Порекло презимена Ђекић

5. фебруар 2012.

коментара: 74

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (74)

Одговорите

74 коментара

  1. Dosta brojna porodica Djekic, koja naseljava mnoga sumadijska naselja, uglavnom, vode poreklo sa prostora opstine Prijepolje,blize receno iz sela Krusevo. Njihovi koreni poticu iz Crne Gore, blize iz Gornjih Rovaca. Po mestu odakle su se doselili, prozval

    Spasoje Djekic

  2. Dosta brojna porodica Djekic, koja naseljava mnoga sumadijska naselja, uglavnom, vode poreklo sa prostora opstine Prijepolje,blize receno iz sela Krusevo. Njihovi koreni poticu iz Crne Gore, blize iz Gornjih Rovaca. Po mestu odakle su se doselili, prozval

    Dosta brojna porodica Djekic, koja naseljava mnofa sumadijska naselja, uglavnomč vodi poreklo sa prostora opstine Prijepolje,blize iz sela Krusevo. Njihovi koreni poticu iz Crne Gore, blize iz Gornjih Rovaca. U spomen i secanje na rodmi kraj prozvase se Rovcani. Njihovo doseljavanje na ove prostore izvrseno je tokom osamnaestog veka. Prezime Djekic dobise po rodonacelniku Djeki,uglednom i hrabrom Rovcaninu.. Seoba sa prostora Prijepolja usledila je krajem devetnaestog veka,nakon gusenja Babinske bune i straha od odmazde turskih vlastti protiv buntovnika. Svi Djekici ,uglavnom, koji zive na prostoru Sumadije i Zapadne Srbije, a cija je krsna slava sv. Luka, vode poreklo iz prijepoljskog sela Krusevo.

  3. Miloš Đekić

    Bas me ovaj tekst zainteresovao, ono da se zna neki put nas Djekica kad se obresmo u Šumadiji.
    Mi se smatramo sada Sumadincima, i svako ko me pita ja sam iz Šumadije, iako sam rodjen u Beogradu. Inače naše selo je selo Bare opština Knić. Ja uvek kazem da smo u Srcu Šumadije, na 20 km od Kragujevca, 19 od Knića 22 od G. Milanovca. Naš zaseok je poznat po jednom velikom brdu, i zovu ga Đekića brdo. oko 8 ha u mestu.
    Inače svi slavimo Sv. Luku.
    E sad po nekim mi dodjosmo iz Sjenice, a sad vidim da se pominje i okolina Prijepolja, tačnije selo Kruševo.
    Voleo bih da popričam sa nekim još na ovu meni vrlo zanimljivu temu.

    • Snežana Đelić

      I meni je isto ova tema zanimljiva, ali nikako da doznam prave informacije o našem prezimenu jer moji pra i čukun potomci svi su iz Srema, a ovde čitam da se radi uglavnom o Šumadijskim porodicama. I zanimljivo je da je nama slava Sveti Stefan, svim okolnim porodicama.. Pozdrav 🙂

      • Petar

        I mi slavimo sv. Stefana
        9 jan
        Moji su u 19 veku iz cg otisli za bosnu Bosanski petrovac, Knjeusa
        Pa posle kolonizacijom u okolinu Vrsca

        • Nikola

          Ukoliko su u B.Petrovcu i slave sv.Stefana to je ogranak Đekića iz Like bilo ih je u Srbu ,Gračacu i Lapcu najčuvenija je Đekića glavica kod Gračaca i svi slave sv.Stefana u 19-om veku sa više porodica iz tih krajeva prezimena Poznić,Manojlović i dr. naseljavaju okolinu B.Petrovca,dok grana Đekića iz Crne Gore slavi Sv.Jovana.Ovo je bitno napomenuti da se zna pravac kretanja odovjenih grana Đekića da se ne mešaju njihove migracije

          • Snežana Đekić

            Hvala svima na odgovorima 🙂
            Iz Stare Pazove i Belegisa su poreklom tri generacije za koje znam, najstariji stric mi je spominjao nesto da je njemu pricano kako smo potekli iz Like. Ali nista detaljno… i zato me zaista ova tema interesuje 🙂

        • Dragana Đekić

          Mi smo takodje iz Krnjeuše, okolina Bosanskog Petrovca. Slavimo Svetog Stefana.

  4. Đeka

    moj su se iz Kosovske Mitrovice doselilu u centralnu Srbiju. Slavimo sv. Jovana.

  5. Miloje Đekić

    Moj rođak, Spasoje Đekić je dao informaciju koju uvažavam:
    Dosta brojna porodica Đekic, koja naseljava mnoga šumadijska naselja, uglavnom vodi poreklo sa prostora opštine Prijepolje, bliže iz sela Kruševo. Njihovi koreni potiču iz Crne Gore, bliže iz Gornjih Rovaca (po mojim informacijama iz zaseoka Velje Duboko). U spomen i sećanje na rodmi kraj prozvaše se Rovčani. Njihovo doseljavanje na ove prostore izvršeno je tokom XVIII veka. Prezime Đekic dobiše po rodonačelniku Đeki, uglednom i hrabrom Rovčaninu.. Seoba sa prostora Prijepolja usledila je krajem XIX veka, nakon gušenja Babinske bune i straha od odmazde turskih vlasti protiv buntovnika. Svi Đekici, uglavnom, koji žive na prostoru Šumadije i Zapadne Srbije, a čija je krsna slava sv. Luka, vode poreklo iz prijepoljskog sela Kruševo.
    Molim da mi se pomogne da dođem do bližih informacija iz knjige “Pleme Đekića” – Mileta Đekić, Kraljevo 1973. po pitanju izdavača, kontakta i sl.
    Spreman sam na razmenu informacija.
    Hvala svima, naročito saplemenicima. Miloje Đekić, Novi Beograd

    • Milorad Djekic

      Postovani gospodine Djekic,vidim da ste bili zainteresovani za knjigu ,,Pleme Djekica”pa ako ste dosli do nekih saznanja u vezi te knjige bio bih vam zahvalan da mi ih posaljete porukom.Unapred zahvaljujem.

  6. sreten djekic

    Djekici su iz Crne Gore izmedju Niksica i Cetinja i slave slavu sveti Arandjeo..Ja sam iz Smedereva. Pozdrav za Djekice

  7. Pozdrav Djekićima.Moja majka je Djekić,iz sela Jošavka,opština Čelinac,25 km udaljeno od Banja Luke.Slava je Sveti Nikola.U opštinama Čelinac,Prnjavor,Derventa,Brod ima Djekića,slave su im različite.O porjeklu ne znam ništa konkretno,samo toliko da su doselili iz Crne Gore. Zanimljivo je etimološko porjeklo imena Djeka,šta bi ovo ime moglo značiti i na kojem jeziku.Razmišljao sam da bi moglo biti nadimak od imena Andjelko.Andjelko-Djeka-Djekić.Volio bih da neko napiše svoje mišljenje o tome.

    • Dušan

      Savo, mi smo rod. Moj deda Dušan rodjen je 1924 u Đekićima kod Jošavke. Otac mu je Risto 1875, a deda (ili ti moj čukun-deda) je Teodor Đekić 1850. Deda mi je pričao da u crkvenim knjigama u Jošavci postoji zapis i daljih rodjaka, a mlžda i odakle su doselili i kad. Nikad nisam otišao u tu crkvu da malo istražim, ali to mi je plan. Inače se deda Dušan odselio iz Jošavke pre nego što će se moj otac roditi. Mi smo sad u srbiji kod Obrenovca.
      Imam dobar deo porodičnog stabla. Ukoliko te nešto interesuje slobodno me kontaktiraj ([email protected]).

  8. Snezana Boskovic

    Moje devojacko prezime je Djekic. Tata je iz Negotina. Otac mu se zvao Cedomir,. Slave Sv. Petku.
    Tata je pricao da su doseljeni iz Crne Gore a da su nekad Djekici bible u Ivangradu ( da li je to sad Berane?_
    Ne znam skoro nista vise.

    • Milan

      Ja sam Milan Djekic
      Takodje slavim Svetu Petku, i po prici smo takodje iz Crne Gore.
      Ja znam da smo iz mesta Kralje kod Andrijevice, i da su morali da napuste ognjiste.
      Mozemo da popricamo mozda se setite jos necega?
      Pozdrav!

      • Petar

        Takvu sam i ja informaciju dobio ali ima i iz okoline nikšića i cetinja

      • Rade

        Ja sam Rade Djekic iz Kralja,izmedju Mateseva i Andrijevice i danas imam kucu i imanje tamo zivim u Podgoricu..moj otac kaze da su Djekici iz Berana …poticemo od takozvanog Djeke koji je imao jos 4 brata …imam knjigu porodicnog stabla…

        • Dobar dan. Čitam komentare i pokušavam da sklopom neke kockice o svom poreklu. Neke vaše objave mi govore da vi možda možete da mi pomognete. Naime, mog pradede deda je došao u Novi Pazar negde iz Crne Gore početkom 19 veka. Izvesni, Đurović Risto, po njemu dobijamo i prezime Ristović. Želeo bi da saznam odakle je došao, od kojih, šta… Ako možete da me uputi te bio bi vam zahvalan.

        • Доставите ми ближе податке о књизи, на мејл. Милоје Ђекић, Нови Београд

          Поздрав

        • Раде, молим вас, доставите ми ближе податке о књизи на мејл. Милоје Ђекић, Нови Београд

          Заинтересован сам. Хвала

      • Živko

        Čukun deda Peko Đekić došao je u Šumadiju u selo Ratare kod Smederevske Palanke iz okoline Andrijevice. Slavimo slavu Svetu Petku.
        Živim u Smederevskoj Palanci.
        Pozdrav svima Đekićima

    • Milan Stefanović

      Pozdrav svim Đekićima ! Meni je majka rođena Negotinka od oca Radomira iz porodice Đekić koja se doselila u centralnu srbiju negde iz Crne Gore (tačno odakle ne znam). Slave isto Sv. Petku.

  9. Željko Đekić

    Moja prambaba je devojacko Đekić iz Novog Sela kod Karlovca Hrvatskog i želeo bi da saznam imali potomaka. Zvala se Sofija i posle se udala u Bulate. koliko znam da je imala dva vanbracna sina sa dva coveka koji su preminuli pre vencanja . Jedan se zvao Mile a drugi Đura. Ja sam unuk od Đure
    voleo bi da znam kako bi se prezivao da su se vencali.Ako postoji mogućnost iz crkvenih knjiga da se sazna nesto zasigurno bio bi neizmerno zahvalan i moleo bi doću u to mesto. Unapred svima zahvalan.

  10. Илија Ђекић

    Постоје још две гране презимена Ђекић.
    Прва грана је отишла са Косова Поља (највероватније за време Чарнојевића) на запад у тадашљу Крајину. Презиме Ђекић се појављује у Лици већ почетком 18. века (видети књигу попис Лике и Крбаве из 1712) http://www.skdprosvjeta.com/pdf/9.pdf. Ту ћете видети да је било Ђекића у то време у Лици (стр. 253). Постојао је засеок ЂЕКИЋ код Грачаца у Лици. Ђекићи су живели још у Доњој Суваји, Доњем и Горњем Лапцу, Враце и главици Ђекић. Крсна слава им је св. првомученик и архиђакон Стефан (09. јануар).
    Из те гране су највероватније и Ђекићи из Гламоча, које је сада остало у Федерацији БиХ.
    Друга грана је из Црне Горе (највероватније из места Краље, код Берана) и они по крсној слави нису иста грана. Ови Ђекићи славе св. архангела Михаила (21. новембар). Има неких индиција да су од Васојевића. Први писани трагови презимена Ђекић у Црној Гори су каснији, из 19. века.