Порекло презимена Ђекић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Ђекић

Порекло презимена Ђекић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (34)

 • Dosta brojna porodica Djekic, koja naseljava mnoga sumadijska naselja, uglavnom, vode poreklo sa prostora opstine Prijepolje,blize receno iz sela Krusevo. Njihovi koreni poticu iz Crne Gore, blize iz Gornjih Rovaca. Po mestu odakle su se doselili, prozval

  Spasoje Djekic

  Одговори
 • Dosta brojna porodica Djekic, koja naseljava mnoga sumadijska naselja, uglavnom, vode poreklo sa prostora opstine Prijepolje,blize receno iz sela Krusevo. Njihovi koreni poticu iz Crne Gore, blize iz Gornjih Rovaca. Po mestu odakle su se doselili, prozval

  Dosta brojna porodica Djekic, koja naseljava mnofa sumadijska naselja, uglavnomč vodi poreklo sa prostora opstine Prijepolje,blize iz sela Krusevo. Njihovi koreni poticu iz Crne Gore, blize iz Gornjih Rovaca. U spomen i secanje na rodmi kraj prozvase se Rovcani. Njihovo doseljavanje na ove prostore izvrseno je tokom osamnaestog veka. Prezime Djekic dobise po rodonacelniku Djeki,uglednom i hrabrom Rovcaninu.. Seoba sa prostora Prijepolja usledila je krajem devetnaestog veka,nakon gusenja Babinske bune i straha od odmazde turskih vlastti protiv buntovnika. Svi Djekici ,uglavnom, koji zive na prostoru Sumadije i Zapadne Srbije, a cija je krsna slava sv. Luka, vode poreklo iz prijepoljskog sela Krusevo.

  Одговори
 • Miloš Đekić

  Bas me ovaj tekst zainteresovao, ono da se zna neki put nas Djekica kad se obresmo u Šumadiji.
  Mi se smatramo sada Sumadincima, i svako ko me pita ja sam iz Šumadije, iako sam rodjen u Beogradu. Inače naše selo je selo Bare opština Knić. Ja uvek kazem da smo u Srcu Šumadije, na 20 km od Kragujevca, 19 od Knića 22 od G. Milanovca. Naš zaseok je poznat po jednom velikom brdu, i zovu ga Đekića brdo. oko 8 ha u mestu.
  Inače svi slavimo Sv. Luku.
  E sad po nekim mi dodjosmo iz Sjenice, a sad vidim da se pominje i okolina Prijepolja, tačnije selo Kruševo.
  Voleo bih da popričam sa nekim još na ovu meni vrlo zanimljivu temu.

  Одговори
  • Snežana Đelić

   I meni je isto ova tema zanimljiva, ali nikako da doznam prave informacije o našem prezimenu jer moji pra i čukun potomci svi su iz Srema, a ovde čitam da se radi uglavnom o Šumadijskim porodicama. I zanimljivo je da je nama slava Sveti Stefan, svim okolnim porodicama.. Pozdrav 🙂

   Одговори
   • Petar

    I mi slavimo sv. Stefana
    9 jan
    Moji su u 19 veku iz cg otisli za bosnu Bosanski petrovac, Knjeusa
    Pa posle kolonizacijom u okolinu Vrsca

    Одговори
    • Nikola

     Ukoliko su u B.Petrovcu i slave sv.Stefana to je ogranak Đekića iz Like bilo ih je u Srbu ,Gračacu i Lapcu najčuvenija je Đekića glavica kod Gračaca i svi slave sv.Stefana u 19-om veku sa više porodica iz tih krajeva prezimena Poznić,Manojlović i dr. naseljavaju okolinu B.Petrovca,dok grana Đekića iz Crne Gore slavi Sv.Jovana.Ovo je bitno napomenuti da se zna pravac kretanja odovjenih grana Đekića da se ne mešaju njihove migracije

     Одговори
 • Đeka

  moj su se iz Kosovske Mitrovice doselilu u centralnu Srbiju. Slavimo sv. Jovana.

  Одговори
 • Miloje Đekić

  Moj rođak, Spasoje Đekić je dao informaciju koju uvažavam:
  Dosta brojna porodica Đekic, koja naseljava mnoga šumadijska naselja, uglavnom vodi poreklo sa prostora opštine Prijepolje, bliže iz sela Kruševo. Njihovi koreni potiču iz Crne Gore, bliže iz Gornjih Rovaca (po mojim informacijama iz zaseoka Velje Duboko). U spomen i sećanje na rodmi kraj prozvaše se Rovčani. Njihovo doseljavanje na ove prostore izvršeno je tokom XVIII veka. Prezime Đekic dobiše po rodonačelniku Đeki, uglednom i hrabrom Rovčaninu.. Seoba sa prostora Prijepolja usledila je krajem XIX veka, nakon gušenja Babinske bune i straha od odmazde turskih vlasti protiv buntovnika. Svi Đekici, uglavnom, koji žive na prostoru Šumadije i Zapadne Srbije, a čija je krsna slava sv. Luka, vode poreklo iz prijepoljskog sela Kruševo.
  Molim da mi se pomogne da dođem do bližih informacija iz knjige „Pleme Đekića“ – Mileta Đekić, Kraljevo 1973. po pitanju izdavača, kontakta i sl.
  Spreman sam na razmenu informacija.
  Hvala svima, naročito saplemenicima. Miloje Đekić, Novi Beograd

  Одговори
  • Milorad Djekic

   Postovani gospodine Djekic,vidim da ste bili zainteresovani za knjigu ,,Pleme Djekica“pa ako ste dosli do nekih saznanja u vezi te knjige bio bih vam zahvalan da mi ih posaljete porukom.Unapred zahvaljujem.

   Одговори
 • sreten djekic

  Djekici su iz Crne Gore izmedju Niksica i Cetinja i slave slavu sveti Arandjeo..Ja sam iz Smedereva. Pozdrav za Djekice

  Одговори
 • Sava

  Pozdrav Djekićima.Moja majka je Djekić,iz sela Jošavka,opština Čelinac,25 km udaljeno od Banja Luke.Slava je Sveti Nikola.U opštinama Čelinac,Prnjavor,Derventa,Brod ima Djekića,slave su im različite.O porjeklu ne znam ništa konkretno,samo toliko da su doselili iz Crne Gore. Zanimljivo je etimološko porjeklo imena Djeka,šta bi ovo ime moglo značiti i na kojem jeziku.Razmišljao sam da bi moglo biti nadimak od imena Andjelko.Andjelko-Djeka-Djekić.Volio bih da neko napiše svoje mišljenje o tome.

  Одговори
 • Snezana Boskovic

  Moje devojacko prezime je Djekic. Tata je iz Negotina. Otac mu se zvao Cedomir,. Slave Sv. Petku.
  Tata je pricao da su doseljeni iz Crne Gore a da su nekad Djekici bible u Ivangradu ( da li je to sad Berane?_
  Ne znam skoro nista vise.

  Одговори
  • Milan

   Ja sam Milan Djekic
   Takodje slavim Svetu Petku, i po prici smo takodje iz Crne Gore.
   Ja znam da smo iz mesta Kralje kod Andrijevice, i da su morali da napuste ognjiste.
   Mozemo da popricamo mozda se setite jos necega?
   Pozdrav!

   Одговори
   • Petar

    Takvu sam i ja informaciju dobio ali ima i iz okoline nikšića i cetinja

    Одговори
   • Rade

    Ja sam Rade Djekic iz Kralja,izmedju Mateseva i Andrijevice i danas imam kucu i imanje tamo zivim u Podgoricu..moj otac kaze da su Djekici iz Berana …poticemo od takozvanog Djeke koji je imao jos 4 brata …imam knjigu porodicnog stabla…

    Одговори
    • Ivan Ristović

     Dobar dan. Čitam komentare i pokušavam da sklopom neke kockice o svom poreklu. Neke vaše objave mi govore da vi možda možete da mi pomognete. Naime, mog pradede deda je došao u Novi Pazar negde iz Crne Gore početkom 19 veka. Izvesni, Đurović Risto, po njemu dobijamo i prezime Ristović. Želeo bi da saznam odakle je došao, od kojih, šta… Ako možete da me uputi te bio bi vam zahvalan.

     Одговори
  • Milan Stefanović

   Pozdrav svim Đekićima ! Meni je majka rođena Negotinka od oca Radomira iz porodice Đekić koja se doselila u centralnu srbiju negde iz Crne Gore (tačno odakle ne znam). Slave isto Sv. Petku.

   Одговори
 • Željko Đekić

  Moja prambaba je devojacko Đekić iz Novog Sela kod Karlovca Hrvatskog i želeo bi da saznam imali potomaka. Zvala se Sofija i posle se udala u Bulate. koliko znam da je imala dva vanbracna sina sa dva coveka koji su preminuli pre vencanja . Jedan se zvao Mile a drugi Đura. Ja sam unuk od Đure
  voleo bi da znam kako bi se prezivao da su se vencali.Ako postoji mogućnost iz crkvenih knjiga da se sazna nesto zasigurno bio bi neizmerno zahvalan i moleo bi doću u to mesto. Unapred svima zahvalan.

  Одговори
 • Илија Ђекић

  Постоје још две гране презимена Ђекић.
  Прва грана је отишла са Косова Поља (највероватније за време Чарнојевића) на запад у тадашљу Крајину. Презиме Ђекић се појављује у Лици већ почетком 18. века (видети књигу попис Лике и Крбаве из 1712) http://www.skdprosvjeta.com/pdf/9.pdf. Ту ћете видети да је било Ђекића у то време у Лици (стр. 253). Постојао је засеок ЂЕКИЋ код Грачаца у Лици. Ђекићи су живели још у Доњој Суваји, Доњем и Горњем Лапцу, Враце и главици Ђекић. Крсна слава им је св. првомученик и архиђакон Стефан (09. јануар).
  Из те гране су највероватније и Ђекићи из Гламоча, које је сада остало у Федерацији БиХ.
  Друга грана је из Црне Горе (највероватније из места Краље, код Берана) и они по крсној слави нису иста грана. Ови Ђекићи славе св. архангела Михаила (21. новембар). Има неких индиција да су од Васојевића. Први писани трагови презимена Ђекић у Црној Гори су каснији, из 19. века.

  Одговори
 • dr.sc. Borislav Đekić

  Živim u Dalju kod Osijeka u Hrvatskoj. Slavimo Svetog Nikolu ,19. decembra. Priča se da smo došli sa Arsenijem Čarnojevićem sa granice Metohije i Crne Gore, Kuči. U Dalju smo skoro izumrli, još samo 3 muške osobe sa tim prezimenom.

  Одговори
 • JOVANKA ĐEKIĆ

  Ja sam udata ĐEKIĆ muž je poreklom iz sela Donji Detlak opština Derventa gde takođe ima Đekića. u tom kraju svi slave sv.Simeuna Bogoprimca (16 februar).Znamo da vodimo poreklo od nekog pretka Đeke iz C.Gore.Voleli bi saznati nešto više i poreklu.

  Одговори
 • Миодраг

  Родом сам из села Гомјеница, општина Теслић РС, крсна слава ми је Св. Јован Крститељ. Мој чукундјед је у то село дошао из околине травника. Мада је Ђекића већ било у Гомјеници, јер смо, приликом сахране једног рођака 1991 године, наишли на комад надгробне плоче Миле Ђекић која се упокојила 1671 године.

  Одговори
 • Milan

  Ja sam Djekic.
  Po prici, poticemo iz sela Kralje, opstina Andrijevica, Crna Gora. Zbog svadje ili sa agom pleme je napustilo ognjiste i uputilo se prema Novom Pazaru.
  Slavimo Svetu Petku.
  Ako ima slicnosti molim Vas javite se voleo bih da saznam vise poreklu.
  pozdrav!

  Одговори
 • Андреј Ђекић

  Ја сам из лозе чукундједа Благоје Ђекића за кога знам да су његови отац и мајка родом са подручја Дервенте.Моји Ђекићи су из села Каоци, општина Србац.Славимо Св.Симеона Богопримца.Поздрав свим Ђекићима!

  Одговори
 • Rašo Đekić

  Pradeda Petar je doselio iz Crne Gore okolina Pljevalja početkom 19-og veka u okolinuDoboja BiH Po pričama dedova i stričeva pradeda je još u vreme prve bračne noći ubioagu koji mu je došao po ženu i prebegao u Bosnu od kada počonje masovna seoba svih Đekića iz Crne Gore bežeči od krvne osvete inače vode poreklo od plemena Vasojevića

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top