Poreklo prezimena Dronjak

16. februar 2012.

komentara: 4

[toggle title=”TESTIRANI DRONJAK NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Dronjak

Haplogrupa: J1c

Poreklo: Zrmanja Vrelo, Lika

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Dronjak je poreklom iz Krajine. Ima ga u Lici, Dalmaciji, Bosanskoj Krajini, ali i u Vojvodini. U selu Šipovljani u Uncu (Bosanska Krajina) sačuvana je sledeća priča o Dronjcima:
”Doselili su se iz Strmice po okupaciji… Misle da su se ranije zvali Dobrijevići. Negdje, kad su se momci doskakivali,
odskoči njihov momak, a bio u dronjavu odijelu. Svi na to poviču: ”Ha, odskoči Dronjak!”
Etimologija je u vezi sa pridevom dronjav, u značenju odrpan, pocepan.
Srodno prezime je Dronjić, kojeg susrećemo u prijedorskoj regiji (Omarska, Lamovita…)

KRSNA SLAVA: Sveti Stevan

POZNATI: 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nikola

    Koliko sam ja mogao skontati iz popisa koji je radila Austrija tamo krajem 18. stoljeća vidim da pored našeg prezimena stoji upitnik pa sam se malo raspitivao pošto je popisivač bio austijski službenik i naravno govorio i pisao njemački postoji mgućnst da je izostavio neka slova pa bi tako naše prezime vjerovatno bilo Drobnjak ali ako je ispustio slovo B onda je ostalo to što je ostalo To ima inače veze i s našim porijeklom koje vodi iz tih krajeva istočne hercegovine ili sjeverne Crne gore. Inače slava nam je izgleda svima ista Sv. Stevan a područje Zrmanje i Strmice su dosta blizu tako da je ovo nas što ima na tom području vjerovatno nekako zajedno došlo s tim više što je ovo područje bilo područje granice između turaka i Austrije i zvalo se Vojna krajina. Danas na ovom području još živi samo jedna obitelj u Zrmanji i nekolike u Strmici. Kao dođošmp tako se i raselišmo uvijek služeći drugoga To nam je izgleda sudbina.Pozdrav svim prezimenjacima diljem cijeloga svijeta jer nas ima od Aljaske do Australije. E još nešto sva ova prezimena što se pojavljuju danas po Bosni i dalje su u stvari naši ljudi koji su se po prestanku vojne krajine i aneksijom Bosne od strane Austrije kao austrijski podanici iz ovih krajeva naselili u Bosnu na napuštena spahijska imanja i tako dospjela tamo .

  2. Dronjak

    Moj prijatelj se preziva Dronjak, iz Like je (Zrmanja Vrelo), slavi Sv. Stefan.

    Genetskim testiranjem ustanovili smo da je haplogrupa J1. Po informacijama sa interneta, ova haplogroupa je vrlo nezastupljena na ovim prostorima.

    Ako neko ima više informacija o daljem poreklu porodice Dronjak, slobodno ostavite ovde komentar. Hvala puno!

  3. Ema

    Moja baka po majci se zove Smiljana a devojacko prezime joj je bilo Dronjak. Procitala sam joj vas komentar i sto je moju baku odusevilo pozelela je da vam i ona ostavi komentar. Ona konkretno ne zna mnogo o poreklu svog prezimena ali takodje i njena porodica je slavila Sv. Stefana i poreklom je iz Zrmanje u Lici. Ona zna koliko i vi ali svejedno drago joj je da vucete isto poreklo i puno vas pozdravlja!

  4. Petar

    Ja se isto prezivam Dronjak.
    Krsnu slavu Stevan dan slavim.
    Živim u Surduku opština Stara pazova. Još je interesantno da ovde žive još porodica Dronjak, ali nas ima sa tri špic nameta,
    Ja sam sa nadimkom ĆIKIN
    Inače ima još, Bušak, i Luburin
    Pozdrav