Poreklo prezimena Vujičić

14. februar 2012.

komentara: 97

[toggle title=”TESTIRANI VUJIČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vujičić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Skrađani, Šabac, Srbija / ogranak Vujičića iz Zminjaka, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

VUJČIĆI – VUJIČIĆI (Avramije, 5-4 k), doseljeni od Nevesinja, u Hercegovini. Doselila se braća Vujica i Damjan (od Damjan su Damjanovići i Popovići, u Zminjaku). Vujičića takođe ima u Zminjaku i Skrađanima, jedan su rod. Kraće vreme su boravili u Semberiji, a zatim se nastanili u Kitogu, u Mačvi.

IZVOR: macva.awardspace.com

____________________

Prezime Vujičić, kako piše naš vredni saradnik Slavko Vujčić, ima osnovu u ličnom imenu Vujič ili u nadimku (hipokoristiku) Vujica.

Prilog gospodina Vujčića objavljujemo u celini:

S jezičkog gledišta prezime Vujičić ima u osnovi imenicu vuk ili hipokoristik Vuja, koje je izvedeno od imena Vuk. Ono je isto kao imenica vuk, naziv divlje zveri iz porodice pasa.

Imenica vuk je jedna od najplodnijih antroponimijskih osnova u srpskom jeziku, posebno u stočarskom stanovništvu dinarskog područja. Ova imena su se davala deci s uverenjem da će ih svojom magičnom moći osnažiti i štititi od raznih opasnosti i neprilika.

Nekadašnje obilje zastupljenosti osnove vuk sačuvalo se u prezimenima: Vuica, Vuičić, Vujičić, Vujčić…

Vrlo rasprostranjena prezimena po mnogim oblastima našeg jezičkog područja.

Naglašavam da ova današnja prezimena (u većini slučajeva) nisu isto kao i od naših predaka. Retko je kada odseljeno bratstvo zadržalo staro prezime. Zato moramo da imamo na umu da treba da se nađe poveznica između našeg današnjeg prezimena, sa prezimenom našeg starog bratstva. Samo na taj način može da se dođe do saznanja o poreklu. Olako donositi zaključke na osnovu današnjeg prezimena, a tražiti korene pod tim istim prezimenom unazad 300-400g. je neozbiljno. Ima slučajeva gde se prezime nije menjalo, ali to je retkost.

Zato mislim da današnji Vuičići, Vujičići,Vujčići nisu svi od istog roda.

Ima ih po svim zemljama, a u većini slučajeva su poreklom iz Stare Crne Gore, Brda i Stare Hercegovine,

Gde je i veoma često ime Vujica.

Vujičića ima od Kuča, Grahova, Zubaca, Pive, Maleševaca iz Stare Hercegovine, Drobnjaka, Nikšićana, Ugrenovića, Bjelopavlića i drugim srpskim plemenima, a nama ostaje da nas pronađemo negde.

Treba da upitamo svoje dedove, rođake i sve one koji znaju priče i predanja o našem rodu. Slava je uz predanje najvažnija poveznica sa poreklom (ukoliko nije menjana).

Gospodin Slavko nam je poslao i plod svog višegodišnjeg istraživanja, porodično stablo Vuičića, koje možete pogledati ovde:

 

Ovo su potomci Janka Vuičića, prvog sina rodonačelnika Vuice.

Rodoslov treba uveličati da bi mogao da se čita.

 

 

 

 

 

 

____________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

VUJIČIĆI

(žive u Ninkovićima i u Borju)

Vujičići su ogranak Ćetkovića, a vode porijeklo od Vujice Ćetkovića, koji je bio knez sela Tepaca krajem 18. i početkom 19. vijeka. Vujica je bio poznat u tom vremenu i predstavljao je istaknutu ličnost, što se vidi iz jednog pisma koje je pisao Hadži Mehmed-paša Selmanović Vujici Ćetkoviću i Gavrilu Šibaliji. U pismu im se on pravda i traži njihovo razumijevanje zbog smrti popa Milutina Cerovića, koga je pogubio u Pljevljima 1807. godine. Dalje, paša od njih zahtijeva da svojim autoritetom utiču na Drobnjake da se okane četovanja protiv Turaka i da će onda on za njih imati razumijevanja.

Vujica je imao sinove Todora-Pila i Nika. Svi današnji Vujičići potiču od njih.

U NOR-u 1941-1945. godine iz ovog bratstva su učestvovali Milorad Mitrov iz Ninkovića koji je bio pripadnik NOP-a, a od 1941. godine borac Petog bataljonč Četvrte crnogorske proleterske brigade. Poginuo je na Penezićima kod Priboja 1944. godine; Krsto Milanov iz Borja poginuo je na. Zelengori 1943. godine, kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade. U ovoj brigadi nalazio se i Radoman Milošev iz Ninkovića, na početku njenog osnivanja, ali je zajedno sa jednom grupom svojih saboraca iz neobjašnjivih razloga napustio brigadu u prvim njenim ratnim danima i vratio se na teren.

Živjeli su u Tepcima, odakle su se iselili na ljetne katune u sela Ninkoviće i Borje, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (97)

Odgovorite

97 komentara

  1. Brano

    Dragi Slavko,

    mnogo Bam hvala. Poslao sam Vam poziv za registraciju. Ostaćemo u kontaktu i nastaviti da razmjenjujemo naše nalaze.

    Srdačan pozdra!
    Brano V.

  2. Brano

    Dragi prezimenjaci, evo jednog od izvora gdje možete saznati nešto više o svom prezimenu. Izbor je knjiga: “PREZIMENA U CRNOJ GORI” ili web site: http://www.montenegro.org.au/prezimena.html

    Vuić, Lepetane i Bijela, Herceg-Novi; Gusinje; u Krivošijama i kao: Diđanin iz Diđana

    Vuica, Nikšić

    Vuičević, Kosovi Lug (Bjelopavlići)

    Vuičić, Čevo (Cetinje). Od njih su: Simović u Lipiku (Gacko), u Kaliforniji, pod Jahorinom i na Palama i u Miljevini i Brusni (Foča); Grahovu (Nikšić); u Bijeloj i Baošićima, Herceg-Novi

    Vujadinović, Piperi iz stabla Stanjevića; Cetinje; Podgorica; Bratešić (Grbalj); Bjelice, iz stabla Milića i kao:Vukčević; Cuce (Cetinje). Od njih su u Grahovu (Nikšić); jedni su u Grblju iz Stare Crne Gore; Ratešić (Grbalj). U 15. v. su doselili iz Zagarača (Danilovgrad); Tupan u Banjanima (Nikšić), kao Jokanović preselili su se u Pivu, pa u Zlaticu i Zatrijebač (Kuči), i Zatarje; Krnja Jela kod Grahova (Nikšić). Preselili se u Granice (Bileća); u Komani (Podgorica), jesu od Nikodoljaca – Radulovića; Andrijevica; Momče (Kuči), ogranakVujoševića. Jedni su se odselili u LJešnicu i Jošanicu u Bihoru (Bijelo Polje), neki kasnije kao: Ćorović; jedni su se 1879. god. iz Kuča odselili u: Borlovac, Vasiljevo, Mirovac i LJešnicu (Podujevo), pa jedni i kao:Petrović; Podvraće (Bjelopavlići). Od njih su u Bijelom Polju i Peći (Metohija) i kod Užica; Nikšić i područna Rubeča i Grahovo; Podgorica iz Kuča; Bar: Kod Rijeke Crnojevića su kao: Vujanović i Korać; u Bijele Rudine (Bileće) doseljenici iz Krnje Jele (Grahovo) – Nikšić; Istok (Mahala Bajramaj) – Metohija, iz Bjelopavlića

    Vujačić, ogranak Vuksanlekića, potomaka Hota, razgranati (vidi: Hot). Ovi Vujačići nastanjeni su u: Golubovcima (Gošići) – Zeta, Ovtočić (Crmnica), Vraki (Fraki), Skadar; Ovtočić (Optoćić), Crmnica; Medin Do u selu Utrgu (crmnička Podgora); u Strugu drobnjačkom ogranak Gavrilovića iz grupe Nikšić, ispod Trebjese (Nikšić), odakle je Stevan Vujačić (1789. god.) u Brda (Bjelopavlići), poslije u Rovca, pa u Donju Moraču (Kolašin), zatim u Gornju Moraču (1792. god.) u selo LJevišta. NJegovi sinovi (sa majkom Janjom) predju (1797. god.) u Strug. Od njih su jedni u Gajtanu i Leskovcu (južna Srbija) kao: Turović; kod Nikšića, granaTrebješana; od njih u Strugu (Žabljak) i u Rusiju, kod Kijeva (Ukrajina) i kao: Vujačić (Kutlača); Nikšićko Prekovodje; Ulcinj 1689. i 1890. god.; Sutomore – Bar 1911. god.; Risan; Nikšić (varoš) potiču od Vuka, srodnika Vukalovića iz Bogojevog sela (Trebinje); Rokoče (Sladojev Do) – Cuce i kao: Vujačić – Sladojević. Odatle jedni predju (1748. god.) u Grahovo (Nikšić) i srodnici iz područnih Ridjana (potomci Dragoša, unukaPanta Mrnjačevića, doseljenika iz Kuča) razmnože se na područje Grahova, u susjedne: Viluse, Dubočane, Ubla (Oputne Rudine), Goliju, na Vilusima: Subotić; Prijescima, Kamenom i Kutima, Herceg – Novi, u Kolašinu kao: Vujačić, Maočići i Ridjani, u Cucama kao: Stevović, Cvijetić (u Dobrom Polju) i Bijelić u Trnjinama (Cuce), u Nudolu (Grahovo): Antunović, Dragojević, u Grahovu i Banjanima: Daković, u Risnu: Popović, u Žljijebu (Boka Kotorska): Subotić i Vilusima, u Vrelima (Priština), kod Nevesinja (Hercegovina): Cvijetić,Sladojević i Radović, u Zeti (Dragojevi potomci) i od njih u Vraki (Skadar), jedni u Grahovu (od 1830. god.):Jakšić, Ulog (Gacko) došli iz Nudola (Grahovo), a od Vujačića su u Kijevu (Ukrajina): Stevanović, u Rusiji:Miloradović, u Rudinama nikšićkim: Delibašić i Aćimović; u Ulog (Kalinovik) iz Nudola (Grahovo), Nikšić i u Selinu (Krstac golijski), Nikšić

    Vujačići, po najstarijem predanju su iz Hota. Iz Hota u Kuče a iz Kuča u Pipere. Tu su se razdvojili. Jedna grupa je pošla u Riđane kod Nikšića (Riđanski Vujačići). Od njih su neki živjeli u Trebjesu, a poslije u Uskocima i Morači. Svi ovi i sada drže staro prezime. Od njih je jedan dio pošao na Grahovo. Od njih su grahovski Dakovići, Bulajići, Vučetići, Jakšići i Cvijetići i golijski Luburići i Perišići i banjski Delibašići iČolakovići, gotački Stevanovići i nevesinjski Radovići. Od ove grupe su Vujačići u Vrbici kod Bileće i Vujačićikod Konjica. Druga grupa je pošla u Crmnicu u selo Ovtočići – Podgor. Od njih su tamošnji Vujačići a od njihŠćepčevići – danas Stjepčevići i Janjevići. Od ovih crmničanskijeh Vujačića su Vujačići u Grblju i u LJešanskoj nahiji: Vukićevići, Vuksanovići i Bojanići. Od ovijeh Sikmanovići u Ponorima i Aligrudići u Balabanima. Vujačića ima u Zeti, Golubovcima i Tošićima i od njih su Krstovici i Marasi. U njihovom susjedstvu živi albansko-arnautsko bratstvo Otovići-muslimani. Oni se svoje-rođakaju. Vujačići su svi oduvijek slavili slavu Sv. Nikolu. Neki su iz raznih nužda promijenili slavu i prezime, ali svi znaju svoje staro prezime i slavu. Vujačića, koji se još tako prezivaju ima u: Nikšiću, Uskocima, Morači, Grahovu, Vrbici, Konjicu, Zeti, Grblju i Crmnici. Ima ih dosta raseljenih po Bosni i po Srbiji. Ima ih i u Baru i Ulcinju.

    Vujačići, bratstvo u Grahovu

    Vujačići, selo Šipačno kod Nikšića, porijeklom od Luburića iz Hercegovine (prilog Radonja Minić)

    Vujić, Baošići, Herceg-Novi, 1690. god., porijeklom iz Stare Crne Gore, i u Meljinama, Herceg-Novi, i Orahovicama (Risan); Risan po majci; ogranak Grupkovića u Bjelopavlićima

    Vujići (Mileševići), bratstvo u Didama

    Vujičić, Ninkovići (Žabljak), ogranak Ćetkovića, porijeklom iz Čeva (Cetinje). Od njih su se (1887. god.) odselili u Dobrilovinu, Gojkoviće, Stevanovac, Prenćane (Mojkovac); Vraneši (Bijelo Polje), doselili se iz Kolašinskih Polja; Glavat (Grbalj) u 17. v.; Nikšić; Herceg-Novi; Rovca (Podgorica); Cetinje; iseljenici iz Pive u Tudjinu (Šumadijska Kolubara); u Dolove (Grahovo), prispio Vujica iz Zaslapa (Dobra Bara), Cuce, a ondje iz Zagarača (Danilovgrad), a tamo iz Šobajića (Bjelopavlići). Od njih su u Grnčarevu (Trebinje). Od nji su Zvicernastanjeni pod Zvizdom (Cuce), od Vukala su Vujčina brata: Vukalović u Zupcima (Trebinje), a od Vučura: Vučurović u Zupcima (Trebinje), a od brata Ilije: Ilić u Krivošijama, od Miloša: Milošević u Dobroti i Riocu (Boka Kotorska), od njihovih srodnika i: Vodovar navodno u Krivošijama; Zabrdje (Brijeg), Piva, došli iz Foče

    • Petar

      Imam jednu primjedbu na prethodni tekst.U Grblju nema brastva Vujacica.U Grblju postoji brastvo Vujicic,doseljeno sa Dolova Grahovskih,prije 250-300 godina.

  3. Sarko

    E Brano taj sajt je od pamti veka, nema ko ga ne zna. Ima dosta ne istine na tom sajtu i podaci su nepotpuni. Hoces da kazes da sva ova prezimena iskljucivo poticu iz Crne Gore i da su svi Srbi poreklom iz Crne Gore? Ljudi zapravo i ne znaju da je istorijska Stara Crna Gora bila mala sicusna teritorija koja je obuhvatala sadasnje prosecne 5-6 opstine, a istorijska Hercegovina (Stara Hercegovina je do 1878 godine pripadala sadasnjoj Hercegovini koja je u RS. Dakle istorijska Hercegovina je cetiri do pet puta veca od Stare Crne Gore. Crna Gora se sirila od pocetka XIX veka pa sve do pocetka 20 veka. Na primer Brda nikad nisu bili u sastavu Stare Crne Gore, osim mali deo teritorije. danasnji sever Crne Gore takodje nikad nije bio u sastavu Crne Gore, sve ove teritorije su prikljucene Crnoj Gori uglavnom tokom 19. veka. Mene strasno nervira kad neko kaze moji su iz Crne Gore, a ustvari su na primer iz Stare Hercegovine iz Pljevlja. Sto se tice stanovnistva danasnje Crne Gore, ono je u vecini slovensko stanovnistvo, ali ima i nesto etnickih Vlaha, koji su se vremenom slovenizovali, takodje ima i nesto etnickih Albanaca koji su takodje slovenizovali, ima i Roma koji su se slovenovizali na primer fudbaler Juventusa Mirko Vucinic za koga niko ne bi reko da je Rom, a on ustvari ima romsko poreklo. Nabavi knjige o vrhunskom dr Etnografije Erdeljanovicu koji je proucavao stanovnistvo na tim prostorima ili od ostalih etnografa i saznaj ko su danasnji tkz Crnogorci. Nije istina da su svi Crnogorci i Hercegovci od pamti veka na tim prostorima. Ne sporim ima mnogo starih porodica, ali ima i dobar deo doseljenika i to starih doseljenika. Jos jednom laz je i ne istina da svi Srbi poticu iz Crne Gore, mnogim Srbima je stari zavicaj Hercegovina, Kosovo i Metohija, Makedonija, severna Albanija itd.

  4. Brano

    Poštovani Sarko,

    molim Vas da mi ne inputirate ono stvari koje ne priliče kao što stoji u Vašoj rečenici “Hoces da kazes da sva ova prezimena iskljucivo poticu iz Crne Gore i da su svi Srbi poreklom iz Crne Gore?”. Ja se amaterski bavim svojim porijeklom i podatke koje sam našao sam samo prenio. Ako Vas je to nekim slučajem na neki način pogodilo onda se izvinjavam, ali Vas molim da mi ne “dodjeljujete” ono što nisam rekao ili napisao.

  5. Brano

    IZVOR: „Hercegovačka Prezimena“ – Risto Milićević.
    BATINA (k.m). Batine (k), rod u Trebimlji (Popovo). Doselili su iz Duži kod Neuma. a daljom starinom su “Vujičići sa Kosova”. Pre¬zime su dobili po batini (štapu) koju je neki njihov predak stalno nosio. Slavili su Nikoljdan (84:163). Batine (m) su živjeli u Stocu i okolini. Godine 1791. u ovom kraju se pominje hadžija Ahmcd Batina (97:99).
    STANKOVIĆ (p.k). Stankovići (p). u Slavogostićima (Šuma tre¬binjska). Poljicu (Popovo) i Sopiljima (Nevesinje). U Slavogostiće su doselili iz Nevade u Bobanima oko 1860. godine. Slave Jo¬vanjdan (75:1202). U Poljicu smatraju da im je “daleka starina” od Vujićića iz Oraha kod Bileće i da su jedno pleme sa Kuduzi- ma. Zajedničko im je i krsno ime Đurđevdan. U Sopilja jc Stan- ković došao iz Zaloma (Nevesinje) oko 1878. godine (59:232). Ima ih nastanjenih i u Mostaru. Stankovići (k) su u Trebimnlji (Poovo). Doselili su iz Crne Gore. Godine 1817. u selu se pominje Boško Stanković Slavili su Nikoljdan (84:164).
    VUJICA (k). u Veljacima (Ljubuški). Porijeklom su od Vujičića “s Ora kod Vrgorca” (iz Oraha). Doselili su u Veljake oko 1820. go¬dine (59:302). Vujice su nastanjeni i u Mostaru.
    VUJIČIĆ (p). u Babjoj Glavi i Zalužju (Rast. Nevesinje). Doselili su u ova mjesta iz “Graovca” (Grahovo. Nikšić) oko 1850. godine. Slave Petkovicu (59:230). Pominju se i u Mostaru.
    VUJIĆ (p). u Volujcu kod Trebinja. Raptima (Bobani) i Gabeli (Čapljina). U Volujac jc Vujić došao iz “Cmča” (Dživar), kupio je u “Dumušćića zemlju i na nju se naselio”. Slavi Đurđevdan (75:1228). U Raptima i Gabeli su starinom iz Dračeva u Popovu. Predak im je doselio u Rapti oko 1750. a u Gabelu oko 1840. godine. Slave Jovanjdan (59:270).

  6. Slavko

    Vujičići (strukture Vujic/a+ić/i)

    Ima slučajeva da se zbog različitog izgovora, ili različitog administrativnog evidentiranja,
    kod pripadnika jednog plemena beleže dva različita prezimena.
    To je slučaj kada se, na primer, u prezimenu javlja slovo ”j” ili ga nema: Bajić – Baić, Vujić – Vuić, Vujičić – Vuičić, Vujčić – Vučić, Gajić – Gaić, Pajić – Paić …
    Ovo je odgovor mojim prezimenjacima koji misle, da ako neko nema ono ”j” ili drugo ”i” da nije njihov.
    Moje pleme u Smederevskom Podunavlju i Donjoj Jasenici je podeljeno na Vujičiće i Vujčiće, iako su istog porekla.

  7. Slavko

    Odgovor za estavella

    Jasenica – naselja, poreklo stanovništva, običaji – Borisav Čeliković 1923. prvo izdanje Beograd, Službeni glasnik i Sanu 2011.
    Možda ovo nije što vi tražite, ali pokušajte. Srdačan pozdrav.

  8. Dejan

    Poštovani Gospodine Slavko, bio sam odsutan malo duže vreme pa nisam stigao da se javim, rođen sam u Smederevskoj Palanci, a inače živim u Markovcu, Opština Vel. Plana, i svi moji preci koje sam ranije naveo, do počivšeg Mihaila, ili Mihajla, živeli su u Markovcu.
    Srdačan poѕdrav

  9. Dragana

    Pozdrav svima,

    Rođena sam u Beogradu 1981. od oca Stevana (1941) Beograd (Rakovica), sin Lazara Vujičića Beograd (Rakovica).
    Ja jedino što znam o poreklu je da su došli iz Crne Gore, zapisano u manastiru Rakovica.
    Slava koju mi slavimo je Vrbica ( Lazareva subota )

    Srdačan pozdrav

  10. Slavko

    Draga Dragana,
    Pročitajte pažljivo ovu stranicu i naći ćete neki odgovor ili ideju kako da počnete istraživanje. Poreklo se istražuje npr. od vas, pa unazad, nikako od najstarijih. Za početak napišite zahtev načelniku opštinske uprave da vam dozvoli uvid u matične knjige u opštini u kojoj živite. Kada dobijete saglasnost pokažite matičaru papir i krenite na posao. Videćete, film će se razvijati brže nego što ste mislili. Ako budete uporni napisaću vam redosled postupaka, kako bi vaše istraživanje bilo olakšano. Ja sam zbog neznanja gde i kome da se obratim, izgubio mnogo vremena, zato želim vama i drugima da pomognem. Prezime Vujičić se prvi put javlja 1518g. u okolini Beograda, 1541g. u nahiji Zmijanje kod Banja Luke, 1600g. u Kusonju u Hrvatskoj kao graničari gde su dobijali imanja i imali privilegije u društvu… Nisu svi Vujičići iz Crne Gore. Za sada toliko. Srdačan pozdrav.