Poreklo prezimena Živanović

17. februar 2012.

komentara: 139

Sredinom 18. veka petorica braće, od kojih je jedan bio Živan, doselila se iz Nikšićke župe u Šumadiju. Živan se nastanio u okolini Valjeva, gde se zadržao i deo njegovih potomaka, koji su se po njemu prozvali Živanovići.
U selu Osečenica, između Valjeva i Divčibara, odnosno zaselak u kojem žive, u narodu je poznat kao Živanovića brdo. Na tom prostoru i danas ima desetak porodica, Živanovih potomaka. Ostali žive u Valjevu, Beogradu, Mionici i drugim mestima.
Krsna slava ove familije je Sveti Luka.
Velimir Mihajlović u knjizi “Srpski prezimenik” navodi da je prezime Živanović veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području.
Poštovani, ako imate još neke informacije o Živanovićima pošaljite nam svoj prilog, odnosno sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).
Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.
Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.
Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (139)

Odgovorite

139 komentara

  1. Zoran Živanović

    Poštovani,
    Pre neki dan sam čuo od nekoga da je našao poreklo na sajtu. Danas sam i ja probao i gle čuda, od mnogo porodica sa ovim pezimenom, Vi ste objavili baš porodicu kojoj i ja pripadam. Moj otac je Sreten, rođen u Rajkoviću, veoma blizu Osečine. Deda mi se zvao Božidar, rođen 1903. umro 1985. Njegov otac se zvao Stojadin, rođen u Osečini. Bilo bi mi veoma drago da saѕnam nešto više i o Stojadinovim precima. Podatak o mom pretku Živanu i njegovom dolasku iz Nikšića, je za mene nešto fantastično. Kako da dođem do informacija, odnosno da mi pomognete i oko njegovih predaka, ili tačnog mesta gde je rođen. Bili bi smo Vam veoma zahvalni: Sreten, Zoran i moj sin Mihajlo rođen 2001. u Beogradu.
    Srdačan pozdrav,
    Zoran Živanović

  2. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    ŽIVANOVIĆ
    -Vukićevica, prva polovina 18. veka, Pričević u Podgorini, Mitrovdan.
    -Slatina, prva polovina 18. veka, Donje Košlje u Azbukovici, Nikoljdan.
    -Trstenica, prva polovina 18. veka, Miličinica u Podgorini, Mitrovdan.
    -Brgule-1, druga polovina 18. veka, Drobnjaci, Đurđevdan.
    -Vrhovine, druga polovina 18. veka, Paune u Kolubari, Jovanjdan.
    -Dokmir, druga polovina 18. veka, Polimlje, Đurđic.
    -Dren-1, druga polovina 18. veka, Ljubinić u susedstvu, Jovanjdan, od Vesića iz Ljubinića.
    -Dren-2, druga polovina 18. veka, Beljinn u Posavskoj tamnavi, Nikoljdan.
    -Dren-3, druga polovina 18. veka, Lukavac u Kolubari, Jovanjdan, uljezi u Živanoviće 1.
    -Zabrežje, druga polovina 18. veka, Dobanovci u Sremu, Lučindan, uz Jakovljeviće, cigansko-romskog porekla.
    -Zukve, druga polovina 18. veka, Dragijevica u Podgorini, Đurđic, uz Maksimoviće.
    -Milorci, druga polovina 18. veka, Miličinica u Podgorini, Đurđic.
    -Skela, druga polovina 18. veka, Lelić u Podgorini, Nikoljdan, uz Saviće.
    -Takovo, druga polovina 18. veka, Tornik u Azbukovici, Đurđic, uz Mašiće.
    -Trlić, druga polovina 18. veka, Drlača u Azbukovici, Đurđic.
    -Trnjaci-1, druga polovina 18. veka, Čajetina-Stari Vlah, Lučindan, uz Erčiće.
    -Crvena Jabuka, druga polovina 18. veka, Tubravić u Podgorini, Nikoljdan.
    -Brgule-2, posle 1827. godine, Lopatanj u Podgorini, Đurđic.
    -Dren-4, posle 1827. godine, Rača-okrug užički, Aranđelovdan.
    -Svileuva*, posle 1827. godine, Osladić u Podgorini, Lazarevdan, uz Gujiće.
    *Živanovići su došli na imanje starog Laze Teodorovića – Ćate, kapućehaje (?) iz 1844. godine, kupili ga od njegovih naslednika, gde Lazinih potomaka ni tada ni danas nije bilo u selu.
    -Trnjaci-2, posle 1827. godine, Golubinci u Sremu, Jovanjdan.
    -Čučuge, posle 1827. godine, Kotešica u Kolubari, Jovanjdan.
    -Šarbane, posle 1827. godine, Osat, Nikoljdan.

  3. Postovani,ja sam Zivanovic Sandra,zivim u Selu Kijevu,opstina Batocina, u Sumadiji. Htela bih da proverim poreklo mog prezimena posto sam od starijih iz moje porodice cula da poticemo od pretka Zivana. Zanima me odakle se doselio sa svojom porodicom i kada? unapred hvala. Pozdrav

  4. Živanović Tamara

    E da se i ja predstavim. I ja sam Zivanovic i ponosna sam sto nosim to prezime. Ovo prezime se takodje pojavljuje u Republici Srpskoj, odakle i ja pisem. Pisem samo onako bez ikakvih jos podataka. To prezime je super. Preponosna sam. Kao sto kaze ona pjesma “S ponosom nosim djevojacko prezime”. Hvala na podacima svima…..

  5. Živanović Tamara

    Evo ja se javljam opet. Ja sam noćna ptica. Samo čitajući pomno ono naše porijeklo, zaboravila sam da kažem slavu koju slavim. Moja slava je Đurđevdan.

  6. Familije-prezimena Živanović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Živanović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babina Luka
    -Ba (Bah)
    -Branegović
    -Brežđe
    -Gornja Bukovica-1
    -Gornja Bukovica-2
    -Vragočanica
    -Dučić
    -Zlatarić
    -Lopatanj
    -Maljević-1
    -Maljević-2
    -Miličinica-1
    -Miličinica-2
    -Mrčić
    -Oglađenovac
    -Osečenica
    -Prnjavor (Bogovađa)
    -Sanković
    -Tubrarvić
    -Crniljevo-1
    -Crniljevo-2

  7. Svetlana

    Živanović Antonije,rođen 1820.god. Selanac, Veliki Majdan kod Ljubovije, poreklo iz Staroh Vlaha kod Ulcinja, prezivali se u Crnoj Gori Vujić pa Pjević

  8. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Živanović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Živanović odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta, koji su postavljeni ili će biti uskoro postavljeni.

    -Mali Crljeni
    -Trbušnica
    -Barzilovica
    -Baćevac
    -Boždarevac
    -Veliki Borak
    -Veliki Crljeni
    -Vranić
    -Guncati
    -Draževac
    -Zeoke
    -Konatice
    -Kruševica
    -Mirosaljci
    -Mislođin
    -Petka
    -Progoreoci
    -Rudovci
    -Trbušnica
    -Čibutkovica
    -Šopić
    -Šušnjar

    • Zovem se Slobodan Živanović poreklom sam iz Velikih Crljeni kod Lazarevca.Po crkvenim knjigama za moju Familiju se pise da smo staea familija anda nam se nezna poreklo.Nasa krsna slava je Sveti Stefan poznatiji kao Stevandan.Voleo bi ako neko zna nesto o nasem poreklu da mi napise i voleo bi da saznam da li jos neki Živanovići slave istu slavu Stevandan.

    • Saša

      Majčino devojačko prezime Živanović. Boždarevac. Krsna slava Đurđic. Rodom iz Crne Gore.

      • Katarina

        Pradeda Milovan Živanović, njegova deca: Jorgovanka (1940.), Veliborka (Bor), Milutin (Blace), Dragutin (Blace), Krsto (Beograd) i Ratomir (Prokuplje). Njihova deca (a unuci Milovana): Jorgovanka: Milorad (1964.) i Milan (1968.) sada žive u Lazarevcu. Veliborka: Nikola (Bor) i Jelena (Smederevska Palanka). Milutin: Snežana (Niš) i Slađana (Beograd). Dragutin: Goran (Blace) i Vesna (Bar). Krsto: Anđela (Beograd). Ratomir: Dragan (Prokuplje) i Nenad (Prokuplje). Krsna slava: Đurđic. Raselili se iz Samodreže prvo u Blace, pa dalje svako svojim putem.

        Mejl adresa: [email protected]

  9. Prezimena-familije u Šumadiji, Živanović.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Botunj
    -Krnjevo
    -Mala Plana
    -Radovanj
    -Rakinac
    -Donja Sabanta

  10. Olivera

    Postovani, ne znam mnogo , ali koliko znam tata mi je rodjen u Kozuaru, mestu kod Uba. Tamo mi je rodjen i deda , pradeda i cukundeda, za dalje ne znam . Slava mi je Mitrovdan. Mislim da su mi preci nekada davno dosli iz Makedonije. Naravno zelela bih da znam vise.

    • Nenad

      E pa Olivera,i moji preci su rodjeni u Kozuaru i prezivaju se Zivanovici,isto slavimo Mitrovdan kao krsnu slavu..Mozda smo i rod.. Ja sam Nenad,rodjen 1981. od oca Milovna koji je rodjen 1951, u Kozuaru,njegov otac ( moj deda ) Todor je rodjen tridesetih,pradeda mi se zvao Dimitrije rodjen oko 1900 i neke,cukun deda se zvao Jovan,za njega ne znam kada je rodjen,znam samo da je poginuo negde na Solunskom frontu.. Daljih saznanja nemam… Ako prepoznajes neka imena,ti javi..Bio bih srecan da saznam vise..