Порекло презимена Дробњак и Дробњаковић

16. фебруара 2012.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДРОБЊАЦИ

ДРОБЊАЦИ у Бијелом Пољу у насељу Никољац воде поријекло од Церовића из Тушиње, одакле су се три брата, послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године иселила преко Таре и населила се у околини Бијелог Поља у селу Влах на десној обали Лима. Један од браће је био поп, а један страствени ловац. Пас овог ловца једног дана оњуши овце њиховог комшије Турчина, а како је постојало вјеровање да ће ако пас оњуши овцу која се још није ојагњила, овца побацити мртво јагње, Турчин љут дође у кућу код браће и на мјесту убије ловца. Његова браћа тада убише Турчина, због чега мораше да бјеже из Влаха. Један пође низ Лим и од њега су Дробњаци у Пријепољу, Ужицама и Чачку. Ови у Чачку се сада презивају Дробњаковићи.

Други брат побјеже у село Попчиће код Бијелог Поља. Имао је сина Вукашина, човјека изузетно јаког и силног, који је био воденичар. Турци су га на све могуће начине вребали не би ли га убили и тиме осветили свога братственика, пошто је Вукашин био млинар, Турци искористе прилику те га на превару отрују. Вукашинови потомци из Попчића сиђу у Бијело Поље и населе се у Никољцу, гдје и данас живе његови потомци. Они славе Ђурђевдан.

Ове податке ми је дао Милоје Вуков Дробњак, уредник ТВ Црне Горе.

Дробњака има у Пријелозима, Радулићима, Затону и другим селима бјелопољског краја.

________________

ДРОБЊАЦИ у Потковачу, у пљеваљском крају, поријеклом су од Башовића са Пошћења, одакле су око 1822. године побјегли због крви, убивши неког свог комшију. Памте унука од оног свог претка који се доселио – Милована. Имао је синове: Новицу, Сава и Марка.

________________

ДРОБЊАЦИ у селу Бабинама код Пријепоља поријеклом су од Томића са Превиша, који добише презиме по мјесту одакле су се доселили.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Светог Николу, док су неки од исељених Томића узели за славу Светог Николу, а за прислугу Светог Ђорђија.

________________

ДРОБЊАЦИ и ДРОБЊАКОВИЋИ у Габели, више Рисна и у Рисну, поријеклом су из Дробњака. Не зна се од којих дробњачких братстава потичу, али се зна да су се тамо одселили 1687. године и да су презиме Дробњак и Дробњаковић добили од тамошњег становништва; ови су их тако називали по мјесту одакле су се доселили.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ДРОБЊАК (п), у Сливници (Површ, Требиње). Према предању, поријеклом су из Ћеклића у Црној Гори. Једно су братство са Мариновићима. Шилобадима, Ђуринама и Ћуртовићима у овом селу. У Сливницу је, наводно “прије 280-300 година”, дошла удовица неког Илића са своја два сина. Ступила је у службу код сливнићког кнеза Куђељице. Од потомака њених синова Угљеше и Бранислава постали су Дробњаци и остале породице у Сливници. Презиме су добили по томе што им је неки предак “много дробио (говорио)”. Славе Шћепандан (75:1214). Дробњака има и у Сливљу (Невесиње). Живјели су у Плочнику (Борач), али су се иселили “и сад живе у Сливљу“ (59:321).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.