Порекло презимена Миљковић

5. фебруара 2012.

коментара: 32

Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наводи да у градском подручју Требиња данас живи око 30 породица Миљковић.

“Нико нема информацију да су се породице Миљковић икад досељавале из других крајева, већ откако се памти и колико досежу усмена предања, настањени су на ужем градском подручју Требиња. Учествовали су у подизању и оснивању града, тзв. старосједиоци”, наводи наша сарадница и додаје да њени Миљковићи славе Зачеће Св. Јована Крститеља, 6. октобра.

Иначе, о Миљковићима из Херцеговине писао је и Ристо Милићевић у књизи “Херцеговачка презимена” где се наводи следеће:

“МИЉКОВИЋ, православни, у Засаду, Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, у Хрупјелима шест, у Гомиљанима четири, Требињу двије и у Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конавлима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња)”.

КРСНА СЛАВА: Зачеће Светог Јована Крститеља (6. октобар), Миљковићи из Требиња; Свети Никола, Миљковићи из Подујева;

ПОЗНАТИ: Наташа Миљковић, тв водитељка; Иван Миљковић, одбојкаш; Бранко Миљковић, песник;

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (32)

Одговорите

32 коментара

  1. Đorđe Miljković

    Pozdrav svim Miljkovićima! Moji dolaze iz Malog Vojlovca opština Lebane, nedaleko od Kosova. Otac mi se zove Aleksandar, deda Đura, imao je brata Ostoju, njihov otac se zvao Đorđe. Familiju nam zovu Timčini/Timčazi po nekom Timči koji je bio trgovac. Ako neko zna odakle smo došli, neka napiše. Hvala unapred, veliki pozdrav!

  2. Goran

    Миљковићи из Поповог поља,из Гомиљана потичу од Николића кнежева Поповог поља из 15века.Николићи су живели у Врањеву код Неума иу Дубљанима Попово,у Главској код Требиња,Ливну,најпознатије племе у Јужној Херцеговини.

  3. Goran

    Тачније од Миљка Вујадиновог Вучинића Николића.потомци Вукосава Николића.