Порекло презимена Миљковић Reviewed by Momizat on . Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наво Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наво Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Миљковић

Порекло презимена Миљковић

Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наводи да у градском подручју Требиња данас живи око 30 породица Миљковић.

„Нико нема информацију да су се породице Миљковић икад досељавале из других крајева, већ откако се памти и колико досежу усмена предања, настањени су на ужем градском подручју Требиња. Учествовали су у подизању и оснивању града, тзв. старосједиоци“, наводи наша сарадница и додаје да њени Миљковићи славе Зачеће Св. Јована Крститеља, 6. октобра.

Иначе, о Миљковићима из Херцеговине писао је и Ристо Милићевић у књизи „Херцеговачка презимена“ где се наводи следеће:

„МИЉКОВИЋ, православни, у Засаду, Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, у Хрупјелима шест, у Гомиљанима четири, Требињу двије и у Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конавлима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња)“.

КРСНА СЛАВА: Зачеће Светог Јована Крститеља (6. октобар), Миљковићи из Требиња; Свети Никола, Миљковићи из Подујева;

ПОЗНАТИ: Наташа Миљковић, тв водитељка; Иван Миљковић, одбојкаш; Бранко Миљковић, песник;

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (32)

 • Marko

  Miljkovic je Zaplanjsko prezime, jugoistočna Srbija, Šopski/Torlački kraj, Niško prigradje. Bar je tako kod nas. Svaki drugi, treci Zaplanjac je Miljkovic npr. odbojkaš…

  Одговори
 • Miljkovic Marko

  Miljkovici iz Jajinaca,predgradje Beograda(opstina Vozdovac)
  Cetiri rodjena brata sa prezimenom Milutinovic su izbegli u Jajince u periodu izmedju 1820 i 1830 godine iz sela Plocnik(okolina Prokuplja)zbog optuzbi za smrt nekolicine turaka koji su im branili da slave krsnu slavu.Da bi najbolje sakrili svoj identitet onu su se odrekli prezimena Milutinovic i uzeli su prezimena po svojim imenima,i tako je Miljko Miljkovic postao osnivac familije Miljkovic koja je i danas brojna na ovim prostorima,u samim Jajincima ima izmedju 20 i 30 porodica.
  Sve ovo je na osnovu usmenog predanja koje sam cuo od starijih clanova nase familije
  Krsna slava nam je Arandjelovdan

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Миљковић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Старо Село
  -Белосавци
  -Ботуњ
  -Букоровац
  -Крњево
  -Марковац

  Одговори
 • Ратомир Миљковић

  Постоји и село Миљковићи, недалеко од Мостара.

  Одговори
 • Bozidar Miljkovic

  Postovani Milodan,pisem po ko zna koji put.Mozetet li mi pomoci oko mog porekla,mislim da ne trazim puno.Imate li podatke o naseljavanju sela Bivolja i okoline kod Krusevca?Ja sam Bozidar Miljkovic iz Leskovca,moji Miljkjovici su dosli iz Crne Gore pre 200god.kao Stevanovici u Bivolje,ali je moj pok.otac izgubio kontakt.Dakle,samo da li imate pisane podatke.Hvala unapred i molim vas za pomoc.Moj mail je bojat@sbb.rs

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Миљковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Лукар
  -Бунар
  -Багрдан
  -Рибаре

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Миљковић по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Бошњан
  -Бадњевац
  -Јовановац
  -Марковац
  -Марковац (Свилајчани)
  -Ботуњ
  -Петровац
  -Чумић
  -Ракинац
  -Нови Аџибеговац (Ново Село)
  -Градац
  -Опорница

  Одговори
 • Предраг Миљковић

  Поштовани,
  занима ме, да ли неко зна нешто о породици Миљковић из Алексинца. Породица је прилично пострадала од стране комуниста, тако да се губе корени. Деда ми је био дуго алексиначки прота, пре Другог рата и колико знам, једно време, после рата. Његов отац је крајем 19. века био богати трговац у Ражњу и звао се Митке (Димитрије) Миљковић.
  Слава нам је Свети Никола.

  Одговори
 • Драган Миљковић

  Постоје породице Миљковића из околине Рашке и села Себимиља. Наводно порекло води од Миљка, једног од два брата који су половином 19-ог века пребегли из Црне Горе у Србију, по којем су његови наследници добили презиме Миљковић.

  Одговори
  • Davor Miljkovic

   Postovani…. Sasvim slucajno sam naleteo na ovu stranicu, i sta reci, do SVAKA CAST. E sad…potrazih Miljkovice, i videh ih ovde, ali ne nadjoh nijedan tekst koji pominje Miljkovice iz danasnje Hrvatske. Grobovi mojih predaka ostadose na Baniji (nikad „Banovini“), a mi, zivi, se izgleda, VRATISMO u Srbiju, i dalje kao pravoslavci. Takvih nas i nije bilo puno tamo, barem po onom sto ja znam. Ali je malo vise njih ostalo tamo, naravno-katolika, citaj-Hrvata. (Ivica Miljkovic, nekad cuveni fudbaler Osijeka). U Cazinskoj krajini, okolina Bihaca, BiH, citavo jedno selo…veliko selo, sve Miljkovici—MUSLIMANI!!! Najkrvaviji od svih, u Drugom sv.ratu, Husein Miljkovic-Huska, komandant tadasnje zloglasne „Handzar-divizije“ Dakle, ima nas svakakvih. A o zajednickom poreklu, po onome sto ja znam,stalno se provlaci prica o Crnoj Gori i Carnojevicima. Kao, oni su nas doveli tamo, na zapad. Msm, u srpske krajeve, zapadno od Drine. Toliko za ovaj put. Hvala sto postojite..

   Одговори
   • Милорад Богдановић

    Даворе, хвала ти што си нас посјетио, и остани и даље са нама.

    Пошто ниси навео коју славу славе твоји Миљковићи и из кога мјеста на Банији, тешко је било шта више рећи о њима.

    Иначе, нерадо одговарам на питања писана ЛАТИНИцом, али пошто ми се твој текст допао, покушаћу да нешто напишем о Миљковићима правослане вјероисповјести.

    На простору Лике, Баније и Кордуна све до последњег ‘рватског етничког чишћења спомињу се као слављеници Јовањдана, Ђурђевдана и Аранђеловдана.
    Исте славе славе у Славонији: у парохији Дарувар славе Аранђеловдан, а у протопрезвитерату новоградишком славе Јовањдан у истоименој парохији а Ђурђевдан у парохији Кукуњевац, у селу Брезине. Ово су податци из Шематизма епархије пакрачке за 1898 годину.

    У Шематизму д/б за 1882 годину твоје презиме се спомиње као слављеници осам различитих слава: св. Василије, Илија, Јован,Марко Еванг, Никола, Симеун, Тома и Усјек. Јованово. Настањени су на простору Бугојна, Бихаћа, Дубице, Градишке, Бањалуке, Приједора, Травника, Високог.

    Скором све ово можеш пронаћи у нашој Дигиталној библиотеци http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

    Свако добро ти желимо.
    И пиши ћирилицом да те сав свијет разумије.

    Одговори
   • Zemira (Miljkovic) Porcic

    Gospodine Davore,
    Selo Miljkovici se nalaze u Velikoj Kladusi, BIH i to je jedna od najmnogobrojnijih muslimanskih familija u Velikoj Kladusi, jer su tu stoljecima. Posto sam ja djevojacki Miljkovic takodjer me zanima nase porijeklo. A koliko sam saznala prezime Miljkovic je zastupljeno u sve tri vjere tako da je izgleda tesko reci od kud ko dolazi.
    Pozdrav.

    Одговори
   • Milan Miljković

    Poštovani
    Zbog naše burne povijesti i stalnih migracija teško je odrediti korjene
    prezimena Miljković.
    Na ovom sajtu pogledajte o povijesti prezimena Miljković u Hrvatskoi
    I BiH

    Одговори
 • зоран миљковић

  Поздрав мојим презимењацима…! ! ! !…
  Миљко је стари назив за благо(имовину)…у земљи и у стоци…По предању су била два брата,који су са југа,бежећи од турака(вероватно су имали „заслуга“…),населили,околину Смедерева.Старији се населио у Крњеву или Сараорцима са својом породицом,док је млађи дошао у село Колари,такође у смедеревској нахији…Имена су заборављена на жалост,али се зна да је мој Аскурђел,умро млад,да се баба преудала и из Сараораца дошла у Лугавчину,довела сина Ђурађа(Ђуру),који је изродио три сина,од којих је најмлађи…мој деда Жика,изродио петорицу синова,од којих је мој отац Милан ,најмлађи.Он је оставио за собом мене Зорана и мог брата Горана…Ја имам 3 сина а мој брат две ћерке…Толико од мене…Живели и Бог Вас чувао…! ! ! ! !

  Cлавимо СВЕТУ ПЕТКУ…

  Одговори
  • Stefan Miljković

   Pozdrav Zorane, moji Miljkovići su se naselili u selu Malošište blizu Niša pre Drugog svetskog rata i odatle se zna dosta, ali pre toga sam malo slab sa podacima, cukundeda je bio vojnik u Prvom svetskom ratu, presao Albaniju, Stojan Miljković,. takođe znam detaljnije tu pricu o bežanju dva brata od turaka, koja se javlja u mojoj porodici, znam i zašto su pobegli i to sa celim porodicama a ne samo oni ali ne znam dali su to baš oni o kojima vi pricate, možda i nisu, a imena ne znam. Takođe slavimo slavu Sveta Petka . Pozdrav i sve najbolje moj mail je : miljkovic397@gmail.com

   Одговори
 • Danijela

  Zna li neko poreklo Miljkovica koji sada zive u Gornjem Stupnju opstina Aleksandrovac.

  Одговори
 • ЉИЉАНА

  Супругова породица Миљковић из Белушића код Рековца. Левач! Славе Св. Тому. Порекло доласка ако знате.

  Одговори
 • Вранешевић

  Миљковићи су живели до 1995. у Старом селу, засеок Трњани, општима Сисак. Било их је те године 3 куће са укупно 10 особа. Слава им је Свети Никола, као и већини становника Старог села од којих су најбројнији Вранешевићи, Радишевићи, Радомировићи итд. А овај Давор ми звучи познато… 🙂

  Одговори
 • Julijana Miljković

  Evo i ja, da podelim priču o svom prezimenu.
  Moj navrdeda Miljko Cvetković, živeo je u selu Krušce nadomak Niša. Kako dugo nije mogao da dobije porod, usvojio je svog radnika. Međutim, nakon usvojenja Bog mu dade sina Milana Cvetkovića i sina Ljubu Cvetkovića (mog čukundedu).
  Milan, borac i preživeli ranjenik Kolubarske bitke, imao je dvojicu sinova Ratka Cvetkovića i deda Daceta Cvetkovića, Ratko je imao samo kćeri, Dace je ima sina Žarka Cvetkovića koji je takođe dobio dve kćeri.
  Ljuba koji se vratio sa Solunskog fronta, kako kažu na belom konju, imao je sina Čedu Cvetkovića, a Čeda imaše veliki porod tri kćeri i tri sina Tomu Cvetkovića, Dragija Cvetkovića i Velimira. Velimiru po rođenju dade prezime Miljković po svom dedi Miljku.
  Tako u selu Krušce, pored Niša nastade prezime Miljković.
  Danas su nosioci tog prezimena Velimirov sin Slaviša Miljković i unuk Velimir Miljković koji živi u Nišu i čija sam ja sestra, i Cvetkovići i Miljkovići slave slavu 21.novembra – Sv.Arhangela Mihaila.
  Navrdeda Miljko je svo svoje imanje raspodelio na tri jednaka dela kako svojim sinovima tako i svom usvojeniku. U ime svog usvojitelja, usvojeni sin je svojim potomcima dao prezime Miljković u znak sećanja i poštovanja na Miljka Cvetkovića, i dan danas se njegovi naslednici tako prezivaju.
  Nisu mi poznata njihova imena i mesto prebivališta kao i da li i oni slave istu slavu, takođe verujem da su neka gorenavedena imena – nadimci.
  Veliki pozdrav!

  Одговори
 • Љиљана (Миљковић) Рајић

  Моја породица потиче из села Пајсак код Велућа (општина Трстеник). У том селу су се наводно доселили из Херцеговине по једнима, а по другима из Црне Горе. Мој чукундеда био је у то време познат хајдук ЉУБА МИЉКОВИЋ. Његов син се звао Лазар Миљковић, који је имао три сина, а један од њих је и Радош Миљковић (мој пок. деда), погинуо је 1945. године у новембру. Његов син, а мој отац Јован Миљковић, рођен је 1938. а умро је 2007. године у Ловћенцу. Мој отац напустио је село Пајсак, давне 1963. године и одселио се у Ловћенац, где и данас живи моја мајка и мој брат Миломир. Моји и Миљковићи у Пајсаку славе славу св. Јован Крститељ 20. јануара.
  Пошто сам и ја рођена у Ловћенцу (Бачка), немам контакте са Миљковићима из Пајсака (а колико сам чула у селу су остале само две куће) не могу више ништа да кажем о пореклу.
  Велики поздрав!

  Одговори
 • Весна Миљковић

  Колико сам ја успела да сазнам нешто о свом пореклу ,фамилија Миљковић потиче са КИМ.Одатле се фамилија Миљковић због крвне освете сели у село Петровац код Прокупља,а једна или две породице из те фамилије одлазе преко планине Јастребац за Крушевац.Село Петровац је доста велико и ако сад тренутно нема пуно људи сви су раштркани свуда по свету,село чини 80%Миљковића.Крсна слава нам је св.Архангел Михаил.Волела бих да сазнам много више о свом пореклу,ако имате било какве информације била бих вам захвална.Поздрав за све!

  Одговори
 • Slobodan nisam Miljkovic

  Slucajno sam naisao na ovu stranu i vidio sam post Davora Miljkovica u kojem kaze da je Huska Miljkovic bio komandant Handzar divizije.Huska Miljkovic je osnovao lokalnu seosku miliciju koja je stitila stanovnistvo (takodjer i srpsko)od ratnih razaranja.Ta milicija se zvala Huskina vojska ili Huskavci i ustrucavala seod bilo kakvih ofenzivnih akcija.O kladuskim Miljkovicima Radoslav Lopasic u svojoj knjizi „Bihać i Bihaćka krajina“ kaze da su u kladuski krajdosli iz Like nakon sto je Lika oslobodjena od otomanske vlasti.Samo on u svojoj knjizi kaze da je prezime Milkovic.Ne znam da li je on pogrijesio ili su se oni tada tako izjasnjavali.Jedan od Miljkovica mi jerekao da mu je njegov djed rekao da su oni bili pravoslavci prije nego sto su presli na islam.Trenutno u Hrvatskoj ima oko 4000 osobekoje se prezivaju Milkovic i 800 koje nose prezime Miljkovic.Inace prezime je izvedeno od pridjeva mio tako da porodicee Miljkovica ne moraju da budupovezane cak ako zive i u istom selu.Pozdrav

  Одговори
 • Nevena

  Nevena Miljkovic,prezime nosim od dede Radivoja Miljkovica,naravno preko oca Dragojuba Miljkovica… Slabo znam svoje dalje poreklo. Znam da je deda bio iz okoline Cuprije. Moj deda se ozenio i preselio u Krusevac i znam da nas Miljkovica ima po Krusevcu ali iskreno ne znam ko su mi sve rodjaci. Blizak rod znam da nismo. Svi vec vekovama slavimo sv.Arangela Mihaila. Volela bih da znam dalje poreklo.
  PS: kucam sa telefona pa nazalost nemam cirilicu.

  Одговори
 • Slaviša Miljković

  Здраво, сестре и браћо Миљковић !!!
  Зовем се Славиша Миљковић, из Ниша сам.У задње време сам нешто читао на нету, по разним форумима о пореклу презимена Миљковић.Ово је моје сазнање.Славим Сетог Николу,80 % Миљковића у Србији слави ту славу.Водим порекло из Заплања, околина Ниша,тачније село Велики Вртоп,иначе, песник Бранко Милјковић потиче исто из Заплања само је у питању село Гаџин Хан.Пре неколико година сам причао са једним старијим господином исто из Заплања,исто Миљковић,по професији свештеник.Каже,Миљко,не зна које је презиме имао потиче из села Орах код Никшића.Из не зна ког разлога је побегао за време турака и на југу Србије околина Власотинаца основао село Орашје,касније он или неки његов потомак је дошао у Заплање и раширио презиме Миљковић.Волео бих да ми се јаве Миљковићи безобзира где живе,да разменимо приче.Ово је мој број 066/80-66-581 ,може и вајбер. Велики поздрав !

  Одговори
  • Slavisa Miljkovic

   Pozdrav za sve Miljkovice ma gde bili!
   Daklem ime mi je SLAVISA MILJKOVIC, rodjen 07.01.1970, inace sam iz Donje Trnave kod Prokuplja.
   Tamo nas Miljkovice ima za sad 9 porodica, odakle su doseljeni nasi preci nezna niko. ja sam se dosta raspitivo, a i deda nam je nekad pricao da su nasi dobili prezime po nekom MILJKU. pa da pojasnim:
   Veljko i Miljko bili braca, ako se ne varam prezivali se Jovanovic. Zasto je doslo do promene ili dali je to tacno bas da je do toga doslo, ne znam.
   Od Miljka, tri sina – Milovan, Raka i Denca
   Milovan dva sina Dragutin i Vojislav, dve cerke Draga i Rosa
   Raka samo sina Stanoje.
   Denca sina Stanoje i cerka ( ne znam ime).
   Dragutin sinovi – Milan, Milorad- Mole, Slobodan i cerka Vukosava
   Vojislav sinovi – Radomir, Vlasta, Mimi ( ne znam pravo ime),Milivoje
   Stanoje sin Dile, cerke Srbijanka, Dani (ne znam pravo ime)
   Stanoje sinovi – Hikola, Djordje, Jovan
   svi muski slave sv Arhandjela slavu
   Inace ima Miljkovica i osim Pertovca, i u Gornjoj i Donjoj Strazavi, Prokuplju …
   U koliko sta pomaze oko saznanja porekla, prezimena Miljkovic, tu sam jos sta da kazem , jer nisam naveo poslednja 3 kolena, tj. generacije jos.

   Одговори
 • Војислав Ананић

  МИЉКОВИЋ (п), у Засаду. Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, а у Хрупјелима шест. Гомиљанима четири, Требињу двије и Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конављима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Đorđe Miljković

  Pozdrav svim Miljkovićima! Moji dolaze iz Malog Vojlovca opština Lebane, nedaleko od Kosova. Otac mi se zove Aleksandar, deda Đura, imao je brata Ostoju, njihov otac se zvao Đorđe. Familiju nam zovu Timčini/Timčazi po nekom Timči koji je bio trgovac. Ako neko zna odakle smo došli, neka napiše. Hvala unapred, veliki pozdrav!

  Одговори
 • Goran

  Миљковићи из Поповог поља,из Гомиљана потичу од Николића кнежева Поповог поља из 15века.Николићи су живели у Врањеву код Неума иу Дубљанима Попово,у Главској код Требиња,Ливну,најпознатије племе у Јужној Херцеговини.

  Одговори
 • Goran

  Тачније од Миљка Вујадиновог Вучинића Николића.потомци Вукосава Николића.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top