao je do najstarijeg pretka Radeta koji se doselio iz Hercegovine. Pozdrav za Vojislava i sve ostale Ivkoviće.

  2. Сара

    Поздрав Ивковићима широм света! Мој деда је Војислав Ивковић, његов отац Данило,а деда Живота и он је уједно најстарији предак Ивковића кога знам. Ми живимо у Лапову и околини. Звали су нас Курјаци. Ако имате неких информација, молим вас

  3. Сара

    да одговорите. Славимо Св.Стевана, а колико знам Ивковићи су потекли од Стојкића, који су се населили у Лапову негде током сеобе, око 1690. Хвала вам и још једном свако добро сви Ивковићима!

  4. Село Рубрибеза крај Лајковца. Пре једног века смо се доселили из Невесиња. Задњи нађени преци Ђенадија и Стјепан Ивковић.

  5. Vladislav Ivković

    Cao ljudi, pozdrav se sve Ivkoviće.. Samo da kazem da smo mi Ivković iz Bora, većina iz poreklom iz Medvedje, a pre toga sa Nevesinja i ne znam tacno odakle, posto nazalost nisam imao prilike da upoznam mog pradedu Jovana Ivkovića koji je imao 6 sina i 7 cerke, i koji je umro 85’te. Inace je cesto pominjao da je poreklom sa Nevesinja inace je prosao Solunski front, kao mladic i tu izgubio brata umro je u 92g u Boru. Slava je bar nasoj prorodici “Vavedenje”. Veliki pozdrav za sve rodjake!

  6. Milan Ivkovic

    Dragi moji prezimenjaci i rodjacj ja sam poreklom iz Hrvatske selo Lipovo polje opstina Gospic. U selu je nekad zivelo 5 porodica Ivkovica od kojih jos u dve kuce zivi moja majka i komsija. Mislim da smo svi nastali od istog pretka jer slavimo istu slavu – svetog Georgija Maj 06. Ja znam imena dede i pradede, Mile i pradeda Marko. Nemam ideju kad su doselili ali pretpostavljam da su Hercegovci jer po govoru smo vrlo slicni, specificni izrazi i naglasak. Ja zivim u Kanadi i sreo sam neke od prezimenjaka, lep je to osecaj.
    Veliki pozdrav za sve Ivkovice ma gde da smo!

    • Darko Ivkovic

      Pozdrav moji Ivkovici, Pozdrav iz Portlanda Oregon, mi smo rodom iz Konjica tacnije selo Bjelovcina,,slavimo Nikoljdan, po mom saznaju mi smo dosli iz sela Donji Drezanj kod Nevesinja, najstariji Ivkovici koji se mi sjecamo su bili Scepo Obren i Jovo Ivkovic, ako neko vise zna nesto o tom bilo bi mi drago cuti, Veliki pozdrav svim Ivkovicima sirom svijeta !!!

      Darko

      • Владан Ивковић

        Дарко,
        Било би добро да тестираш ДНК, да се употпуњује слика о заједничком поријеклу.
        За нас који живимо у Америци то није толико скупо.
        Ево ти линк https://www.familytreedna.com/products.aspx
        Ја сам радио y-dna на 37 маркера, а ти ако хоћеш да платиш, можеш и на већем броју маркера. Кад добијеш резултате, пошаљеш овима на Српском ДНК пројекту и они те уврсте у табелу http://dnk.poreklo.rs/naslovna/
        Поздрав.

      • jadranka radenkovic

        Zdravo rode i moji su iz Dreznja djed Lazar a otac Veljko. Pozdrav

  7. Milka

    Ja sam rodom iz Like opština Gospić ,selo Lipovo Polje.Prezime Ivković i to su bile samo 4 kuće Ivkovića.Priča se da smo se doselili iz Hercegovine ,nekad davno.Inače se slavi Djurdjevdan u selu tj.to prezime slavi Djurdjevdan.
    Podrav

  8. Natasa Smiljka

    Pozdrav moji Ivkovic…..Ja sam Natasa Ivkovic,moja majka je Smilka Ivkovic a njen otac je Stevan Ivkovic on je rodjen 1906 a preminuo je 1986,njegov otac se zvao Ljubomir Ivkovic i vodio je poreklo iz Sapca,,…Imao je jednu sestru i tri brata doticni pradeda ali njihova imena ja neznam ni moj deda nije znao tacno…jedinu informaciju koju imamo je da su pobegli iz Sapca zato sto su ubili turcina koji je trebao da ozeni njihovu sestru i moj prandeda se doselio u Negoslavce kod Vukovara a ostali gde su zavrsili ni dan danas nam nije poznato…..Inace krsna slava im je bila Sveti jovan…..

  9. Milos

    Pozdrav svim Ivkovicima..Ja sam iz Vrcina mesto kod Beograda, moji su se doselili u Vrcin 1824 iz Mesta Bavaniste kod Panceva jedni su otisli u Umacre,a drugi u Vrcin..Ivan Ivkovic Trgovac i ortak sa ljudima iz obliznjih mesta Guberevac, Stojnik i nemenikuce dosao u Vrcin 1824 godine.Ivan je imao ugled u Vrcinu i bio je potpisnik molbe Knez Mihailu u ime celog sela da se ne proda Alija Godanj.Ivan je imao brata Milana,Ivan imao dva sina Stanoja i Radoja, Milan sina Djuradj.Posle se spominje Djuradj imao sina Zivka,Stepana i Stevama i cerku Milicu, Radoje je imao tri sina Miloje, Milovan i Marko, Stanoje se ne spominje dalje dal je ostao u selu i vec nista nema o njemu…Danas ima 9 kuca u Vrcinu Ivkovic..Neka mi se neko javi koje iz Bavanista ili zna odakle smo dosli u Bavaniste i sta i kako..mail je [email protected]

  10. Miroslav B Mladenovic Mirac

    недавно сам имао прилике да разговарам са једним из рода од пет брата који су из село Млачиште(Црна трава) се после 1878.године(ослобођења од турака-напуштања АРБАНАСА пусторечки крај) заселили Пусту Реку(Бојничка села и медвеђу).-4 брата се доселила у <Стублу. Тај саговорник је из пријатељског новог родослова и има презиме Ивановић, а рече да има још презиме Јанковић и Ивковић. Један од тих браћа је остао у власотиначком крају. Стварно у селима изнад Власотинца(а има и насељеника у Власотинце) ИВКОВИЋИ.
    Наравно да су ти досељеници из црнотравског села млачиште побегли од тешког рада на рудокопу у Самокову(Козарници) код Црне Траве и в ти рудари су дошли:једни са Копаоника а други из Кратова. Међу њима је било Срба, Црногораца, Саса, македонаца и других националности-па и Мађара.
    Што се тиче презимена ИВКОВИЋА носе презиме по ИВКУ, а на основу наведених имена у предходном коментару МИЛОША из Врчина, сва имена су ЦРНОГОРСКА; што са сигурношћу на основу личног искуства са именима могу устврдити да су пореклом ЦРНОГОРЦИ-али да ли са Копаоника, јужне Србије. Космета или Црне Горе, то се може утврдити да се каже крсна слава и старо кумство. Овде ми начин писања изгледа "преписивачки" из неког ИСТОРИСКОГ АРХИВА, јер Милош не наводи своју годину рођенја ни оца ни деде, него неко ДАЛЕКО потомство порекла, што се може посумљати у ПРЕПИСИВАЊЕ података из меке давне кнјиге од којих нема вајде ако се не крене од личног садашнјег рода и породода.
    Но, ако мгрешим, барем сам покупао да помогнем и дам нека упутства Милошу да пронађе своје ПОРЕКЛО.

    • Milos

      Pa i jeste prepiska koju imamo o nasem porodicnom stablu…a inace nastavlaja se dalje loza od stalih sinova sinovi itd pa do mene i svi smo ostali gde smo u Vrcinu..nekapiram sta ce mi sadasnjost po tom ne mogu nista da otkrijhem..meni treba proslost tj doseljenje u bavaniste..to me insteresuje? ako moze neko da pomogne..ne da pametuje

    • Milos

      Ako te sta interesuje imam i sudska dokumenta stara preko 100 godina..imam dosta dokaza da jesmo dosli u Vrcin preko 150 godina al nemam podatke od pre toga tj od dolaska u Vrcin…