Порекло презимена Ђекић

5. фебруар 2012.

коментара: 73

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (73)

Одговорите

73 коментара

  1. dr.sc. Borislav Đekić

    Živim u Dalju kod Osijeka u Hrvatskoj. Slavimo Svetog Nikolu ,19. decembra. Priča se da smo došli sa Arsenijem Čarnojevićem sa granice Metohije i Crne Gore, Kuči. U Dalju smo skoro izumrli, još samo 3 muške osobe sa tim prezimenom.

    • Natasa Pujic ex Djekic

      Djekica ima u Cupriji, tacnije u selu Mijatovac, slavimo Svetog Nikolu. Kazu da smo dosli sa Kosova, a poticemo iz Crne Gore. Ne znam nista vise.

      • Karlo

        Buduci da ima svuda u bivsoj Jugoslaviji pa i po svetu Dzekica, ja sam malo tragao po tom prezimenu. i ustanovio sam da je to staro srpsko prezime, koje potice iz Albanije, i to od prezimena Djerdj ( Djerdj Kastrioti) kojega su od miloste zvali Djeko ili kasnije Djordje. Nastalo je prezime Djekic. Djekici su tragajuci za boljom egsistencijom selili su se po citavoj jugoslaviji pa i po citavom svetu.

        Pozdrav svim Djekicima

  2. JOVANKA ĐEKIĆ

    Ja sam udata ĐEKIĆ muž je poreklom iz sela Donji Detlak opština Derventa gde takođe ima Đekića. u tom kraju svi slave sv.Simeuna Bogoprimca (16 februar).Znamo da vodimo poreklo od nekog pretka Đeke iz C.Gore.Voleli bi saznati nešto više i poreklu.

    • Nada Đekić

      Mi smo u Crnoj Gori, selo Bare Kraljske, na putu prema Andrijevici prije sela Kralje. Naš predak je Đeka. Pozdrav!

      • Nada Đekić

        Slavimo Aranđelovdan

      • Stana

        Надо, моје поштовање, ја сам Вам сигурно фамилија. Мој чукундеда је Никола (могуће да му је у ЦГ име било Иван) Ђекић. Никола је избегао из Црне Горе из тог истог села Баре Краљске и то након што је убио неког врло високог турског главешину, па је за читавом породицом расписана била потера због које је он и избегао у Србију са породицом – женом Пеладијом и четири сина од којих је један – Ђорђе (Ђоко) мој прадеда. Славимо св.Луку. У Србији је Николу (или Ивана) дочекао тадашњи члан владе из ресора унутрашњих послова и Србија је породици поклонила имовину у селу Буковцу код Ваљева, одакле су се због турске потраге морали убрзо премеситити и заменити имање за Голубац који је склоњенији мало у планини изнад Буковца. У том селу Голупцу је рођен и мој отац.
        Ето, то је оно што нам је деда пренео и запамтио од свог оца Ђорђа, тврдио је да због Турака дуго ни гроб Николин нису смели да му обележе након смрти. Не знамо ко је био Турчин ког је Никола убио, али је деда говорио да је у том читавом крају мало након тог убиства почело нестајати Турака. Е, сад – ако ишта знате више о овоме, до нас млађих је допрло само оволико, много би ми значило да ми напишете. Хвала унапред.

    • Žarko Đekić

      Dobar dan. Ima nas koji slavimo SV. GEORGIJA. U selu Rapćani, preko Ljupljanice. Doduše moj djed Žarko je doselio iz Mišinaca. Lijep pozdrav

  3. Миодраг

    Родом сам из села Гомјеница, општина Теслић РС, крсна слава ми је Св. Јован Крститељ. Мој чукундјед је у то село дошао из околине травника. Мада је Ђекића већ било у Гомјеници, јер смо, приликом сахране једног рођака 1991 године, наишли на комад надгробне плоче Миле Ђекић која се упокојила 1671 године.

    • Milijana

      Mislim da delimo istog pretka. Ja sam takodjer iz Teslica i moja baba je Djekic iz Cecave. Ona takodjer ima nekog cukundedu Djekica iz Travnika, koji je pobegao za Travnik nakon sto je ubio nekog Turskog bega u CG.

  4. Milan

    Ja sam Djekic.
    Po prici, poticemo iz sela Kralje, opstina Andrijevica, Crna Gora. Zbog svadje ili sa agom pleme je napustilo ognjiste i uputilo se prema Novom Pazaru.
    Slavimo Svetu Petku.
    Ako ima slicnosti molim Vas javite se voleo bih da saznam vise poreklu.
    pozdrav!

    • Vinko

      Zainteresovalo me ovo sto vi pisete
      Ja sam Djekic iz kralja
      Ako ovo procitas posalji neki broj za kontakt

    • Gde živiš Milane? Ja sam Ristović iz Novog Pazara a ded moga pradede je Đekić Risto iz okoline Andrijevice. u 19 veku su došli u Novi Pazar ali bi voleo da znam odakle tačno koga ima još iz tog plemena i td.

      • Stana

        Молим Вас прочитајте мој коментар код кориснице Наде изнад.
        Мислим да смо фамилија, јер – ево да допуним оно што сам горе написала – након тога што је мој чукундеда Нилола урадио – турска потрага је била расписана не само за породицом Николином (женом и децом) већ за свима који су носили презиме Ђекић у Краљским Барама.
        Није у питању свађа са агом – у питању је било убиство вероватно тог неког аге или кога већ битног Турчина од стране мог чукундеде Николе, тако да смо се из истих кућа Ђекића расули по Србији након тога.
        Тачно како је деда говорио је “после тога је тамо пала турска власт” али смо ми мислили да он вероватно у старости преувеличава, али вероватно да је Турака одатле нестало, јер – не знамо ни ко је тачно био Турчин ког је Никола убио, али схватамо да је морао бити битан – чим смо овде дочекани на поклоњено имање од стране државе и чувани деценијама од турске потере.

  5. Андреј Ђекић

    Ја сам из лозе чукундједа Благоје Ђекића за кога знам да су његови отац и мајка родом са подручја Дервенте.Моји Ђекићи су из села Каоци, општина Србац.Славимо Св.Симеона Богопримца.Поздрав свим Ђекићима!

  6. Rašo Đekić

    Pradeda Petar je doselio iz Crne Gore okolina Pljevalja početkom 19-og veka u okolinuDoboja BiH Po pričama dedova i stričeva pradeda je još u vreme prve bračne noći ubioagu koji mu je došao po ženu i prebegao u Bosnu od kada počonje masovna seoba svih Đekića iz Crne Gore bežeči od krvne osvete inače vode poreklo od plemena Vasojevića

  7. Đekić Slobodan

    Dobar dan ,
    moj tata je rođen selo Trnjani opstina Majevac blizu Doboja ,
    odakle su tu stigli neznam nista a zvili smo u Zenici BiH
    slava je 09-01 sv Stefan

  8. Snežana Đekić

    Vrlo me zanima ova tema, ali nikad nisam imala od koga detaljnije objasnjenje. Zivim u Staroj Pazovi, otac, deda i pradeda su mi iz Belegisa (Srem, opstina Stara Pazova) , po zvucnosti vuce mi na Crnogorsko poreklo, ali tata kaze da smo mi pravi Sremci i da smo tu pre komaraca 🤣😃😅
    Slava nam je Sveti Stefan 09.01.
    Pozdrav svima vama 🙂

  9. Ivan

    Moje prezime je Đekić i živimo u Kragujevcu,slavim Đurđevdan.Nzm odakle su došli moji preci

  10. Perica Đekić

    Ja potičemo iz Ličkog Gračaca ( Hrvatska) i slavim SV Stefana