Poreklo prezimena Živanović

17. februar 2012.

komentara: 139

Sredinom 18. veka petorica braće, od kojih je jedan bio Živan, doselila se iz Nikšićke župe u Šumadiju. Živan se nastanio u okolini Valjeva, gde se zadržao i deo njegovih potomaka, koji su se po njemu prozvali Živanovići.
U selu Osečenica, između Valjeva i Divčibara, odnosno zaselak u kojem žive, u narodu je poznat kao Živanovića brdo. Na tom prostoru i danas ima desetak porodica, Živanovih potomaka. Ostali žive u Valjevu, Beogradu, Mionici i drugim mestima.
Krsna slava ove familije je Sveti Luka.
Velimir Mihajlović u knjizi “Srpski prezimenik” navodi da je prezime Živanović veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području.
Poštovani, ako imate još neke informacije o Živanovićima pošaljite nam svoj prilog, odnosno sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).
Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.
Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.
Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (139)

Odgovorite

139 komentara

  1. Petar Zivanovic

    Pradeda Jova, deda Zivorad, oni su rodjeni u Smederevu kao i sestre od dede sa tatine strane. Koje je poreklo mog prezimena?

  2. Đura Živanović

    pozz, ja sam Đura od oca Stjepana, deda Đure, pradeda Đuke (dalje ne znam) iz zapadnog s
    Srema kod Šida. uopsteno ne znam dalje o predcima

  3. dejan zivanovic

    oceva strana su iz Slatina kod Cacka, selo Zaocani..slava sveti Djurdjic…tu zive koliko znam jos od pradede i prababe i odakle su dosli ne znam i dali su od negde uopste i dolazili.

  4. Marko Živanović

    Ja sam iz okoline Valjeva tacnije mesto Selo Jabučje i moje familije Živanovića ima oko 20 kuća stim sto u kućama ima vise sinova pa će se u budućnosti familija prosiriti.. Jedina prava stvar je sto nasa loza nije okaljana Turskim terorom kao vecina sumadije i nadalje.. Pravi Srbi!!!

  5. Mikica Živanović

    Pradeda Mihailo Živanović, član kraljevske vojske, solunski front, deda Hristivoje živanović i otac Miroslav i njegov brat Živadin Živanović, moj stric, ja Mikica i moj brat Marko Živanović. Svi smo iz Natalinaca, moj otac je meni pričao da smo mi poreklom iz Pirota, ja mislim da smo direktna grana Živadina Ž. Mihailo je rođen negde oko 1880-tih. ❤️

  6. Dejan Živanović

    Otac Siniša, deda Dragoljub, pradeda Milen, rodjeni u selu Klenovac kod Zajecara
    slavimo Djurdjic

  7. Radoslav živanović

    Otac Miodrag, deda Božidar, pradeda Mitar ( nemam podatak gde je rođen?) , ja i moj otac smo rođeni u Beogradu. Daljnje informacije nemam nažalost!
    Postoji usmena prića da smo se zvali Rac (područje Segedina). Nema nikakvih pisanih dokumenata. Inače Rac je pogrdno ime za Srbe i ostale Slovene koji su živeli u Austrougarskog tj područje Mađarske teritorije (današnja Mađarska, Slovačka, Rumunija, Srbija (Vojvodina)!

    • Radoslav živanović

      Zaboravio sam da pomenem da slavimo slavu Sveti Arhangel Mihailo poznat kao Aranđelovdan (Sveti Aranđeo)!
      Voleo bih da znam poreklo svoje familije, svog prezimena!!!

      • Dragana Petrović

        Pozdrav svim Živanovićima. Moje devojačko prezime je Živanović. Moj pradeda Vladimir je iz Šopića, imao je dva sina Milijana (moj deda) i Dušana. Dušan nije imao potomke, a deda je imao samo jednog sina mog pokojnog oca Dragana. Krsna slava nam je Sveti Stevan. Da li ima Živanovića u Šopiću?

  8. Danka Terzic Zivanovic

    Ja sam Danka Terzic Zivanovic. Drago mi je sto nas ima puno. Moj deda je iz Zivanovic iz Donje Borine kod Loznice. On se preselio u Loznici 1960 gde je napravis kucu. Njegova Brat je ostalo u Borini sa svojom porodicom. A moj pradeda se zvao Petar Zivanovic. Slavim SV. Jovana Krstitelja 20 januar. Ako jos neko zna bilo sta neka mi javi. Ja sam cula da poticemo iz Niksica od tri brata od kojih se JEDAN zvao Zivan. Volela bi da znam jos o svom poreklu. Ziveli svi Zivanovici. ❤️

  9. Kamenko Živanović

    Pozdrav ja sam Kamenko od oca Zlatka,deda Faba iz Srijema okolina Šida, neznam puno o mom porijeklu može li se saznati nešto više, hvala

  10. Ivan živanović

    Moja loza Živanović je iz Mačve.
    Ja sam Ivan 1991
    Otac Dragoljub 1970
    Deda Petar 1932
    Pradeda Dragoljub 1910
    Čukundeda Živan 1880.
    Poreklo nam je od Užica.
    To je sve sto znam