Порекло презимена Ивковић

18. фебруар 2012.

коментара: 143

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (143)

Одговорите

143 коментара

  1. Фамилије-презимена Ивковић, по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари. Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ивковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Миросаљци
    -Барајево
    -Барзиловица
    -Баћеваћ
    -Вранић
    -Гунцате
    -Сакуље
    -Соколово
    -Даросава
    -Прогореоци

    • VLADIMIR IVKOVIC

      Zaboravio si da jednu trecinu čibutkovice cine ivkovici, a cibutkovica se granici sa barzilovicom. Ja sam jedan od njih. Moj pradeda se zvao Vojislav, i sa prvom zenom Natalijom je imao troje dece. Dva sina, mog dedu Dragoslava i njegovog brata Radomira i jednu cerku. Kada je pradeda otisao u nemacko zarobljenistvo 1941 jer su ga nemci zarobili dok je cuvao neku zgradu u vreocima, bio je u uniformi kraljeve vojske, ta njihova sestra se udala u okolini Obrenovca , pa neznamo kako se zove.Moj deda je imao dva sina Tomislava koji je poginuo u 22 godini i mog oca Rada. Ja imam sestru Ivanu.Radomir je imao cerku Milenu koja je umrla u 56 godini, i ima sina milijana. Kad se vratio iz zarobljenistva, pradeda se ozenio sa Vukosavom i dobio sina Dragisu.Poznajem rodjake i pds Radomira i od Dragise, jedino od te sestre sto se udala u okolinu obrenovca nikog ne poznajem. Ako neko od njih prepozna ovo sto sam ja pisao neka napise ovde, voleo bih da ih upoznam. Pozdav od VLADE.

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Ивковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ивковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Миросаљци
    -Барајево
    -Барзиловица
    -Баћеваћ
    -Вранић
    -Гунцате
    -Сакуље
    -Соколово
    -Даросава
    -Прогореоци

    П.С. Претдходни мој коментар (и ово П.С.) избрисати, грешка у наслову.

  3. BELLA

    Да ли неко зна порекло и везу породице Ивковић из Сплита/Бјеловара са осталим Ивковићима? За њих знам да су били православни.

    • Rade Ivkovic

      Mislim da bi bilo veoma dobro ,ako imate neku legend da podijelimo.Smatram da ste dio nase
      velike porodice, mnogo stare I vazne u ovom dijelu Evrope.Ostavio sam DNK naseg starijeg
      sina na portal. Ako imate vas pomoci te meni da pokusam da povezem neke legend, te da
      budemo blizi istini, vezano za ovo prezime I porodicu.MI smo u Hercegovini od 10 ili 11 vijeka..
      Puno pozdrava R
      adoslav P Ivkovic.

  4. Фамилије-презимена Ивковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Корман
    -Марковац
    -Ракинац, Цигани-Роми
    -Лапово, Цигани-Роми.

  5. Aleksa

    Pozdrav svima, moja porodica je iz Smederevske Palanke, i tu smo od oko 1870. od kako se Petar Ivkovic doselio iz okoline Surdulice i Vranja. Petar se ozenio cerkom svog gazde, i ostao u toj kuci u Palanci. Mislim da slavu nije menjao. Inace slavimo Đurđic 16.11. Toliko znam…ukoliko neko zna nesto vise o Ivkovicima oko Surdulice koji slave istu slavu, hvala mu mnogo.

  6. Синиша Ивковић

    Мој отац Миодраг је из села Радљево код Уба. Ту има више породица Ивковић. По његовој причи, а коју му је пренео његов отац, наши преци су се доселили пре двестотинак година из Херцеговине, околина Невесиња. Крсна слава нам је Свети Јован.

    Поздрав свим Ивковићима.

  7. Baja

    Pozdrav svim Ivkovicima sirom sveta.Ima nas i u okolini Loznice,krsna slava nam je 12 oktobra Miholjdan.Od mojih sam slusao da smo poreklom iz Hercegovine i da smo se doselili davno ovde.Po prici prvi je stigao Aleksa Ivkovic kome i dan danas na dan mrtvih(Zadusnice)palimo svece.Kazu da je trgovao stokom i da je bio dosta bogat covek za to vreme,kupio je zemlju u selu Joseva pokraj Loznice gde i danas zivimo ima nas tri kuce.

  8. Владан Ивковић

    Ја сам тестирао ДНК на 37 маркера и испоставило се да припадам хапловрсти R1a, тј. R-M512 Z280 CTS3402-. Немојте ме питати да вам објасним шта то тачно значи.
    То је, условно речено, ”источнословенска” хапловрста јужнобалтичке струје.
    Занимљиво је да су ми, међу досад тестираним, најближи сродници Шаренци-Кресојевићи поријеклом из гатачко-билећког краја, који славе Лазаревдан. Кад кажем најближи сродници, то значи да је велика вјероватноћа да имамо заједничног мушког претка уназад 600-800 година.
    Кад би се тестирало још Ивковића који знају да су поријеклом из Херцеговине, слика би била потпунија.

    • Rade Ivkvoic

      Nas stariji sin zivi u USA Colorado i uradio je DNK. Oni to rade drugacije, ne u znakovima nego u procentima. Dakle, pripadamo haplogroup M17 nastalom prije 12000-19000 god
      u centralnoj Aziji ili juznoj Aziji, tzv Indo-Evropska jezicna grupa naroda.
      Nas DNK u poslednjih 100-10000 god. u procentima izgleda ovako:
      48% Istocno Evropski, predjeli rijeke Dunav, Crnog Mora, Baltickog Mora, rijeke Volge te Uralskih planina, znaci Rusi, Poljaci, Cesi, Slovaci i Nijemci.
      21% Juzno Evropski tj. podrucja Mediterana, Grcko i Rimsko carstvo.
      17% Zapadna i centralna Evropa. Sjeverna Spanija, sjeverna Italija, Francuska, Holandija, Svajcarska, Austrija i NJemacka.
      06% Dijo Mediterana, Crno More i Kaspijsko Jezero.
      05% Ponovo Mediteran (sjeveroistok), Persijski Zaliv, Crveno More i Kaspijsko. Racuna se prije 60000 god. kada se racuna da se izaslo iz Afrike u te predjele Azije.
      03%Jevrejke dijaspore iz Skandinavije.
      Kao i Vladan, ja ne znam sta to znaci. Volio bih da mi neko pomogne da to prevedem na tih 37 znakova, pa da uporedim sa vama.
      Ja sam iz D Dreznja i zivim za sada u Kanadi poslednjh 20 god.
      Puno pozdrava Radoslav P Ivkovic sa porodicom.

      • Владан Ивковић

        Раде,
        Постоје разна тестирања и нису сва валидна, тј. неки само пресипају из шупљег у празно. Група М17 је у другачијој номенклатури група R1a1a, иста она којој ја припадам. Ти проценти, по мом разумијевању генетске генеалогије, нису релевантни, јер се тестира ипсилон хромозом којег имају само мушкарци. Значи, ти га наслиједиш од оца, он од свог, и тако хиљадама година уназад. Утицаји мајчиних, бабиних, прабабиних гена у овом смислу нису битни, јер оне не носе тај хромозом. Ако тестираш генетско поријекло по женској линији, онда се то ради на митохондријској ДНК, и има други систем означавања. Ја то нисам радио.
        Значи, колико ја разумијем, нема никаквих процената, јер си потомак само једног човјека који је све у ипсилон хромозому наслиједио од само једног човјека и тако уназад. Сто посто си једна хаплогупа по очевој линији и сто посто нека друга по мајчиној. Те хаплогупе се гранају због мутација на маркерима ипсилон хромозома који твоје преци носе. Отуда и различите ознаке. Ти проценти су му дати вјероватно да му каже гдје се и у коликој мјери та хаплогрупа распростире.
        Вјеруј да сам лаик и ово што ти причам је оно што сам научио углавном од људи који воде овај вебсајт и Српски ДНК пројекат (http://dnk.poreklo.rs/kontakt-3/)
        Е, њима треба да се обрати твој син са званичним резултатима тестирања. Они ће знати да протумаче, да ти кажу је ли валидно и да те смјесте на одговарајуће мјесто у Српском ДНК пројекту (http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=R1a)
        Све у свему, драго ми је да бар два тестирана, твој син и ја, дијелимо хаплогрупу. Кад упоредимо и бројчане вриједности тих маркера, знаћемо и колико смо генерација отприлике удаљени.
        Поздрав.

  9. jovan ivkovic

    Poz ja sam iz Novog Sada moja familija je iz Prokuplja tj. Otac mi je rodjen u selu Bajcince opstina Dzigolj. Deda mi se zvao Milan, pradeda Sima, cukun deda Tanasije i Navrdeda Ivan i svi su iz tog sela. To je proverena informacija imam kuci tapije koje cuvam i odatle imam te podatke imam i cukun dedinu licnu kartu. Po prici koju sam cuo od oca je da su nasi preci dosli iz Nevesinja pre oko 300 god u Prokuplje preko Crne Gore i Kosova. I Slavimo Sv. Arndjela 21. Novembar

  10. Vojislav Ivkovic

    Pozdrav svim Ivkovicima.Vidim,a i znam da nas ima sirom sveta.Ja zivim u Beogradu a poreklo vodim iz Gorskog Kotara u Hrvatskoj iz sela Ponikve.U selu postoji zaseok IVKOVICI gde i dan danas zive nasi rodjaci.Svi mi slavimo Svetog Ignjatiju. (O2.O1) Nekada je selo pripadalo opstini Gornje Dubrave gde su ziveli stoprocentno Srbi,a pedesetih godina proslog veka sva srpska sela kojih ima dosta u tom kraju su pripojena opstini Ogulin zajedno i sa opstinskim mestom Gornje Dubrave.Inace sva ta sela su od nastanka bila stoprocentno nastanjena Srpskim stanovnistvom sto je i danas slucaj stim sto danas imaju jako malo stanovnika i polako odumiru.
    Inace po pisanju knjige opcina GORNJE DUBRAVE koju je izdao istorijski arhiv Karlovca 1987 godine,Srbi a samim tim i Ivkovici su naselili u te krajeve pre vise od 520 godina kao bezzemljasi i vojnici Austrougarske koji su po potrebi mogli biti mobilisani i stitili bi ausrougarsku od Turaka.Autori knjige su pronasli u Arhivama Beca i Praga priznanice koliko je koja porodica tada placala poreza tako da postoje dokazi i da se ovi podaci mogu smatrati tacnim.Inace u selu Ponikve postoji crkva sveto Preobrazenje gospodnje koja je sagradjena 1812 godine.Svake godine bez prestanka,dakle i u godinama rata na taj dan se obavljala sluzba kojoj su prisustvovali pored zitelja i mnogobrojni Srbi poreklom iz tih krajeva a sada nastanjeni po citavoj planeti.

    Jos jednom pozdrav svim IVKOVICIMA ma gde ziveli.Hvala bogu da nas ima toliko.