Poreklo prezimena Živanović

17. februar 2012.

komentara: 137

Sredinom 18. veka petorica braće, od kojih je jedan bio Živan, doselila se iz Nikšićke župe u Šumadiju. Živan se nastanio u okolini Valjeva, gde se zadržao i deo njegovih potomaka, koji su se po njemu prozvali Živanovići.
U selu Osečenica, između Valjeva i Divčibara, odnosno zaselak u kojem žive, u narodu je poznat kao Živanovića brdo. Na tom prostoru i danas ima desetak porodica, Živanovih potomaka. Ostali žive u Valjevu, Beogradu, Mionici i drugim mestima.
Krsna slava ove familije je Sveti Luka.
Velimir Mihajlović u knjizi “Srpski prezimenik” navodi da je prezime Živanović veoma frekventno na celom srpskom i hrvatskom jezičkom području.
Poštovani, ako imate još neke informacije o Živanovićima pošaljite nam svoj prilog, odnosno sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).
Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.
Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.
Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Andrijana

    Zdravo svima 🙂

    Ja sam Andrijana Zivanovic. Vidim da gospodin Milodan nigde nije nasao da nas ima i u Malom Pozarevcu, opstina Sopot. Ovde ima 3 familije Zivanovica, koliko ja znam. Iskreno sam mislila da nas samo ovde i ima 😀 dok nisam procitala sve ovo. Elem, ocigledno je kako svi mislimo/znamo da poticemo od Zivana. I meni su tako stariji pricali. Ja sam rodjena ’92 godine. Moj tata je Miroslav Zivanovic, deda Rajica Zivanovic, pradeda Zivota Zivanovic, cukundeda Filip Zivanovic i ko je njegov otac bio stvarno ne znam, ali znam da su svi oni rodjeni u Malom Pozarevcu. Ako neko zna nesto o mojim precima (neki socni trac mozda ? ) ili dalje pretke za koje ja ne znam i kako smo uopste dosli u Mali Pozarevac, neka mi se javi. [email protected]

    Pozdrav svima.

  2. Andrijana

    Da, krsna slava je Sveti Nikola.

  3. Vlada Živanović KG

    Rođen sam u Kragujevcu 1981. Deda je rođen u Varvarinu kao I pradeda. Sveti Nikola. U knjizi Službenog glasnika – Temnić poreklo piše da su se doselili iz Aleksinca. [email protected]

    • Milica Živanović

      Rođena sam u Aleksinačkom Bujmiru (opština Aleksinac) 1995 god. Slava je sv. Stefan. Poreklo vodimo od Živana, koji se doselio u Bujmir sa 3 brata (Živan, Beli i valjda Jovan). Živan je valjda imao sina Jovana, zatim Milana, Milan je imao 2 sina, jedan od njih je moj čukundeda Dragoljub, on sina Dragoslava (mog dedu) i ćerku Branku, moj deda 2 sina, Dejana (mog oca) i Nenada.
      (nadam se da nisam neko ime zaboravila)
      Postoji par porodica Živanović u Bujmiru, ali i u Aleksincu, jedan deo porodice je i u Sokobanji.

  4. Stanislav Živanović

    E da se i ja javim, pozdrav svima! Zovem se Stanislav Zivanovic, od oca Milana Zivanovica, koji ima bracu Zorana i Radenka, ima i polu brata koji je živeo tu negde oko Osečine, deda se zvao Stanislav, imao je brata Branka ili Branislava koji je poginuo u Drugom Sv ratu, ziveli su u selu Plužac kod Osečine, pa su se šezdesetih godina doselili u Srem.

  5. Stanislav Živanović

    Slava je Sv Nikola.

  6. Milorad Živanović

    Dragi prijatelji ,ja sm Milorad Živanović,rođen sam u Valjevu 1963 go. Poreklo mi je iz Ljiga ,tačnije selo Liplje.Deda mi je bio iz Liplja,a živeo je u Ljig gde mi je rođen i otac Danilo.Po priči dede poreklo nam je sa Kosova slo Brnjica kod Prištine.U ovaj deo Srbije smo došli u velikoj seobi Arsenija Čarnojevića.Krsna slava nam je Sveti Nikola.

  7. Zivanovic Dragutin

    Zovem se Dragutin Zivanovic rodjen u selu Bujakovici,opstina Srebrenica,Republika Srpska.Otac mi se zvao Vujica,djed Cvetko,pradeda Milic,A cukundeda se zvao Djuro .Djuro i njegov brat Stojan,su dosli u Bujakovice iz sela Gostilj-a ,kod Sbrenicere.To je sve sto znam.Krsna slava nam je Sveti Nikola 19.Decembra
    Pozdrav prijateljima iRODBINI
    Dragutin Zivanovic

  8. Dimitrije Živanović

    Poštovanje,
    Ja sam Dimitrije Živanović iz Modriče (1994. god) u RS. Ovdje smo od 1972/74. godine.
    Moj djed Dimitrije (1932) vodi porijeklo iz zaseoka Kojčinovac kod Janje, a krsna slava nam je Sv. Sava.

  9. Milos Zivanovic

    Pozdrav postovani Zivanovici.

    Da li neko ima informaciju o Zivanovicima iz sela Lopatanj, kod Osecine ? Deda mi se zvao Sreten Zivanovic, kao mlad je nakon naconalizacije presao u Banatski Brestovac sa porodicom, a potom u Jagodinu. Ime njegovog oca je Svetislav, znam da je bio ucesnik I svetskog rata i nosilac spomenice. Njegov otac se zvao Filip i ziveli su u Lopatnju. Da li ima podataka o tom delu porodice i da li ima jos Zivanovica u Lopatnju, Osecini ? Pozdrav svima !

    • Velizar Zivanovic

      Dragi Milose i ja sam poreklom od Zivanovica, iz sela lopatanj kod Osecine. Pretpostavljam da smo rodjaci. Deda sa ocem je isto bio kolonizovan u Banatski Brestovac. Slavimo SV. Alimpija. I sada, po nekad, odem kod daljih rodjaka u zaseok Zivanovici u Lopatanju. Imam tamo i tradicionalno kumstvo jos iz davnina. U jednom vocnjaku se i dalje poznaju temelji dedine kuce. Ne znam mnogo o poreklu Zivanovica iz Lopatnja. U Paracinu imam brata od strica, Dragan Zivanovic.

  10. Aleksandar Zivanovic

    Pozdrav,

    Moji Zivanovici su iz okoline Loznice i slave Djurdjevdan (ako slave, neki su postali komunisti pa odbacili i slavu). Moj deda, Bozidar jer u neko doba presao iz Trbusnice (blizu Trsica) do Paskovca na putu do Zajace. Cini mi se da se pradeda zvao Mihailo. Bozidar je bio rudar Antimona u Zajaci. Potomci su rasuti od Loznice do Beograda, i u SAD, Nemackoj, Francuskoj, Australiji a jedno vreme cak i u Juznoj Africi. U Paskovcu, od devetoro braca, nijedna muska glava nije ostala iako su podigli i ostavili cetiri velike kuce.

    Pozdrav