Порекло презимена Ивковић

18. фебруар 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Nenad Karic

    Ивковић, Ваљево,село Гола Глава…

  2. Можете ли ме упутити на који начин могу саѕнати порекло преѕимена Ивковић, иначе мој чукун-чукун деда који се са ѕбегом као петогодишњак доселио блиѕу Бугарске границе у Сурдуличкој Општини, око1835 год, бежећи од турске освете јер му је отац био хајдук.Касније су се у том крају мењала преѕимена.Хвала

    • Arsen… dobar dan Ja sam iz makedonije moji deda je za vreme rata bili oterani u Stojakovo,Makedonije 3km Grcke granice do.Gevgelija… On je rdjzen Surdulica,a njegov deda su ziveli u surdulici bio je Oficir na Bugarskoj Granici i tamo je bio ubijen od Bugare

  3. Моја лоза Ивковића је из села Пожарнице испод Мајевице, 6 километара источно од Тузле. Ивковићи су у Пожарници, тачније њеном засеоку Вис, и оближњим Чакловићима, живјели до 1992. године, када су, као и читаво село, протјерани. Предање о породичном поријеклу које је мени пренио стриц Вићентије Мико Ивковић иде овако:
    Пожарнички Ивковићи воде поријекло од два брата (Васиљ и Стојан) која су дошла из села Доњи Дрежањ код Невесиња тридесетих година 19. вијека. Четврти брат (Јован?) наставио је пут и обрео се у околини Бијељине, гдје његови потомци и данас живе, првенствено у селу Дворовима. Од њих потиче Бранислав Ивковић, некадашњи српски политичар. Имали су и сестру, коју су, наводно, отели од Турака убивши бега који ју је одвео, и због које су се морали селити. Шта је с њом било по доласку на Мајевицу, не зна се.
    Подмајевички Ивковићи су до 1992. живјели у пет огранака у селима Чакловићи и Пожарница, а потицала су од четири Васиљева сина (или унука), Илије, Благоја, Томе и Миће, те Стојанове лозе, која је Ивковић по презимену, али је у роду с осталим Ивковићима по женској линији јер је њихов предак оженио Стојанову ћерку или унуку која није имала браће, узео презиме, али задржао своју славу, нисам сигуран коју. Слава Ивковића, осим Стојановог огранка, је Никољдан.
    По предању, Ивковићи су у Невесиње дошли са билећке Рудине, гдје Српски етнографски зборник за њих каже да живе ”одувијек” и да је сав простор од Билеће до Автовца прије Турака био њихов. Звали су их и Желудима. У селима Бијела Рудина и Мека Груда их још има. Први који се помиње у Дубровачком архиву је био Радич Ивковић из 1435., а предање каже да на Бијелој Рудини постоји гроб Ивеље Ивковића који се вратио жив с Косова. (Вјероватно у војсци билећког војводе Влатка Вуковића).
    Постоји и предање да су се у Херцеговину доселили из Тесалије у 11. вијеку.
    На Вису Пожарнице је кућа Ивковића до јуна 1992. било двадесетак, с тим што је још двадесетак породица живјело у Тузли и њеним предграђима. Данас подмајевичких Ивковића највише има у Бијељини, али и по Србији, Сјеверној Америци, Аустралији и Западној Европи.
    Стриц мога дједа је био Стојан Ивковић, члан Младе Босне и солунац, пуковник Краљевске војске, убијен од стране комуниста 1943. године у Боки Которској, као цивил. Потомци његова четири сина живе у Србији, у Београду и Суботици.

    Ово су моја сазнања, а било би добро ако би неко могао да их допуни или исправи.

    • taatjana

      postovani Vladane rodjace ! Sve sto si napisao je tacno to mi je isto pricao moj pokojni otac, Aleksandar Ivkovic -advokat iz Beograda. Njegov otac, znaci moj deda je bio Stojan Ivkovic o kome si pisao ! Pokojni stojan je imao 4 sina Aleksandra (+2010) , Slavka (83), Brana (+2011) i Ivica (+1990)- ziveo u Kotoru. Pozdravlja te Tatjana Ivkovic Ignjatovic i pozdravi sve rodjake i svako dobro ti zelim !

      • Vladan Ivkovic

        Татјана, баш ми је драго што си се јавила.
        Ја сам познавао, тј. упознао, Бранка, који је долазио у Пожарницу док је мој дјед још био жив, значи до 1987. Био сам мали, али га се сјећам. Осталу браћу му знам по имену, али их нисам упознао. Мој дјед је Васо, син Стојановог најстаријег брата Вићентија – Мике. Умро је, као што рекох, 1987. Из те генерације нема више живих, колико ја знам. У Пожарници још живи раније поменути Вићентије Мико Ивковић, који носи име по дједу, Стојановом брату. Има 85 година.
        Волио бих да сазнам више о Стојановим потомцима. Моја и-мејл адреса је [email protected]. Поздрав.

        • Pozdrav svima, ja sam Mirko Ivkovic iz Valjeva od oca Milana, moj deda se zove Dusan rodom iz Tuzle, a njegov otac Lazar. Pradeda Lazar je iz Caklovica. Moj deda je 60ih dosao u Osecinu kod Valjeva. Otac mi je pricao o nasoj lozi i veoma mi je drago sto sam uspeo da potvrdim i dopunim njegova saznanja sa vasim Vladane sve najbolje i hvala na svemu.

          • Vladan Ivkovic

            Мирко, драго ми је што си се јавио и што сам сазнао да има подмајевичких Ивковића и у Ваљеву, тј. Осечини. Ја Ивковиће из Чакловића слабо познајем, једноставно, био сам млад кад је рат почео, а народ се разишао на све стране. Али смо рођаци, то знам, и мислим да је веза онаква какву сам горе описао. И за Лазара Ивковића сам чуо.
            Тек сад сам примијетио да сам горе направио грешку и рекао ”четврти” умјесто ”трећи” брат, али мислим да је јасно из контекста о чему се ради.
            Ако имаш неке родословске појединости, молим те, објави их овдје у било којој количини. Важно је подијелити такве податке.
            Пуно поздрава и теби.

            • Mirko

              Ne bih ti mogao reci jos puno toga osim da nam je krsna slava Nikoljdan, dosao sam do saznanja koje ne mogu potvrditi, a to je da su Ivkovici u davna vremena bili moreplovci. Sto se tice rodoslova morao bih detaljnije sa ocem razgovarati i utvrditi neke cinjenice pa cu se javiti ovde. Svako dobro.

            • radoslav ivkovic

              Rodjaci
              Ja sam iz Donjeg Dreznja a zivim 20 god.u Torontu – Canada. Vidim da pripadamo velikoj I staroj srpskoj porodici. Imam mnogo lijepih istinitih prica o nama koje sam cuo od djedova o istoriji nase porodice. Bili smo veoma vazan faktor kraja u kome smo bili – pojedinci su mijenjali vjeru ali nisu zaboravljali ko su.
              Istina je da smo iz Tesalije u Grckoj te da smo preko Kosova, Sjevera Albanije – u stvari okoline Skadra – dosli u Bilecu, a poslije Gacko, Stolac pa Nevesinje, a odatle u Kordun, Dalmaciju, Tuzlu, Srbiju, Crnu Goru, Backu, Banat…
              Nasa prva slava je bila Jovandan, poslije Jovandan I prisluga Nikoljdan I na kraju vecina Nikoljdan. Mi znamo da su neki uzimali I druge slave: Djurdjevdan, Djurdjic…
              Za sve ove seobe iz Nevesinja u Dreznju znamo iz prica koje su se prenosile s’koljena na koljeno, uglavnom od starijih…
              U Nevesinju takodje po nasem predanju ima vise srpskih porodica koje su porijeklom od Ivkovica, a koje je Austrija zavela po nadimcima domacina u vrijeme prvog popisa : Covile u gradu, Frzovici u selu Biogradu Ivanovici u selu Udreznju Ivanisevici u selu Bezdjedje, Pijunlija u selu Lakat I muslimanska porodica Kajan selo Sopilja. Izvorno prezime su zadrzali u selu Donji Drezanj Odzak Grabovica, Zalom. Od nas ima velika porodica Ivkovica muslimana u Jablanici, a stari su pricali da je velika – u stvari najvisa muslimanska porodica u Bosni Rizvanbegovici takodje porijeklom od Ivkovica – to cak Vuk Draskovi spominje u jednoj od njgovih knjiga…
              Za sada toliko… Ja sam imao srecu da je moj djed Acim zivio sa nama u domacinstvu te da me darivao njegovim pricama o nasoj porodici. Ja imam dva sina koji su veoma privrzeni Hercegovini I Dreznju, a plan mi je I da se vrlo brzo – za godinu dvije vratim tamo po onoj: Svugdje podji, kuci dodji, posto zelim da I mojoj djeci omogucim da znaju ko su, odakle su I gdje pripadaju
              Puno vas sve pozdravljmo Snezana, Milan, Dragisa I ja Rade Petrov Ivkovic

            • Радославе,
              да ли сте размишљали о ДНК анализи прапорекла ваших Ивковића?

    • Marko

      Pozdrav iz Donjeg Dreznja. Sve si dobro srocio. U selu DONJI DREZANJ jos u 10 kuca ima zivota, ali omladina je otisla. Za 50 godina ovde nece biti zive duse

      • Mirko Mirdzan

        Postovanje svima, ako se uzme u obzir cinjenica da smo se doselili iz Tesalije na Balkan u tom vremenu, znacilo bi da smo pobeli u poslednjem trenutku kada su turci osvojili Tesaliju, znaci Tursko-Grcki rat, Tesalija je konstantno imala probleme, verovatno je nekome pao mrak na oci i odselio se na sever.

        Ovo sam nasao na Vikipediji,

        Током византијског периода била је засебна област и трпела је сталне упаде варвара. Након освајања Константинопоља од стране Латина област је подељена у феуде којима су владали племићи. Тек 1230. године ослобађа је Теодор, владар Епира. Тесалију су 1309. године заузели и опустошили Каталонци, а касније и Албанци. У 14. веку постаје српска провинција. Од 14. века Турци су безуспешно покушавали да је освоје, да би у томе коначно успели тек 1420. године.

    • jovana

      Pozdrav.
      Ivkovica ima u Stepojevcu, deda, Rajko se doselio iz Tuzle, kasnije i njegova braca, Risto, Cvijetin, Mico, Dusko, neki su ostajali ovde neki nisu. Kliko ja znam bilo ih je ukupno desetoro, cini mi se 4 sestre od Majke Ivanke i oca Lazara Ivkovica.
      Slava je Sveti Nikola.
      Rodbina za koju znam rasprostranjena je po Hrvatskoj, Bosni, Nemackoj, Austriji, cak i Australiji.

      Ne znam dalje nista, a volela bih, ako vam je poznato dalje poreklo bilo bi mi drago da me kontaktirate, hvala 🙂

    • jadranka radenkovic

      Verovatno smo rod moj djed je Ivkovic Lazar iz Nevesinja Donji Drezanj. Pozdrav rode

    • Stasa

      Moj suprug je Ivkovic poreklom iz Donjeg Dreznja..Interesantno je da se pokazalo da Ivkovici kao i svi hercegovacki Sarenci imaju na Y hromozomu haplogrupu R1a koja ukazuje na poreklo s juznog Baltika, a rec Zelud vuce koren iz protobaltoslovenskog jezika i znaci hrastov zir. Sve mislim da je Zelud bilo prehriscansko prezime Ivkovica.

    • Dejan

      Postovani ,ovako… Majka mog oca a i njen brat Obren Ivkovic su iz Donjeg Dreznja e sad? Pozdrav

    • Драган

      Потомака вашег ђеда-стрица Стојана живе и у Котору, а Стојан је убијен у Радовићима у Општини Тиват. Супруга му је била Илинка Барбић од оца Ива и доживјела је дубоку старост у Котору. Наследнике знам па ћу бити слободан да их упознам са вашим текстом ако већ не знају.
      Свако добро вам желим

  4. estavella

    Vladane, ono sto znamo za Ivkovice iz Valjevskog sela Gola Glava je da su rodom iz Hercegovine (to se uvek tako govorilo).U Etnografskom zborniku govori se o Osatu u Hercegovini,dok sam ja dubljim istrazivanjem dosao do podataka da je u Osatu Nevesinju)bas Dreznje(nisam znao da li je Donje ili Gornje)ustvari starina mojih Ivkovica. E,sad niko ne zna tacno kad su se selili ka Valjevu ali u zborniku pise da je to bilo u 2 polovini 18.veka. U Turskim tefterima iz 1831. umesto kuce sa svim muskim clanovima navode se samo imena nekoliko Ivkovica. Ivka,Stanimira i Jevte i predpostavlja se da su bas oni ili njihovi ocevi m] dosli iz Dreznja oko 1800 godine, malo pre ili malo kasnije.

  5. Било би добро проучити имена у црквеним књигама у невесињским селима и видјети која се понављају у одсељеним лозама. У мојој грани се понављају имена Васиљ-Васо, Илија, Благоје, Петар, Стојан, Јован. Ако нађем лозу у Невесињу која прије 1830. има слична имена, то би било добро полазиште.
    Ристо Милићевић у ”Херцеговачким презименима” пише да Ивковића у Херцеговини има у Бијелој Рудини код Билеће, Дрежњу, Биограду и Удрежњу код Невесиња, Малој Грачаници код Гацка и Дабру код Стоца. Даље каже: ”У Бијелој Рудини убрајају се међу најстарије породице и ту живе од ‘памтивијека.’ У Дријежњу их такође убрајају међу најстарије становнике села. Причају да су старином из Тесалије, одакле су доселили у Бијелу Рудину ‘за вријеме српског кнеза Часлава.’ Из Бијеле Рудине су прежли у Дрежањ око 1700. године због ‘зулума Ченгића са Загорја.’ Славе Никољдан. На подручју Дабра Ивковића има у Кутима и Кљенцима. У Куте су доселили из Бежђеђа (Невесиње). ‘Дошао Перо 1872. године на Ћумуријин читлук.’ Славе Јовањдан. У Кљенцима су поријеклом из Удрежња: ‘Јова Лукина од 7 година довела сестра код Луке Грка у Кљенке око 1793. г. Он је имао Сима, а Симо Риста и Тодора.’ Даља им је старина из Бијеле Рудине. Славе Никољдан.”
    О Желудима каже да их има у Бијелој Рудини и Граници код Билеће. ”Народно предање казује да су Желуди поријеклом из Бијеле Рудине. Није познато ко је заснова ово село. Прича се да је у њему од ‘памтивијека’ живјела породица Желуд која има и друго презиме: Ивковић.”

    • Mirko Ivkovic

      Postovanje svima, vec duze verme razmisljam o testu. Zelim da uradim to da bude provereno. Znam provereno da smo iz okruga nevesinja dosli na majevicu i odatle kud’ koji …

    • jadranka radenkovic

      I ja sam od Ivkovica iz Drenja ali moj pokojni tata je pricao da su i Frzovici isto su Ivkovici . Posto su Ivkovici bili hajduci i amilije trpele zulum od Turaka neki su promenili prezime u Frzovice. Pozdrav rode

  6. estavella

    Jesu li sva ova mesta u Osatu ili neka nisu, obzirom da sam ja suzio krug na Osat. Problem je što moji Ivkovići slave od uvek Djurdjic 16.11. ,možda su preuzeli slavu davno sa selidbom mada ne verujem, slava u 90% slučajeva ostaje da se prenosi i ona je uvek merodavna. I još jedna pomoć, crkvene knjige u Nevesinju postoje za koje godine, npr.u okolini Valjeva je sve to za 18. i 19. vek spaljeno i pogubljeno, retke su crkve kao što je Brankovačka zbog prote Mateje u kojima ima sve od 1839. godine. I šta znači iseljene loze, da li u njima piše ko se selio…

  7. Ana

    Dragi ljudi, ja vec godinama pokusavam da saznam nase poreklo.Ja sam od Ivkovica sa Kosova I Metohije ali je moj pokojni deda rodom iz Pozarevca. Jedino sto znam jeste da je deda imao brata koji je ostao u Pozarevcu i ubijen krajem II svetskog rata. Dalje nista ne znam. Dedina majka se zvala Milica. Ako neko ima neku informaciju ili mozda moze nesto da poveze bilo bi mi drago da mi javite. Moja porodica ne zna nista o svojim rodjacima i poreklu.

    • dusan ivkovic

      Ana, moj Pradeda, Milovan Ivkovic je ubijen u selu Kolari pored Smedereva1943 . Prababa mi se zvala Milica. Deda Cedomir. Otac Milovan,.Pradeda Milovan je u Kolare dosan iz Drugovca.pre Drugog Svetskog rata. Deda mi je pricao tkao malom da smo poreklom iz Hercegovine. Krsna Slava nam je Sveti Nikola.

  8. Nikola

    Poreklo sa Peštera ,Aljinoviće ,prađed mi je iz Pavina Polja došao u Aljinoviće i tu se priženio… Toliko znam…