Poreklo prezimena Živanović

17. februar 2012.

komentara: 137

Sredinom 18. veka petorica braće, od kojih je jedan bio Živan, doselila se iz Nikšićke župe u Šumadiju. Živan se nastanio u okolini Valjeva, gde se zadržao i deo njegovih potomaka, koji su se po njemu prozvali Živanovići.
U selu Osečenica, između Valjeva i Divčibara, odnosno zaselak u kojem žive, u narodu je poznat kao Živanovića brdo. Na tom prostoru i danas ima desetak porodica, Živanovih potomaka. Ostali žive u Valjevu, Beogradu, Mionici i drugim mestima.
Krsna slava ove familije je Sveti Luka.
Velimir Mihajlović u knjizi “Srpski prezimenik” navodi da je prezime Živanović veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području.
Poštovani, ako imate još neke informacije o Živanovićima pošaljite nam svoj prilog, odnosno sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).
Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.
Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.
Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. David Živanović

    Da li neko zna nesto o Živanovićima iz mesta Korenita kod Loznice.Moj pradeda se zvao Dimitrije,ima sina Miletu(mog dedu)koji zivi u mestu Krivaja kod Sapca.Moj deda ima dva sina Miroslava i Dragutina(Beli).Dragutin je moj cica zivi u Sapcu i ima dva sina Mateju i Luku.Moj otac je Miroslav i mi zivimo u Kragujevcu mesto Stragari tu smo se doselili jer je moj otac svestenik i on ima nas cetvoro mene Anu Nikolinu i Dimitrija.Bio bih zahvalan ako bi mi neko vese rekao o mojoj grani Zivanovica.

  2. Anastasija

    Pozdrav Živanovići. Devojački sam se prezivala Živanović pa želim da podelim sa vama šta sam uspela saznati o prezimenu. Živela sam u selu Braničevu kod Velikog Gradišta. Slava Đurđic.
    Moj otac je Zoran Živanović rođen 1975. godine, deda Živorad rođen 1945. godine, pradeda Miodrag rođen 1920. godine, čukundeda Kosta rođen 1900. godine, navrndeda Dragutin rođen 1874. Od pradede do navrndede svi su sahranjeni u istom selu.
    Prema priži mog dede Živorada prezime je nastalo od Živana koji je došao sa nekoliko braće.
    Prema drugoj priči mog dede Živorada, ranije pre toga smo se prezivali Stokić.

    Ako se neko pronašao ili zna neko više nek mi se slobodno javi na mail: [email protected].
    Hvala unapred i srećno!

  3. M.Ž.

    Pozdrav Živanovići!
    U okolini Šapca, u Štitaru , Živanovići su starosedeoci ,slave sv. Pantelejmona. Prema predanjima, pa i nekoj arhivskoj građi,prezivali su se Đokić i vode poreklo iz Crne Gore.

  4. Dejan Živanović

    Da li neko zna nesto o Živanovićima iz sela Ljutice. Moj deda se zove Ivan, njegov otac se zvao Mladen, a Mladenov otac Ivko. Niko se nije selio od njih svi su ostali tu i nasledjivali imanje, Kada sam pitao dedu jednom od koga potičemo on je rekao da potičemo od nekog Živana. Naša krsna slava je sveti Nikola, ako neko nesto zna slobodno neka piše. Unapred Hvala

  5. Zoran Živanović

    Poštovani, prvi put sam se javio pre sedam godina, jer u naslovnom tekstu je naveden moj direktni predak Živan. U međuvremenu sam prelistao određen broj publikacija, ali najveć pomak u saznavanju porekla sam dobio zahvaljujući jednom divnom gospodinu – Aleksandru Subotiću, koji je uradio rodoslov za ceo kraj sela Osečenica podno Divčibara.
    Na moju veliku radost sam dobio komplet rodolsov zajedno sa Živanom, kome na žalost ne znam godinu rođenja i smrti niti godinu kada se doselio u Srbiju.
    Divna stvar je da znam za njegove potomke kada su rođeni, iz kojih porodica potiču supruge, čak i ko su bili kumovi na venčanju (sve iz crkvenih knjiga).
    Predpostavljam da se Živan doselio početkom 19 veka iz Nikšićke Župe, slavimo Svetog Luku. Dalje navodim njegove potomke:
    • Luka 1827-1887
    • Paun 1857-1925
    • Stojadin 1880-1908
    • Božidar 1903-1985
    • Sreten 1939
    • Zoran 1966
    • Mihajlo 2001
    Pokušavam da saznam poreklo i lozu predaka pre Živana i zamolio bih vas za pomoć. Našao sam na neke podatke, ali ništa konkretno i usmerenja u više pravaca.
    Ono što sam zapisao je sledeće:
    Potomci doseljenog Grba (sedmi beratski knez u brastvu Radulovića-Radonjića) Grbovići: Nikola, Milovan, Radovan i protojerej Stevan, kao kneževi i vojvode svoga kraja hrabro su se borili u oba ustanka; sad od njih imaju u Mratišiću tri imućne i ugledne kuće. Od Nikšića, koje su Grbovići naselili po selima u podgorini Maljena, sada ima: preko 30 kuća Lukića (Nikića) i Risimića u Bukovcu, Pepeljevcu, Tolićima i Radobiću, 50 kuća Živanovića, Vujića i dr. u Osečenici,
    Poreklo stanovništva i osnivanje sela.
    Osečenica ima veliku prošlost. I ona se nalazi u spisku sela okruga valjevskog iz 1737. godine pod gotovo istovetnim nazivom sa današnjim imenom. U selu nema starih porodica, za koje se ne bi znalo da su doseljene. Za vreme austrijske okupacije u selu su bile svega 4 porodice i za njih se drži da su osnovale selo – Vojinovići, Pejići, Vujići i Raševići.
    -Vujići, Živanovići, Rulići, Mitrići i Ješići: Posle Vojina doselili su se baš pred 2. austrijski rat dva rođena brata Vuja i Peja, koji su u srodstvu sa Nikićima i Lučićima u Bukovcu i Grbovićima u Mratišiću. Od Vuje su Vujići a od Peje svega jedna kuća, i onda, pa i danas nikad više od jedne muške glave u kući. Peja je na 50 godina posle svog dolaska zbog nemanja više muških potomaka doveo iz Župe dva svoja sinovca Živana i Jelesija (prozvanog Rula), te su Živanovići potomci Živanovi a Rulovi: Rulići, Mitrići i Ješići. Svi se danas u selu zovu Vujići i Živanovići i slave Lučindan.

    Nadam se da možete da mi pomognete da otkrijem poreklo Živana i njegove pretke.
    Srdačan pozdrav,
    Zoran Živanović

    • Anastasija

      Poštovani na odličnom ste tragu.
      Naime našla sam vas na sajtu MyHeritage i temeljno potvrdila nešto.
      Živan je imao Luku.
      Luka je imao Pauna.
      Paun je imao Milojka a Milojko je moj čukundeda koji je 1915. poginuo u Solunu, žena mu se zvala Anica a sin Kosta za koga zasigurno znam da je rodjen u mom selu Braničevu.

      Pozdrav

  6. Dusica Živanović Mitrovic

    U selu Siljevica Opština Rekovac, takodje ima familija Živanović.. A Takodje i selu Dobroselica…
    U Siljevica se slavi krsna slava
    Sv. JOVAN KRSTITELJ

  7. Biljama

    Selo Jabucje kod Lajkovca, vec peta generacija Zivanovica. Krsna slava Sveti Jovan Krstitelj. Zna se samo da su Angelina i Branislav imali sinove Milutina, Miloja,Vukasina,Zivotu, Dragoslava i Zivka i cerku Zlatiju. Dragoslav se udavio 1967 u Kolubari, ima sinove Rada i Milijana i cerku veru, svi imaju svoje potomke.Zivko sinove Milana i Boska, Vukasin sina Vladana,Miloje Radoslava i Radoslavku,Milutin Sretena i Ziku i cerku Micu,Zivota Dusana,Ruzu i Nevenu, Svi imaju decu pa i unucad. Ima jos nekoliko kuca Zivanovica ali se ne smatraju rodbinom.

  8. Živanović Obren

    imali iko od živanovića da slavi sv.Stefana

    • Zoran Živanović

      Zovem se Zoran Živanović iz sela Braničevo, krsna slava Djurdjevdan tj Djudjica.
      Moj otac Živorad 1945.
      Moj deda Miodrag 1920.
      Moj pradeda Kosta 1900.
      Za čukundedu se priča da se zvao Milojko ali nije sigurno koji je poginuo na Solunu 1915.

      Ako neko ima više informacija o Živanovićima i pronalazi se ovde neka se javi, hvala!

    • Lazar Živanović

      Da ima. Moji slave Svetog Stefana, dok moji baba i deda slave Svetog ahrangela Mihajla. Ja potičem od Živanovića iz Pocerine(živim u Slepčeviću u blizini Šapca). Sa babine strane potičem od Mitrašinovića. Pozdrav!

    • Obren Živanović

      Imam ja odakle ste vi

  9. Dragana Fragner rodj. Zivanovic

    Pozdrav Zivanovici,
    moje devojachko prezime je Zivanovic, od oca Dragoljuba, dede Grujice iz sela Kovachevac kod Mladenovca. Rodjena sam 01.05.1959. u Beogradu. Kako mi je otac umro kada sam imala 2 god, jako malo znam o svom poreklu sa ocheve strane. Odlazila sam kod dede Grujice na 2 slave: Djurdjevdan i Djurdjic. Ako iko ishta zna o tom kraju, molim vas javite mi se na [email protected]

  10. Andjelija

    Dobar dan, ja sam rodjena Zivanovic. Moj tata je iz sela Slavkovica kod Ljiga. Slavimo Đjurdjic. Moja sestra i ja pokusavamo da napravimo porodicno stablo. Medjutim, znamo samo 6 generacija, naime:
    Bio je neki Živan, predpostavlja se da je on imao Ljubomira koji je poginuo na Solunu i sahranjen je na Kajmakčalanu, on je imao Marka(izmedju ostalog ali on je bitan za nasu kucu), Marko je imao deda Životu, deda Života je imao mog dedu Dragoljuba(Dragana) i onda je on imao mog tatu Militina koji je kasnije imao mene i moje 2 sestre.
    Ukuloko neko nesto zna, molim vas, javite se. Mnogo bi nam znacilo.