Порекло презимена Дроњак

16. фебруара 2012.

коментара: 4

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДРОЊАК НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Дроњак

Хаплогрупа: J1c

Порекло: Зрмања Врело, Лика

Крсна слава: Стевањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Дроњак је пореклом из Крајине. Има га у Лици, Далмацији, Босанској Крајини, али и у Војводини. У селу Шиповљани у Унцу (Босанска Крајина) сачувана је следећа прича о Дроњцима:
”Доселили су се из Стрмице по окупацији… Мисле да су се раније звали Добријевићи. Негдје, кад су се момци доскакивали,
одскочи њихов момак, а био у дроњаву одијелу. Сви на то повичу: ”Ха, одскочи Дроњак!”
Етимологија је у вези са придевом дроњав, у значењу одрпан, поцепан.
Сродно презиме је Дроњић, којег сусрећемо у приједорској регији (Омарска, Ламовита…)

КРСНА СЛАВА: Свети Стеван

ПОЗНАТИ: 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Nikola

  Koliko sam ja mogao skontati iz popisa koji je radila Austrija tamo krajem 18. stoljeća vidim da pored našeg prezimena stoji upitnik pa sam se malo raspitivao pošto je popisivač bio austijski službenik i naravno govorio i pisao njemački postoji mgućnst da je izostavio neka slova pa bi tako naše prezime vjerovatno bilo Drobnjak ali ako je ispustio slovo B onda je ostalo to što je ostalo To ima inače veze i s našim porijeklom koje vodi iz tih krajeva istočne hercegovine ili sjeverne Crne gore. Inače slava nam je izgleda svima ista Sv. Stevan a područje Zrmanje i Strmice su dosta blizu tako da je ovo nas što ima na tom području vjerovatno nekako zajedno došlo s tim više što je ovo područje bilo područje granice između turaka i Austrije i zvalo se Vojna krajina. Danas na ovom području još živi samo jedna obitelj u Zrmanji i nekolike u Strmici. Kao dođošmp tako se i raselišmo uvijek služeći drugoga To nam je izgleda sudbina.Pozdrav svim prezimenjacima diljem cijeloga svijeta jer nas ima od Aljaske do Australije. E još nešto sva ova prezimena što se pojavljuju danas po Bosni i dalje su u stvari naši ljudi koji su se po prestanku vojne krajine i aneksijom Bosne od strane Austrije kao austrijski podanici iz ovih krajeva naselili u Bosnu na napuštena spahijska imanja i tako dospjela tamo .

 2. Dronjak

  Moj prijatelj se preziva Dronjak, iz Like je (Zrmanja Vrelo), slavi Sv. Stefan.

  Genetskim testiranjem ustanovili smo da je haplogrupa J1. Po informacijama sa interneta, ova haplogroupa je vrlo nezastupljena na ovim prostorima.

  Ako neko ima više informacija o daljem poreklu porodice Dronjak, slobodno ostavite ovde komentar. Hvala puno!

 3. Ema

  Moja baka po majci se zove Smiljana a devojacko prezime joj je bilo Dronjak. Procitala sam joj vas komentar i sto je moju baku odusevilo pozelela je da vam i ona ostavi komentar. Ona konkretno ne zna mnogo o poreklu svog prezimena ali takodje i njena porodica je slavila Sv. Stefana i poreklom je iz Zrmanje u Lici. Ona zna koliko i vi ali svejedno drago joj je da vucete isto poreklo i puno vas pozdravlja!

 4. Petar

  Ja se isto prezivam Dronjak.
  Krsnu slavu Stevan dan slavim.
  Živim u Surduku opština Stara pazova. Još je interesantno da ovde žive još porodica Dronjak, ali nas ima sa tri špic nameta,
  Ja sam sa nadimkom ĆIKIN
  Inače ima još, Bušak, i Luburin
  Pozdrav