Poreklo prezimena Miljković

5. februar 2012.

komentara: 46

Prezime Miljković je prisutno u dosta krajeva u kojima žive Srbi. O Miljkovićima iz Hercegovine, kratak prilog nam je poslala Nataša Miljković iz Trebinja. Ona navodi da u gradskom području Trebinja danas živi oko 30 porodica Miljković.

“Niko nema informaciju da su se porodice Miljković ikad doseljavale iz drugih krajeva, već otkako se pamti i koliko dosežu usmena predanja, nastanjeni su na užem gradskom području Trebinja. Učestvovali su u podizanju i osnivanju grada, tzv. starosjedioci”, navodi naša saradnica i dodaje da njeni Miljkovići slave Začeće Sv. Jovana Krstitelja, 6. oktobra.

Inače, o Miljkovićima iz Hercegovine pisao je i Risto Milićević u knjizi “Hercegovačka prezimena” gde se navodi sledeće:

“MILJKOVIĆ, pravoslavni, u Zasadu, Hrupjelima, Todorićima i Gomiljanima (Trebinje), Trebinju i Ljubinju. Godine 2003. u Zasadu je bilo 10 kuća Miljkovića, u Hrupjelima šest, u Gomiljanima četiri, Trebinju dvije i u Ljubinju jedna kuća. Vele da su starinom iz Mrcina u Konavlima. Slave Jovanjdan (podaci Savo Pujić iz Todorića kod Trebinja)”.

KRSNA SLAVA: Začeće Svetog Jovana Krstitelja (6. oktobar), Miljkovići iz Trebinja; Sveti Nikola, Miljkovići iz Podujeva;

POZNATI:Nataša Miljković, tv voditeljka; Ivan Miljković, odbojkaš; Branko Miljković, pesnik;

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (46)

Odgovorite

46 komentara

  1. Đorđe Miljković

    Pozdrav svim Miljkovićima! Moji dolaze iz Malog Vojlovca opština Lebane, nedaleko od Kosova. Otac mi se zove Aleksandar, deda Đura, imao je brata Ostoju, njihov otac se zvao Đorđe. Familiju nam zovu Timčini/Timčazi po nekom Timči koji je bio trgovac. Ako neko zna odakle smo došli, neka napiše. Hvala unapred, veliki pozdrav!

  2. Goran

    Miljkovići iz Popovog polja,iz Gomiljana potiču od Nikolića kneževa Popovog polja iz 15veka.Nikolići su živeli u Vranjevu kod Neuma iu Dubljanima Popovo,u Glavskoj kod Trebinja,Livnu,najpoznatije pleme u Južnoj Hercegovini.

  3. Goran

    Tačnije od Miljka Vujadinovog Vučinića Nikolića.potomci Vukosava Nikolića.

  4. Dragana

    Moja baba majkina mamaima danas ima 88 godina rodjena je u krepoljinu u opstini Zagubici gde je i udata inace opstina zagubica se nalazi u istocnom delu Srbie ali ih ima jos u selu
    Pozdrav za sve miljkovice sirom sveta

  5. Jugovici

    Miljkovici koji zive u Trebinju vode porijeklo od Miljka Jugovica, drugog po starini Vratkovog sina, praunuka Vukana Nemanjica, rodjenog brata svetog Save.
    Po ocu su od Vratka Nemanjica , poznatijeg kao Jug Bogdan,
    Rodoslovno porijeklo sa imenima postoji u nazad vise od 300 godina i mjesta na kojima su zivili.
    Prisluga sv.Trojica je zajdnicka slava svih potomaka Jug Bogdana, zajednicka je Miljkovicima iz Trebinja i drugim Miljkovicima iz okoline Paracina kao o onima sa Kosova koji takodje gaje predanje o porijeklu od Miljka Jugovica. Crkva sv.Trojice je u Jugovicima kod Gacka, tu je trudna zena Vojina Jugovica, najstarijeg Jug Bogdanovog ,sina prebjegla posle boja na Kosovu i zaklon nasla kod Bosanskog kralja Tvrtka, a u muzevljevu pradjedovinu Hercegovinu.
    Miljkovici nakon Boja na Kosovu prelaze u planinske zbjegove Crne Gore, nakon toga jedna grupa odlazi i naseljava Mrcine Konavoske, u pradjedovinu svoju. Nakon pritiska katulicenja pod terororom Marije Tereze prelaze u Talezu tri brata da bi sacuvali Pravoslavnu vjeru, tu se kratko zadrzavaju i otud se raseljavaju po Hrupjelima, Gomiljanima i Zasadu odakle se njihove porodice sire u tri rodoslova stabla.

  6. Dragan Zoran Miljkovic

    Pozdrav Miljkovici
    Vidim po komentarima da Miljkovica ima najvise na potezu od prokuplja,preko malog jastrebca pa prema Krusevcu.
    Ja sam poreklom sa malog jastrebca iz sela Klisurica,u kome je po mojim saznanjima bar trecina sela Miljkovici.

    • Aleksandar

      Ja sam iz mesta Rataje,kod Zupskog Aleksandrovca. Jel i vi slavite Sv.Stefana?
      Po nekim seoskim knjigama sam pronasao da smo se doselili sa juga,za vreme Velike seobe Srba…U mom selu bas ima dosta porodica Miljkovic.Veliki pozdrav.

  7. Rados Miljkovic

    Cetiri kuce miljkovica u selu MItrova Reka 10 kilometara severno od Novog Pazara . U vreme turaka ubili su agu i jedan brat je sa porodicom pobegao u Kursumliju. Ti miljkovici su iz istog plemena.

  8. Radmila(Miljković)Krstić

    Mi smo iz Trbusca okolina Sapca,mog pradede Zivka otac se iz Mrdjenovca (Sabac)doselio u Trbusac.U Trbuscu je bilo 4 kuce Miljkovica ,sada ima 2,stim sto iz jedne kuce zive u Beogradu.Moja kuca iz koje sam ja nema naslednika prezimena ,ja sam jedino dete mojih pokojnih roditrelja.Kazu da nam je poreklo iz Trebinja . Krsna slava Sveti Jovan.Pozdrav za sve Miljkovice.

    • Igor Miljković

      Pozdrav, ja sam iz Jelenče (Šabac) moj pradeda je se doselio iz Metlića (Pocerina), to je najdalje što znam, ako vi ili neko zna nešto više, voleo bih da znam, hvala

    • Igor Miljković

      Zaboravio sam da kažem, otac mi je Aleksa, deda Velimir a pradeda Dragoljub, u Metliću imam još rodbine, deda Dimitrije

  9. Dušan Miljković

    Pozdrav svim Miljkovićima.
    Da i ja kažem to što znam o mom prezimenu.
    Otac mi se zove Živan i on trenutno živi u Sloveniji gde sam i ja rodjen.
    Njegov otac(moj deda se zvao Obrad Miljković).
    Moj otac Živan ima stariju sestru Stojanu i mladjeg brata Živoslava.Svi su rodjeni u Selu Krajkovac,opština Merošina,a kasnije su se preselili u selo Mramor kod Niša,gde još uvek žive.

  10. Željko Tanasijević

    Poštovani, poreklo mojih Miljkovića potiče sa severa Crne Gore još u doba Turaka kada su iseljavali porodice u niže područije da bi im plaćali harač mog pra pra dedu Tanasija Miljkovića su doselili u Arnajevo (opština Barajevo) i tu su promenuli prezime u Tanasijević verovatno zbog krvne osvete slavimo svetog Nikolu